marți, 17 noiembrie 2009

Scoala de bani

Manipulare facuta cu sponsorizarea BCR. Adica banci despre banci, numai rahat cu frisca. Cand vezi ce scrie in “cursurile” alea ti se face rau. Sunt unele chestii utile in toata povestea (de fapt ar fi fost acum vreo 3-4 ani), dar asta ajuta sa faca manipularea si mai eficienta. Sunt introduse foarte subtil dar foarte puternic in subconstientul "cursantilor" atat avantajele produselor BNR, cat si idei cum ca sistemul bancar e solid, garantat si stabil.

Banca e "prietenul" omului si ti se prezinta frumos ce trebuie sa tai de la buget pentru a fi sigur ca rata ramane prima prioritate pe lista de cheltuieli a oricarui robotel constiincios. Daca printr-o minune acum pe timp de criza mai ai surplus, atunci evident ca ne oferim tot noi sa avem grija de el. Si cum vad ca in ultima vreme campania de manipulare a luat amploare am gasit de cuviinta sa adresez cateva intrebari la ultima vanatoare de fazani pe care tocmai au tinut-o pe hotnews. Sunt curios daca vor binevoi sa raspunda la ele.

1.Ce ne puteti spune despre falimentul Lehman de anul trecut ? Puteti confirma faptul ca in cazul in care BofA nu ar fi cumparat Merrill Lynch sistemul bancar ar fi intrat in colaps ?

2. Cum comentati faptul ca asa-numitul "fond de garantare" acopera de fapt abia 1% din totalul depozitelor existente la noi si 0.17% la americani ?

3. Cat credeti ca va mai avea FDIC fonduri pentru despagubirea pagubitilor la cele peste 120 de banci americane falimentate doar anul acesta ? Cand credeti ca va veni si randul nostru ?

4. Cum comentati faptul ca in ultimul deceniu aurul a fost cea mai sigura metoda de stocare a valorii depasind cu mult nivelul de crestere al burselor ? Credeti ca avantajele sale constau si in cauza reducerii riscului in caz de falimente bancare, inflatiei si eliminarii comisioanelor ?

5. De ce credeti ca FMI-ul a ales sa amane plata transei necesare pastrarii RON-ului la un nivel suportabil pentru platitorii de rate ? Avand in vedere ca 90% din bancile din romania sunt straine, credeti ca si-au redus suficient expunerea cat sa-si permita acum o devalorizare a leului ?

6. Cat credeti ca va urca RON-ul dupa alegeri si cum va afecta intrarea in incapacitate de plata a multor romani solvabilitatea bancilor ?

1. In primavara BNR a dat pe mana bancilor banii deponentilor pastrati pentru mai multa siguranta la banca centrala prin micsorarea RMO. De ce au trimis bancile acei bani in afara tarii reducandu-si expunerile, desi promisesera in primavara ca nu o vor face ?

2. De ce a mai fost acum necesara o reducere de la 30% la 25% a RMO punand la un risc si mai mare economiile clientilor de buna credinta ?

3. BNR BCR a profitat si ea la fel ca si BRD-ul de banii dati de catre statul american celor de la AIG dupa falimentul de anul trecut ?

4. Daca fondurile de garantare nu acopera decat un foarte mic procent din depozite, ce se intampla cu economiile clientilor in cazul in care o banca mai mare da faliment ?

5. De cate ori e mai mare cota de piata a BCR decat procentul depozitelor acoperite de fondul de garantare ?

6. Ce s-ar intampla in cazul in care deponentii BCR ar lua actiuni de genul celor intreprinse in cazul DSB Bank in Olanda ?

7. Cum ar afecta un eventual faliment al Citibank bancile din europa ? Dar pe cele din Romania ?

8. Cum ar afecta un eventual faliment al BCR sau Raiffeisen sistemul bancar austriac ? Dar pe cel european ?

9. De ce a fost trecut BCR de curand pe un SRL austriac si cum afecteaza acest fapt securitatea depozitelor si garantarea acestora de banca mama in cazul unui faliment ?

10. Ce s-ar intampla daca Romania ar urma ideea Letoniei de a reevalua garantiile la nivelul de piata ? De exemplu in cazul incapacitatii de plata la un apartament cumparat cu 100.000 euro datoria sa fie reevaluata la 50.000 euro cat costa acum apartamentul respectiv sau 30.000 euro cat va costa la anul.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

12 comentarii:

  1. Cred ca la 3 (la al 2-lea 3) ai vrut sa spui BCR nu BNR :)

    Lasand la o parte campania publicitara a BCR-ului, nu cred ca expunerea bancilor stranie la piata romaneasca poate fi redusa prea mult.

    Poate ca au mai multi bani din scaderea RMO, dar expunerea ramane aceeasi: creditele au fost date, trebuie sa fie platite.

    We're too big to fail ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, a fost o mic typo acolo. Aia sa fie problema... :)

    Stiu ce spui cu expunerea si RMO-ul. Intrebarile au fost puse cu directie si mai mult retoric, dar ma bucur ca cineva pricepe ce vreau sa zic... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. nimic; nu
    2. nicicum ... orice banca e o schema ponzi ... nu exista un procent suficient de acoperire care sa fi fost testat pe criza .. el functioneza doar in vremuri .. de pace
    3. fara numar ... deoarece numarul de bail outuri e ... nesfarsit / nu va veni si randul nostru ...dont worry
    4. nu e relevant intervalul de doar 10 ani ... la o scara de timp mai mare au existat numeroase active mult mai rentabile ... aurul e refugiul celor cu apetenta spre risc mult sub medie ... ceea ce nu e specific omului ...
    5. FMI si-a expus public motivele, ele sunt si cele reale / bancile nu si-au redus suficient expunerea insa devalorizarea leului trebuie nuantata .. la 4.7 nu mor asa multi ca sa puna in pericol vreo banca
    6. curs RON / EUR nu va depasi 5 ron pana in dec 2010 .. neperformantele vor fi intre 12 si 17 % adica sustenabil de catre bancile mari

    1. trebuiau sa fie tampite rau bancile sa nu o faca
    2. datorita amanarii transei de la FMI
    3. nu ( in ideea ca e vorba de BCR )
    4. se vor acoperii din alte surse ( imprumutate )
    5. habarnam si e oricum irelevant - vezi partea I punctul 2
    6. BCR ar da faliment
    7. mai putin decat falimentul Lehman ... bancile sunt acum mult mai capitalizate decat inainte de criza
    8. rau de tot ... nici nu vreau sa ma gandesc ( nu e nici o contradictie cu raspunsul la pct 7 )
    9. elementara prudenta
    10. ar fi groaznic pentru ca in esenta aproape toti clientii - conform clauzelor contractuale - ar trebui fie sa ramburseze diferenta fie sa aduca garantii sumplimentare ... nici o varianta nu e aplicabila ... si in plus : cine e letonia ? nu conteaza exemplul ...

    in concluzie: cam multe dileme si unele prea panicarde ... nu e asa rau ...
    in egala masura am putea sa ne panicam ca o sa cada pamantul in soare ... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoasa incercare de raspuns vala, mersi... :)

    Daca cititorii hotnews vor incerca sa-si raspunda singuri la macar jumatate din intrebarile respective in felul in care ai facut-o si tu, atunci consider ca a meritat efortul.

    RăspundețiȘtergere
  5. puteam sa scriu mai multe dar am fost " complesit " de numarul intrebarilor si oricum nu am vrut sa ma " bag " peste hotnews ...

    in alta ordine de idei, unele dintre ele merita postari separate ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, am facut socoteala. Cuvantul "faliment" apare de vreo 8 ori in total. Poate de aceea suna cam rau pentru urechile unora. Dar sper ca macar asa au priceput in ce directie bate vantul... :)

    Vala - unele au "beneficiat" deja de postari separate, la restul mai lucrez ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ma "amuza" la aceasta "scoala de bani" este ca ai de "invatat" de la niste angajati (BCR), adica de la niste oameni care nu au obtinut libertatea financiara si sunt in continuare sclavii sistemului. Asa DA "scoala"!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce mă amuză pe mine este conceptul de "independență financiară", definită ca "a term generally used to describe the state of having sufficent personal wealth to live indefinitely without having to work actively for basic necessities."

    Sunt curios cât de independeți ar fi acești zei cazul colapsului sistemului financiar. Adevărata siguranță vine din comunitate, din legături strânse cu alți oameni, din dependență. Pentru că, defapt, independeța e o iluzie, toți depindem de tot.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe bune, despre asta e vorba la Scoala de bani? Daca se poate, vreau si eu o mostra de intrebari, cursuri, ceva...

    RăspundețiȘtergere
  10. Mda, e o campanie de promovare a BCR. Pe care initial am ignorat-o, pentru ca si publicitatea negativa e tot publicitate. Dar in ultima vreme ne-au intoxicat peste tot cu ea, inclusiv pe la TV, asa ca n-am mai rezistat...:)

    Pentru "mostre" poti intra pe pagina lor, sunt convins ca nu e greu sa o gasesti. Sunt unele chestii utile in toata povestea (de fapt ar fi fost acum vreo 3-4 ani), dar asta ajuta sa faca manipularea si mai eficienta. Sunt introduse foarte subtil dar foarte puternic in subconstientul "cursantilor" atat avantajele produselor BNR, cat si idei cum ca sistemul bancar e solid, garantat si stabil.

    Banca e "prietenul" omului si ti se prezinta frumos ce trebuie sa tai de la buget pentru a fi sigur ca rata ramane prima prioritate pe lista de cheltuieli a oricarui robotel constiincios. Daca printr-o minune acum pe timp de criza mai ai surplus, atunci evident ca ne oferim tot noi sa avem grija de el.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca pana acum cesiunile de creanta recunoscute de banci sunt de 10 mld de euro (hehe, tot pe srl-uri, dar autohtone) iti dai seama cat de solid este sistemul bancar. Mai taiem un pic din salarii, mai crestem un pic taxele si cu siguranta romanul o sa-si smulga de la gura ca sa plateasca rata la banca. Sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  12. Dar nu numai rata la banca, ca sunt unii care n-au "beneficiat" de credite. In schimb statul ar vrea sa le ia si lor trei sferturi din venit prin impozite, taxe, amenzi, comisioane, TVA si inflatie.

    Pentru a plati ratele pe care FMI ni le-a dat ca sa putem ajuta bietele banci. Cu tot cu dobanzi si comisioanele clientelei politice.

    Iar daca face vreo banca poc va trebui sa crestem iar jumuleala ca sa putem sa o nationalizam.. evident... :)

    RăspundețiȘtergere