Inca o actualizare a stirilor din ultimele zile. Incepem cu economia, pe plan local. Bancile mai exact. De luni, 21 iunie, băncile vând credite după noua lege. Cea mai importanta modificare este aceea privind comisionul de rambursare anticipată care este plafonat la 1%, respectiv 0,5% dacă plata în avans are loc cu mai puţin de un an înainte de scadenţa creditului. Comisionul este eliminat pentru creditele cu dobândă variabilă. In cazul in care in aceasta perioada veti fi invitat de reprezentantii bancii la o renegociere, mare atentie la cadourile otravite. Tot apropo de banci auzisem un zvon cum ca Alpha urma sa mai inchida din agentii, lasand doar sucursalele. Ar fi frumos, din pacate cei de la agentiile respective nu stiu inca nimic de asa ceva. N-au fost anuntati, nu au voie sa confirme oficial inca sau pur si simplu a fost un zvon fals, iar atunci cand vor da faliment o vor face de-a binelea. Ramane sa vedem.
Ramanand in plan local, trecem usor in domeniul politico-economic. Unde ati aflat probabil deja ca baietii veseli vorbesc de un nou acord FMI. Asta in timp ce altii trag tare pentru motiunea ce va sa vie. In ciuda motiunii, BVB-ul insa arata binisor. Sincer vorbind, nici eu nu cred ca pica guvernul. Ar fi frumos daca ar pica pentru ca ar accelera un pic lucrurile in directia in care se indreapta oricum. Dar ne-ar lipsi probabil de cateva lectii valoroase. Pentru ca ma gandesc un pic in perspectiva. In cazul in care masurile se implementeaza si la toamna se strica iar jucaria. Si o sa se strice indiferent de asa-zisele "masuri". Odata cu ea se pune insa cruce lumii politice si ultimei farame de incredere acordate acestora. Ceea ce in final, e un lucru foarte bun. Poate chiar mai bun decat un nou circ guvernamental acum. Cred totusi ca mai curand romanii vor avea ocazia sa mai invete o lectie. Democratia. Si diferenta intre democratie si libertate. Sunt vreo 18 milioane de persoane cu drept de vot. Adica majori si vaccinati. Sunt insa doar vreo 3 milioane de angajati, fara a socoti bugetarii. Cum era bancul ala cu 5 lupi si un miel votand pentru cina ? Mai ales ca zilele astea se discuta tot mai aprins si despre alte lectii de democratie oferite "golanilor" de catre mineri.
Imobiliarele sunt deja poveste veche. Iar graficele lui renderman au devenit pentru multi celebre. Aparute inainte ca societatile imobiliare sa aplice aceeasi metoda pentru a obtine un minim de indicator in ideea stabilirii unei directii a pietei imobiliare. Renderman se baza pe anunturile din ziare care, asa distorsionate cum sunt, au aratat clar tendinta de scadere a preturilor din ultimii ani. Cu o usoara pauza in iarna aceasta, datorita faptului ca statul si-a bagat nitzel coada cu deja cunoscutul program destinat ultimilor faza.. pardon, tineri fara locuinta. Iata insa ca in ultima vreme, executarile silite si puzderia de site-uri care listeaza licitatiile respective au dat cuiva o idee noua. Astfel heima a lansat IPBEX, indicele in executari silite. Cu o baza de date inca prea scazuta pentru a fi relevant in acest moment, este totusi un reper in plus. La polul opus, pentru ca nu prezinta preturile umflate din anunturi, ci pe cele de dumping de la diversele licitatii mai mult sau mai putin aranjate.
Trecem usor in plan extern. Unde aflam stiri despre americani si Afghanistan. Pe langa exportul de droguri, transformat intr-o industrie infloritoare acum de cand baietii din Afghanistan dispun de tehnica de ultima ora, armament si transportul asigurat de catre armata americana, se pare ca ar mai fi un mic amanunt. Geologii americani au descoperit în Afganistan rezerve enorme de minereuri, printre care cupru şi litiu, evaluate la mai multe miliarde de dolari, scrie New York Times, citat de AFP. Afganistanul ar putea deveni astfel "Arabia Saudită a litiului", potrivit unei note interne a Pentagonului menţionată de ziar. De asemenea, rezervele de fier şi de cupru ar putea să transforme Afganistanul într-unul din principalii producători mondiali, afirmă oficialii citaţi de ziar. Na, ca sa vezi coincidenta.
Si daca tot vorbim de coincidente, sa mai prezentam cateva. Subiectul este scurgerea de petrol ce tinde sa se transforme intr-unul din cele mai mari dezastre ecologice, cu un impact mai mare decat al atentatelor asa-zis teroriste din 9/11. Dupa ce va semnalam "gluma" la adresa GS si faptul ca acestia au vandut 4,68 milioane de actiuni ale BP pe data de 31 martie, apar si alte fapte care vin sa intregeasca imaginea. Un prim amanunt ar fi faptul ca Tony Hayward boss-ul BP a vandut si el o treime din actiunile detinute cu cateva zile inaintea dezastrului. Ar mai fi apoi ideea ca trei sisteme de siguranta au cedat simultan, iar sansele ca aceasta sa se intample se pare ca erau destul de mici. Bineinteles, faptul ca astfel de foraje erau de la bun inceput un joc cu focul in care un accident urma sa se intample mai devreme sau mai tarziu, nu ne consoleaza. Nici faptul ca BP incearca sa-si spele acum cu bani imaginea, in timp ce presa este impiedicata sa afle adevarul.
Trecem apoi la meteo. Lumea incepe sa inteleaga tot mai bine legatura intre activitatea solara si clima, iar patternul eruptii solare - dureri de cap - pene electrice - canicula - alerte UV e tot mai evident. Linkurile despre activitatea solara au tot circulat pe aici cu cateva zile inainte de canicula ce ne-a lovit si avertizarile metereologilor privind pericolul de radiatii solare. Ce-i drept metereologii respectivi au vorbit mai mult de radiatii si mai putin de efectul eruptiilor asupra climei in general. Ar fi alunecat in discutii despre codoi, intrau pe terenuri nisipoase si nu dadea bine la public. Noi continuam totusi sa ramanem "cu ochii in soare". Si sa vedem daca se vor repeta coincidentele. Daca ne mai simtim rau in timpul eruptiilor, daca sistemele electrice vor avea de suferit la 2-3 zile dupa acestea si daca la vreo saptamana incepe sa se incalzeasca si vremea.
La final, pentru cei care au mai uitat din retetele bunicilor si viata la tara recomand The prudent homemaker. Cu multumiri Irinei.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Buna Flavian,
RăspundețiȘtergeredaca poti incearca te rog sa faci ca link-urile pe care le pui sa se deschida in pagina separata. Ar fi util pentru ca de multe ori te duci din link in link si uiti de unde ai plecat... Merci
Interesant articolul
Salut Flavian,
RăspundețiȘtergereFoarte interesant blog-ul. (O spun chiar daca este probabil perfect inutil sa-ti atrag atentia asupra acestui fapt de vreme ce chiar tu il scrii).
Daca-mi dai voie, oarecum derutanta atmosfera apocaliptica pe care o sugerezi. Oricum, sistemul este mult mai stabil decat a fost vreodata de-a lungul istoriei cunoscute.
Este cat se poate de corect ca are sanse consistente sa se fac praf, insa eu zic ca aceste sanse sunt astazi mai mici decat in oricare alta zi din trecut.
Parerea mea este ca oricine pariaza pe faliment generalizat ignora cam prea usor faptul relativ banal ca in ciuda cantitatii imense de stupiditate, pe aceasta planeta sunt si nebanuite rezerve de intelepciune.
In sfarsit, inca o data, felicitari.
O zi buna.
bravo Valentin: n-ai inteles nimic!
RăspundețiȘtergereFlavian, te-ai gandit ca necunoasterea este cheia sustinerii structurii actuale? CUm sa cada cand lumea se uita doar la Bianca lui Bote, stirile Pro tv, unii mai spalati dar nu mai destepti citesc Capital.
mickey - am rezolvat cu linkurile, tot ce nu e legat de flavian.ro ar trebui sa se deschida acum in fereastra noua
RăspundețiȘtergerevalentin, mersi de aprecieri. Ce incerca sa-ti spuna anonimul intr-un mod un pic mai aspru e faptul ca eu ma chinui aici sa explic oamenilor tocmai ca nu e vorba de nici o apocalipsa. Ca lumea credea si despre sovietici acum nici douazeci de ani ca au un imperiu ce nu se va prabusi niciodata sau ca in cazul prabusirii acestuia se va lasa cu apocalipse si razboaie. Uite ca s-a putut totusi si fara, lumea a devenit chiar mai buna decat atunci si unii continuam sa ramanem optimisti.
Anonim - un pic mai intelegator cu noii veniti te rog. Iar de inteles am inteles, de ce crezi ca ma chinui eu aici ? :) Chiar azi spuneam ca ma bucur intr-un fel ca sistemul se prabuseste cu incetinitorul, pentru a da oamenilor posibilitatea de a intelege economia, politica sau libertatea mult mai bine.
Thank you for the link! I've enjoyed the visits!
RăspundețiȘtergereYou're welcome. Thank you for the recipes and advices.
RăspundețiȘtergere