Episodul 21 al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Am continuat cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea. Dupa nitzica teorie, am inceput sa detaliem problema stocarii in cazul bateriilor din autoturismele electrice, vorbind despre fabricarea si despre incarcarea acestora. Am adaugat apoi cateva completari si lamuriri la cele deja discutate, pentru ca ulterior sa trecem la un studiu de caz in ce priveste eolienele. Spuneam apoi in articolul dedicat hidrogenului despre faptul ca am devenit la un moment dat pasionat de experimentari pe tema aceasta. Am pus pentru introducere un prim interviu, am adaugat un al doilea pentru lamuriri suplimentare, iar dupa o scurta recapitulare am detaliat partea de constructie a unui astfel de sistem pentru cei curiosi sa experimenteze cu asa ceva.
Astazi vreau sa abordez o noua tema practica ce cred ca este de interes pentru multi dintre cititori, avand in vedere avertizarile NASA in ce priveste impactul cresterii activitatii solare asupra sistemelor electrice. UPS-urile sunt cea mai simpla metoda pentru cei care doresc o minima protectie in cazul aparitiei de perturbatii in reteaua electrica. Atat in cazul variatiilor de tensiune ce pot afecta aparatura casnica cat si in cazul unor pene electrice de mai scurta sau lunga durata. Pe langa afectarea aparatelor, penele de curent pot pune probleme majore si in alte cazuri. De exemplu fara energie electrica nici centralele de incalzire nu pot functiona. Degeaba este gaz pe teava sau lemn in beci pentru centrala, daca pompa acesteia nu poate recircula apa prin calorifere. Astfel cateva ore de frig si intuneric intr-o seara geroasa de iarna pot face un UPS de nepretuit.
Pentru cei mai putin familiarizati cu aparatura si cu tehnica, sa vedem asadar un pic ce inseamna un UPS si cu ce se mananca el. In primul rand recomandarea ar fi sa faceti o scurta recapitulare a notiunilor teoretice prezentate anterior. Un UPS (Uninterruptible Power Supply) este dupa cum sugereaza si numele o sursa de energie care nu se intrerupe atunci cand se ia curentul la priza normala. Sunt utilizate in special in domeniul IT, unde la o cadere brusca a curentului pot rezulta date pierdute, calculatoare defectate, conexiuni picate si alte asemenea bucurii. In mod normal, UPS-ul este cuplat in priza iar aparatele protejate sunt conectate la UPS cu un cablu dedicat sau un prelungitor a carui mufa a fost schimbata. Atunci cand UPS-ul detecteaza probleme de tensiune, decupleaza instantaneu alimentarea electrica de la priza si trece pe bateriile din dotare. Pe langa aceasta sarcina de substituire a renel, UPS-urile mai vin in general si cu functii de protectie contra supra-tensiunilor care apar pe retea.
Putem deduce ca un UPS este format asadar din cateva module principale. Un modul care face filtrarea, protectia contra socurilor de curent si cuplarea bateriei atunci cand detecteaza probleme pe retea. O baterie pentru stocarea energiei necesara functionarii pe timpul penei de curent. Un modul de transformare a curentului continuu furnizat de baterie in curent alternativ necesar aparatelor cuplate la UPS. Un modul de incarcare a bateriei atunci cand curentul electric revine la priza. In functie de calitatea, sensibilitatea si fiabilitatea componentelor electronice, a puterii sau a capacitatii bateriei, variaza atat tipul cat si costul unui UPS. Pornind de la simple jucarii de 50 euro care reusesc sa alimenteze un singur PC timp de cateva minute si se ard la primul soc mai puternic, pana la sisteme de mii de euro care pot proteja si alimenta cu energie camere intregi de servere timp de cateva ore.
Daca e sa vorbim de putere, fiabilitate si capacitate, ganditi-va la un UPS ca la un autoturism. Acesta are o anumita putere si o anumita capacitate a rezervorului, care ii permite sa strabata un numar de km. In general un autoturism mai puternic vine si cu un rezervor mai mare, dar se pot face oricand configuratii diverse in functie de necesitati. Puterea UPS-urilor se masoara in VA adica voltamperi sau in watt. De exemplu un UPS mediu are o putere de 1000VA sau 670 Watts. Cele mici incep de pe la 500VA iar cele mai maricele UPS-uri de uz casnic nu depasesc de obicei 2000VA. Ce inseamna asta ? Ca un UPS de 1000W poate furniza energie pentru 10 becuri uzuale de 100W. Sau poate asigura putere suficienta pentru un televizor (50-150W), o centrala de apartament (100-200W), un frigider (100-200W), un calculator (100-200W) si cateva becuri in acelasi timp. La limita se poate folosi chiar un cuptor cu microunde (700W), dar pentru consumatori puternici gen calorifer electric (2000W) sau masina de spalat (2000W) un UPS normal nu face fata.
Un alt lucru de luat in calcul pe langa puterea maxima este capacitatea bateriilor. Asa cum spuneam, degeaba ai o masina puternica daca rezervorul e micut. Degeaba ai un UPS de 1000W daca bateriile sunt mici si se descarca intr-un sfert de ora cand e folosit la putere maxima. Dupa cum spuneam la notiuni teoretice, capacitatea bateriilor se masoara in Ah. UPS-urile folosesc in mod uzual una pana la patru baterii de 12V ce au o capacitate de 5Ah pana la 20Ah. De exemplu o baterie de 7Ah si 12V stocheaza 84Wh energie electrica. Asta inseamna ca poate alimenta 50 de minute un bec de 100W. Daca ai de exemplu un UPS de 1000W folosit la putere maxima cu 10 becuri de 100W si o baterie de numai 7Ah, aceasta se va termina in 5 minute. De aceea spuneam ca in general UPS-urile de putere mare sunt dotate cu baterii mai mari.
Smecheria este insa alta. Ca pe langa bateriile furnizate de producator, poti modifica UPS-ul sa foloseasca niste acumulatori de capacitate mai mare. E ca si cum in cazul unei masini, pe langa rezervorul acesteia, mai folosesti cateva canistre de rezerva atunci cand stii ca pleci la un drum lung si nu poti alimenta pe traseu. De exemplu UPS-ul APC Smart de 1000VA vedem in specificatiile de la APC ca acesta functioneaza cu un cartus original RBC6. Cartusul e format din 2 baterii de 12V si capacitate 12Ah. Adica ceva mai mari ca bateriile de 7Ah de la modelul 750VA. Cele 2 baterii ofera o capacitate de 288 Wh. Asta asigura o durata de functionare de aproape 3 ore daca folosim UPS-ul pentru a alimenta un bec de 100W sau o autonomie de jumatate de ora daca folosim UPS-ul la capacitatea sa maxima de 600W. In cazul in care schimbam cartusul original de baterii cu doi acumulatori de 40 Ah in genul acesta ne putem asigura o capacitate de 940Wh. Adica avem o autonomie de 10 ore pentru un consumator de 100W sau de 1 ora pentru unul de 1000W. Evident ca si timpul de reincarcare al bateriilor va creste de la cateva ore la cateva zeci de ore in cazul acesta.
Asa cum am mai spus, preferatele mele sunt UPS-urile APC, in special datorita fiabilitatii si electronicii solide pe care o au. Am lucrat personal cu ele incepand de la gama ieftina Back-UPS de 650VA, Smart-UPS simple sau rackabile intre 750VA si 2000VA, pana la mici monstri de 4000VA sau 16000VA. Desi nu sunt infailibile, pot spune ca am fost multumit de ele, comparat cu alte modele de UPS-uri testate. Sunt unii cunoscatori care prefera sa ia un UPS second APC si sa schimbe bateriile care dupa cativa ani isi pierd din capacitate, decat sa dea banii pe o jucarie noua si ieftina, dar mai proasta.
Seria SmartUPS sunt asadar unele dintre cele mai reusite UPS-uri pentru cine isi permite. Pe langa fiabilitatea si electronica buna a APC-ului, mai au multe functii de reglaj, monitorizare si filtrare a curentului. Iar cel mai important, la iesire dau o forma de unda curata, asa-numita Pure Sine Wave care e necesara consumatorilor sensibili, gen anumite centrale de apartament. Daca nu este nevoie de putere asa mare, se poate lua modelul de 750VA care e la un pret mai redus. Modelul de 750VA merge la 24V adica are nevoie de numai 2 baterii de 12V. Se pot schimba cele 2 baterii de 7Ah cu 2 baterii mai puternice gen 45Ah si se obtine o autonomie de 6 ori mai mare. In cazuri de urgenta se pot cupla chiar 2 baterii auto, dar sa nu faceti treaba asta prea des ca acelea mor repede.
Tensiunea la retea variaza de multe ori intre 200V si 240V in mod uzual. Majoritatea aparatelor casnice si UPS-uri lucreaza in aceasta marja de eroare linistit. Cele un pic mai destepte te lasa sa si reglezi aceasta marja de functionare. De exemplu la seria APC Smart bariera minima se poate seta intre 196 si 208V iar cea maxima intre 253 si 265V. Partea cu AVR-ul imi place mie cel mai mult la seria SmartUPS. Adica iti corecteaza un voltaj prea slab sau prea puternic fara sa treaca pe baterie. Majoritatea UPS-urilor ieftine pur si simplu lasa sa treaca tensiunea prin ele, fara prea multe filtraje. Si utilizand o electronica ieftina, care face comutarea mai lent atunci cand pica tensiunea sau care cedeaza destul de usor la supratensiuni.
Daca aveti echipamente sensibile la nivelul de tensiune, pe unele UPS-uri le mai poti pacali. Setezi din jumperi sau soft o plaja de tensiune cat mai ingusta. Sa zicem 208-253V, chiar daca UPS-ul suporta limite intre 196-265V de exemplu. Cu acest reglaj al marjei de functionare, atunci cand tensiunea scade sub 208V, UPS-ul va trece pe baterie iar aparatul va continua sa primeasca tensiunea de care are nevoie. Problema este atunci cand fluctuatiile dureaza mai mult sau sunt frecvente, omori bateriile. La cele cu AVR in schimb, UPS-ul primeste sa zicem 190V de la priza atunci cand sunt probleme pe retea. Dar furnizeaza 220V consumatorului FARA sa treaca pe baterie.
In concluzie, UPS-urile sunt un mod de a evita neplaceri. O alternativa la statul in frig si intuneric sau la aparate electrocasnice arse atunci cand furnizorul de electricitate face pe nebunul. Principala lor problema ramane, ca si in cazul altor jucarii electrice, partea de stocare. Adica bateriile, care sunt destul de scumpe si cu o durata de viata relativ redusa mai ales daca nu sunt intretinute corect. Pana ce generarea energiei on-demand la costuri reduse va deveni disponibila si utilizatorilor casnici, deocamdata mai avem nevoie si de ele. Iar daca le cuplam la un sistem de generare a energiei electrice eolian sau fotovoltaic, ne putem chiar asigura o minima independenta fata de sistemul energetic pentru perioadele tulburi ce vor urma. Dar despre asta, in alt episod. Sperand ca aceasta poveste v-a ajutat la intelegerea mai buna a modului in care va puteti realiza o minima protectie la surprizele furnizate de reteaua de electricitate, va urez spor la cumparaturi.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
trebuie neaparat 2 acumulatoare de 45ah montate? Cu unul nu merge? Nu ma pricep....faza e ca pe langa ups-ul care ocupa ceva spatiul, mai ocupa spatiu si astea din ce vad....la 13kg fiecare.....nu mai stiu ce diminesiuni aveau..
RăspundețiȘtergerePai daca ai doua initial, trebuie doua si ulterior, de preferat identice, pentru ca se incarca simultan.
RăspundețiȘtergereIdeea este ca ele se inseriaza si se obtine 24V din doua baterii de 12V. Apoi de la 24V se transforma la 220V cat ai nevoie. La puteri mari se pun mai multe baterii, pentru ca altfel e nevoie de un amperaj ridicat, care inseamna cabluri groase si riscuri mai mari.
De exemplu 500W inseamna 12V si 42A sau 24v si 21A sau 48V si 10A. Un curent de 40A e destul de mare si de aceea se prefera varianta cu 2 sau 4 baterii inseriate pentru UPS-uri mai puternice.
Ca dimensiuni intr-adevar, sunt cam maricele bateriile de 45ah. Dar ai si si autonomie mult mai buna. Gandeste-te ca o baterie auto are cam 55ah in mod uzual, deci e cam pe acolo.
Varianta low-cost e sa legi o baterie de masina veche pe UPS. Chiar daca pentru masina nu mai e buna, asta de obicei e deoarece masina are nevoie de un curent de pornire mare, iar o baterie obosita nu mai poate sa furnizeze asta, dar de tinut mai tine destul de mult.
RăspundețiȘtergereDap, daca mergi pe second-uri si iei un UPS la ocazie, poti sa faci un sistem bunicel la doar 500-1000 RON in loc sa dai vreo 2000 RON pe un UPS nou si doua baterii puternice.
RăspundețiȘtergereSunt de acord cu beneficiile UPS-urilor dar nu-mi permit un APC acum.
RăspundețiȘtergereInitial doream un protector APC http://www.apcc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=PF8VNT3-GR&tab=features dar apoi am vazut si AVR-ul http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE600I&tab=models
Ce recomanzi (preferabil una, in cel mai rau caz ambele). Ma intereseaza protectie la sub & supra tensiuni, curent cat mai curat (sinus) si preferabil sa-mi tina calc-ul functional (sa nu se reseteze) daca se ia curentul sub 1 sec ( se intmpla des, mai ales vara)
astept cu interes partea legata de
RăspundețiȘtergeresistemele de generare eoliene sau fotovoltaice!:)
Anonim - protectorul vad ca e mai bun la socuri puternice, AVR-ul in schimb te ajuta mai bine daca esti intr-o zona in care se intampla frecvent sa ai tensiune sub limita normala. Personal as recomanda ceva de genul ASTA sau macar ASTA.
RăspundețiȘtergeremichee - sper sa reusesc sa le fac cat de curand, desi luna asta o sa cam fiu plecat in vacanta
Flavian, urmaresc de ceva timp blogul tau si iti impartasesc foarte multe din opinii si idei expuse de tine aici.
RăspundețiȘtergerePot sa spun ca am luat foarte in serios sfatul tau sa investim in aur, ferme si petrol... tocmai sunt in constructie cu o casuta la tara la bunici si de asemenea in amenajarea unui teren de cultivat zarzavat, lac cu peste, stupina, voi intineri si livada la toamna, planuri mari ce sa mai...
Chiar cautam o solutie pt. curentul electric aici la mine; sunt pene de curent destul de dese, mai ales acum cand sunt vijelii, sa nu mai zic de tensiune care scade constant sub 200V cel mai bun oricum nu cred ca este peste 210V.
Eu pt. problema cu tensiunea caut acum un AVR, dar din ce inteleg in articolul tau se poate si UPS cu AVR incorporat care le rezolva pe toate. Voi avea si centrala pe lemne si deci UPS-ul este oricum vital in acest caz. Pe viitor vreau sa investesc si intr-o centrala mica eoliana pt. o oarecare independenta de retea.
Poti sa-mi recomanzi un model de UPS, care sa aiba si AVR, pure sine wave pt. a nu avea pb. cu pompele la centrala si sa fie suficient de mare sa tina 1/2 h casa? Casa este mica, 110 mp, bucatarie, baie, living, 2 dormitoare la mansarda, deci consumatori putini.
Iti multumesc pt. orice sfat ai avea si abia astept sa mai vad ce mai faci cu motoarele pe apa, foooarte interesant!
Mihai - spor la treaba cu pregatirile, la fel suntem si noi, tragem tare acum pe ultima suta. Tatal meu era si el interesat de cativa stupi, vrea sa ia vreo 4-5 familii la inceput, sa vada cum se descurca cu ele.
RăspundețiȘtergereDa, exista UPS cu AVR incorporat. Poti gasi la ocazie seria Smart UPS de la APC incepand cu 300RON la 700VA. Ideal ar fi daca iti poti permite sa iei la 500-1000 RON unul de 1000VA sau chiar 1500VA cat mai nou.
La asta adaugi doua baterii cat mai mari si ar trebui sa fie ok. Cu doua baterii de 45ah ar trebui sa ai 1000Wh, deci te-ar tine o ora la sarcina maxima. Daca lasi doar pompa de la centrala (200W) si cateva becuri economice (5x20W=100W) ar trebui sa te duca vreo 3 ore.
Stupii sunt o mina de aur personala, ai numai beneficii de pe urma lor. Am luat si eu pt. inceput 3 familii, 500 Ron / fam. As zice ca se merita investitia, chiar si daca scot miere doar pt. uz personal.
RăspundețiȘtergereUite ce UPS am gasit eu, http://www.apcc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=SUA1500I
E in jur de 2000 Ron nou, cu bateriile ajunge aproape de 2500 probabil. La fel din punctul meu de vedere se merita investitia daca rezolv problema curentului fluctuant si a penelor dese.
In alta ordine de idei, ma uit imprejur la vecinii mei de la tara si majoritatea traiesc din venituri foarte mici gen 600 lei pe familie; pe ei o eventuala prabusire a sistemului o sa-i afecteze cel mai putin, sunt deja obisnuiti cu greutatile.
Eu pana in toamna voi fi pregatit, intre timp ma informez cat mai mult.
Spor la treaba si tie si tine blogul cat mai activ, faci o treaba excelenta!
UPS-ul Smart de 1500VA e ideal daca ti-l poti permite. Vad ca il gasesti la ocazie si cu 850RON, mai iei 2 baterii cu 700RON si iesi la 1500RON cu totul.
RăspundețiȘtergereEvident ca cei care traiesc acum cu bani mai putini, se vor adapta cel mai usor pe viitor. Vezi ce ziceam si eu in articolul de AICI. Spor la pregatiri si numai bine si tie.
Da cred ca voi lua un UPS de 1500 VA de pe okazii, dar bateriile pot sa fie si mai mari de 40 Ah nu? 55 Ah sau chiar 75 Ah am vazut dar deja sunt scumpe.
RăspundețiȘtergereE ok combinatia asta de UPS si baterii pt. eoliana in viitor?
Teoretic da, practic n-am testat daca UPS-ul poate incarca baterii asa mari.
RăspundețiȘtergereMerg si la eoliana bateriile, dar nu cred ca sunt suficiente. O sa mai discut pe tema asta.
Oricum, daca vei face incarcarea bateriilor cu sistemul eolian, poti folosi si UPS-ul pe post de invertor.
salut!
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare am un apc Black-UPS RS 1000 si asi dori sa o pun pe o centrala cu 2 bateri de 150 AH(2*12V/150AH).Credeti ca merge? o sa ard sursa?
Cred ca e vorba de modelul Back-UPS RS 1000 dar atentie ca acesta nu scoate Pure Sine Wave ca seria Smart de la APC si s-ar putea sa nu mearga cu centrala daca aveti o pompa sau un sistem de aprindere mai sensibil. Trebuie asadar intai probat daca centrala merge si cu UPS-uri simple.
RăspundețiȘtergereApoi, posibil sa fie cam mult 300AH pentru un UPS care a fost gandit sa incarce acumulatori de 15AH. S-ar putea sa mearga o vreme, dar nu stiu cat de fiabil este incarcatorul si daca acesta va rezista o saptamana sau cat e nevoie sa incarce cele doua baterii de 150AH golite.
Personal n-am probat cu mai mult de 2x50 pentru astfel de sisteme. Puteti incerca, iar daca APC-ul cedeaza il puteti ulterior repara si apoi sa cautati un redresor ieftin cu care sa faceti reincarcarea dupa o pana de curent mai lunga.
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereAm citit articolul dvs. despre UPS-uri....interesant. Ideea de a inlocui acumulatorii de capacitate mica dintr-un UPS cu altii de o capacitate mai mare este deasemenea interesanta, dar nu vom avea o problema cu modulul de incarcare dim UPS- dimensionat pentru un anumit curent de incarcare specific capacitatii acumulatorului original?
Aveti cumva o schema electrica de la UPS Smart Centra 500VA sau de la Powerware 5115 1000VA ?
Va comunic mai jos adresa mea de e- mail: dan_nenu@yahoo.com
Cu stima ,
Dan Nenu
Focsani , Vrancea
Vedeti comentariul anterior. Imi pare rau, dar nu detin schemele electrice pentru UPS-uri.
RăspundețiȘtergereBuna seara Flavian
RăspundețiȘtergereNu este un comentariu ,ci o solicitare de ajutor in domeniul UPS-urilor .Problema abordata mai sus .
Detalii tehnice (marca ,putere ,etc)nu detin in acest moment ,dar pot sa revin cu ele maine .
Problema este urmatoarea :Functioneaza doua generatoare care alimenteaza niste birouri dotate cu PC-uri si fiecare calculator cu UPS-ul lui.Cind se deconecteaza un generator (indiferent care) de la sistemul electric al birourilor ,cu toate ca tensiunea si frecventa ,la prizele biroului ,sint aceleasi ,INCEP SA PICAIE TOATE UPS-URILE ,si binenteles ca seful se ia de noi ,mentenanta,sa rezolvam problema. Pina acum nu am reusit sa gasim o solutie.Cum pornim- cuplam din nou cel de-al doilea generator cum se opreste imediat galagia UPS-urilor ,fara ca ceva edificator sa se intimple la valorile de tensiune si frecventa, monitorizate cu patru aparate de masura Fluke ,de ultima generatie. Daca este nevoie o sa revin si cu detalii tehnice ale generatoarelor si UPS-urilor.Cu speranta intr-un sfat salvator iti multumesc anticipat si iti doresc o viata lunga blogului ,pe care am intrat pentru prima data acum si l-am gasit foarte interesant .
Cred ca un osciloscop portabil te-ar ajuta mai tare in cazul acesta. E posibil ca forma de unda a curentului alternativ sa fie buba. UPS-urile ieftine sunt mai sensibile la acest aspect. Cred ca ai putea incerca in doua variante.
RăspundețiȘtergerePrima sa faci o filtrare a tensiunii ce vine de la generator. Aici nu as putea sa-ti dau detalii, ca trebuie calculata puterea necesara. S-ar putea sa mearga cu cu AVR sau stabilizator de tensiune simplu daca nu e putere mare.
A doua sa probezi cu un UPS mai bun care stie sa faca el ridicare de tensiune si filtrare, sa vezi daca in cazul respectiv se mai repeta fenomenul. Oricum in varianta asta va trebui sa inlocuiesti UPS-urile ieftine cu unele mai bune.
Salut Flavian.Eu am transformat un UPS HP R1500XR-1500VA-1340W (48V)într-un bun invertor sinusoidal pentru panourile mele fotovoltaice,mai precis am schimbat IRF-urile 1010E 60V,84A cu IRF3808 75V,140A,330W(Pd),răcirea mai eficient amplasată cu un singur ventilator în loc de două,am eliminat tot ceea ce ținea de funcția UPS,pentru că nu am avut nevoie și pot spune că am un invertor foarte bun,cu nimic mai prejos față de invertoarele dedicate destul de scumpe fabricate de firme specializate.Aș vrea să cumpăr un UPS APC 2200VA-1980W pentru a-l transforma și pe acesta într-un invertor mai bun și mai puternic.
RăspundețiȘtergereBravos. Daca deja te pricepi la schimbat IRF-uri oricum nu cred ca mai aveai nevoie de articolul despre UPS-uri, eventual ai putea sa-mi dai tu mie cateva sfaturi.. :)
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare. Eu am 2 centrale - una pe gaz de 35 kw si una pe lemne de 40 kw. Ambele sunt pentru aceeasi retea. (aprox 300 mp). Treaba e ca am intreruperi de curent de 10-15 ori pe zi de cate 5-15 secunde. Acum pentru cele 2 centrale ce UPS mi-ai recomanda. Adica sa le leg pe amnadoua la acelasi UPS. Am vazut ca te pricepi si am indraznit sa vin si eu cu o intrebare.
RăspundețiȘtergereCa o completare: centrala pe gaz e pentru apa calda si cea pe lemne pentru incalzire iar cea pe gaz doar secundara pe incalzire. As vrea pentru centrala pe lemne si o oarecare autonomie de functionare, in cazul in care se ia curentul mai mult (eventual pana la 5 ore - asta ca sa treaca jarul din ea si sa nu buseasca).
Cam acelasi setup il am si eu, lemne plus gaz. Folosesc un APC de 2000VA la care momentan nu am atasat baterii suplimentare. La noi incarcarea UPS-ului nu trece de 30% cand merg pompele. Oricum consumul nu-l poti proba decat in practica, deci as recomanda sa iei ceva pe la 1000VA la care sa atasezi cate baterii ai nevoie pentru a obtine autonomia dorita.
RăspundețiȘtergereNormal pompele consuma cam 90-160W fiecare functie de marime si setarea de putere. In cazul in care schimbam cartusul original de baterii la un UPS cu doi acumulatori de 40 Ah se asigura o capacitate de 940Wh. Adica avem o autonomie de 10 ore pentru o pompa de 100W si de 5 ore pentru una de 200W sau 2x100W.
Multumesc frumos pentru raspuns. M-ai mai luminat. Numai ca acum au venit cei cu centrala pe lemne si am vazut ca are 2 pompe una de 300W maxim si una de 100W maxim. Plus ca o mai am si pe cea de la centrala pe gaz de 110W maxim. Cred ca in conditiile astea un UPS de 1000VA nu mai ajunge. Nu stiu. Intreb ca nu ma pricep. Scuze ca te stresez asa, dar n-am reusit inca sa ma hotarasc de care sa iau.
RăspundețiȘtergerePai 300W+100W+110W egal cu 510W. Deci un ups de 1000VA sau aprox 650W reali tine linistit ca putere. Durata de functionare va este data insa de capacitatea bateriilor.
RăspundețiȘtergereDaca pompele merg la puterea maxima cei 940Wh furnizati de 2 baterii la 40Ah va tin cam 2 ore. Daca dati pompele mai incet, la mine de exemplu merg la jumatate din putere, atunci bateriile tin dublu. Daca nu este suficient luati baterii mai mari sau mai multe... :)