Incepem tot cu economie. Ideea privind vanzarea produselor agricole online direct de catre producator se pare ca prinde si la noi, au aparut unele magazine deja. Pentru cei interesati de licitatiile bancare si executari silite, am gasit o pagina dedicata care centralizeaza astfel de informatii. Au aparut tot mai multe firme care vand iluzia cazinoului stiintific atat la noi cat si in strainatate. Atentie la firme gen Capital Group / Capital Partners din Romania si Cehia sau la cele gen Sun WorldWide din Japonia. Tot despre japonezi, e interesant cum acestia ne dau noua bani de metrou in timp ce la ei companiile aeriene dau faliment. Hotului de hot ii e frica, iar lui Volksbank care e deja cu un picior in groapa, doar reputatia nepatata ii mai lipseste pentru o eventuala fuziune cu Raiffeisen.
Pe plan international, situatia din Grecia e tot mai trista, in ciuda promisiunilor ca vor reduce cheltuielile si vor redresa situatia. Ungaria isi face o lege "preventiva" care sa ii permita nationalizarea bancilor, in timp ai nostri sunt pregatiti pentru falimente inca din toamna trecuta. Euro se resimte si el, a pierdut usor teren chiar si in fata RON-ului, in timp ce BCE mentine dobanda la valori minime. Dincolo de ocean, soarecii incep sa paraseasca corabia in timp ce Denninger trage tot mai multe semnale de alarma in privinta PIMCO.
Pentru cei interesati in achizitia de metale pretioase, Cristian Dogaru confirma ca cei de la coininvestdirect livreaza si in Romania.
Bursele continua sa creasca si incepem sa ne reamintim. La noi nu e la fel cu finalul 2007, dar pe plan extern e cam acolo. Bursele cresteau in 2007 de la 12.000 in martie la 14.000 in octombrie. Imobiliarele pareau mai solide ca niciodata, bancile erau in extaz. Apoi a venit 2008. Si apoi a venit si septembrie 2008. Acum vedem bursele pe acelasi trend, revenind puternic dupa minimele din primavara. Urmeaza 2010. Toti "analistii" aplauda si discuta pe plan extern despre crestere si "revenire". In afara de cei care vorbeau si in 2007 despre prabusirile ce vor urma. Ei sunt la fel de linistiti si la fel de siguri pe ei cand spun ca inca n-am vazut nimic. Nici macar o lebada neagra.
Trecem la diverse. O comisie olandeza a facut prima recunoastere oficiala asupra faptului ca razboiul din Irak a fost ilegal si fara nici o baza in dreptul international. Nimic nou sub soare, unii stiu asta de multa vreme. Urmatorul pas logic ar fi si lamurirea evenimentelor 9/11 dar acolo cred ca va mai dura un pic. Si devine tot mai clar ca e din ce in ce mai greu sa descurcam incurcaturile altora. Am tot zis ca refactoringul nu mai merge mult si e timpul pentru o noua versiune de "soft".
Vremea e tot mai capricioasa. In ce priveste soarele, se pare ca acesta va avea un ciclu neobisnuit de slab daca previziunile celor de la nasa se vor dovedi corecte. Acestia subliniaza totusi ca un numar redus de evenimente nu inseamna ca acestea vor avea un impact minor. E vorba de clasicul calitate vs cantitate. Ba chiar in timpul unui astfel de ciclu slab dpdv numeric a avut in 1859 loc cea mai puternica eruptie solara ce a dat peste cap functionarea sistemelor electrice. Asta ar mai lipsi acum, dupa o iarna neobisnuit de grea in multe zone de pe glob si cutremure precum cele din Haiti sau Indonezia. Daca nu intelegeti legatura intre eruptiile solare si toaleta, n-ar strica sa mai aruncati un ochi pe explicatiile nasa.
Circul privind virusul vietii continua, au aparut mai nou si bancuri pe tema asta. La doua cozi se imbulzeste lumea mai nou. La vaccin si la moaste. Inainte de "revolutie" lumea statea la coada pentru mancare. Acum avem o noua moda, desi nostalgicii sunt aceiasi. Aceiasi "buni crestini" care nu se sfiesc sa se bata pe sticlele de apa sfintita sau sa se imbulzeasca la coada pentru sarmalele date pomana. Se pare ca tocmai au gasit un nou motiv de stat la coada. Din partea mea, n-au decat. NOI sa fim sanatosi.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Chiar daca uneori spun prosti, iti sunt recunoscator pentru munca depusa de tine.
RăspundețiȘtergereChit ca scenariile prezise de tine nu se vor adeveri, e reconfortant sa stiu ca cineva (in speta tu) se gandeste la un colaps generalizat si cauta solutii de supravietuire.
Cred deasemeni ca izolat intr-o ferma avand petrol si desigur resurse de hrana nu esti deloc ferit de furia celor infometati, eventual si inarmati.
In ce priveste energia, cred ca motoarele si tehnologiile ce folosesc apa vor deveni in viitor folosite, apa este totusi cea mai raspiandita resursa la care avem acces.
Mersi de aprecieri, fac si eu ce pot. :-)
RăspundețiȘtergereCuvantul cheie este colaborarea, nu izolationismul. Acesta va fi motorul transformarii de care vom avea nevoie pentru a reusi. Daca nu ai citit inca, recomand calduros: Ce inseamna sa devii un supravietuitor
Mergand un pas mai departe in privinta energiei si eu cred ca apa va fi folosita cel putin in perioada de tranzitie, pana la trecerea catre total electric / magnetic. Smecheria este ca hidro(xi)genul merge fara prea mari probleme pe motoarele cu ardere interna ale flotei auto actuale. Dar despre asta, in alt episod... ;-)
Buna Flavian,
RăspundețiȘtergereAi vazut filmul lui Adam Curtis - The Century of the Self?
I'm sure you'll like it :)
Da, stiu filmul de ceva vreme. Cam negativist si nerecomandat celor mai slabi de inger, dar sunt lucruri despre manipulare si nu numai care se pot invata din el.
RăspundețiȘtergere