miercuri, 4 noiembrie 2009

Aurul creste bursele scad

Pusesem un link mai devreme referitor la miscarea de aseara. Cum ca bursele scad iar aurul bate un nou record la $1,087. Miroase a decuplare:

Stocks churn in choppy session
Wall Street struggles as investors get cautious after the recent selloff. Oil and gold prices rally, auto sales impress, Burlington Northern rallies on buyout.

Typically, a stronger dollar would pressure dollar-traded commodities such as oil and gold, but that wasn't the case Tuesday.

COMEX gold for December delivery rallied $30.90 to settle at $1,084.90 an ounce after earlier hitting an intraday record high of $1,087 an ounce.
Stiu ca fenomenul se explica si prin anuntul despre vanzarea FMI catre India a unei cantitati de 200 tone aur:

IMF Sells Gold to India, First Sale in Nine Years
The International Monetary Fund sold 200 metric tons of gold to the Reserve Bank of India for about $6.7 billion, its first sale of the precious metal in nine years. The transaction, which involved daily sales from Oct. 19-30 at market prices, is in the process of being settled, the IMF said in a statement yesterday. The average price in the sales to India was about $1,045 an ounce, an IMF official said on a conference call with reporters. Gold for immediate delivery rose in Asia, approaching a record $1,070.80 an ounce. “The most important thing is that people want gold even at these prices,” said Ghee Peh, head of mining research, with UBS AG in Hong Kong. “There’s good support for prices for now” from the IMF’s disposal of bullion, he said.
Asa cum se subliniaza si in articol, cel mai interesant este ca oamenii vor aur chiar si la aceste preturi. Si ca aprecierea s-a produs atat la aur cat si la petrol pe fondul unei deprecieri a burselor. Azi de dimineata aurul sarise de $1090 iar cu putin noroc s-ar putea sa vedem si bariera de 1100 USD depasita cat de curand.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

17 comentarii:

  1. E nasol daca se decupleaza, o sa urmeze prabusirea monedelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, cam aia ar fi ideea.

    Sa vedem daca e doar temporara decuplarea sau se va accentua in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Dan Selaru: ...ceea ce flavian si cu mine spunem de peste jumatate de an (eu unul,de peste un an); oricum,prima moneda care se va prabusi va fi dolarul,euro s-ar putea sa reziste,insa cu foarte mare greutate si dupa un suspans prelungit. Va rezista chiar numai pentru ca exportatorii de petrol prefera euro dolarilor. E posibil sa ma insel,dar nu cred.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum sa te inseli Pinteo, ca doar holosemantica lucreaza la 15 zecimale dupa virgula, nu e loc de eroare :)
    Eu pun baza pe predictiile tale, de fapt mi-am facut toate investitiile dupa ceea ce spui! Nu ne lasa acum la greu!
    Pt cei care nu au baut laptic azi: :)

    RăspundețiȘtergere
  5. MadMax, voi accepta comentarii de la oricine atata timp cat sunt de bun simt.

    Play nice pls... ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ MadMax: N-am mai incercat sa elaborez predictii Holosemantice,pentru asta am nevoie de un calm apolinic or in ultima vreme am fost mult prea absorbit in campania electorala. Oricum,la ultima predictie de Crah bancar major pe care am facut-o (pentru 24 septembrie) am avut o eroare de o zi (Georgian Bank a cazut in 25 septembrie) si o imprecizie semantica deosebit de grava,semn ca nu mai sunt in stare sa ma concentrez pe subiect ca altadata. Vor veni totusi si vremuri mai calme,in care batranul Pintea va da din nou dovada geniului sau inegalabil... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim, vezi te rog ce spuneam in finalul articolului apropo de eventualele comentarii. Si despre cei care continua sa foloseasca ca "argumente" lucruri pe care le-am dezbatut, combatut si explicat deja de n ori pe aici.

    Rog sa citesti intai articolele gen Lamuriri despre dolari si aur sau seria de alternative monetare care incepe AICI.

    Daca mai ai ulterior intrebari si nelamuriri, sunt bucuros sa le discutam.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alternativele monetare le-am citit, sunt neviabile. Totusi am progresat 2000 de ani , nu cred ca e cazul sa ne reintoarcem la troc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Alternativele monetare vorbeau de mai multe optiuni, trocul era doar una din ele. Care troc oricum a evoluat si el.

    Din pacate sistemul din ultimul secol se poate spune ca a fost cel mai putin viabil daca il comparam cu fostele modele financiare care au rezistat mii de ani.

    Oricum, daca ai si alte propuneri de inlocuire a sistemului financiar actual dupa dezintegrarea acestuia, pe langa cele prezentate deja, sunt curios sa le aud.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt dezamagit profund. Accepti comentarii prin care unii aduc ca si argumente genialitatea proprie dar le stergi pe cele care nu-ti convin. PACAT.

    RăspundețiȘtergere
  12. De fapt e asa: permit si comentarii mai putin legate de subiect de la cei cu care am tot discutat pe forumuri si care imi cunosc deja opiniile.

    Cer in schimb un pic de bun simt de la noii veniti si anonimi, pentru a ne cunoaste mai bine inainte sa ne criticam unii pe altii fara rost.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru cei care mai au inca nelamuriri in legatura cu afirmatiile de mai sus. Era vorba de o decuplare intre burse si aur/petrol care pana acum mergeau la unison, adica scadeau si cresteau cam simultan si cam in acelasi ritm. Unii dintre noi urmarim cu interes evolutia respectiva si o eventuala decuplare a lor.

    In ideea ca momentul in care bursele scad iar aurul continua sa creasca poate semnaliza startul migrarii masive din actiuni si bani "virtuali" de hartie (dolar, euro etc.) in bunuri tangibile sau "bani reali" adica metale pretioase.

    Asta pentru unii ar insemna startul valului doi, posibil chiar cel final al crizei economice, ceea ce ar aduce cu el deflatie si falimente serioase. Acestea ar fi urmate dupa mine si altii chiar cu blocajul sistemului financiar cu totul.

    Abia dupa aceea putem spune ca e "gata criza" si va incepe sa fie mai bine pentru toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Despre BALDRY ce ne mai spui ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai ce sa va zic de BDI, ca zice graficul destul.

    Vorbeam in ianuarie de colapsul de la 12.000 pana la 600 ce a avut loc la finalul lui 2008. Apoi am avut o usoara crestere in primavara. Dar maximele abia au atins 4000 revenind apoi din nou la valori sub 3000.

    Acum avem din nou o crestere in ultima luna, generata probabil de aprovizionarile din perioada de sarbatori. Ca pe cresterea activitatii economice nu cred ca putem sa "dam vina"... :)

    Nu cred nici ca se poate face o corelare cu pretul aurului. Eventual cu pretul petrolului care a tot crescut si el dupa minimele de la inceputul anului. Si cu faptul ca tot mai multi antreperenori au ales sa-si caseze navele care stateau degeaba decat sa mai mearga in pierdere cu preturi de dumping.

    RăspundețiȘtergere
  16. As avea si eu o intrebare. Am citit zilele astea o mare parte a intrarilor de pe blogul dvs. si de pe un altul unde tot asa este prezentat pretul aurului mereu in crestere.

    Eu am o suma destul de mare, si as vrea sa cumpar aur, insa am o problema: unde vinzi un lingou de aur daca vrei la un moment dat sa il vinzi? Piraeus, singura banca de la noi ce vinde astfel de lingouri (eu as cumpara doua de 1 kg, astia sunt banii mei), spune pe site ca il cumpara inapoi de la mine doar daca il depozitez la banca (platind o chirie pe luna pentru o cutiuta din aia, care nu e f. ieftina, am inteles ca pe la 100 eur sau asa). Altfel, nu mi-l cumpara la loc.

    Ce faci cu un lingou de aur in cazul in care vrei sa il transformi in bani la loc?

    RăspundețiȘtergere
  17. No flair - in primul rand nu recomand achizitionarea de cantitati mari de aur si am tot explicat pe aici de ce.

    Ideea este ca aurul e ok ca si o minima rezerva financiara, dar nu tine de foame si nici nu te asigura in momentul in care sistemul o ia la vale. In special daca alegi sa lasi aurul cumparat tot la banca. Vezi ce spuneam in finalul articolului acesta: Aur, ferme si petrol

    Asadar "sfaturile" mele sunt mai putin pentru cei care incearca sa obtina un castig sau sa faca o mica specula pe marginea aprecierii aurului. Si mai mult pentru cei care vor sa aibe o minima asigurare. Sau sa urmareasca evolutia pretului la aur si la burse ce vor oferi primele semne ale urmatoarelor miscari economice majore: M-am pregatit

    In general am recomandat achizitia de aur sub forma de bijuterii, care sunt mai usor de achizitionat si valorificat ulterior. Pentru cei care au disponibile sume mai mari, cred ca sunt lucruri mai importante de facut cu banii decat cumpararea aurului la kilogram. Vezi un pic aici: Ce sa faci cu banii ?

    RăspundețiȘtergere