In ce priveste dezbaterile aprinse intre cele doua tabere care sustin deflatia sau inflatia care vor veni odata cu actuala "criza economica" ati auzit probabil deja suficiente pana acum.
Sunt pe de o parte cei care sustin ca falimentele si lichidarile masive din ultima vreme aduc cu ele un puternic val deflationist. Adica produsele se vor ieftini si banii vor avea mai multa valoare. In timp ce inflationistii arata cu degetul la statele care ajung de fapt la final sa preia toate aceste pierderi si sa le finanteze cu ajutorul imprimarii de bani. Adica cam ceea ce se tot intampla la noi de la revolutie incoace, cu chestii gen zerouri taiate din coada leului si altele asemanatoare.
Discutiile sunt cu atat mai interesante cu cat tot mai multi incep sa observe dimensiunile ingrijoratoare ale fenomenelor care au loc. Cei care obisnuiesc sa inteleaga si altceva din lumea economica decat ceea ce ne prezinta manipularile oficiale, incep sa miroasa faptul ca niste pierderi urate care au tot fost pana acum ascunse si recosmetizate, vor incepe sa iasa la iveala.
Dintre ei, majoritatea nu pricep prea clar cum vor evolua in final lucrurile si de aceea se feresc sa traga concluzii la avertizarile pe care totusi insista sa le faca. Incearca in continuare sa analizeze sistemul dupa regulile vechi ale jocului economic. Si unii se sperie vazand cifrele pe care le obtin din calcule si din care rezulta niste pierderi enorme. Iar altii se sperie socotind cati bani vor trebui sa imprime statele pentru a acoperi pierderile respective.
Problema este ca in majoritatea cazurilor apare refuzul total de a lua in calcul si o alta varianta. Vesnica lebada neagra pe care o ignora toata lumea. Chestia e clasica. La fel cum pe vremuri pamantul era plat si soarele se invartea in jurul lui. Stand plin cu materie topita la niste presiuni capabile sa porneasca reactii nucleare. Asa cum se mai insista inca si acum. Of, saraca marmota. Cam asa si cu economia. Unii nu accepta in ruptul capului ca la final sistemul ar putea ceda pur si simplu cu totul.
Ce s-ar intampla in acel caz ? Deflatie sau inflatie ? Pai daca dominourile o vor lua la vale si intr-o zi vom constata ca bancile si-au inchis portile care ar fi scenariul ? Nu vorbim aici doar de una-doua falimente majore. Sau de 100 falimente minore ca la americani, care au pus oricum FDIC-ul pe butuci. Ci de o avalansa in lant, in urma careia toate tranzactiile bancare vor fi blocate. Adica exact ceea ce s-a evitat la mustata toamna trecuta dupa povestea Lehman. Pardon, s-a amanat. Ca de evitat nu mai poate fi evitat mult.
Va mai fi la fel de bogat domnul Popescu fost posesor de cont de mii de euro care platea doar cu cardul de cumparaturi ? Cum va reactiona constatand ca a ramas brusc doar cu vreo cateva sute de RON cash ratacite prin buzunare ? Va deveni instantaneu mai sarac decat vecinul sau Ionescu fost posesor de zero bani in cont. Care a ramas insa cu cateva mii de RON cash pentru ca tocmai primise salariul.
Teoria "clasica" spune ca in acest caz deflatia va fi extraordinara, iar banii lui nea Ionescu vor avea brusc o valoare imensa. Acesta il va "baga in buzunar" pur si simplu pe vecinul sau daca e sa ne luam dupa teoriile respective. Care sunt aplicabile in general pentru cazurile "normale" in care sistemul continua sa functioneze.
Uitam insa ca banii in sine nu au valoare reala. Practic valoarea e data doar de increderea oamenilor ca respectivele bucatele de hartie reprezinta ceva: ore de munca, produse, bunuri, servicii. Iar atunci cand tocmai aceasta incredere va disparea, e usor de imaginat ce se va intampla de fapt...
Nu e chiar la subiect, dar parca merita urmarite stirile despre Letonia, care se poate sa ne arate ce ne paste:
RăspundețiȘtergere"Hudson talks about Latvia and the conditions imposed upon it by the IMF. Shocking revelation of how the IMF lends knowing that the country cannot pay… sound familiar? Countries would be smart to tell the IMF to pound sand, that’s just me. Control via debt - get used to it fellow debt peon…"
Michael Hudson despre Letonia
Eu imi tin economiile jumate in euro, jumate in aur. Si niste RON prin buzunar, nu prea multi, sa zicem mincarea pe o luna.
RăspundețiȘtergereAm găsit de curând blog-ul tău via Pai Mei, și îmi place destul de mult.
RăspundețiȘtergereDar sunt curios dacă mai există și alții prin România care atacă subiecte de acest gen. Adică o comunitate virtuală, cum s-ar zice.
Admir cumva faptul că nu ai blogroll, dar ar fi fost folositor pentru scopul ăsta.
Deci, mai există și alții sau nu?
Gabriel you are all alone in the dark and you can't sleep, we are hunting you, get use to it. =))
RăspundețiȘtergereHai ca mai rezista sistemul, fiti optimisti, o sa va fie dor cind o sa va uitati in urma, ce bine a fost sa fiti sclavi, fara responsabilitati, traiti momentul. Doar cind pierzi ceva iti dai seama ca de fapt a tinut la acel ceva. =)). Just kidding.
@Mad Io
RăspundețiȘtergereDacă nu îmi place acum, sunt foarte dispus să încerc altceva... o să arunc un ochean peste blogurile pe care le urmărești, poate mai găsesc ceva
Anonim1, era de asteptat un astfel de comportament din partea FMI-ului. Exact ce spuneam in articolul too big to fail despre modul in care FMI-ul "ajuta" pe toti cu de-a sila pentru a mai amana nitzel deznodamantul.
RăspundețiȘtergereAnonim2, cam astea erau si recomandarile mele: Ce sa faci cu banii ?
Mad io, abia astept sa fiu nostalgic despre actualul sau mai bine zis viitor fostul sistem economico-social. :)
Gabriel, n-am mai intrat de mult la Pai Mei pe blog, ca scria cam rar inainte. Acum am vazut ca pe octombrie are cateva articole si le-am rasfoit un pic. El a inteles destul de bine cum stau lucrurile, doar ca e inca prea pesimist. Sunt insa convins ca va vedea cat de curand luminita de la capatul tunelului... :)
Alte recomandari, nu stiu ce-as putea sa zic. Pe teme filozofico-energetico-economice n-am vazut pe nimeni vorbind. Nici despre dezintegrarea sistemului actual si alternative la acesta.
Pe latura economica mai frunzaresc articolele de pe trenduri economice, cristian dogaru, adrian panaite, logec, horia mihaltan. Pe teme imobiliare e clasicul balon al lui manole si aristotelcostel cu multe linkuri. Pe teme spirituale vezi fymaaa si niculaegeorgepion. Ar mai fi si romania obiectiva care imi place, desi uneori e cam multa politica.
Contrarecomandari: cam toate blogurile care recomanda scoaladebani, o noua tentativa jalnica de manipulare sponsorizata de BCR.
Cam astea ar fi pe plan local, insa partea interesanta incepe daca pricepi un pic de engleza. In cazul asta favoritii mei devin Albert Bartlett si Chris Martenson pe teme economice, iar David Wilcock, Nassim Haramein si Matt Ward pe teme spirituale.
"Gabriel, n-am mai intrat de mult la Pai Mei pe blog, ca scria cam rar inainte. Acum am vazut ca pe octombrie are cateva articole si le-am rasfoit un pic."
RăspundețiȘtergereNu foloseşti RSS? Eu l-am descoperit de vreo câteva luni şi tare-mi place.
Mulţumesc pentru recomandări, o să mă uit peste ele.
Iar despre alea în engleză ştiu şi eu că sunt multe şi faine, şi le pricep destul de bine, doar că în ultima vreme sunt din ce în ce mai interesat de aspectul local.