Statusul tau pe tetatet este “Avertizare COD ROSU pentru economie”. La ce te referi Flavian?
Este un fel de avertizare, exact ca la meteo. De fapt incerc sa atrag atentia celor care considera fenomenele economice prin care trecem acum drept o “banala criza” ce e pe cale de a se incheia. E vorba de un complex de probleme economice, energetice, de resurse si mediu, demografice si sociale. Care se reflecta in final in economie. Ceea ce am vazut pana acum a fost doar varful unui iceberg, vor veni schimbari majore si e bine sa fim pregatiti.
Cum te autocaracterizezi?
Sunt un tip curios, cu inteligenta peste medie, pasionat de o multime de lucruri. Printre pasiunile mele s-au numarat calculatoarele, aviatia, filmele, fotografia, energiile alternative si mai nou economia. Cu economia toata povestea a inceput cam acum un an si ceva. Pana atunci cautam pe forumuri informatii despre IT, plasme, proiectoare, camere video, aparate foto, GPS-uri si alte jucarii din astea in care devenisem expert. Apoi mi-a atras atentia Peak Oil ca si fenomen si am inceput sa studiez mai atent lumea din jur. Dupa teama initiala am vazut ca exista alternative viabile si am redevenit optimist. Dar am ajuns sa inteleg ca primele semne ale transformarii vor veni din economie, ceea ce s-a si intamplat in 2008 si 2009. Tocmai de aceea am inceput sa observ mai atent fenomenele ce aveau loc acolo.
Ai terminat doua facultati cu profil diferit: IT si Economie. Care a fost motivul pentru care ai optat pentru aceste domenii?
Initial am vrut sa fac aviatie, a fost pasiunea mea de pe vremea cand faceam cursuri de pilotaj la Ghimbav. Cum la aviatia militara testele medicale erau mult mai dure, am ajuns in final la Academia Tehnica din Bucuresti. Unde dupa un an de electronica si stagiul militar taiat de pe lista, s-a dovedit ca viata de armata nu era pentru mine. Am revenit in Brasov la o mai veche pasiune de-a mea: calculatoarele. Ulterior am inceput in paralel si ASE-ul in ideea ca m-ar putea ajuta pe viitor sa obtin mai usor o functie de management sau sa-mi incep propria afacere. Pot spune ca intr-un fel am reusit sa indeplinesc ambele obiective.
Esti inscris in mai multe grupuri pe tetatet “Economie“, ”Fotografie“, “Brasov” etc. Pe ce baza ai ales aceste grupuri?
Despre economie am explicat deja. In Brasov locuiesc. Iar despre fotografie, acesta e un alt capitol din viata mea. Am inceput timid pe vremea cand aparatele foto digitale erau raritati, iar puterea de procesare video pe PC-uri abia era suficienta pentru vizionarea de filme. Ulterior tehnica a evoluat si eu odata cu ea. Am invatat sa fac si editare, am cumparat aparate tot mai performante si treptat pasiunea s-a transformat in meserie. Dezavantajul a fost ca odata cu asta a murit treptat si pasiunea. Avantajul a constat in faptul ca acum 5 ani am pus bazele unei firme de organizari evenimente. Ne ocupam in special de servicii foto-video si sonorizari la nunti, botezuri, cununii. E pentru mine ca un extra-job de weekend in timpul sezonului de vara, cand au loc astfel de evenimente.
Participi intr-un mod foarte activ in discutiile cu profil economic. Ai gasit pe tetatet utilizatori care iti ofera input-uri de valoare?
Sunt pasionat intr-adevar de domeniul economic, dar in special la nivel macro. In ideea ca trebuie sa intelegem ca fenomenele regionale sau locale sunt puternic influentate de situatia internationala. In acest context, e greu sa gasesti persoane cu care sa poti dezbate pe tema unei imagini de ansamblu. E o problema de care m-am lovit si pe blogul personal sau pe forumurile care le mai frecventez. Pe tetatet am vazut ca Emil Lucian e destul de interesat de aceste subiecte, iar Dragos Barlea a inteles destul de bine fenomenele si le-a mai comentat si el in trecut. Din pacate lumea e mult mai atrasa de subiecte micro gen politica, dezvoltarea afacerii proprii, job-ul de zi ci zi. E pacat, pentru ca intr-o buna zi schimbarile vor lua amploare si se vor trezi din nou, ca si anul trecut, loviti “din senin”.
Cum ai ajuns pe tetatet?
A inceput cu o avertizare. Am tot tras semnale de alarma privind problemele din sectorul bancar austriac si grecesc inca din primavara. Acum o luna, aceste probleme s-au agravat si am considerat necesar sa atrag inca o data atentia asupra acestui fapt. Multi nu stiu ca sistemul bancar romanesc are de fapt actionariat peste 90% strain si asa-zisa garantare acopera de fapt doar 1% din totalul depozitelor bancare. Banci grecesti precum Alpha sau austriece precum Volksbank au o cota de piata de cateva ori mai mare decat acel 1% si e usor de realizat ce ar insemna un astfel de faliment. In momentul in care am trimis aceasta avertizare mai multor cunostinte, am primit un mesaj de la Rares Dragan. Cu el am fost coleg la Mesota si ne stiam de multa vreme. El mi-a recomandat tetatet in ideea ca as putea gasi acolo persoane interesate de aceste probleme.
Ce impresie iti face tetatet?
Tetatet mi se pare o retea interesanta, inca micuta, dar cu potential. Consider ca retelele de acest gen, construite inca de pe acum, ne vor ajuta mult in vitorul apropiat. Va veni un moment cand oamenii de rand vor fi nevoiti sa se organizeze singuri pentru a face fata problemelor ce vor aparea si in acest sens consider ca orice initiativa de colaborare este benefica.
In ce directie crezi ca ar trebui dezvoltat site-ul?
Sunt lucruri pe care le-am mai semnalat si lui Rares, ar ajuta integrarea cu blogger, suportul html in postari si alte imbunatatiri care se pot face. I-am mai sugerat si o “piata virtuala” un fel de “bursa agricola” dupa o idee preluata de aici: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879958/Taranii-ataca-supermarketurile-pe-Internet/
Ce ai facut de sarbatori?
De sarbatori am ramas acasa anul acesta. Avem un baietel care e inca mic si am primit in vizita si alti prieteni cu copii, pentru o aniversare in familie a noului an.
Ce intrebare ai pentru membrii tetatet?
Care considerati ca va fi cea mai buna sursa de energie nepoluanta pe viitor ?
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu