Azi voi aborda un pic un subiect pe care l-am mai tratat si din partea cealalta a baricadei cand vorbeam despre alternativele monetare. E vorba de valoarea energiei si de valoarea banilor. Care uneori se cam incurca, iar alteori inseamna de fapt de acelasi lucru. Mai ales cand discutam de petrodolari.
Ei bine, sper ca de aici lucrurile devin interesante chiar si pentru cei care stiau deja ceea ce am spus pana acum despre EROEI. Avand in vedere evolutia societatii inainte de descoperirea petrolului, propun o ipoteza interesanta. Aceea ca peste 90% din valoarea banilor de azi e de fapt substituibil cu valoarea energiei obtinute din hidrocarburi. Adica 1 dolar = 0.01 barili de petrol. Ma rog, e vreo 0.012 acum ca barilul nu mai "costa" chiar 100 USD.
De ce propun sa socotim astfel ? Pentru ca toata industria noastra de azi se bazeaza de fapt pe utilizarea energiei. Si de fapt totul e facut cu energie. Nu doar la modul absolut, in ideea ca poti obtine atomii oricarui element chimic din oricare alt element daca ai suficienta energie. Ci si prin faptul ca pentru orice produs obtinut in ziua de azi se consuma o cantitate de energie care e reflectata direct proportional in costul produsului respectiv.
De exemplu pentru o bicicleta se consuma pe parcursul procesului de proiectare, fabricatie, livrare si vanzare pana la client o cantitate de energie echivalenta cu cea continuta de un baril de petrol. In termeni economici asta se traduce prin faptul ca la final, bicicleta ajunge sa "coste" 80-100 de dolari. Pe vremurile cand omul nu dispunea de surse de energie pur si simplu nu putea construi o bicicleta. Pe vremea cand foloseam carbunii si lemnul pentru prelucrarea metalelor, o bicicleta mult mai proasta decat cele mai simple din ziua de azi se producea mult mai greu si ajungea sa "coste" mult mai mult. Azi, cand energia e mult mai usor disponibila din gaze, petrol si electricitate, oricine isi poate permite o bicicleta.
Trebuie sa intelegem ca munca efectiva depusa de om e relativ aceeasi. Ba chiar muncim fizic mult mai putin in ziua de azi decat pe vremuri, pentru ca punem la lucru in locul nostru energia prin intermediul masinilor de tot felul. Cred ca apare astfel destul de usor de inteles de ce am incercat sa sugerez ca pretul oricarui produs e dat de fapt de cantitatea de energie consumata pentru producerea lui. Iar banii sunt de fapt o simpla eticheta care pastreaza raportul intre energia consumata si "costul" final al produsului.
S-a observat foarte usor anul trecut ca in momentul in care "costul" petrolului a crescut, la fel s-a intamplat si cu cel al carbunelui si gazelor. Pentru ca toate reprezinta o forma de energie usor convertibile una in alta. De exemplu putem obtine gaz sau petrol din carbune, putem folosi GPL pe masini in loc de benzina si putem obtine electricitate din oricare din ele.
Am facut toata aceasta prezentare pentru a intelege de fapt relatia intre bani si energie. Am observat anul trecut ca la scurt timp dupa scumpirea petrolului a urmat imediat si scumpirea benzinei si a altor carburanti. Apoi a urmat evident scumpirea transporturilor. Si efectul s-ar fi propagat in lant in toata industria si toate s-ar fi scumpit daca nu ar fi venit "criza economica" cu scaderea consumului si a preturilor la energie.
Pare logic ce spun nu-i asa ? Sper sa urmariti aceasta logica si in episoadele urmatoare, cand voi incerca sa explic ce s-ar intampla cu costul extractiei de petrol atunci cand pretul energiei in general ar creste. Sau cu costul de implementare al unor asa-zise alternative energetice atunci cand hidrocarburile pe care e bazata 90% din industria noastra se imputineaza si devin mai scumpe. Sa intelegem de ce trebuie sa socotim de fapt "costul" respectivelor solutii in echivalentul lor energetic. Si sa fim mai atenti la randament si la EROEI-ul de care vorbeam in episodul anterior, decat la eticheta conventionala sau economica numita bani.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Mai erau niste carti si filme SF in care unitatea monetara era ceva legat de energie, ca nu se chema kilowat. Dar ideea era aceeasi.
RăspundețiȘtergereAm mai vorbit si eu in alternativele monetare de energie ca moneda. Ba chiar am dat si un exemplu. Se numea watto si nu era SF, a fost un experiment incercat in Japonia.
RăspundețiȘtergereDar aici nu e vorba de unitatea monetara. Ci mai mult de legatura intre randament, energie si afirmatiile celor care spun ca daca barilul trece de x dolari atunci devine rentabil nu stiu ce device sau tehnologie. Nu devine.
Daca nu a-ti citit deja, va recomand Paul Roberts - Sfarsitul petrolului, in pragul unui dezastru.
RăspundețiȘtergereMultumesc, am citit un review al cartii si am inteles ce vrea sa spuna.
RăspundețiȘtergerePentru mine faptul ca petrolul e pe duca, nu mai e de mult o noutate.
Tocmai de aceea am pornit acum ceva vreme in cautarea alternativelor, iar acum incerc sa impartasesc si altora ce am aflat... :)
Pui si in MJ, Kwh sau e prea complicat?
RăspundețiȘtergere:D
O sa pun pe masura ce avansam, dar voi incerca totusi sa pastrez lucrurile cat mai simple pentru a fi intelese de oricine.
RăspundețiȘtergere