marți, 26 ianuarie 2010

Noutati si comentarii

Am avut cateva zile interesante pe burse. Ne-am mai dezmortit un pic dupa plictiseala din ultima jumatate de an. Despre actiunile presedintelui american prefer sa nu comentez prea mult deocamdata. Eu l-am vazut mereu ca un personaj pozitiv in ciuda filmelor gen Obama Deception si altor materiale asemanatoare. Am crezut ca a invatat ceva din lectia Kennedy vazand ca amana cu miscarile bruste in privinta lumii arabe si isi mentine aproape "dusmanii" economici. Vom vedea destul de curand daca miscarea de acum in privinta bancilor si bugetului sunt inca o tatonare sau aceasta faza e incheiata si incepem sa trecem la chestii mai serioase.

Ca idee, apropo de pastreaza-ti dusmanii aproape, Timmy si Ben ar fi probabil primii care trebuie sa zboare, iar unul din ei urmeaza sa fie (re)votat zilele astea. Vedem si acolo ce indiciu primim. Cred ca primavara va veni cu lucruri interesante. Anul nou a adus deja 9 falimente printre bancile din US, dupa cele 140 inregistrate anul trecut. Se zvoneste despre martie si iulie ca posibile puncte de cotitura. Mie martie imi aduce in minte lucruri frumoase de anul trecut. Iar daca in 2009 luna iulie si cele ce au urmat s-au dovedit dezamagitoare, sper sa recuperam anul acesta. Daca inca nu sunteti convinsi ca situatia e ireversibila, mai aveti aici vreo 20 de motive. Si un material despre Las Vegas, mandria sistemului "consumerist", unde atmosfera e tot mai trista.

Pana atunci, sa trecem cu bine de iarna. Din cauza afurisitei de incalziri globale cauzata chipurile de codoiul produs in industrie, in ultimele zile am tot avut 25-28 grade minus pe termometru si masina mi-a cam dat emotii dimineata. Hehe, doar va spuneam sa mai verificati un pic si sursa de caldura. Desi ciclul solar numarul 24 trebuia sa ajunga deja la 15-20 eruptii zilnice, inca suntem la una-doua pete solare anemice. Mda, stiu ca astea sunt simple coincidente. Oricum, e prea frig chiar si pentru ski, asa ca atentie sa nu raciti sau sa "achizitionati" vreo gripa.

Dar hai ca m-am luat cu vremea si am uitat sa va povestesc despre articolul financialsense: The Giant Vampire Squid's Journey to the East. Din nou despre prietenii nostri de la GS. O altfel de caracatita moderna, mult mai evoluata decat cea din povestile despre mafia italiana. Alte "zvonuri" interesante ce s-au tot inmultit vorbesc despre lumea care face specula cu "bunuri financiare" cumparate la 10 centi pe dolar. In timp ce statul le "evalueaza" de vreo trei ori mai scump. Acum ca povestea repetata de Elizabeth Warren in ultimul an e tot mai limpede, au aparut si intermediari. Care le iau la 10 centi si le dau cu 35 sau chiar cu 100. E loc pentru toata lumea, vorbim de miliarde serioase aici. Si cand va spuneam ca gainariile cu statul ale "ministrelor" blonde sau "afaceristilor" bruneti locali sunt doar o joaca de copii ce nu merita atentie...

In schimb cred ca merita un pic de atentie initiativele de genul ASAT. Stiu, nu e mare lucru sa faci o pagina web mai smechera pe care sa vinzi produse agricole daca vrei sa impresionezi clientii. Ideea din spatele ASAT este insa alta: Experimentul Caveman: Cand cativa oameni pot schimba lumea

ASAT nu este o asociatie juridica. E mai degraba o asociere intre consumator si producator. O relatie asemanatoare celei pe care o am eu cu “patronul” magazinului de la parterul blocului meu. Ei nu fac altceva decat sa creeze o legatura directa intre micul producator, care in mod normal are de luptat cu sute de taxe dar si cu magazinele mari, si consumatorul urban, care nu are mereu unde sa gaseasca rosii sanatoase. ASAT responsabilizeaza consumatorii. Intrand in contact direct cu producatorii, ei vor intelege greutatile intampinate in procesul de cultivare, vor intelege ca in mod natural legumele cresc greu, incet. Parintii, dar mai ales copiii, vor putea intelege importanta anotimpurilor si vor invata sa nu se mai astepte sa aiba acces la toate legumele in orice moment al anului.

Consumatorul poate sa isi aleaga fermierul direct, facandu-i o vizita la ferma. Astfel, producatorul are siguranta ca nu cultiva nimic degeaba. Are consumatori, are un mic avans si un interes real.
Proiectul a fost pornit in 2008 si a avut initial un grup de 20 de consumatori. Un an mai tarziu, la proiect au aderat deja 110 familii, adica aproape 350 de persoane. Sa speram ca in 2010 va continua trendul ascendent. Mai mult, chiar m-as astepta sa fie “mutat” in alte orase. Se pare ca deja in acest an atat clujenii, cat si sibienii se vor putea bucura de aceasta initiativa.

E un nou trend acum: small and sustainable. Mare, mereu mai mare, mereu mai mult si "too big to fail" sunt usor-usor pe duca...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

13 comentarii:

  1. Interesant ASAT. Dar din comentariile articolului spre care dai link rezulta ca ASAT-ul din articol, care e din Timisoara, nu are nici o legatura cu asat.ro

    asat.ro pare sa fie o inselatorie.

    Si despre incalzirea globala, cum e? Mai intai zici ca e din cauza soarelui, acuma spui ca se-ntampla exista deloc. Nasol cu conspiratiile astea... Or fi facut extraterestrii ceva cu soarele?

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu ASAT, insa site-ul asociatiei despre care se vorbeste in experimentul CAVEMAN este http://asat.ecosapiens.ro/. Pe www.asat.ro avem, mai degraba, un magazin online de zarzavaturi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aveti dreptate cu ASAT, am corectat linkurile, sper sa se inteleaga mai bine acum.

    Gab - faptul ca soarele trece iarna asta printr-o perioada de activitate minima se pare ca vine in sprijinul ideilor cum ca soarele ar fi principalul "responsabil" atat de incalzirea cat si de racirea sistemului solar.

    Poate si asa-numitul Maunder Minimum e doar o coincidenta aparuta simultan cu Little Ice Age... :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pt mine Obama nu poate fi personaj pozitiv. Se screme degeaba sa ne convinga de asta. El doar incearca sa mentina sistemul actual ca fiind unul veridic in fata populatiei. Faptul ca au falimentat unele banci poate insemna si ca au ramas pe piata doar cele care trebuia sa ramana, conform adunarilor lor asa zis secrete. Mai poate fi un avertisment pt toata lumea: cine nu e cu noi...dispare. Chiar daca au fost nevoiti sa "sacrifice" si banci ale lor, s-au scos ei pe alte cai... Daca privim imaginea de ansamblu putem observa asta: statele percuteaza cum vor ei, in acelasi timp incearca sa explice masurile in discursuri poliste. Prostii voteaza in continuare cu populistii(la noi popularii pe de o parte, sau "partid de stanga" pe cealalta). "Desteptii" se adapteaza, adica se integreaza in sistem, accepta compromisurile, accepta inregimentarea(vezi analistii pro FMI) etc.
    In legatura cu scandalul inclazirii globale: nu vi se pare "amuzant" ca tot intrebandu-ne ca prostii daca e sau nu incalzire globala uitam de adevarata poluare - cauzele si efectele ei???

    RăspundețiȘtergere
  5. cobon - Obama mai are pana termina mandatul, poate se "incalzeste" mai greu. E totusi politician pana la urma... :-)

    Cu incalzirea ai dreptate. Dezbaterile pe tema Modern Maximum si Solar System warming din ultimul secol nu reduc din pacate poluarea sau bataia de joc pe care o facem cu planeta si resursele ei...

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare videoul cu Los Angeles. Cate resurse - si oameni care dorm pe strada.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ cobon - foarte bună observația privitoare la poluare. mi se pare extrem de nociv modul de gândire „ok, încălzirea globală e un mit/înșelătorie, deci nu e nevoie să schimbăm nimic și putem folosi planeta în continuare ca pe o groapă de gunoi”

    RăspundețiȘtergere
  8. Camil - incalzirea globala ca si fenomen e posibil sa nu fie o inselatorie. Sursa, efectele si mai ales profitul facut pe urma ei s-ar putea sa fie.

    De schimbat e nevoie. Chiar foarte mult. Din pacate suntem manipulati in dezbateri pe tema falselor probleme in loc sa vorbim de poluarea si jaful planetei. Sau murdarirea aerului si apei de care beneficiem cu totii si care nu pot fi evaluate in bani.

    RăspundețiȘtergere
  9. stiu, doar am citat o mostra de gandire contra, nu înseamnă că o și împărtășesc. din păcate în loc de discuții serioase și atitudini responsabile se ajunge la vehicularea a tot felul de opinii semidocte, de e-mailuri hackuite si teorii ale cosnspirației. citeam acum câteva zile pe un blog o chestie absolut halucinantă: cutremurul din Haiti a fost provocat de americani pentru a controla ulterior țara...

    RăspundețiȘtergere
  10. Mda, in ziua de azi e destul de dificil sa faci deosebirea intre manipulari reale si simple teorii conspirationiste... :-)

    Poate tocmai de aceea ar trebui sa pastram o atitudine deschisa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu unul tocmai de aceea ma simt nevoit să am o atitudine cât mai sceptică.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tocmai mi-a venit o idee. Explozia asta de teorii conspirationiste din ultima vreme este un semn foarte bun (cel putin pentru mine). Este un semn ca tot mai multi oameni au din ce in ce mai putina incredere in conducatorii lor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mdap, e un semn ca lumea incepe sa se trezeasca. Si chiar daca unele intrebari si raspunsuri par departe de realitate, faptul ca oamenii incep sa priveasca mai cu atentie la ceea ce se intampla in jurul lor e inca unul din motivele care ma fac sa raman optimist.

    RăspundețiȘtergere