Credeam ca cei care citesc acest blog imi stiu deja parerea. Ca aurul il urmaresc mai mult ca un indicator. Nu trebuie uitat ca in cazul unei perioade critice, aurul e bun ca moneda alternativa, dar nu tine de cald si foame. De aceea recomandam cu caldura aur, dar si ferme sau combustibili ca investitie. Si mai ales investitia in propriul cap.
"Criza" sau tranzitia cum o numesc eu e abia la inceput, nu e nici pe departe gata asa cum se grabesc sa anunte multi. Iar pretul aurului a fost manipulat de o buna bucata de vreme. E intr-adevar foarte posibil sa mai scada in momentul in care bursele o vor lua la vale. Si asta o sa le dea pe termen scurt "apa la moara" deflationistilor. Problema lor. A celor care mai incearca sa analizeze o criza de sistem, dupa regulile de analiza ale unei banale crize economice.
Pentru ca "regulile" zic asa: cand hartiutele astea supra-apreciate sunt imprimate in exces, se produce inflatia si deprecierea lor. Deflatia apare ca efect contrar intr-un sistem ce “functioneaza” pe aceasta baza, in urma falimentelor si sterilizarii unor cantitati mari de hartiute. Ba chiar temporar, efectul sterilizarii cauzata de falimente e posibil sa devina mai puternic decat al imprimarii in exces.
Dar cand se ajunge la extreme inflationiste sau deflationiste, sistemul inceteaza sa mai functioneze. Iar hartia isi pierde utilitatea si "valoarea". De tot. Pentru ca inflatie la extrem inseamna Zimbabwe, iar deflatie la extrem inseamna incapacitate de plata generalizata. Deci se ajunge intr-un fel sau altul la falimentul sistemului, moment in care regulile economiei "clasice" nu mai functioneaza.
Cand ceva e supra-apreciat se numeste bubble. Iar acum banii de hartie se bucura de aceasta apreciere fara suport real. Si cand bula se sparge, hartiutele ajung numai bune de folosit la toaleta. Asta e cel mai greu de priceput pentru cei care se joaca in cutiuta lor cu evenimentele actuale. Si oricum le invart si oricat calculeaza, dupa regulile vechi le da mereu cu virgula. Pentru ca fac socotelile in dolari si nu inteleg ca tocmai dolarul e cea mai tare bula acum. Mult mai tare decat bula imobiliara din care am iesit. Au facut gramada de traininguri corporate dar n-au retinut ce era mai important: thinking outside the box... :)
Eu cred ca in urma caderii burselor vom avea cel mai probabil una din urmatoarele variante. Prima ar fi ca "fundul butoiului" va ceda odata cu prabusirea bancilor, iar increderea oamenilor in banii "oficiali" se va dezintegra brusc. Foarte posibil alimentata si de alti factori, asa cum spuneam aici. A doua ar fi ca baietii veseli vor incerca o noua tentativa disperata de inflationare, imprimand furios si facand ca injectiile monetare de vara asta sa arate ca joaca de copii fata de ceea ce va urma.
Dar in ambele variante deznodamantul va fi acelasi. Si mi se pare normal ca atunci cand valoarea dolarului va tinde la zero, pretul aurului in dolari va tinde la.. infinit. Asa ca a discuta despre viitorul pretului la aur, e un pic cam non-sens din acest punct de vedere. Orice metal e in acest moment o "investitie" mai buna decat un cont la banca. Chiar si fierul vechi... :)
In ceea ce priveste productia artificiala a aurului cum imi semnala un comentator, am afirmat si eu AICI ca asta se poate face in momentul in care energia nu va mai fi o problema. Dar pana atunci, aurul s-ar putea sa joace rolul de moneda de tranzitie catre viitorul sistem "economic".
Chiar daca unii continua sa ia la misto ideea ca intr-o vineri dupa inchiderea burselor la NY s-ar putea sa ramanem brusc fara un sistem bancar, este exact ce am evitat la mustata intr-o vineri 12 septembrie 2008. Am tot explicat ce s-a intamplat atunci si cum s-a mai amanat nitzel treaba. Pentru ca un al doilea domino picat dupa Lehman ar fi insemnat ca luni dimineata bancomatele aveau toate sansele sa devina inutile.
Si cum o imagine face cat o mie de cuvinte, inchei cu un grafic despre cum cred eu ca vor evolua preturile. In general, la orice are pretul in dolari sau alti bani de hartie. Aur, petrol, burse etc. Mai putin actiunile bancilor, care vor deveni la randul lor inutile. Caderea la burse va fi cel mai probabil semnalul care va preceda verticala respectiva, dar nu e obligatoriu. Verticala putea sa survina in 12 septembrie 2008 sau in orice alta zi de atunci. E doar o chestie de cateva luni de amanare.
Dar in ziua in care se va intampla nu va mai conta daca ai luat aurul la 1000 USD uncia sau la 900 USD uncia, ori ca ai cumparat fier vechi. Oricum vei pierde mai putin atata timp cat n-ai pastrat banii in conturile vreunei banci falimentare, adica "garantata" chipurile de stat. Sunt sigur ca in acel moment vor intelege si altii de ce recomandam achizitia de aur, ferme si combustibili inca din iulie 2008 in ciuda preturilor aparent mari de atunci. Vor intelege ca faceam recomandarea aceea cu vreo doua luni INAINTE de falimentul Lehman.
nu crezi ca dramatizezi un pic cam mult ? poate dolarul o sa se deprecieze spre 0 cum zici dar asta nu inseamna neaparat ca si euro , yenul etc vor avea o soarta identica. Probabil ca sunt guvernanti inconstienti in romania dar in afara , acum in perioada de criza , se constientizeaza situatia si cei care conduc precum si oamenii de rand sunt mult mai rationali si cand trebuie stiu sa faca si economii nu numai credite.
RăspundețiȘtergereAnonim, am tot explicat ca nici europenii nu o duc mai grozav. Mai ales englezii, spaniolii sau est-europenii.
RăspundețiȘtergereDar nici cu suedezii care au creditat pe letoni sau cu austriecii, francezii sau olandezii care au umflat bula de la noi nu mi-e rusine.
Ca sa nu mai uitam ca toate bancile s-au apucat sa investeasca in CDO-urile americane, ca s-au asigurat si reasigurat unii pe altii, ca dolarul e moneda de rezerva si tranzactii internationala, ca paienjenisul bancar e acum asa incurcat ca nimeni nu-l mai poate descurca.
Toate acestea si multe altele pe care le-am mai repetat pe aici ma fac sa fiu convins ca atunci cand se va duce, se va duce cu totul. Si nu vad de ce ne-ar parea rau ca scapam odata de ei.
Pentru cei care cred ca o cutie de valori la banca e mai sigura decit salteaua de acasa:
RăspundețiȘtergereei bine, nu e!
EUR se duce usurel peste 4.3 lei pe interbancar. FMI e la Bucuresti sa renegocieze ce s-o mai putea, dar cred ca vom primi totusi si transa urmatoare. Traim vremuri tulburi, cine ar fi crezut asta acum un an? Multi s-au aruncat cu capul inainte si s-au inhamat la mai mult decat putea duce. Pai tot au prevestit mayasii ca in 2012 o sa fie sfarsitul civilizatiei :D. Nu mai e mult.
RăspundețiȘtergerehttp://www.bankaustria.at/en/open.html?opencf=/en/5295.html
RăspundețiȘtergereun raport interesant. Ei zic ca economia incepe de duduie :D.
Da, e mai greu in ziua de azi cu pastratul agoniselii. Dar cum hotii din banci sunt mai tupeisti decat cei de cartier, devine tot mai clara alegerea.
RăspundețiȘtergereMayasii s-au saturat saracii de cate le arunca in spinare toti cautatorii de senzational. Ei n-au afirmat decat ca in 2012 va avea loc o transformare majora. Sistemele vechi se vor dezintegra si altele noi si mai bune le vor lua locul. Nimic rau in asta, decat pentru bancheri sau speculatori. In rest, majoritatea lumii se va bucura odata ce tranzitia catre noua era se va incheia.
Nu stiu cum e cu duduitul, dar sper ca noiembrie sa vina cu ceva interesant si la nivel international. La nivel national e clara treaba, dar in privinta "revenirii" eu deja m-am plictisit de cand stirile astea externe asa-zis pozitive domina massmedia.
sa inteleg ca de prin 2011 ( sau sfarsit de 2010) actiunile o sa creasca din nou pe burse, dupa cadearea de anul asta/viitor?
RăspundețiȘtergereNu cred ca se va mai pune problema actiunilor ci eventual a marfurilor tranzactionate acum la bursa.
RăspundețiȘtergereCel mai probabil infrastructura necesara desfasurarii tranzactiilor bazate pe actiuni nu va mai fi functionala in momentul in care dolarul nu va mai avea valoare.
eu cred urmatorul lucru
RăspundețiȘtergereusd t-bonds up
junk bonds stock gold comodities assets down in $
nu va ganditi stict la scadere/crestere
think:action-reacton
Sunt sigur ca cei din Zimbabwe se tot uitau cum creste pretul aurului lor zicand: bula dom'le.. e bula.. ce naiba... :)
RăspundețiȘtergereAh, Zimbabwe nu se pune ? Dar Argentina ? Tot nu e suficient ? Nu poti compara imperiul american cu o biata tara de mana a treia ? Hai sa ii comparam cu un alt imperiu atunci. Unul care a facut poc destul de recent. Ce ziceti de cel rusesc ?
In exemplele de mai sus, putem inlocui moneda tarilor respective cu dolarii sau euro. Si ca sa ne facem o prima idee raportam tot ce inseamna FIAT money la singurele monede ce vor ramane solide. Adica metalele pretioase.
Ideea de valoare in economie a avut mai multe acceptiuni:
RăspundețiȘtergere- valoare de intrebuintare... destul de mica pentru aur si de obicei in crestere pentru aur in perioadele de crestere economica si risipa sau in perioadele in care aurul era considerat principalul mecanism de rezerva.
- valoare de schimb - depinde de cerere si oferta, in conditiile in care cererea depinde in mod normal de curente si de utilizari dar nu neaparat - Ex: paradoxul apa-diamante.
Aurul nu sta foarte bine la cele 2 categorii dar e drept ca a constituit o manie mondiala o perioada lunga de timp... Asa ca poate constitui si in continuare.
Increderea in o valuta depinde si ea de cerere. Momentan, pentru a plati datoriile, ma astept ca cererea pentru toate valutele sa fie destul de mare. Abordarea unui etalon Aur acum ar duce la o deflatie vremelnica si destul de dureroasa.
Cum vezi tu "resetarea sistemului" din punct de vedere al platii datoriilor? Prin hiperinflatie?
De ce ar dori cineva ce controleaza inflatia prin dobanda, RMO si QE sa i se plateasca mai putin?
Graficul explica destul de clar: vom continua cu inflatia de acum, urmata de un puseu deflationist de maxim cateva luni chiar inaintea izbucnirii hiperinflatiei.
RăspundețiȘtergereScurta perioada deflationista va marca de fapt inceputul sfarsitului vechiului sistem economic. Putea izbucni oricand din 2008 incoace si cel tarziu 2012.
Resetarea o vad cel mai probabil prin falimentele in lant ce vor duce la scurta perioada deflationista urmata de blocarea sistemului moment in care banii de hartie vor deveni inutili.
Ultima intrebare e gresita. Ti-a mai explicat si Vala ca americanii imprima iar chinezii sunt cei carora li se plateste. Asta cel putin cat sistemul mai functioneaza ca acum.