miercuri, 7 octombrie 2009

Declansarea etapei finale

Spuneam in finalul articolului anterior ca suntem la un faliment bancar distanta de foarte mult timp liber. Pentru ca sistemul actual slabit nu mai poate incasa inca un soc de genul Lehman si sa mai ramana totusi in picioare.

Asta a fost toata miza ultimului an, evitarea prin orice mijloace a unui astfel de scenariu. Pentru asta s-au bagat bani la greu si la americani care au tiparnita in gradina proprie si la restul amaratilor care au fost "ajutati" prin intermediul FMI.

Ca situatia este subreda am mai explicat deja inca din primavara. Atunci cand avertizam ca o declansare a fenomenului poate porni din US, UK sau chiar state din europa de est gen Romania. Iar acum am primit un link interesant despre situatia tot mai tragica a Letoniei:

Banks brace for Latvia's collapse

The Svenska Dagbladet newspaper said Sweden's finance minister Anders Borg had told banks secretly that Latvia's political order was unravelling, advising them to prepare for the collapse of Latvia's rescue talks.

Latvia has failed to deliver draconian spending cuts agreed to secure the next tranche of its €7.5bn (£6.85bn) bail-out from the EU, the International Monetary Fund, and Sweden, balking at 20pc cuts in pensions and a further 15pc cut in public wages.

Poate buturuga mica sa rastoarne carul mare ? Normal ca poate, mai ales cu o caruta atat de subreda. Poate FMI-ul oricand sa mai arunce niste miliarde ca sa impiedice asta ? Normal ca si asta se poate.

E suficient sa privim la noi in tara pentru a intelege mai bine situatia. Ma asteptam inca din ianuarie ca pana acum sa avem niste falimente bancare si sa vedem inainte de craciun un euro aproape de 5 RON. Cu "ajutorul" FMI am mai amanat nitzel treaba asta. Am luat credite intr-o veselie si am dat pe mana bancilor si banii deponentilor care erau pastrati pana acum in rezerva BNR.

Pentru cine mai are semne de intrebare despre joaca BNR-ului cu acest curs valutar si cheltuirea primei transe FMI doar pentru stabilizarea lui, recomand si articolul de aici: BNR a cheltuit 1 mld. euro intr-o luna pentru a tine cursul

Spuneam acum cateva zile AICI ca un euro aproape de 5.0 inainte de sarbatori nu e inca exclus. Totul depinde de FMI si de modul cum va fi gestionata situatia dupa alegeri. Mai spuneam si ca in ianuarie 2010 s-ar putea sa DEPASIM pragul de 5.0 la fel cum l-am depasit pe cel de 4.0 in ianuarie anul acesta. Asta DACA se repeta scenariul de atunci. E insa putin probabil si cred ca vor trage cu dintii sa-l tina APROAPE de 5.0 dar sa nu-l depaseasca.

In aceasta privinta, circul cu veverita, pardon viceguvernatorul, cat si politica monetara devin irelevante. Mai bine vedeti declaratiile lui Basescu si ale lui Isarescu din ultimele zile, care sunt destul de transparente. Au "ordine" de sus ca RON-ul sa ramana intre 4.0 si 5.0 pentru ca nu-i frumos sa porneasca falimentul austriei si apoi cel mondial tocmai de la noi. Sau de la alti amarati din europa de est gen Letonia.

Frumos ar fi sa porneasca din america, ca ei au dat mereu startul la aproape toate nebuniile din economia mondiala a ultimului secol. Sau macar cu un sut dat dolarului de catre chinezi care incep sa ii intreaca in ultima vreme pe americani la tot mai multe capitole... :)

11 comentarii:

  1. Somewhere, something is going to blow sky high, but from where I sit, it's as likely to be in the Yen, the Swiss Franc, the British Pound, or something no one is watching at all as opposed to the US dollar specifically.

    Gold And The Watched Pot Theory

    Isarescu: "Continuarea deprecierii leului nu face bine"

    Asa, si creditarea in Euro si CHF ce face?

    Devaluarea lat-ului ne rezolva pana la alegeri sau cine stie ce surprize politice se mai pregatesc pana atunci, iar dupa nu se va face nicio reforma, se va presta din... cur...s.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum se fac bani multi si repede? Din productie? Nu. Din comert? Nu, in zilele noastre. Raspuns: din tranzactii valutare. Daca ai insider info si bani, te-ai scos.
    Ghicitoare: cine are bani, acum are si informatii si in curind se va imbogati si mai tare pe baza speculatiilor valutare, stiind ce va face BNR?

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim

    Prietenii lui Basescu stiu doar sa asfalteze pe teren arat sau sa dea cu bidineaua-n parcare.

    Daca te referi la Patriciu... mi-ai castigat admiratia. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, probabil la Patriciu si veverita lui se referea. Acelasi Patriciu care si-a luat banca in Georgia acum cand bancile sunt pe duca. Nu-i plangem noi de mila... :)

    Mish e tipul de gica contra in stilul lui Hugh Hendry pe care vad ca il si citeaza in articolul respectiv. Desi cu unele idei din articol nu sunt de acord, concluzia citata de tine e interesanta. Cum FMI-ul si FED-ul sunt cu ochii pe principalele "ciorbe" care dau acum in fiert, avem toate sansele ca explozia sa inceapa din alta parte. Asta nu inseamna ca n-o sa fie fun sau ca rezultatul final va fi diferit.

    Iar Adrian Vasilescu ne prezinta o situatie atat de roz, cu banci care au bani in plus si-i pun la BNR cu 4% dobanda, ca ti se rupe inima de mila lor. Cu un BNR curat ca lacrima, care nici cu RON-ul nu s-a jucat, nici gura nu-i miroase, iar la anul va returna imprumutul FMI intr-o joaca, din banii de tigari... pardon accize... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian, am inteles ca iesirile nete de euro au fost 1.1 miliadre, dar intrarile nete de RON cat au fost? De cand cheltuiala in cazul unei operatiuni de schimb valutar este considerata intreaga suma si nu eventuala diferenta dintre cursul la care ai schimbat si cursul actual [uneori aceasta diferenta iti aduce profit].
    Iei si tu de bune niste titluri din ziar si faci un articol! Daca aia care scriu articolele sunt tampiti, nu suntem si noi la fel.

    RăspundețiȘtergere
  6. Andrei, ii batem cu propriile arme... :)

    Acuma vorbind serios, poate ai dreptate si articolul e nitzel exagerat, dar am mai dat o gramada de linkuri in trecut care explicau cum a cheltuit BNR-ul banii de la FMI peste vara.

    Anonim, e din ce in ce mai interesanta situatia Letoniei, mersi de link.

    RăspundețiȘtergere
  7. Flavian,

    Ce mai e normal in tara asta? Ti se pare ca avem o economie care sa functioneze macar satisfacator? Faptul ca BNR se joaca cu cursul de schimb mi se pare mai putin condamnabil decat, sa spunem, faptul ca se cheltuie multi bani din bugetul de stat aiurea pe tot felul de chestii, de multe ori inutile si la preturi de cateva ori mai mari decat cele de pe piata. Si ce e mai trist, nimeni nu e vinovat, nimeni nu e tras la raspundere. Poate daca se scufunda barca o sa fie un nou inceput. Sper sa ni se schimbe norocul si noua, macar acum. Ca natie am fost destul de nefavorizati, ca indivizi, nu mai vorbesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristian, ai dreptate, criza nu este doar la banci sau BNR. Nici macar nu e vorba doar de economie, ci de multe alte lucruri mai importante.

    Totul pleaca de la oameni, mentalitati, societate. Si pentru ca schimbarea sa fie adevarata, va trebui sa inceapa de acolo...

    RăspundețiȘtergere
  9. De 20 de ani de la imbulzeala nu au fost decat promisiuni, rezolvat clientela politica, si mult prea putin reforme, investitii corecte si mai ales schimbat mentalitati. Eu unul nu mai cred ca se vor schimba lucruri in viitorul destul de apropiat. Lucururile sunt la pamant cu mari sanse de a se afunda si mai mult.

    Ramane de vazut doar cand se vor intampla

    RăspundețiȘtergere