Episodul 20 al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Am continuat cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea. Dupa nitzica teorie, am trecut sa detaliem problema stocarii in cazul bateriilor din autoturismele electrice, vorbind despre fabricarea si despre incarcarea acestora. Am adaugat apoi cateva completari si lamuriri la cele deja discutate, pentru ca ulterior sa trecem la un studiu de caz in ce priveste eolienele. Spuneam apoi in articolul dedicat hidrogenului despre faptul ca am devenit la un moment dat pasionat de experimentari pe tema aceasta. Am pus pentru introducere un primul interviu, am adaugat un al al doilea pentru lamuriri suplimentare si am facut ulterior o scurta recapitulare. Trecem azi la partea de constructie a unui astfel de sistem pentru cei curiosi sa experimenteze cu asa ceva.
Diverse variante
La capitolul constructie e mult de povestit. Sa facem intai o scurta lista cu experimente bazate pe obtinerea hidrogenului din apa, asa-numitul HHO, gaz brown sau hydroxy :
1. Cele mai multe sisteme, borcane de vanzare si cutii de pe youtube, folosesc electroliza bruta eventual si ceva electrolit. De aici randamentul slab.
2. Metoda Stanley Meyer - tevi inox, bobine, generator de impulsuri PWM, ca varianta a ei intalnim circuitul Dave Lawton, replicat si de ravi din India
3. Metoda Bob Boyce - voltaj mic pe celula, electrolit, celule multe, placi de inox, o singura bobina si 3 frecvente diferite, cu varianta Les Banki
4. Metoda "tesla" - descarcare electrica in apa, doar 2 electrozi, voltaj foarte mare, amperaj infim
5. Metoda "alaskastar" - electrozi de nichel care se consuma, productie imensa de hidrogen
6. Spark Plug Intensifier - cresterea voltajului pe bujie care efectueaza electroliza vaporilor de apa si combustia lor direct in cilindru
7. Metoda calefactiei utilizata de romanul Rusetel
8. Metoda de electroliza chimica a lui Daniel Dingel
9. Metoda chimica a lui Steve Ryan
Diverse modele de celule: placi in serie si/sau paralel, tevi concentrice, dry cell (doar placi si garnituri), joe cell (cilindre concentrice), moe-joe cell (sfere concentrice), shell (scoica), DallasGoldBug twister (cupe de inox rotite), mrgalleria G cell (tabla inox rulata), double helix (tabla inox spirala). Asta e doar un cuprins scris asa, din cap, dar fiecare metoda are pagini intregi de documentatie si pe langa astea mai sunt N metode. Care mai de care mai reala sau falsa, mai scumpa sau mai ieftina, mai greu sau mai usor de reprodus.
Am inceput initial pe varianta cu tevi a lui Stan Mayer unde am folosit circuitul PWM Dave Lawton dar nu am atins randamentul obtinut de Ravv. Iar cum tevile nu generau suficient gaz am trecut la varianta cu 100 placi de inox in carcasa de plastic alimentate la 200V CC dupa un model al lui Bob Boyce. Am incercat chiar si bobinele recomandate de acesta, dar fara prea mult succes pana in acest moment. Ulterior am facut un design pentru o celula mai mica pe acelasi principiu, insa cu doar 2 grupuri de 8 placi alimentate la 12V sau 24V in serie sau paralel. Urmatorul design voi incerca cel mai probabil o celula de tip dry cell, in care constructia se face doar cu placi de inox si garnituri, fara carcasa.
Pentru a vedea colectia proprie cu jucarii construite de-a lungul vremii puteti intra aici: Galerie Flavian
Carcasa
La varianta de 100 de placi carcasa se recomanda sa fie construita din doua materiale. Polietilena (PET) este maleabila si se pot taia usor canalele de fixare a placilor in ea fara a fisura, dar nu se poate lipi si nu ofera rigiditate. De aceea la exterior se recomanda plexiglas care ofera rigiditate si se lipeste usor. La celulele mici, de maxim 20 de placi se pot realiza canalele direct in plexiglas daca acesta e suficient de gros. Se recomanda grosimi de aprox 1 cm la PET si cam 1,5-2 cm la plexiglas. Daca se merge pe inox de 1,5 mm grosime santurile trebuie taiate la distanta de 4.5mm intre ele pentru a obtine cei 3 mm recomandati intre placile succesive.
Se gasesc blaturi de PET (talere) si plexiglas de pana in 5 mm necesar la booblere la metro sau bricostore. Pentru plexiglas mai gros de 1 cm sunt firme specializate care ofera asa ceva direct la dimensiunile necesare. Tot la o firma specializata e nevoie sa mergeti si pentru taierea canalelor cu o masina CNC. Cel mai simplu e sa cautati o firma de panouri publicitare la care sa mergeti cu un desen in corel in urma caruia vor executa ei taierea sloturilor. Placile trebuie sa intre in sloturi cat mai fix, atat cat nivelul apei sa se poata echilibra dar sa nu existe scurgeri prea mari de curent. Preturile sunt destul de ieftine la PET, de ordinul sutelor de mii. Plexiglasul si canalele sunt ceva mai scumpe, de ordinul milioanelor.
Elementi
Placile sunt realizate din inox de o grosime suficient de mare cat sa nu se deformeze si sa ramana o distanta uniforma intre suprafata a doua placi succesive. Doua placi succesive formeaza un element, iar voltajul recomandat este un pic sub 2V per element. De exemplu o celula cu 8 placi are 7 elementi si se alimenteaza la aprox 13V cat are o baterie auto. Alimentarea se cupleaza doar la prima si ultima placa, folosindu-se doar elemente din inox aflate sub nivelul lichidului.
Spuneam in articolul precedent ca se recomanda folosirea electrozilor din inox de calitate superioara 316L care contine si molybden, in locul clasicului 304L din care se fac chiuvetele de bucatarie si care contine doar un amestec de Nichel-Crom. Cu aceeasi cantitate de energie se produce mai mult gaz si totodata gazul produs este de calitate superioara. Ce-i drept, inoxul 304L este mai ieftin si mai usor de gasit pentru primele experimente. Ca sa va faceti o idee de cost, am luat 100 placi gata debitate 1.5x140x140mm calitate W1.4301 la un pret de 7.5 RON/buc + TVA. E bine sa nu se utilizeze placi mai inalte de 25 cm pentru ca ar obstructiona astfel iesirea bulelor de aer si rigiditatea celulei ar avea de suferit.
Elementii trebuie bine curatati de grasime si se recomanda un smirghel cat mai abraziv pentru crearea de zgarieturi pe verticala si orizontala. Acestea ajuta la desprinderea mai buna a bulelor de gaz ce se formeaza la suprafata placilor. Unii prefera chiar taierea de sloturi in placi dar este discutabil daca pierderile datorate scurgerilor de curent prin sloturi sunt acoperite de productia crescuta de gaz. Ulterior are loc rodajul, adica celula se lasa la functionat timp de cateva ore pentru ca elementii sa se curete si sa se depuna pe una din suprafete un strat protector. Apa se schimba la cateva ore deoarece aceasta se inroseste datorita ruginei sau murdariei care iese din placi.
Asa cum spuneam, la celulele dry cell este eliminata necesitatea carcasei de plastic. Aveti tot in galerie un link in care se prezinta realizarea unui dry cell. Limitarea acestora e data de numarul de placi, fiind cam greu sa construiesti celule dry cell cu mai mult de 20 de elementi. Astfel, e necesar un amperaj mare, pentru ca nu se poate folosi un voltaj ridicat. Apa circula altfel si se poate folosi o distanta si mai mica de 1 mm deoarece bulele sunt antrenate de circulatia electrolitului.
Masuri de precautie
Ca elemente de siguranta se recomanda booblere si arestoare de flacara. Booblerele pot fi niste cutiute de cativa cm construite din plexiglas subtire de 5 mm sau niste filtre in genul celor de la centralele de apartament. Arestoarele nu sunt precum cele folosite la sudura cu acetilena, ci se confectioneaza simplu dintr-un tub umplut cu calti metalici de cupru. Se folosesc cam 2 booblere si un arestor pe traseul de la celula la flacara de sudura sau motorul auto.
Soda caustica folosita ca electrolit trebuie manevrata cu atentie deoarece aceasta poate arde usor pielea sau ochii mai ales atunci cand e concentrata. Se recomanda utilizarea de manusi si dizolvarea unei cantitati de soda in prelabil intr-un borcan de apa rece. Soda se gaseste la orice metchim si se adauga in functie de necesitati la amestec, odata cu concentratia acesteia creste curentul si poate fi scazut voltajul care supraincalzeste celulele daca trece de 2V.
Motoare si electronica
Pentru folosirea celulelor pe autoturisme, se utilizeaza in general electronica PWM care genereaza impulsuri de curent continuu la anumite frecvente. Astfel se poate controla debitul gazului produs fara modificarea voltajului sau concentratiei in timpul mersului. Legenda zice chiar ca in unele cazuri cu ajutorul unui PWM se poate atinge o frecventa de rezonanta la care moleculele de apa se sparg cu un consum mult mai redus de energie. Este motivul pentru care am incercat achizitionarea unui generator de semnale pentru a experimenta si pe partea aceasta.
Precautiile necesare instalarii unui sistem HHO pe auto sunt si mai importante decat in cazul experimentelor casnice, iar sistemul trebuie sa fie unul fiabil. Desi motoarele cu scanteie pot functiona cu pana la 100% HHO fara modificari, se recomanda totusi unele ajustari. In primul rand, autoturismele mai noi au senzorul de oxigen care este zapacit in momentul in care HHO este introdus impreuna cu aerul. Se folosesc astfel niste montaje EFIE pentru a elimina aceste probleme.
In cazul motoarelor pe carburatie e mai simplu, iar aici se poate merge pe 100% HHO dupa cum ati vazut in filmuletele respective. Avand in vedere insa ca explozia hidrogenului e mult mai rapida decat a benzinei, se recomanda intarzierea aprinderii pentru o mai buna functionare. De asemenea ar fi mai util obtinerea unei presiuni mai mari, deoarece hidrogenul suporta compresii puternice fara sa se auto-aprinda. Din acest motiv, aditivarea de hidrogen la motoarele diesel a dat in general rezultate mai bune. Au fost chiar experimentatori care au incercat utilizarea 100% HHO pe motoare diesel, inlocuind bujiile incandescente cu niste bujii pe scanteie. Experimentul a reusit, dar trepidatiile motorului erau foarte puternice, iar masina tremura mult mai tare decat in cazul unui diesel normal.
In acest moment eu incerc modificarea aprinderii la motorasul generatorului electric pe benzina. Pentru aceast tip de experimente se recomanda motorase pe benzina in 4 timpi la care sa se faca eliminarea scanteii suplimentare si posibilitatea reglarii avansului. Ma distrez acum cu montarea unor roti demultiplicatoare cu care sa elimin "waste spark" si a unui delcou cu care sa reglez avansul. La un moment dat ma gandeam si la un motor de Tico sau Matiz pe care s-ar putea reusi un 100% HHO la relanti cu cei 14LPM produsi de celula mare. Pe un motor 1.4 de solenza si un 1.6 cu carburator gazul s-a dovedit insuficient, ducand doar la o scadere a noxelor si o crestere a turatiei motorului care murea atunci cand se taia alimentarea cu benzina.
Minunea
Ce inseamna o minune ? Inainte de a va ura spor la treaba, as vrea sa va puneti intai aceasta intrebare. HHO nu are nevoie de aer pentru a arde. In momentul in care gazul incepe sa fie produs, bulele se aduna la suprafata apei. Va puteti distra dand foc la aceste bule pentru a vedea cum fac poc. Daca diametrul bulelor trece de doi centimetri, explozia e asa puternica incat simti cum iti bubuie timpanele. In momentul in care pui capacul celulei, sub acesta se aduna o cantitate de gaz aflata sub presiune care poate exploda la orice scanteie. Pentru a evita aceasta trebuie ca inauntrul celulei sa nu existe nici un contact imperfect iar la alimentarea elementilor sa fie folosite suruburi din inox. Acestea se prind de niste urechi tot din inox sudate de placi sub nivelul lichidului.
Ce se intampla in momentul in care pentru alimentare folosesti niste fire din cupru lipite improvizat de elementii din inox ? Care in momentul in care celula se misca sau apa se consuma, raman deasupra nivelului acesteia. In acest caz datorita curentului mare pot aparea la contacte mici flame suficient cat sa aprinda gazul puternic exploziv. Cantitatea acumulata doar in celula face ca bubuitura sa vibreze geamurile caselor pe o raza de vreo 100 metri in jur si vecinii sa iasa mirati in curte. Peretii din plexiglas de doi centimetri grosime ai celulei se sparg de parca ar fi simple coli de hartie. Jumatate din curte se umple cu bucati de plastic si solutie de apa cu soda caustica.
Ce se intampla cu persoana care era cu mana pe celula cupland alimentarea in momentul respectiv ? Vede in continuare. Aude in continuare. Nu are nici cea mai mica zgarietura. Se sterge de cei doi stropi de apa cu soda caustica de pe frunte si incepe sa zambeasca. Iar dupa vreun an si alte doua celule construite mai tarziu va scrie voua aici sa nu faceti la fel. Pentru ca minunile nu se intampla in fiecare zi... :)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Baaaaiiiii tu faci reclama la bergenbier
RăspundețiȘtergereOi fi facand.. dar nu stiu de ce.
RăspundețiȘtergereApropo de alternative energetice: cum ar fi sa cumparam de la farmacie pliculetul cu bacterii producatoare de hidrocarburi? :)
RăspundețiȘtergereSynthetic Life
Daca reusesti sa transformi un rezervor cu apa intr-unul cu hidrogen punand un pliculet IEFTIN cu bacterii in el.. de ce nu ? :)
RăspundețiȘtergereimpresionante preocuparile tale! pana unde crezi ca vei ajunge? :D
RăspundețiȘtergereEu nu inteleg un lucru:
RăspundețiȘtergereConsumi o cantitate q0 de energie sa obtii o cantitate q1 de energie electrica.
Consumi o cantitate q1 de energie electrica sa disociezi molecula de apa.
Refaci molecula de apa si obtii o cantitate q2 de energie.
Presupunem ca randamentul transformarii energiei in energie electrica e R1, randamentul transformarii HHo in energie e R2.
Atat R1 cat si R2 sunt subunitare cu siguranta.
Ce sanse ai ca raportul q2/q0 sa fie supraunitar?
Daca disocierea este o simpla reactie endoterma nu vad nici in ruptul capului de unde se poate obtine plus valaoarea energetica...
Anonim, cred ca cel mai bine a spus-o tot un cititor al acestui blog acum ceva timp AICI
RăspundețiȘtergereNu e cazul sa te complici cu motoare.Problema poate fi analizata doar in partea de productie a gazului , pentru ca se cunoaste cata energie contine 1litru de HHO si cata energie utila poate extrage un ICE din el. Bafta!
RăspundețiȘtergereEu sunt sceptic , daca m-as fi apucat de experimente acasa as fi incercat cu un fusor , macar ala are fizica cunoscuta de partea lui .
Da, stiu, dar daca lucrurile sunt deja cunoscute nu mai e nici un fun... :)
RăspundețiȘtergereApropo de fusor. Stiind de problemele legate de eroziunea electrozilor m-am gandit ca s-ar putea face ceva in privinta asta. Si uite ca a gasit cineva o cale :
RăspundețiȘtergerehttp://en.wikipedia.org/wiki/Polywell
Inca mai sper ca vom ajunge la fuziune .Speranta moare ultima :)
Tocmai asta intrebam... reactia de disociere se produce cu un consum mai mic de energie decat energia rezultata in urma arderii HHO? Aici e acea parte neexplicata de fizica?
RăspundețiȘtergereS-a masurat inntr-un mod de necontestat acest consum?
:) textul de control e hydrofe :)
RăspundețiȘtergereRecunosc, nu sunt in tema, insa banuiesc ca un volum de HHO teoretic pentru un randament de 100% de conversie a energiei electrice in energie chimica se poate calcula.
Pe de alta parte debitul de gaz rezultat se poate masura destul de usor. Prin cateva calcule de transformare se poate verifica imedeiat daca disocierea se produce cu un consum mai mare sau mai mic de energie decat cel teoretic...
Teoretic stiu ca putem face oricate calcule doar de dragul teoriei, dar unora ne place mai mult practica... :)
RăspundețiȘtergeredaca micsorezi distanta dintre electrozi debitul de hho va creste considerabil
RăspundețiȘtergerestefan - depinde de dimensiunea placilor si circuitul apei, pentru ca o distanta prea mica in anumite cazuri impiedica evacuarea gazului
RăspundețiȘtergerein ce stadiu este proiectul sau a fost stopat?
RăspundețiȘtergereMomentan este in pauza, mai ales ca e sezonul rece si nu prea poti lucra afara, vezi ce ziceam si aici.
RăspundețiȘtergereAs dori foarte mult sa te cunosc si sa-mi arati realizarile tale ! Daca nu te deranjeaza, da-mi si mie un mesaj. Sint din Bucuresti.
RăspundețiȘtergeregblaurentiu@yahoo.com
Cu deosebit respect.
O sa-ti trimit un mail si vedem ce putem face.
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru raspuns. Un weekend frumos iti doresc !
RăspundețiȘtergereFlavian, iti adresez un salut calduros pe aceasta cale.
RăspundețiȘtergereAs dori sa-mi dai niste sfaturi pentru realizarea unui generator HHO - Dry Cell auto.
In masura in care timpul iti permite sa analizezi si speta mea, da-mi si mie un mesaj pe adresa: mihai_gheorghe62@yahoo.com
Iti multumesc anticipat si sa ai o saptamana buna!
Personal n-am construit nici un dry-cell pana acum. N-am idee de unde ai putea lua garniturile, ca in rest nu-i mare lucru. Detalii gasesti si la galerie, este un document numit drycell cu explicatii detaliate pe tema asta.
RăspundețiȘtergeream vazut ca sunt in comert niste cgeneroaoare de hho .aprox 2000le. ei spun ca reduce consumul cu pana la 40% . bineinteles, se comercializeaza pe net si nu inspira incredere. pachetul contine efie cablaj furtun celula generator de pulsuri . id mess bigboss_boy
RăspundețiȘtergereDap, trebuie probate ca sa vezi ca intr-adevar produc ceea ce spun ei.
RăspundețiȘtergereAs vrea sa stiu daca s-ar putea folosi HHO si pe centrale termice pt. incalzirea locuintei, teoretic ar trebui sa se poata. Merci!
RăspundețiȘtergereDa, se pot construi centrale bazate pe arderea HHO la fel ca cele pe gaz metan atata timp cat se tine cont ca hidrogenul arde la o temperatura mai mare si atata vreme cat producerea acestuia este rentabila dpdv energetic.
RăspundețiȘtergereSant impresionat de volumul de inteligenta care se gaseste pe acest blog,va doresc multa pasiune si pe viitor,Alexandru
RăspundețiȘtergereMultumesc de urari si aprecieri.
RăspundețiȘtergereva dau un pont pe gratis ca asa ne cere Cel de sus..........DACA PRODUCETI UN PIC DE ELECTROLIZA HHO SI GAZUL NU ARE CUM DA PLECE FIIND INTR-O CAVITATE MICA CU CAPUL IN JOS......IN APA..........IN 99 PARTI DIN TIMP.........SI APOI SE DESCARCA 10KV PLASMA PE ACEST GAZ.....DACA ELECTRODUL DINSPRE HIDROGEN ESTE DIN NIKEL VA FUZIONA PUTIN CU ACESTA CA LA E-CAT-UL LUI ANDREEA ROSSI ELIBERAND MCC ENERGIE 999TERMICA......PENTRU ASTA AVETI NEVOIE DE O BUJIE SI REACTORUL DE FUZIUNE NUCLEARA E GATA........!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereACEASTA BUJIE INSA TREBUIE ALEASA DE LA UN ANUME PRODUCATOR....ADICA TREBUIE SA FIE INTRU-UN FEL ANUME ....VOI DETALIA ULTERIOR.........APOI TREBUIE UN PIC PRELUCRATA CU POLIZORUL SI CU BORMASINA APOI SE INTRODUCE INTR-UN ROBINET DE TIPUL CELOR DE LA CALORIFERE DE RETUR DAR IN LOCUL MELCULUI DE DEBIT..........DAR MAI INTAI ACEST ROBINET SE POZEAZA 14MM SE TAIE SI SE INTRODUCE INTR-UN T DE UN TZOL CU REDUCTII DE UNU PE DOI LA CAPETE.........
RăspundețiȘtergerepartea de comanda a bujiei E RELATIV SIMPLA PENTRU UN ELECTRONIST BUN..........ASTFEL DIRECT DIN RETEA SE FACE UN CVADRUPLOR SIMETRIC DE TENSIUNE CU DIODE DE 5-6 AMPERI SI CONDENSATORI DE ,47MILI FARAZI LA 200 VOLTI DAR INSERIATI CORESPUNZATOR SA AJUNGETI LA 400 RESPECTIV 800 VOLTI PE BRATZ SI CU REZISTENTE DE 150 DE K PE ELE..........CU SPARK-GAP SE DESCARCA PE PRIMAR DE TRAF DE LINII PRIMAR FACUT CU 16 SRIRE DAR BOBINAT MULTI FILAR CU CEL PUTIN 50 DE FIRE DEODATA DE ZERO 1 FI..........E NECESAR ASTA PENTRU AVANSUL DE CURENT IN SECUNDAR .......INAINTEA SATURATIEI FERITA SE VA INCALZI DACA E DE CROMATIC VECHI DAR MERGE BINISOR DACA O PRINDETI CU SURUBUL RICINAR INTRE DOUA TABLE DE ALUMINIU DE CARE SE LEAGA RADIATOARE DE PROCESUR VECHI LA CAPETE.......CA IN POZA PE CARE O VOI PUNE UNDEVA...........ACUM LA REACTORUL NOU (VAR. 4) EU AM INLACUIT CU FERITA DE LA UN SAMSUNG CRT MARE SI FIIND MULT MAI MARE NU MAI AM PROBLEME CU RACIREA FERITEI .............MERG CU CONZI DE 1MF LA 1000VOLTI SI MERGE PERFECT .....AM SARIT DE 25 KILOWATI DINTR-O SINGURA BUJIE.................VA URMA.............
RăspundețiȘtergeresecundarul se face tot cu multifilar DAR PE PARTEA OPUSA CU PLASTIC DIN PET INTRE 5 STRATURI CU DOUAZECI DE SPIRE PE SRAT TOT CU ZERO1 DAR SUN SUFICIENTE ZECE FIRE ODATA................LA PRIMUL MI-A MERS CU TREI FIRE SI PLESNEA BINISOR ATOMII.............AH ,,AM UITAT SA SPUN CA REACTIA NUCLEARA NU ESTE UNA CONTINUA,,.... CA FIIND DE FUZIUNE AR FI MAI GREU DE CUNTROLAT.......EA E UNA SPORADICA INTRE NUCLEUL DE HIDROGEN SI CEL DE NICHEL CARE SE TRANSFORMA IN FIER......EA TROSNESTE CAND APARE SI E BINE CA POTI SA REGLEZI JUCARIA DIN PARTEA ELECTRONICA....ASTFEL CE V-AM SPUS CU CUADRUPLORUL .....EL VINE SERIE CU UN TRIAC SI UN BEC DE 1KILOVAT TIGARA HALOGEN IAR DACA AVEM LA BUJIE O CALDURA MAI MARE DE 80 CELSIUS EXTERIOR O TERMOCONTACTA DE CENTRALA OPRESTE TRIACUL...........ROSSI CRED PRIN DEDUCTIE CA FACE PRIN ORIREA PLASMEI DE SCANTEIE DAR EU ZIC CA E MAI BINE SA OPRIM SI HIDROLIZA 2 PE PERIODA ASTA..................MAI ALES CA NU TREBUIE FORTAT SISTEMUL..........SA STII CA POTI SCOATE DINTR-O BUJIE SI 50KW DAR CE ROST ARE....EU AM OBTINUT DAR TRECEA DE 90 DE GRADE SI ABURUL DEJA NU MAI CONDENSA SI FLUIERA PRIN CALORIFERE,,,....N-ARE ROST......
RăspundețiȘtergereBAI FRATE DAR EU CUI FAC POMANA CU INFORMATIILE MELE?????????????????????????????AM TRUDIT ZECI DE ANI SI VOI NICI MACAR NU LE BAGATI LA LIBER SA SE INCALZEASCA TOTI MOCA SI SA LE-OLAMU TRAGEM PETRO-GAZELELOR.....................????????????????????HAI CA VINE PARTEA CU IMPULSURILE SI AIA E MAI DICHISITA CA E CU FACTOR VARIABIL DE UMPLERE COMANDAT IN TENSIUN CU DOUA FRECVENTA DE TIP SAVIC...........LOCOMOTIVA CU ABUR NU GLUMA.....EU STAU CU TOTE GEAMURILE DESCHISE LA MINUS ZECE IN MAIEU SA-MI VINA AER CA TRANSPIR FACAND AEROBIC.....!!!!!!!!!!!!!!!!11
RăspundețiȘtergereSalutare, ideea suna criminal de interesant...mai multe detalii?
ȘtergereAnonim - incearca sa te exprimi mai coerent si sa renunti la scrisul cu litere mari, pentru ca altfel nu cred ca ne vom putea intelege.
RăspundețiȘtergereSalut Flavian! Am citit mare parte din publicatiile tale privind producerea de HHO si implementarea sistemului pe auto si am fost impresionat de faptul ca explicatiile tale sunt practice. Am incercat si eu si am facut o celula formata din 33 placi inox de 90 mm in diametru legate in serie prin suruburi de 6 de inox (una catod alta anod). Am folosit electrolit pe baza de KOH pur 1 lingura/l apa distilata. De indata ce am alimentat-o la 12 v a inceput sa produca gaz insa distractia nu a durat decat cateva secunde pentru ca siguranta de 25 amp pe care am montat-o s-a inrosit si s-a ars. Stiu ca intre fiecare 2 placi sunt max 2 volti deci eu am peste 60 v dar am considerat ca ar fi ca si cand pun mai multe calule in serie. Spune-mi te rog, unde am gresit si ce ma sfatuiesc sa fac?
RăspundețiȘtergereNu-mi dau seama exact cum ai montat suruburile. Daca ai legat plusul si minusul ca in schema de aici atunci nu ai 60v ci doar 2v pentru ca nu sunt inseriate ci in paralel. De asemenea cred ca ai pus cam mult KOH.
ȘtergereServus Flavian,
RăspundețiȘtergereAm parcurs astazi realizarile tale si, in primul rand, vreau sa te felicit pentru reusitele de pana acum. Multumesc si pentru impartasirea informatiilor.
Filmul postat de tine pe youtoube in iulie 2008 indica 14 lpm fara PWM. Ai reusit sa cresti semnificativ productia folosind PWM-ul?
Putem continua privat pe email? (myth1692@yahoo.com)
Respekt!
Nu am reusit nimic interesant pe partea de PWM, iar de primavara trecuta n-am mai avut timp sa ma distrez prin curte cu HHO-ul si celulele.
Ștergerese pot folosi celule pentru piscine e acelasi principiu numai ca placile sunt din titan si nu corodeaza ..se folosesc pentru piscinele cu apa sarata din sare produce clor ...
RăspundețiȘtergereNici inoxul nu corodeaza, iar titanul am o vaga impresie ca nu este la indemana oricui.
RăspundețiȘtergereoare tabla de 0,7 inox este buna ptr a se putea construi un generator de 118 celule dry cell?
RăspundețiȘtergeream achizionat 3 coli de tabla de 0.7 mm pe care urmeaza sa le debitez
am comandat deja si garniturile din cauciuc care m-au costat aprox 600 lei(6 milioane in bani vechi)
dimensiunea generatorului va fi de 250/200 mm,iar grosimea garnit de cauciuc sunt de 3 mm
invertorul inca nu la-m cumparat deoarece il voi incarca mai intai la 220 v
ce zici Flavian,va functiona generatorul?
stau si ma intreb daca tabla de 0,7 este buna
sau ar fi trebuit s a cumpar tabla de 1 mm?
astept un raspuns de la cineva care a construit deja sa-mi spuna la ce-l foloseste,
oricum eu am o dacie pe injectie dar si pe gaz, si apoi voi incerca sa vad daca va merge motorul 100% pe hidrogen,nu doar in relanti ci si in sarcina
astept raspuns de la cei care au incercat deja ceva in acest domeniu
Cam subtire, dar pentru dry cell cred ca o sa mearga. Depinde si cu cele debitezi, ca sa nu se onduleze daca e o foarfeca sau ghilotina mai proasta. La 120 de celule nu cred ca mai ai nevoie de invertor daca le pui in serie. Sunt curios dupa ce este gata cum merge si ce debit scoate.
RăspundețiȘtergereSalut! este foarte interesant si am gasit multe informatii utile. ce nu am gasit si nu am inteles sunt:
RăspundețiȘtergere1. care este configuratia optima pentru electrozi si materialul optim mai la indemana (bare, spire, placi, site; respectiv carbon, inox...)
2. cum poate scadea consumul la un motor cu combustie interna pentru ca la cum se monteaza nu vad ce influienta ar avea asupra debitului de combustibil fosil plus ca majoritatea spun ca hidrogenul trebuie introdus in motor in 2 locuri (dupa filtrul de aer si pe admisia de combustibil situatie in care linia de combustibil se afla sub presiune...mica... si asta ar insemna sa arunce combustibil in vasul de hidroliza.
Sper sa fie cineva care sa ma poata lamuri si pe mine pentru ca as vrea sa incerc si eu ceva.
Multumesc!
1.Placi de inox
Ștergere2.Printr-o ardere mai completa a benzinei si motorinei se poate obtine o reducere cu 20-30% a consumului si scaderea spre aproape zero a noxelor. De introdus se introduce doar pe filtrul de aer, cu pacalirea senzorului de oxigen printr-un montaj electronic acolo unde este cazul.
Daca tot suntem la exercitii practice eu as propune urmatorul,energie obtinuta cu o piramida mica de un inginer austriac. Detalii in filmul embedded. http://www.lovendal.net/wp52/tehnologia-haarp-ar-putea-fi-folosita-la-giganticele-energii-prinse-in-stravechile-piramide-ale-lumii/
RăspundețiȘtergereMda, acest gen de experimente au mai fost facute si la noi: Minunile d-nei Marioara Godeanu
Ștergere