Asta e intrebarea pe care si-o pun multi zilele acestea. Povestea din Dubai s-a suprapus peste o zi libera la bursa americana. Pe plan local si european am vazut un pic de rosu in ultima vreme, dar lumea inca asteapta ca de obicei sa vada reactia americanilor. Cateva banci au fost nitzel zdruncinate dar inca nu e nimic hotarat.
Piata aurului a reactionat si ea prompt. Ieri se pregatea sa treaca de 1200 USD pe fondul stirilor despre vanzarea FMI a restului de 200 din cele 400 de tone aprobate. Azi a picat bruc de la 1190 la 1140 deci 50 de pucte in jos. Asta ar insemna in urma corelarii un dow in jos cu vreo 500 de puncte. Dar cum aurul a revenit spre 1170 si inca urca, probabil nici dow nu va cadea mai mult de 200 de puncte.
Nu cred ca acesta va fi punctul decuplarii. La cat de puternic a fost valul inflationist din aceasta toamna, nu cred ca vom mai "beneficia" anul acesta de scaderile mult-asteptate. Cel mai probabil dupa acest "mic hop" cu Dubaiul vom continua umflarea burselor pana la primavara. Simultan cu inflationarea dolarului si cresterile la aur.
Daca scandalurile din piata titlurilor la aur si cele legate de falsificarea lingourilor se vor dovedi reale, cel mai probabil ca metalul pretios va continua sa aibe o crestere mai accentuata decat a burselor. Aceasta e data de lipsa de incredere a oamenilor in sistem mai mult decat de ceea ce numim in mod normal inflatie. Gold IS money. Si pana ce miscarile in genul Dubai nu vor lua amploare pe scara larga, dolarul va avea de suferit.
Pana la un punct cand autoritatile vor avea de ales. Fie sa imprime in continuare, fie sa lase sistemul sa se prabuseasca. Fie sa treaca din nou la nationalizari masive ca in cazul AIG, fie sa lase pe cei mari sa cada in stilul Lehman. Din pacate pentru ei si din fericire pentru noi, nici una din variante nu ne va putea aduce inapoi lumea financiara de acum trei ani. Faliment e un cuvant urat. Suna mult mai bine pentru urechile unora cuvinte gen nationalizare, bailout, injectare de capital. Orice varianta e mai buna decat falimentul.
Se poate incerca spargerea in bucati a colosilor "too big to fail": Legislation coming to break up big banks?
Sau putem incerca sa transformam platitorul de rate in chirias pentru a evita inregistrarea pierderilor: WHERE ARE THE DAMN HANDCUFFS? (Fraudie)
Putem incerca rostogolirea datoriilor ca in cazul Dubai pentru a evita sa dam fata cu problemele: Just How Scroomed Are HSBC And Standard Chartered On Dubai's Default?
Putem sa ne prefacem ca totul va fi bine si revenirea e dupa colt in timp ce somajul atinge record dupa record: Real unemployment tops 22%
Putem sa credem in continuare ca sistemul bancar e solid si nu exista riscuri pentru deponenti: FDIC Orders Banks to Prepay $45 Billion to Rebuild Deposit Fund
Daca inca mai avem indoieli, nu e nici o problema. Totul e sa avem bunavointa. Ca in rest e simplu. Oamenii au fost obisnuiti sa asteapte sa li se spuna de catre altii ce trebuie facut: People want to be told exactly what to do. Ne invata o companie petroliera pe taraluiandrei ce inseamna responsabilitatea fata de mediu. Ne invata o banca pe scoaladebani ce inseamna responsabilitatea fata de veniturile proprii. Ne invata politicienii ce inseamna Romania bunului simt. Curat 1984.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Aurul e din nou aproape de $1180, dolarul si-a "revenit" ... suprapunerea cu ziua libera a amortizat probabil socul, altfel caderea ar fi fost mult mai abrupta.
RăspundețiȘtergereS-a mai strigat lupul de cateva ori la raliul asta, dar cresterile au continuat nestingherite. Cred ca tovarasii aflati la putere in bancile centrale au subestimat efectul pe care-l vor avea masurile monetare.
Mda.. unii ar putea spune ca sincronizarea cu ziua libera a fost facuta la mare arta... :)
RăspundețiȘtergereRaliul a fost intr-adevar un balon umflat puternic, recunosc ca nici eu nu ma asteptam sa dureze atat.
Dar acum ca am trecut de primele 2-3 luni in care o intoarcere pe panta scaderilor era mult mai probabila, cred ca inertia va continua sa mai impinga valul o vreme in ciuda unor vesti negative ca cea de ieri.
Este perioada cea mai periculoasa pentru nehotaratii care au stat pe margine si ar putea acum sa decida ca e timpul sa se arunce iar in joc.
La vale, la vale ;).
RăspundețiȘtergereConform instictelor mele, care n-au absolut nici o baza matematica, le mai dau fix 2 saptamini.
Vom vedea.
Hehe, ar fi frumos JeanClaude... :)
RăspundețiȘtergereDar cui ii arde in prag de Craciun de rostogolit burse ? Eu m-am resemnat sa mai vad ceva miscari serioase anul asta.