Desi sunt si eu nerabdator sa vad inceperea caderii la burse, mai am o mica retinere. Saptamana asta s-au scos la licitatie cantitati imense de bonuri de trezorerie. Daca s-ar fi suprapus peste un dolar tot mai anemic, nu cred ca iesea bine. Deci probabil s-a dat voie la o scadere mai accentuata ca de obicei si pentru a compensa acest fapt. Astept asadar sa vedem si saptamana viitoare continuand scaderile si apoi DJI-ul ajungand sub 8500 ca sa incep sa ma bucur.
Picajul burselor ar putea "salva" temporar situatia pentru dolar. Si va duce la o depreciere temporara a anumitor marfuri asa cum aratam in graficul din articolul anterior despre aur. Insa bursele nu vor afecta doar dolarul in mod pozitiv, ci vor afecta si RON-ul in mod negativ. Pentru ca cei care se retrag de pe BVB se vor retrage in dolar sau Euro, nu in RON. Asta inseamna si o presiune economica suplimentara pe Isarescu, pe langa cea politica care va urma oricum in perioada de dupa alegeri. Ramane sa vedem cat va mai putea rezista RON-ul in aceste conditii.
Pentru ca cineva ma intreba de ce am ales sa plasesez verticala aceea din grafic intre 2009 si 2012, voi incerca sa ma explic. Cred ca in 2010 se va accentua caderea burselor si a bancilor, dar mai exista o minima sansa de inflationare. In ideea ca daca statele vor incerca nationalizari bancare puternice simultan cu imprimari masive de bani, s-ar putea ca dolarul ca si moneda sa supravietuiasca pana in 2011. Dar sistemul va fi deja aproape dezintegrat si pana in 2012 nu cred ca va mai rezista.
Iar acum sa vedem ce stiri mi-au mai atras atentia in ultimele zile. Pentru a intelege un pic dimensiunea jafului avem mai jos un articol despre profiturile din ultima vreme ale institutiilor financiare duse in spate de economia reala:
The Dominance of the Financial Sector Has Become a Mortal Danger to Our Economic Security
Over the last several decades, the financial sector has grown relentlessly. It has doubled in size over the last 14 years. During the period 1973 to 1985 the financial sector never earned more than 16% of domestic profits. This decade, it has averaged 41% of all the profits earned by businesses in the U.S. In 1947 the financial sector represented only 2.5% of our gross domestic product. In 2006 it had risen to 8%. In other words, of every 12.5 dollars earned in the United States, one goes to the financial sector, much of which, let us recall, produces nothing.Si ca sa nu ziceti ca doar la noi e greu si altii o duc pe roze, va aduc in atentie un poveste din Germania:That growth has not been among community or regional banks -- or credit unions. I'm talking about Wall Street.
Compania germana Quelle, cu o traditie de 82 de ani, a intrat in faliment, ducand pe rapa mii de locuri de munca
Quelle e falimentara. 4.000 de oameni intra in somaj pana la sfarsitul saptamanii, alte 5.000 le vor urma. Mostenitoarea Quelle, Madekeine Schickedanz, „s-a imbolnavit“ si nu face declaratii de presa. Sfarsitul firmei germane cu o traditie de 82 de ani a devenit prilej de acuze si scandal intre ministrul Bavariei si cel al economiei, de la Berlin.Stirea de mai jos mi s-a parut de-a dreptul haioasa, avand in vedere zvonurile din ultima vreme cum ca Obama se pregateste de anuntul privind existenta vietii pe alte planete din univers:
Preşedintele îţi poate aduce bani
Conform casei de pariuri Gamebookers, şansa lui Sorin Oprescu să ajungă la Cotroceni este mai mică decât posibilitatea să existe viaţă pe altă planetă.O alta noutate in imobiliarele din US:
Capmark Files for Bankruptcy With $21 Billion in Debt
Capmark Financial Group Inc., the lender owned by companies including Goldman Sachs Group Inc. and KKR & Co., filed for bankruptcy protection after posting a second-quarter loss of about $1.6 billion.Si un clip simpatic despre vaccinul cu care suntem "amenintati" ca ne vor inocula pe toti. Tentativa care cel mai probabil va esua lamentabil. Ca si alte incercari de starnire a panicii in randul celor care inca nu au inteles ca teama nu ajuta la nimic.
The company listed consolidated debt of $21 billion and consolidated assets of $20.1 billion as of June 30, according to Chapter 11 documents filed yesterday in U.S. Bankruptcy Court in Wilmington, Delaware. Forty-three affiliates also sought protection.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Nu cred ca retragerile de pe BVB pot influenta mult cursul RON. Crezi ca sunt mai mult de 2-300 milioane euro? Eu nu cred... doar daca se lichideaza total BVB, dar si in cazul asta nu se poate obtine o suma mai mare, pt ca pretul pe actiune ar tinde la zero, in ideea in care ar exista totusi cumparatori. Ca degeaba ai actiuni si vrei sa le vinzi, daca nu exista cumparatori. Cit valoreaza in acest caz actiunile?
RăspundețiȘtergereStiu ca am zis BVB, dar nu ma refeream doar la banii de pe bursa romaneasca la modul strict. Odata cu caderea burselor pe plan international vor avea loc si alte retrageri de capital din tara, in genul celor care s-au intamplat masiv dupa finalul lui 2008.
RăspundețiȘtergereMah Flavian, am ras cu lacrimi la filmulet, thanks a million.
RăspundețiȘtergerehttp://www.evz.ro/articole/detalii-articol/873729/SUA-ies-din-criza-Romania-mai-are-de-asteptat-sase-luni-/
RăspundețiȘtergereuite ce zic astia, ca economia USA isi revine :). urmam si noi peste sase luni, dupa cum zice "dom prezident" :)
Exact aia citeam si eu acum: Economy finally back in gear
RăspundețiȘtergereGovernment says GDP grew 3.5% in third quarter, ending a year-long string of declines and coming in better than forecasts. Economists surveyed by Briefing.com had forecast 3.2% growth in gross domestic product
Dar auzisem totodata ca piata asta va pica pe fundal de vesti pozitive. DJI a deschis cu +0.7 dar deja se retrage spre +0.4 Saptamana asta avem si miscarile la bonduri, vin raportarile, asa ca e indecisa treaba. Vedem pana la finalul saptamanii viitoare ce si cum.
De mult nu mi-a mai placut asa tare un articol de-al lui hymerion: Leul, euro`ul, sentimentul regional si cursul de 4,3
RăspundețiȘtergereSa nu ne facem iluzii aiurea. Politica de doi bani practicata in Romania nu conteaza decat intr`o infinit de mica masura atunci cand euro se apreciaza sau dimpotriva, se depreciaza in fata leului. Nici vizita FMI si nici fundamentalele pietei. Conteaza ceea ce economistii denumesc „sentimentul regional”. Perceptia investitorilor, adica a oamenilor care isi muta banii dintr`o tara in alta si care aprecieaza sau nu monedele regionale.
„Nu e nicio chestie de profesionisti, sa stii”, mi`a spus unul din dealerii cei mai buni din piata romaneasca. „Dealerii mari se uita la cursul euro/dolar. Am observat un lucru, de cand lucrez aici: daca euro/dolar se duce in jos, se cheama ca aversiunea la risc creste si, pe cale de consecinta, leul se depreciaza.
Pana la urma, gandeste`te ca dolarul e o moneda de refugiu. Ca aurul, daca vrei un exemplu concret. Cand creste, toti mizeaza pe el si lasa restul monedelor sa cada. Cand insa scade, lumea fuge pe alte monede. Pe euro, pe yen, pe alea emergente”, mi`a spus deealerul, care a mai observat ceva ciudat. „Cand monedele din jur se apreciaza, leul nostru sta pe loc, ca ardeleanul. Zici ca sta si cujeta, ca tine. Daca se depreciaza, leul se comporta la fel de ardeleneste. Se duce cu turma, dar cu o viteza mult mai mica”.
N-am vazut in lista Islanda. Citea ca s-au inchis cele 3 restaurante de tip fast-food MC. Daca americanii au icneput sa isi ia talpasita imi da impresia ca e groasa pe acolo.
RăspundețiȘtergereDap, am auzit si eu de MC. Or sa manance mai sanatos de acuma... :)
RăspundețiȘtergereDaca or mai avea ce sa manance :D
RăspundețiȘtergere