luni, 7 iunie 2010

Mai avem nevoie si de popcorn ?

Pentru cei care urmarim acest joc de luni bune si ne-am implicat in tot felul de dezbateri si incercari de a lamuri lumea asupra a ceea ce va urma. Pentru cei care ne-am pregatit mai mult sau mai putin din punct de vedere material, dar mai ales din cel mental. Pentru cei care am vorbit si am explicat si am repetat lucruri care acum au devenit brusc interesante pentru toata lumea. Pentru noi am impresia ca incepe sa vina momentul pentru un pic de pauza. Un pic de relaxare. In care sa nu facem altceva decat sa urmarim desfasurarea evenimentelor. Ca pe un spectacol unic ce ar fi pacat sa-l ratam prinsi fiind in mijlocul actiunii. Ca un film bun care nici macar de popcorn nu mai are nevoie.

Aseara am asistat la doua lucruri. Primul a fost depasirea pe burse a ceea ce in opinia mea constituia un important prag psihologic. Geamandurile de care spuneam ca s-au agatat atat indicele american DOW la 10.000 cat si al nostru drag Bet-Fi la 20.000 timp de cateva zile. Odata cu desprinderea de limitele respective, iluzia celor care mai sperau ca si de data aceasta e vorba doar de o "corectie" in drumul spre "revenirea" inceputa vara trecuta incepe sa se spulbere.

Al doilea a fost un spectacol mai putin reusit pe care am ajuns sa-l urmaresc din intamplare tot aseara. Vazusem acum cateva zile recomandarea lui Dan Selaru catre articolul lui Varujan Pambuccian intitulat sfarsitul utopiei. Nu am considerat ca merita mentionat pentru ca nu se spuneau acolo prea multe lucruri noi pe care nu le-am discutat pe aici de atatea ori. Ba chiar consideram ca masurile prezentate de el, desi corecte si cu posibile efecte pozitive, sunt tardive. Aseara insa, frunzarind canalele tv din plictiseala, am dat peste domnul in cauza in cadrul unei emisiuni. Unde incerca sa explice starea de fapt si situatia reala a economiei mondiale sau romanesti. Saracul era pierdut in mijlocul unei dezbateri dintre politicienii care nu puteau vedea viitorul dincolo de saptamana viitoare cand se voteaza soarta guvernului. Si sindicalistii care nu puteau vedea dincolo de luna viitoare cand vor primi salariile diminuate. Iar unii inca se mai intreaba de ce e nevoie ca vechiul sistem sa se prabuseasca cu totul inainte ca vocile rationale sa devina cele care conduc discutia fara a fi in mod constant acoperite de zgomot.

Tocmai de aceea cred ca in acest moment e nevoie de un pic de liniste. Sa nu ma intelegeti gresit. Inca nu s-a terminat. E doar o pauza. Precum momentul acela dinaintea imploziei unei cladiri condamnate. Care sta sa cada si trebuie daramata inainte de a pune in pericol prea multe vieti. Muncesti luni de zile pentru a pregati cele cateva minute de prabusire. Te zbati pentru a avertiza cat mai multa lume, ca sa fie cat mai putini cei afectati. Sa-i lamuresti pe fostii locatari ca nostalgiile nu-si au rost. Sa-i convingi pe inconstienti ca e bine sa pastreze distanta minima necesara. Sa le povestesti naivilor ca toate pariurile cum ca acea cladire va mai rezista sunt inutile.

Apoi se apropie ziua cea mare. Ziua spectacolului. Cand totul e pregatit, iar cei care stiu ce se intampla urmaresc linistiti momentul mult asteptat. Spectacolul e impresionant si e pacat sa fie ratat. E scurt. Un pic de liniste inainte, cand emotiile se aduna. Apoi jucaria incepe sa cedeze si nivelele se prabusesc unul peste altul. In cateva secunde totul se transforma intr-un nor de praf. Apoi se asterne din nou linistea. E gata. Desi de fapt adevarata munca abia acum incepe. Curatarea molozului, ajutorul acordat eventualelor victime inconstiente care nu au crezut ca prabusirea va avea cu adevarat loc. Apoi reconstructia. Acolo e partea cea mai frumoasa. Cand ranile se vindeca, iar noi sperante si un proaspat entuziasm ii cuprind pe cei care incep sa cladeasca un nou sistem.

Am impresia asadar ca in acest moment incepem sa intram in perioada aceea de asteptare. Linistea de dinainte. Urmarind ultimele pregatiri ale scenei si presimtind ca in curand va urma primul mare foc de artificii. Primul eveniment major. Pe langa care cele de genul picat bursele, scazut salariile sau falimentat bancile vor parea lucruri banale.

Pana atunci, voi incerca asadar sa ma relaxez si eu un pic. Sa mai iau o pauza si sa mai admir un pic lumea din jur. Vine vara, afara e tot mai frumos. Miroase a concediu deja, mai e un pic pana plecam cu piciul sa-l vada si pe el un pic soarele si marea anul asta. Probabil o sa scriu ceva mai rar si pe aici, motiv pentru care voi extinde perioada de valabilitate pentru postarea comentariilor. Sa fiti cuminti si sa ramaneti optimisti indiferent ce s-ar intampla.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

20 de comentarii:

  1. Asa deci, august e luna "cadourilor" pentru "preminanti"?
    Parca pe blogul lui Horea am citit despre intentiile Angelei Merkel de a lasa economia sa se afunde in deflatie. Ori am inteles eu prost, ori incepe sa puta tot mai rau la inaltimi.
    Intr-o alta ordine de idei, cand pici de sus e de rau, cand pici de la o inaltime mica, te doare, te ridici si uiti in urmatoarele 10 minute.
    Totusi cred ca jocul va continua, iar de se va adeveri teoria "anotimpurilor" intrarea in "Iarna" va face posibil un conflict (asa spune teoria).
    Oricum va fii viitorul nevoia de valori autentice se va simti peste tot, s-ar putea ca meritocratia sa se instaureze natural si fara sincope.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa se pare, august va fi o luna interesanta.

    Teoria "anotimpurilor" vorbeste de cicluri mici, de cateva zeci de ani. Cred ca de data asta asistam la un ciclu care se masoara in milenii, cu fenomenele de rigoare. Care nu mai pot fi incadrate in tiparele teoriilor economice de duzina de pana acum.

    Da, cu cat mizeria actuala e mai mare, cu atat contrastul si setea de valori autentice pe viitor va fi mai crescuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pica bursele, pica si banii de hartie. Dolarul a ajuns bietul sa mai valoreze doar 0.0008 uncii de aur.

    Pentru cei care nu pricep ce inseamna asta, le traduc faptul ca uncia e acum 1250 USD, un nou record.

    Daca ne uitam la cat de "imbujorat" e DOW in ultimele zile, iar ne vine in cap cuvantul acela naspa.. decuplare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim, mai usor te rog. Arunca un ochi pe rugamintea mea privind comentariile si incearca sa faci un rezumat.

    Unele din ideile tale au fost discutate pe aici, multe din ele sunt ok. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa le aruncam cu furca la gramada si sa zapacim mai tare cititorul in loc sa-l ajutam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Flavian,
    e ceva timp de cand iti citesc blogul, imi place si chiar te invidiez pentru experientele cu motorul cu apa.
    Nu are importanta pentru mine sa fiu intrutotul de acord cu cei pe care ii citesc, apreciez insa pe cei ce au speranta si cauta raspunsuri fata de cei ce stiu , pun intrebari retorice si emit sentinte.
    Devine din ce in ce mai evident pentru toata lumea ca "asa nu mai merge". Si eu cred ca unele structuri vor colapsa.
    Mi-e teama insa ca va colapsa fatada.
    Cei ce detin controlul nu cred ca-si vor lua jucarelele si se vor duce acasa.
    Cat timp oamenii isi doresc sa fie mintiti se va gasi alta paradigma.
    In mod clar ne indreptat spre autoritarism. Cred ca "oamenii providentiali" si 'ideologiile" lor salvatoare sunt pregatiti sa intre in scena. "Masinile formatoare de opinii" sunt reglate fin si merg la turatie maxima. Oamenii care ar putea sa ofere solutii normale si speranta vor fi anihilati repede.
    Nu cred ca va fi o simpla implozie a unei cladiri , dupa care o sa ne trezim.
    Mai degraba cred ca va cadea fatada si etajele superioare si va apare bunkarul pregatit din timp.
    Sa dea Dumnezeu sa ai tu dreptate, nu eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Gabi, mai optimist, mai optimist te rog. Pentru ca in caz contrar va trebui sa trecem la planul V, desi eu sunt in acest moment convins ca nu va fi nevoie sa ajungem acolo... :)

    De experimente se poate apuca oricine e interesat. De aceea am pus toate informatiile necesare la dispozitia celor curiosi. Cred ca doar prin colaborare si efort comun putem face lumea asta un pic mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  8. "...e nevoie ca vechiul sistem sa se prabuseasca cu totul inainte ca vocile rationale sa devina cele care conduc discutia..."

    După prăbuşirea unui sistem nu prea sunt şanse să se audă vocile raţionale, ci vocile mai "vocale". Astea nu prea au nimic comun cu raţiunea.
    În '90 ţii minte să fi auzit voci raţionale? Şi cele câteva care au fost, s-au făcut cu adevărat auzite? Şi cele câteva care au fost totuşi auzite au fost şi apreciate? Ba chiar dimpotrivă...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt multe diferente fata de anii 90. Am mai facut comparatii AICI. Atunci s-a prabusit sistemul politic, cel economic a "supravietuit" in teorie. Dependenta de el era oricum mult mai redusa decat in acest moment. De aceea descentralizarea nu a fost asa de puternica.

    Apoi, influenta care s-a facut simtita atunci a fost cea a statelor din jur. Ni s-a impus modelul lor ca fiind "cel mai bun" in acel moment. Lumea era speriata, trezita ca din somn si usor manipulabila. Dupa 20 de ani de exersare a "democratiei" si ascultarea zilnica a minciunilor la tembelizor, lucrurile stau acum cu totul altfel.

    Nu in ultimul rand.. atunci nu aveam internet.

    RăspundețiȘtergere
  10. Parerea mea e ca, intr-adevar, va urma darimarea sandramalei keynesiene, numita economie de piata speculativa. Doar ca aceasta darimare se va face controlat, exact ca darimarea WTC. Poate chiar acel moment (sept. 2001) a dat semnalul pentru "cunoscatori" ca e momentul sa zgiltiie copacul, pina cad toate maimutele (sau bananele) din el. Ce va urma? Parerea mea (de adept al unor teorii ale conspiratiei) nu coincide cu a ta, Flavian, din pacate. NU va urma o cladire a unui nou sistem economic, mai echitabil. Dupa mine, se va ajunge la o faza de "chinezareala" a economiei mondiale (toti sa aiba de lucru, cu un dolar pe zi, din care trei sferturi sa dea la banci, alea care mai ramin).

    Un cititor fidel al blogului (nespecialist in economie)...

    RăspundețiȘtergere
  11. Fiecare are evident dreptul la parerea lui, atata vreme cat si-o exprima in mod civilizat. Asta e frumusetea libertatii de opinie... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Pauza de publicitate o sa mai dureze. Dupa pauza urmeaza filmul "Prabusirea vechiului capitalism si reconstructia noului capitalism".
    Da, spiritual, da, universal, da, dificil, da, uman, da, muncitor, da, Splendid.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sau poate ca doar prabusirea.

    Apropo de optimism, Flavian, stii principiul Pollyanna?

    RăspundețiȘtergere
  14. Narcosis - fostul sistem n-a fost nici el prea capitalist, iar viitorul cred ca va fi cu atat mai putin

    Tudor - e bine sa poti aprecia ceea ce ai chiar si in cele mai grele conditii, asta va fi o insusire de care vor avea multi nevoie in vremurile de tranzitie ce ne asteapta

    RăspundețiȘtergere
  15. Bunicel, dar cam stufos, de la jumatate am inceput sa ma plictisesc si sa derulez. Mi-ai dat insa o idee pentru un viitor articol.

    RăspundețiȘtergere
  16. http://apod.nasa.gov/apod/ap100607.html


    se pare ca ne vom bucura si pe cer de spectacol.....

    RăspundețiȘtergere
  17. E clar. Trebuie sa iau cat mai curand un telescop, ca tot vorbeam de asta zilele trecute... :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Se pare ca si soarele o sa ne ofere un spectacol de artificii in urmatorii ani: As the Sun Awakens, NASA Keeps a Wary Eye on Space Weather

    RăspundețiȘtergere
  19. Asta a fost mentionat si ieri. Azi insa vad ca avem din nou avertizari pe spaceweather despre activitatea solara. Asa cum ziceam si zlele trecute, pregatiti-va UPS-urile si grija la insolatii:

    NOAA forecasters estimate a 60% chance of geomagnetic activity today when a solar wind stream is expected to hit Earth's magnetic field.

    New sunspot 1078 is growing rapidly and crackling with low-level solar flares. So far the relatively minor "crackles" shown in the SDO movie have had no effect on Earth. If the active region continues to grow, however, the flares could become more intense, leading to waves of ionization in Earth's upper atmosphere and disturbances in low-frequency radio propagation. Stay tuned.

    RăspundețiȘtergere
  20. My bad :), nu am citit comentariile de la articolul "De weekend"

    RăspundețiȘtergere