DSB Bank, in colaps dupa retragerile masive de bani
Cele cinci banci cu care Banca centrala olandeza a demarat discutiile (ING, SNS Reaal, Rabobank, ABN AMRO) au refuzat sa sprijine DSB, pe fondul neincrederii in activele toxice care s-ar ascunde in bilanturile bancii.Iar stirea mi se pare interesanta din doua motive. In primul rand pentru tentativele incercate dar esuate de salvare. Se pare ca bancherii au invatat lectia servita de BofA dupa lichidarea Lehman de acum un an. Care a vrut chipurile sa dea o mana de ajutor falimentarului Merrill Lynch. Ei ar fi fost urmatorul domino din seria inceputa toamna trecuta de catre Lehman daca BofA nu ar fi intervenit.
In urma cu circa doua saptamani, clientii DSB reuniti intr-o fundatie, au iesit la televiziunea publica solicitand tuturor celor care lucreaza cu DSB sa isi retraga banii, operatiune care a colapsat financiar banca.
Dar asa cum spuneam, nici o fapta buna nu ramane nepedepsita. Un an mai tarziu rezultatele sunt evidente. Ken Lewis, arhitectul achizitiei de atunci si "salvatorul" sistemului economic ce a oprit o prabusire in lant a sistemului bancar mondial e nevoit acum sa demisioneze. Iar banca raporteaza pierderi de miliarde: Bank of America: $2.2 billion loss
Ce mai poate fi spus in aceste conditii ? Era de asteptat ca atunci cand iti legi bolovan de gat sa risti sa te traga la fund. Si atunci ne mai putem mira ca ING, SNS Reaal, Rabobank sau ABN AMRO au refuzat sa sprijine DSB ? Nici nu are rost sa mai aducem in discutie situatia "excelenta" pe care bancile respective o au in gradina proprie.
Insa cireasa de pe "tortul" falimentului DSB este tocmai modul in care s-a realizat aceasta prabusire. Articolul de mai sus explica cum totul a fost realizat prin colaborarea clientilor bancii. Adica nu zvonuri lansate ca la noi mai anii trecuti. In diverse tentative de preluare pe nimic a anumitor banci. Nu ascundere pe dupa deget cu sistemul RMO, cum ca e bine sa creezi bani din nimic si sa te joci cu economiile clientilor.
Din contra, la ei treaba a fost frumoasa. Facut fundatie si explicat oamenilor cum sta de fapt treaba. Iesit in fata si spus lucrurilor pe nume: ne-ati jumulit destul cu creditele si cu dobanzile si cu tot. Ati facut destui bani din aer. Stim ca nu aveti acoperire si doar plimbati bani nemunciti dintr-o parte in alta contra unor comisioane grase. Ne-am saturat si de fapt puterea e in mainile noastre nu ale voastre. Si au dovedit-o:
Run on DSB bank makes Dutch central bank take control
Normal ca reprezentantii bancii au incercat sa o dreaga, spunand ca au 1.5 miliarde cash cu care vor rezista presiunii publicului. Dupa nici 10 zile s-a dovedit ca lucrurile nu stateau insa chiar asa:The bank did not fall victim to the credit crisis, but got into trouble after a foundation standing up for DSB customers who felt duped by the bank encouraged all savers to withdraw their money. Pieter Lakeman of the foundation HypotheekLeed (Mortgage Suffering) said on October 1 he hoped the company would collapse because bankruptcy was the best prospect for the people who took out excessive mortgages with the bank in recent years.
DSB told critics at the start of October it had 1.5 billion euros in cash – enough of a buffer to withstand a run on its 4.3 billion euros in deposits. At a press conference on Monday central bank president Nout Wellink said around a sixth of the bank's total deposits had been withdrawn since the beginning of this month.
Banca olandeza DSB, declarata oficial falita, dupa ce clientii retrageau cate 60 de milioane de euro pe zi
Tribunalul din Amsterdam a pronuntat luni falimentul bancii olandeze DSB, care fusese plasata in 12 octombrie sub protectia Bancii Centrale in urma retragerilor masive de bani de catre clienti. Peste 600 de milioane de euro au fost retrasi din conturile bancii in 10 zile, ceea ce reprezinta o medie de 60 de milioane de euro pe zi, flux caruia banca nu i-a mai putut face fata.Yep, retragerile au atins abia o treime din cat spuneau ei initial ca pot sa scoata in caz de nevoie. Si abia 17% din totalul depozitelor. E totusi frumos ca au rezistat si atat, posibil si cu ceva ajutoare primite din exterior. Pentru ca in multe cazuri pragul critic e depasit la sub 10% din depozite:
Dutch Seize Bank After Run on Assets
Nout Wellink, the central bank president, told reporters that €600 million, or 17% of DSB Bank's total deposits, had been withdrawn since Oct. 1.Normal ca guvernul a ramas cu gura cascata la final, mai ales ca toata povestea a venit pe neasteptate. Iar surpriza s-ar putea transforma in teama, daca le vor mai veni si altora idei de genul asta. O fundatie, o pagina de internet, cateva aparitii in presa si la revedere banca. Inceputul e mai greu, ca sfarsitul e tragic. Pentru banci, nu pentru cei care abia asteapta sa scape de ele.
The DSB seizure was described by the government as a one-off situation unconnected with last year's financial crisis. However, it dealt a further blow to a financial system hit hard by a global credit crunch that resulted in the nationalization of former financial giant Fortis and in multi-billion-euro state bailouts for ING Groep NV and insurer Aegon NV.
Asa cum mai discutam pe aici, oala supravegheata fierbe dar nu explodeaza. In schimb s-ar putea ca surpriza sa vina tocmai de unde te astepti mai putin. Stand cu ochii pe dolar, pe burse, pe mamutii bancari americani sau diverse state aflate in prag de faliment, baietii veseli au deja farfuria plina. Si apoi mai vine cate o chestie "neprevazuta" de genul asta care are toate sansele sa le strice jongleria tot mai complicata.
Ce sa zic in final decat... uite ca se poate. Ca schimbarea e posibila si va incepe de data asta de jos. De la omul simplu, satul de atata manipulare si bataie de joc din partea tuturor. Hai la mai mare... :)
Foarte interesanta stirea, mai ales ca imi tin economiile tot la o banca olandeza.
RăspundețiȘtergereTotusi ce ma inspaimanta si mai tare este "profesionalismul desavarsit" ale presei de specialitate: http://www.zf.ro/zf-24/banca-dsb-principalul-sponsor-al-campioanei-olandei-la-fotbal-az-alkmaar-a-intrat-in-faliment-5011909/
Cum se poate asa ceva? Astia de la ZF sunt retardati sau cretini?!!! ... Desigur ca da.
Le multumesc ca ne-au anuntat ce echipa de banca sponsoriza banca, chiar nu stiam! Numai cretini!
Doamne, ce-mi place!
RăspundețiȘtergereS-ar putea sa fie singura metoda de a-i aduce la ratiune pe exuberantii din banci. Mai multe semenea exemple si putem linistiti sa-i trimitem sa joace golf pe baietii de-si zic lideri G20. Bancherii isi vor pune singuri zabala si haturi, de frica.
Ce-mi place!
Hehe, fotbalul e in to(n)ti si in toa(n)te... :)
RăspundețiȘtergereSi o completare, pentru cei care nu inteleg dimensiunea "problemei".
DSB avea active de aproximativ 8 miliarde euro. Ma rog, dupa "estimarile" facute in stilul lor, nu dupa valoarea lor reala.
Dar ca o idee de comparatie, la noi BCR e pe primul loc cu vreo 17 miliarde, iar BRD pe locul doi cu vreo 12 miliarde. Deja locul 3 adica Raiffeisen cu aproximativ 5 miliarde e mai mic decat DSB.
Tot ca un nivel de comparatie, Romania are un nivel de rezerve total undeva la 28 miliarde, iar primele doua transe FMI au fost de 5 miliarde si 1.85 miliarde.
Draga Flavian, sa stii ca te inseli daca iti imaginezi ca toti clientii bancii sint in extaz dupa declararea falimentului. Si te asigur ca Lakeman nu se numara printre cele mai populare aparitii in Olanda in momentul de fata. Cei care au credite contractate ramin tot datori, cei care au economii de peste 100k vor pierde bani, cei care au economii plasate in depozite subordonate isi vor pierde _toti_ banii, 2/3 dintre angajatii DSB sint pe drumuri din Nov iar celelalte banci trebuie sa plateasca nota de plata dupa petrecere. Iar asta dupa un bank-run petrecut dupa o nefericita aparitie la TV a acestui Lakeman o aparitie dubioasa ce reprezinta o asociatie de numai citeva mii dintre clientii creditelor dubioase alte DSB. A nu se intelege ca-i apar in vreun fel pe DSB sau pe ctitorul lor Dirk Scheringa alt personaj problematic. Dar mi s-a parut in blogul tau ca pierzi anumite nuante din povestea DSB.
RăspundețiȘtergereDraga Teo, nici nu imi imaginam asa ceva. Sunt convins ca au fost persoane de buna credinta care au suferit pe urma falimentului respectiv si acum nu-i vad deloc cu ochi buni pe cei care au dus la falimentarea bancii.
RăspundețiȘtergereImi dau seama ca imaginea e cu atat mai dureroasa cu cat o privesti in prim-plan si daca te-a afectat personal pe tine sau cunoscuti de-ai tai.
Tocmai de astfel de fenomene incerc eu sa scutesc lumea prin avertizarile mele. Trebuie sa privim imaginea de ansamblu si sa intelegem ca astfel de fenomene NU sunt "accidente nefericite" asa cum cred majoritatea oamenilor si cum incearca personajele oficiale sa ne explice.
Ci sunt semne tot mai puternice de boala ale unui sistem bancar tot mai subred. Umflat cu zilioanele de bani fara acoperire din lumea intreaga. Iar moartea bancilor, a FMI-ului sau FED-ului e la fel de "tragica" ca si moartea unui parazit.
Sunt convins ca lumea s-a obisnuit si prefera sa convietuiasca cu capusele care injecteaza constant neurotoxine pentru paralizarea gazdelor decat sa le smulga cum ar trebui. Dar nu se mai poate asa. Cine intelege asta de pe acum va fi mult mai pregatit pentru ceea ce va urma.
Draga Flavian iti citesc posturile de ceva vreme iar teoriile precum si informatiile postate mi se par extrem de interesante. Dar, cu tot respectul, in acest post cred ca folosesti in sprijinul celor afirmate dintotdeauna un exemplu dintr-un sistem bancar pe care nu-l cunosti foarte bine.
RăspundețiȘtergerePS. din aceasta dimineata pe site-ul DSB este disponibil un formular prin care clientii pot cere un avans de 3000 de euro din fondurile ce urmeaza a fi returnate.
Eu unul nu-mi aduc aminte in cazuri similare ca in aceeasi saptamana de la declararea unui faliment clientii sa-si poata recupera o parte din bani.
Sistemul bancar functioneaza dupa aceleasi reguli si principii peste tot, diferentele de la tara la tara sunt minore. Deci nu-i nimic in plus de inteles la sistemul olandez si nici DSB nu e mai cu motz. E pur si simplu o banca ca multe altele. Care a dat faliment din cauza unor clienti suparati.
RăspundețiȘtergereObserv ca sistemul a devenit atat de complex incat omul de rand nu mai reuseste sa vada de multe ori dincolo de jocul banilor si nu mai poate observa padurea din cauza copacilor.
Iar viteza cu care autoritatile s-au grabit sa returneze banii pagubitilor dovedeste tocmai ce spuneam in finalul articolului. E vorba de teama lor ca astfel de evenimente sa nu se mai repete.
Se vor mai repeta, crede-ma cand spun asta. Si cu cat vei constientiza mai repede ca ne asteapta schimbari majore, cu atat mai bine.
teo, ia vezi tu ce zice Karl Denninger:
RăspundețiȘtergerehttp://market-ticker.denninger.net/archives/1524-Had-Enough-Time-For-A-Boycott!.html
Go withdraw all your money and business from the following institutions:
Bank of America
Wells Fargo/Wachovia
Citibank
JP Morgan/Chase
Avem un sistem si "functioneaza". Dar in ce conditii?
Daca prostimea tace si sclavagimea trage... sistemul merge perfect.
Some things has to be... changed.
Hehe, Costele, am impresia ca ai cam trecut de cealalta parte a baricadei in ce priveste povestea cu bancile si falimentele.
RăspundețiȘtergereMersi de link, ratasem respectivul articol al lui Denninger si era chiar pacat.
ma i captivat pentru moment ai un stil alert - nu cred ca am intzeles mare lucru -doarca ca bancile mint -se pare ca ele sunt facuta sa i ingrase pe cei ce le conduc -scrie o carte pe tema in limba romana se rie putzin pe tema asta
RăspundețiȘtergerePoti sa mai citesti cateva din cele mai apreciate articole. O sa intelegi cu timpul legatura dintre jocurile priamidale si sistemul financiar bazat pe FIAT-money, pe crestere continua, pe supra-populare cu negrisori care sa intre in sistem, care sa consume mai mult, mereu mai mult. Sa ia credite pentru care sa munceasca toata viata, sa termine toate resursele, toata planeta, ca sa creasca PIBu' pan' la cer, ca altfel e rau. E recesiune. E bai. E criza. Si dau bancile faliment... ;)
RăspundețiȘtergereEi, asta mie imi seamana a naibii de tare cu un caritas. Si nu numai mie, ba si altora care au mai citit cate ceva. Dupa Caritas, FNI, bancorex, balon imobiliar.. ai crede ca oamenii au invatat sa recunoasca un sistem nesustenabil. Uneori nu-i vina lor, manipularea a devenit o arta in ultima vreme, motiv pentru care incercam si noi sa mai scuturam barca pe cat se poate... :)
no acum să vedem ce va fi ... că m-am cam supărat ....
RăspundețiȘtergereîmi tremură deja genunchii de frică
șterg/nu șterg bulangii postul!?
că m-a săturat de atâția plângăcioși pe capital.ro!
http://www.capital.ro/articol/exclusiv-capital-razboiul-creditelor-a-bagat-bancherii-in-sedinta-afla-ce-se-discuta-in-spatele-usilor-inchise-139640.html
si acum sustii ideile tale ?
RăspundețiȘtergereuite ca a trecut mai bine de un an de cand am auzit de tine. Si stii ce ? Am tinut banii la banca si am primit o dobanda frumusica.
Anonim, ala nu-i motiv de lauda, ca ai mai scapat cateva luni cu economiile aproape intregi, dar tot n-ai priceput ce voiam sa zic. Iar depozitele bancare, toate sunt acum in pierdere. Dupa ce scazi comisioanele si impozitul la stat, ramai pe minus. Daca mai socotesti si inflatia te iau durerile de cap.
RăspundețiȘtergereLa un depozit de 1.000 de euro, pe o lună, dacă dobânda este de 3% pe an, iar comisionul de retragere este 0,5%, după ce se achită si impozitul de 16%, suma retrasă la maturitate este de 997 de euro. Inflatia oficiala este 8% pe anul asta. In lumea reala insa e suficient sa va uitati la benzinarie sau supermarket cum stau lucrurile de fapt.
Eu am inceput sa recomand aurul in vara lui 2008. In 2009 inca mai gaseai la ocazie bijuterii 14k la 50-55RON. Azi sunt peste 80-85RON si tot ce este mai ieftin se vinde instantaneu. In primavara lui 2010 am mai luat si niste monezi de argint. Erau cam 20 de euro bucata acum cateva luni. Azi daca le dau la 27 euro se vand ca painea calda.
Dar nu pentru asta le-am luat. Ci pentru ca argintul nu-l pot scoate pe banda rulanta benerel trilateralul sau bernanke mondialul cand si cum au ei chef. La cum merg lucrurile cu criza si cu imprimarea de cash pentru "salvarea" iconomiei, peste cateva luni argintul s-ar putea sa fie dublu... de fapt euro si leul s-ar putea sa fie la jumatate, ca o moneda de argint valora painea pe o luna si acum cateva sute de ani...