Episodul sapte al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Continuam acum cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea.
Da, problema transportului energetic ramane una spinoasa. Sa luam un exemplu. Ultima moda in Romania sunt acum parcurile eoliene din zona Dobrogea. In aceeasi zona, centrala nucleara de la Cernavoda produce deja 1400 MW cu 2 reactoare nucleare. Adica aproximativ 700 MW pe reactor, acoperind aproape 20% din consumul electric actual al tarii. Asadar in Dobrogea au inceput sa apara proiecte eoliene de sute de MW in care se "investesc" cam 1-1,5 milioane euro per MW. Adica bagi intr-un parc eolian de 700 MW cam 1 miliard euro si teoretic il amortizezi in 7 ani. Ba chiar 5 ani in zonele cu vant bun, insista cei care incearca sa-ti vanda "afacerea". Si in 20 de ani cat e durata de viata a parcului ajungi sa "castigi" vreo 2,8 miliarde.
Ah, ce frumos e pe hartie. Ai un EROEI "fantastic" de aproape 3 dupa aceste calcule. Se uita bineinteles de faptul ca mereu "investitia" reala depaseste in final valoarea estimata pe hartie. Sau ca apar intarzieri de tot soiul, ori ca vantul nu bate mereu la fel in ciuda graficelor si previziunilor. Se uita si ca intre timp apar proiecte concurente cu o tehnologie superioara care pot duce la scaderea costului energiei. Dar mai ales se uita faptul ca in acest moment Transelectrica a primit cereri de racordare pentru o capacitate totala de 22.000 MW. Ceea ce depaseste cu mult capacitatile de transport estimate undeva la vreo 2600 MW disponibili. Fara sa mai luam in considerare faptul ca se discuta despre finalizarea reactoarelor 3 si 4. Tot in Dobrogea, zona cu eolienele.
Si uite asa ajungem sa intelegem cum se arunca de pomana resurse imense pe niste proiecte aflate la limita rentabilitatii, in timp ce solutiile reale pentru rezolvarea problemelor energetice sunt in alta parte. Si ajungem sa intelegem ca degeaba produci cantitati imense de energie intr-o zona anume sau intr-o perioada anume, daca aceasta nu poate ajunge la utilizatorul final. E cam greu sa-i zici omului din Moldova, Transilvania sau Oltenia ca daca vrea energie sa vina in Dobrogea. Dar numai cand bate vantul.
Stiu, e simplu de urmat logica cu care am fost obisnuiti in ultimul secol. Vom construi retele suplimentare. Vom insira fire, stalpi si linii de inalta tensiune mai multe. Nu conteaza ca si acestea fura din randament. Nici impactul asupra mediului in zonele in care sunt amplasate. Sau ca mai consumam niste resurse aiurea sau ca EROEI e tot mai slab. Nici ca omul va fi in continuare dependent de un fir care il leaga de o sursa aflata la sute de km distanta. De fapt tocmai asta e smecheria. Sa-l tii legat de "sistem" si platitor de factura. Ce s-ar face saracul om daca n-ar trebui sa munceasca pentru a "cotiza" jumatate din venituri doar pentru a-si acoperi cheltuielile cu energia ?
Oare n-ar fi mai utila descentralizarea productiei in loc de continuarea acestei politici de aglomerare a unor producatori ineficienti, urmata de pierderea timpului si resurselor cu insiratul de stalpi si fire ? Ce ar insemna oare aducerea productiei mai aproape de consumatorul final ? N-ar fi oare mai utila eliminarea intregului lant de intermediari si capuse care mananca taxe si energie ? Oare de ce consumatorii de energie sunt numiti clienti captivi ? Sunt doar niste intrebari retorice la care nu astept raspuns.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Clar că descentralizarea e o idee bună... în toate domeniile.
RăspundețiȘtergereLa nivelul actul de tehnologie fiecare gospodarie ar putea avea sursa sa proprie de energie regenerabila. NU se doreste acest lucru.
RăspundețiȘtergereD-aia e nevoie sa inventeze unu' un generator de energie "gratuita" de gospodarie si sa-l dea free pe net..
RăspundețiȘtergereIn mod evident descentralizarea nu poate veni de sus, ea trebuie fortata de jos..
Da. De bine, de rau, pe internet informatia circula cat de cat libera.
RăspundețiȘtergereDaca inca nu exista asa ceva pe net, inseamna ca inca nu a inventat nimeni. Si tinand cont ca legile fizicii cunoscute in prezent nici nu permit asta, eu continui sa privesc energia gratuita cu FOARTE mult scepticism.
Dar totuşi, asta nu împiedică fiecare gospodarie să aibe o sursă de energie regenerabilă. Depinde doar de cantitatea de energie necesară. Daca îţi este suficient sa aprinzi un LED, e destul şi o morişca d-aia cum sunt pe pălării. Dacă vrei 5 maşini de spălat şi un ringhişpil electric, e nevoie de mai multe, poate mai mari, poate şi o morişcă de apă pe un râu. Energia se poate lua de oriunde este mişcare.
RăspundețiȘtergereZPE e solutia! Toate celelalte forme de energie sunt derivate din ea!
RăspundețiȘtergere@Gab
"Legile" fizicii sunt facute de oameni, nu de natura! Asa-zisele legi ale fizicii sunt niste modele matematice ale realitatii (adica niste constructii mentale), nu realitatea insasi! Aceste modele matematice sunt utile in aplicatii, in inginerie, nu pt a descoperi lucruri noi.
Daca vrei free energy nu trebuie sa pornesti de la teorie ci de la experiment. Natura functioneaza altfel decat cred "expertii".
Hehe, mai baieti, cred ca voi ati prins deja cam unde vreau eu sa ajung... ;-)
RăspundețiȘtergereGab, e netul plin de astfel de idei. Care mai de care mai interesanta, mai simpla sau mai complicata, mai reala sau mai falsa... :-)
Am mai dat si eu exemple, uite inca vreo doua primite azi. Primul e un sistem care foloseste energia gravitationala: Roata lui Aldo Costa.
Al doilea care foloseste aerul drept combustibil: The Advanced Aerodynamic Air Turbine Engine
Eu cand spun "gratuit" ma refer la regenerabil..
RăspundețiȘtergereSi sigur, cred ca ideea de baza este sa cautam modalitati cat mai eficiente de a produce energie...
Asa cum zice Synthesis, experimentele nu se pot opri, doar pentru ca momentan nu am descoperit aceste modalitati.. eu as zice chiar dimpotriva..
A small joke(truth?)..
RăspundețiȘtergere@Flavian
Cunosti pe cineva care la noi in tara a construit ceva asemanator cu "jucarelele" descrise in link-urile pe care le-ai pus mai sus? ( nu sunt ironic )
individul_x - cunosc e putin spus... :-)
RăspundețiȘtergerePe blog incerc sa o iau mai usor la capitolul asta, deocamdata incerc marea cu degetul. Daca vrei detalii da un mail si mai discutam.
Foarte interesante cele doua linkuri legate de energie "gratuita".
RăspundețiȘtergereAcum imi pun intrebarea de ce aceste doua exemple nu pun in miscare oamenii din jurul acestor oameni (Franta, respectiv SUA) adica vreau sa spun de ce nu exista si altii care au deja aceste dispozitive si le folosesc in mod curent.
Flavian, fa te rog un comentariu pertinent cu privire la cursul Ron - Euro, ce crezi despre aprecierea leului si cat o sa ma dureze. Multumim mult.
RăspundețiȘtergereCristi - ai fi uimit sa afli probabil de existenta unei lumi aflata in crestere exponentiala, plina de astfel de dispozitive si oameni. Uite si AICI o abordare un pic mai "stiintifica" a fenomenului de fuziune dintre atomii de oxigen si azot din aer.
RăspundețiȘtergereAnonim - momentan stau cu ochii pe tarile PIGS si burse. Europenii sunt nevoiti sa tina euro ieftin pentru a-i ajuta pe greci si pe restul. Daca nu se sparge ceva pe bursele americane, cred ca deprecierea euro si aprecierea RON va mai continua o vreme. Din fericire, zvonurile care vin din US sunt interesante.
George Ure de pe urbansurvival repeta de vreo saptamana ca "this is it". The top. The beginning. Inceputul sfarsitului pentru bulltrapul pornit acum 10 luni. Pana acum a avut dreptate, DJI a scazut vreo 7 procente in ultimele zile. Vedem ce se intampla si azi, daca revenim la valori cu 9 in fata sau avem o stabilizare.
Puah! Mai multe perpetuum mobile...
RăspundețiȘtergerewell, eu ti-am dat mail. Sper c-a ajuns :)
RăspundețiȘtergereGab - un pic de antentie inainte de a da cu pietre. Randamentul e aparent “supraunitar” doar pentru cei care nu inteleg principiul de functionare. In realitate nu e mai supraunitar decat o centala de apartament care produce prin fuziunea hidrogenului energie pentru toata casa. Costul combustibilului si energiei obtinute ? Practic gratuit. Se “cheltuie” anual cativa stropi din apa ce se scurge de pe acoperis.
RăspundețiȘtergereindividul_x - am raspuns la mail
Flavian, dacă îmi spui că, la tine acasă, nu ești cuplat la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, și daca îmi spui că nu folosești nici energie eoliană, nici solară, și nu ai nici vreo altă formă de energie recunoscută de fizica actuală mainstream, eu o să te cred, pentru că așa sunt eu, încrezător în oameni. Și atunci o să fac tot posibilul să-mi fac odată drum prin Brașov ca să văd cu ochii mei minunea.
RăspundețiȘtergereDar mă îndoiesc că îmi vei spune asta. Și până când vei putea spune asta (dacă are să se întâmple vreodată), te rog să-mi accepți scepticismul absolut.
Gab - sper sa vina si ziua in care vei ajunge la Brasov destul de curand
RăspundețiȘtergerePana atunci, inca o data, rog mai usor cu pietrele.
Multumesc de linkuri.E extraordinar valul de intuneric care acopera vederea a 99% din oameni (aici ma includ si pe mine pana la un punct). Este incredibil faptul ca 99% din oameni au ca motiv de intalnire si discutie sportul si viciile :). Va fi extraordinar sa ajungem sa folosim resursele de energie regenerabile la modul curent asa cum acum folosim gazul si petrolul.
RăspundețiȘtergereai tu idei bune flavian ....tot respectu' ... si eu muncesc la o "gravity wheel"
RăspundețiȘtergereDaca investesti un leu si scoti 3 lei ai ROI (return on investment) de 3:1
RăspundețiȘtergereEROI (energy return on investment aka EROEI)e alta mancare de peste deoarece calculeaza bilantul energetic iar la eolienele plasate intr-o resursa eoliana buna EROI sare de 20 vezi theoildrum
De unde diferenta de la 3 la 20? Pai fabricantu ala ia materie prima (de ex. fibra de sticla si rasina, sau sarma si magneti) le asambleaza si rezultatul il vinde de N ori mai scump decat materia prima. Si sunt cateva nivele de adaosuri comerciale pana ajungi la minereu si energie primara. Munca umana care necesita cam 2kwh pe zi energie in alimente e platita cu 20, 100 sau peste 1000 euro - depinde cum sunt folosite alimentele respective si cine pe cine tarifeaza.
cezar - am explicat de atatea ori de ce EROEI e mult mai aproape de ROI decat ar vrea unii sa se stie
RăspundețiȘtergereVezi tu, pentru ca lucrurile sa mearga cum trebuie, trebuie amortizate si "adaosurile" alea de care vorbesti. Fabricantu' ala de care zici isi amortizeaza astfel energia consumata cu punerea pe picioare a firmei, energia consumata cu studiile facute de el si inginerii sai si cate si mai cate.
Nu poti echivala energia intrata in constructia eolienei doar cu munca fizica a omului in ziua respectiva. De multe ori omul ala pentru a obtine cunostintele respective si pentru a ajunge in locatia necesara, a cheltuit deja de n ori mai multa energie. A investit in scule, calculatoare, utilaje construite tot cu energie.
Ce fel de energie ? Tot una bazata pe hidrocarburi. Pe care o "amortizeaza" acum prin adaosurile respective. Aia e buba. Trebuie socotit tot lantul daca e sa vorbim de o SUSTENABILITATE bazata pe eoliene sau voltaice. Pentru ca TOTUL in ziua de azi se produce cu energie. Banii sunt doar o eticheta si o conventie.