Acesti "veterani" ai dezbaterilor de atunci tin minte estimarile pe care eu, renderman, costel sau altii le faceam si care erau combatute foarte pasional de majoritatea forumistilor si moderatorilor pe acea vreme. De cei care mai credeau inca atunci ca piata imobiliara abia iesita din iarna inca duduie si va avea o vara 2008 la fel de grozava ca si cea din 2007.
Era vremea mistourilor facute pe seama lui zilisteanu pe blogul lui manole, pe cand colliersii abia incepeau timid ceea ce urma sa devina mult-trambitatul indice imobiliar. De fapt o copie palida a unei "tentative de evaluare" pe care Renderman o facea deja de ceva vreme pe forum. Pana s-a saturat de manipularile moderatorilor si n-a mai dat pe acolo, ca multi altii.
Eh, dar suficient cu "nostalgia". A trecut mai bine de un an si jumatate de atunci. De cand estimam ca prabusirea imobiliarelor se va opri undeva la 30% din valorile record atinse la finalul lui 2007.
Si dadeam si un exemplu pe la inceputul verii 2008:
Caz concret: prieten de familie care s-a mutat din Brasov in Oradea primavara aceasta. Apartament cu 3 camere, zona tractorul Brasov, evaluat in primavara la aprox 110.000 eur.
Omul a luat apartament in Oradea la banii respectivi apoi a cautat cumparator pentru cel din Brasov de care nu mai avea nevoie.
Cerut initial 110, gasit cumparator in primavara care ii oferea 100. L-a dat afara pe usa zicand ca el asteapta oameni cu bani care sa-i cumpere apartamentul. Trece primavara, vine si vara, apartamentul tot la vanzare.
Acuma omul marturiseste ca l-ar da si cu 85.000 dar nu vine nimeni sa-i ofere nici macar 80.000 pe el. Toata povestea derulata in ultimele 6 luni, exemplu mai concret de atat nu cred ca se poate.
De fapt de la acest exemplu a pornit si ideea articolului de azi. De ce am gasit tocmai acum de cuviinta sa-mi aduc aminte de intamplarea povestita atunci ? Pentru ca acum a reusit omul sa vanda apartamentul. Cu cat ? Cu 60.000 de euro. Norocos, avand in vedere ca la 65.000 deja gasesti apartamente ok in zone mai centrale.
Mda, uite asa s-a dus naibii jumatate din pret. Cu toate tentativele guvernului sau bancilor de a reanima acest Caritas al ultimilor ani prin programe gen "prima casa, ultima teapa". Si uite asa incet-incet ne apropiem de ce estimam unii inca de atunci. Nu mai e mult pana la 30%. Daca vom mai avea vreo "economie" pana atunci... :)
Naivilor aflati acum de partea minoritara a baricadei le recomand calduros si articolul acesta: Cât de greu vinzi dacă ţii la preţ
RăspundețiȘtergereDe şapte luni, Mihai D. încearcă să vândă un apartament în Dorobanţi. Deşi a mai lăsat la preţ, cumpărătorii se lasă aşteptaţi. Vrea să-şi vândă locuinţa din zona Dorobanţi, în Capitală, de luni bune, dar ţine cu dinţii de preţ.
„Toată vara n-a sunat nimeni”
Din luna aprilie, vrea să-şi vândă apartamentul din Berceni şi Liliana M. Pentru cele patru camere renovate, ea a cerut 105.000 de euro, sumă care se apropia de locuinţa nouă pe care şi-o dorea în zona de Nord. În iunie, a acceptat să coboare preţul la 100.000 de euro, dar telefonul nu suna şi pace. „Toată vara n-a venit nimeni nici să-l vadă. Am scăzut preţul la 90.000 de euro, dar tot nu sunt semne”, spune femeia.
FORŢAŢI DE ÎMPREJURĂRI
După 2-3 luni, proprietarii reduc şi 30% din preţ faţă de suma iniţială
se ducea lejer la 50% daca nu era prima acasa....
RăspundețiȘtergereDaca s-a pornit de la un 10 - 11 000 EUR un ap. cu 2-3 camere... 30% tot e mult.
RăspundețiȘtergereOricum, pana n-om vedea ceva falimente bancare, acel 30% nu crez ca se va intampla!
In vremuri normale as fi zis ca un pret corect ar fi media europeana, adica un salariu mediu pe metrum patrat.
RăspundețiȘtergereIn conditii de criza insa... probabil ca vor fi apartamente de 2 camere la 20000 euro in provincie.