miercuri, 30 septembrie 2009
Alternative energetice - introducere
Nu este asadar prima data cand vorbesc despre energie sau despre legatura ei stransa cu economia in particular si viata tuturor in general. Am mai explicat ca un pas inainte in acest domeniu ar reprezenta un progres imens si ar duce la niste schimbari radicale ale modului in care fuctioneaza acum societatea noastra.
Desi acum lucrurile par destul de sumbre celor care stiu de problemele cu combustibilii fosili, dependenta noastra de infrastructura energetica si lipsa de alternative reale, eu voi incerca sa explic ca se poate si altfel. Sintetizand ceea ce am reusit sa inteleg dupa ore intregi de studiu pe aceasta tema si incercand sa explic concluziile trase de mine printr-un limbaj cat mai simplu. Cu riscul de a gresi uneori in tentativa de a simplifica lucrurile comparativ cu limbajul tehnic "de specialitate" care e mai greu abordabil majoritatii.
Vom incepe prin prezentarea pe intelesul tuturor a notiunilor de baza in ceea ce priveste productia de energie, randamentul si notiuni gen EROEI. Care ne vor ajuta ulterior sa intelegem dimensiunea problemelor, cat si realitatea despre solutiile alternative oferite. Vom trece astfel, la fel ca si in cazul alternativelor economice, prin prezentarea solutiilor energetice actuale, alternativelor oficiale, iar apoi vom continua si cu alt fel de alternative.
Pe langa aceste aspecte teoretice, voi incerca sa prezint si ceea ce am reusit sa dezvolt efectiv pe cont propriu in acest domeniu, care a fost in ultima vreme un fel de hobby al meu, la fel ca si fenomenul economic. Voi face sugestii privind asigurarea unei minime independente energetice in perioada tranzitiei catre noul sistem social-economic. Voi prezenta de asemenea diversele experimentari cu solutii mai deosebite pentru obtinere de energie sau cresterea randamentului sistemelor existente.
Nu vom uita in toata aceasta poveste nici problema spinoasa a transporturilor si variantele propuse la acest capitol. Un sistem a carui restructurare va reprezenta o munca enorma si in care eforturile facute pentru eliminarea combustibililor fosili au fost minime si aproape invizibile. In special in transportul de mare tonaj sau utilaje din constructii si extractii miniere.
Motiv pentru care va trebui sa fim atenti la niste aspecte importante, pe care le sublinia si Chris Martenson. E vorba de "time, scale, costs". Adica timpul in care vom putea sa realizam aceste schimbari, preferabil inainte de epuizarea combustibililor fosili ieftini. Scara imensa la care vor trebui impuse alternativele si aici nu vorbim doar de cateva incercari timide cu masinute pe baterii sau panouri solare. Si nu in ultimul rand costurile energetice si de resurse materiale pentru a le realiza.
Voi incerca asadar cu aceasta serie sa sap un pic mai adanc in problemele pe care va trebui sa le rezolvam in urmatorii ani. Pentru ca asa cum am mai explicat, economia e doar o masca ce ne prezinta o imagine falsa a lucrurilor si ne distrage de multe ori atentia de la fondul acestor probleme. Iar in momentul in care aceasta masca va cadea multe din realitatile ascunse acum vor iesi la iveala si atunci va trebui sa fim cat mai bine pregatiti. Mai bine cu un an mai devreme decat cu o zi prea tarziu... :)
Nassim Haramein
Stirea ar fi urmatoarea: Haramein Paper Wins Award
After some 20 years of tireless dedication to his in depth research on unification, Nassim Haramein’s most recent scientific paper, “The Schwarzschild Proton,” received an award at the University of Liège, Belgium during the 9th International Conference CASYS'09 (Computing Anticipatory Systems).
Chosen by a panel of 11 peer reviewers, Haramein's paper won the prestigious "Best Paper Award" in the field of “Physics, Quantum Mechanics, Relativity, Field Theory, and Gravitation.” This significant paper marks a new paradigm in the world of quantum theory, as it describes the nuclei of an atom as a mini black hole, where protons are attracted to each other by gravitation rather than some mysterious undefined “strong force.” This radical new view of the quantum world produces a unification of the forces and appropriately predicts measured values for the nucleon of atoms.
De Nassim Haramein unii au mai auzit probabil din diverse articole: NASSIM HARAMEIN - Noul Einstein?
De curând am descoperit și noi, cu mare surprindere, acest geniu multivalent, un individ cvasinecunoscut, care nu credem că va primi vreodată vre-un premiu Nobel și asta datorită viziunii sale unificatoare și totodată revelatoare asupra Universului, o viziune care rescrie fizica și istoria umanității și pune la grea încercare paradigma materialist științifică actuală, ceea ce este de neacceptat de obicei, în curentul dogmatic științific principal, un geniu "eretic" pe gustul nostru, care merită o atenție deosebită.
Altii poate au vazut si prezentarile gen Teoria unificata a campului sau Crossing the Event Horizon.
Dar noutatea care surprinde in acest caz este recunoasterea muncii sale de catre o universitate "oficiala". Sper ca premiul sa nu fi fost doar o scapare din partea acestora si vom vedea astfel de "greseli" repetandu-se si pe viitor... :)
marți, 29 septembrie 2009
Linkuri pe scurt
Incepem cu Chris Martenson care ne povesteste cum anul acesta FED-ul a bagat in imobiliare mai multi bani decat valoarea totala a investitiilor derulate pana in luna august. Asta da "revenire" a pietei imobiliare...
Federal Reserve Buys More Than 100% of Mortgages Issued in 2009
Se pare ca tot FED-ul e cel care si-a bagat coditza si in piata aurului. Si nici prietenii nostri de la FMI nu sunt straini de aceasta poveste:In other words, the Federal Reserve alone bought $722 billion of mortgages and agency debt when only $686 billion in new mortgages were issued. So, through August, the Fed bought more than 100% of the entire supply of new (purchase) mortgages in 2009.
That's not a free housing market; that's a market bought, owned, and sustained by the Federal Reserve's willingness to print up three quarters of a trillion dollars out of thin air.
Is The Fed Hiding Gold Swap Arrangements With Foreign Central Banks?
While the letter is far from the first official admission of central bank scheming to suppress the price of gold (for documentation of some of these admissions, it comes at a sensitive time in the currency and gold markets. The U.S. dollar is showing unprecedented weakness, the gold price is showing unprecedented strength, Western European central banks appear to be withdrawing from gold sales and leasing, and the International Monetary Fund is being pressed to take the lead in the gold price suppression scheme by selling gold from its own supposed reserves in the guise of providing financial support for poor nations.Apoi, despre dolar si zilele numarate ale acestuia:
Japan might prove dollar's nemesis, not China
Hong Kong: Chinese policymakers' recent statements on the need for an alternative to the US dollar as a reserve currency have given rise to frenzied speculation that the country might at some stage "drop the bomb" --- that is, sell its massive holdings of US Treasuries.
But David Roche, president of independent research consultancy Independent Strategy, reckons the monetary "nuclear option" might instead be exercised by Japan, where public debt runs at 170% of GDP and a new, "clueless, populist, big-spend" government recently took office.
Revenind pe plan local, ar mai fi o sansa pentru "atac la RON" din cate se pare:
Bogdan Baltazar: Actuala criza politica ar putea da nastere atacurilor speculative pe leu
Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca momentele de vulnerabilitate politica si economica precum criza din coalitia de guvernare PSD-PDL sunt insotite de atacuri ale jucatorilor speculativi asupra leului. “Sper ca BNR sa fie vigilenta pentru a putea contracara aceste atacuri si sa mentina actualul coridor de curs”, a declarat Baltazar.Acuma, nici pentru personajul de mai sus n-as baga mana in foc, ba chiar din contra:
Consultanti de plastilina. Azi, Bogdan Baltazar
luni, 28 septembrie 2009
Final de septembrie
Mai sunt doar cateva zile ramase pana la finalul unui septembrie neasteptat de pasnic pentru lumea economica. Obisnuiti cu evenimentele ultimului an, erau destule persoane care sperau mai mult de la acest inceput de toamna.
Se pare insa ca mai dureaza pana ce balanta va fi inclinata intr-o parte sau alta. Spre coborarea burselor sau inflatia dolarului. Indicii stau nehotarati, DOW s-a oprit cu un pas inaintea barierei de 10.000. N-a inceput inca nici scaderea, dar nu indrazneste parca sa treaca nici peste pragul respectiv, mai ales ca insiderii vand tot mai puternic. Aurul tzopaie si el la fel de nehotarat in jurul barierei de 1000, iar petrolul a scazut sub 70USD, in timp ce dolarul s-a mai apreciat nitzel.
In ciuda faptului ca FDIC-ul trage tot mai anemic sa acopere pierderile bancilor care au picat ca mustele anul asta, nu am avut inca nici un tzantar mai serios care sa fi pocnit de la Lehman incoace. Si cu toate ca septembrie arata destul de promitator in aceasta privinta, totul a trecut surprinzator de calm. In ciuda zvonurilor de saptamana trecuta care au degenerat intr-o poveste din care am invatat sa fiu mai atent pe viitor la ceea ce repet pe aici.
Mda, poate tocmai aici e surpriza. Nu pentru cei care vad linistea de acum ca o eventuala revenire. Ci pentru cei care se intreaba cat va mai dura aceasta stare de lucruri. Si care va fi scanteia care va declansa din nou distractia. Pentru ei lucrurile sunt surprinzator de calme, avand in vedere cum stau lucrurile in realitate. Cum zicea M4V3RiCk la un moment dat: dinamita a fost bagata, fitilele legate, depinde cine aprinde chibritul. Efectul va fi in lant. Poate fi azi, poate fi maine, poate fi peste 2 saptamani ori 2 luni.
Doar ca unii s-au plictisit de asteptat. Si mai sunt si "incapatanati" pe deasupra. Insistand ca situatia nu s-a modificat in bine, ba din contra. Suntem cei care continuam sa repetam si sa avertizam, cu riscul de a fi luati la misto sau de a fi aratati cu degetul atunci cand gresim uneori in "previziuni". Cand explicam ca RON-ul e subred chiar daca si asteptarile in ce priveste deprecierea lui la inceputul lunii octombrie s-au dovedit false pana in acest moment. Suntem cei care sustinem in continuare ca problemele fundamentale sunt acolo, n-au fost rezolvate. Ca oricati bani fara suport ai pompa intr-un sistem sortit esecului, finalul va fi acelasi.
Suntem aici, cu ochii ca de obicei pe semnele care arata cum vor evolua lucrurile in continuare. Incercand sa intelegem din efectele asupra economiei, din miscarile bursei, ale cursului valutar sau a valorii metalelor pretioase, cat va mai dura pana ce lucrurile vor incepe din nou sa devina distractive. Uneori usor grabiti sa credem ca show-ul a reinceput. Alteori plictisiti de pauzele calme si inselatoare care nu fac decat sa alimenteze tabara falsilor optimisti. Si pregatindu-ne pentru viitor, oricum va arata el.
Azi de exemplu, am petrecut aproape toata ziua urmarind un material sugerat de Cristian Dogaru care aparent nu are nici o legatura cu economia. Desi episodul 12 minutul 5 explica unele lucruri si in aceasta privinta... ;)
duminică, 27 septembrie 2009
vineri, 25 septembrie 2009
De weekend
Oare noi de ce ne dam uneori asa usor batuti ?
miercuri, 23 septembrie 2009
Alternative monetare - trocul
Despre troc in general lucrurile sunt clare si multe nu ar fi de spus. E vorba de schimb pur si simplu, fara intermediere. Eu iti dau un sac de cartofi si tu imi dai o bicicleta. Eu iti culeg merele si tu imi dai in schimb o plasa din ce am cules. Eu iti dau un laptop si tu imi dai un aparat foto. Ati prins ideea, nu are rost sa continui.
Problema apare evident in momentul in care comunitatea e mica si cel de al carui produs ai nevoie nu doreste marfa pe care esti tu dispus sa o oferi in schimb. In ultima vreme, internetul a ajutat foarte mult in aceasta privinta. Au aparut o multime de site-uri destinate trocului, adevarate burse in care devine destul de simplu sa obtii ceea ce ai nevoie prin diverse schimburi. Avem si la noi cateva exemple de genul e-troc sau troc-online.
Ceea ce pe vremuri avea loc in asa-numitele trade exchanges adica organizatii care se ocupau cu intermedierea schimburilor, acum e mult mai usor de realizat cu ajutorul informatizarii. Pot fi concepute chiar platforme software care sa ajute la gasirea mai usoara a unor variante de schimb si "potriviri" intermediare pentru a obtine ceea ce doreste o anumita persoana.
O alta varianta de imbunatatire a ideii originale este si economita bazata pe "cadouri". Adica atunci cand surplusul este impartit fara a astepta rasplata imediata din partea celui care primeste marfa. Se merge pe ideea ca daca acest sistem poate fi aplicat la nivel mic, in cadrul unei familii, el poate fi atunci extins si la o comunitate mai larga. In care bunurile de baza sunt impartite de membrii acesteia, iar in momentul in care apar proiecte mari, se implica toata lumea. Exemple simple de astfel de activitati voluntare sunt programele software free, moderarea forumurilor, donarea de sange sau actiunile caritabile.
In acest context putem de asemenea mentiona proiectul Venus al lui Jacque Fresco care incearca sa explice modul de functionare al unei economii bazate pe resurse. Unde, evident, toate resursele disponibile sunt impartite intre membrii societatii. Dar spre deosebire de monopolul de stat comunist sau tendinta de monopol privat capitalist, este propus un nou model. In care tehnologia si nivelul de dezvoltare atins de civilizatia umana poate asigura nivele de trai decente pentru oricine. Iar lupta pentru putere intre membrii societatii care au caracterizat atat sistemul capitalist cat si cel comunist, vor putea fi eliminate.
Inchei discutia despre barter cu un model pe care il propusese acum ceva vreme Dan de pe trenduri aici: Amintiri despre viitor (2)
Regulile sistemului sunt cât se poate de simple: pentru a avea trebuie să vinzi ceva, iar pentru a vinde trebuie să ai cumpărător. Noua monedă va avea acoperire în mărfurile şi serviciile prezente(atenţie, numai în cele prezente, palpabile, cumpărabile) şi va fi unica recunoscută în schimburile internaţionale. Este de la sine înţeles că, în acest sistem, producţia de monedă este posibilă numai prin producţia de mărfuri cumpărabile(masa monetară este elastica, şi, în acelaşi timp limitată). De asemenea, marele avantaj este că nu avem de-a face cu un sistem inflaţionist, valoarea monedei rămânând aceeaşi în timp.Acestea fiind spuse, punem dupa acest episod o pauza la seria alternativelor monetare. Urmand ca in masura timpului disponibil sa incep o serie a alternativelor energetice. Unde sa analizam lucrurile un pic mai aproape de "realitate" comparat cu nivelul superficial al planului economic. Astept asa cum ziceam si alte sugestii in ce priveste alternativele monetare, ca si concluzii sau ca idei noi pentru eventuale continuari ale seriei.
Multi m-au avertizat ca in cazul in care aceste lucruri iau amploare, alternativele nu vor fi vazute cu ochi buni de catre stat. In primul rand pentru ca se evita plata taxelor, iar apoi pentru ca nici un stat nu se poate lipsi de monopolul pe care il are asupra emiterii de moneda. Sunt constient asadar ca in general taxele, statul si sistemele monetare aflate in mana omului de rand, nu prea se impaca. Tocmai de aceea spuneam ca aceste lucruri le putem discuta acum pentru a le pute pune in aplicare in momentul in care statele si structurile actuale se vor prabusi sub greutatea economica proprie.
Banii au inlesnit comertul, nimic de zis. Dar acum au ajuns principala sursa a abuzurilor si s-au transformat intr-un mod excelent de parazitare a sistemului. Ei bine, pentru cei care stiu ca acest sistem are zilele numarate, nu strica sa aruncam o privire la niste alternative mai sanatoase. Stiu ca unii considera acum aceste "alternative" cel mult niste jocuri de imaginatie si idei. Dar eu prefer sa le vad ca niste "antrenamente" si raman la parerea ca ne vor folosi intr-un viitor nu foarte indepartat... :)
marți, 22 septembrie 2009
Schimbarile care vor veni
Era vorba de o alta cadere de sistem care se intampla cu cativa ani in urma. La fel de incredibila si inimaginabila pentru omul de rand ca si cea care ne asteapta acum. Si problemele care apar tocmai pentru ca un om aflat in interiorul sistemului care sta sa cada, nu poate in general sa inteleaga corect ceea ce se intampla in jurul lui.
Ia spuneti, in 23 septembrie 1989 cum ati fi reactionat daca va spunea cineva ca in 3 luni Ceausescu e mort ? Ca vom scapa de lipsurile grave de hrana si energie. De cozi vesnice la mancare, de frig si intuneric in case zilnic. Ca in 10 ani televiziunea prin cablu cu zeci de programe si calculatoarele vor fi chestii banale. Ca se va inventa o jucarie numita telefon mobil care incape in buzunar si mai face pe GPS-ul, camera video si aparatul foto simultan. Ca internetul va revolutiona sistemul de comunicatii, de informare si economii intregi. Si noi vom putea pierde vremea pe blog discutand liber economie si facand filozofie...
Stiu, majoritatea ar fi spus ca e un vis frumos. Utopic chiar. Auzi, telefon mobil si internet cand noi nu avem apa calda, stam pe intuneric si murim de foame. In 10 ani de acum ? S.F.-uri domnule, fugi de aici.
A fost numai lapte si miere ? Cat a durat prabusirea ? Dar refacerea ? Cum ar fi evoluat societatea daca nu ar fi venit mineriadele ? Daca nu s-ar fi grabit Ilici si gasca de comunisti ajutati de amicii de la est sa se bage in fata ? Cum s-ar intampla daca fenomenul s-ar petrece la nivel global ? Si n-ar mai avea cine sa-i sprijine pe cei care vor incerca sa "fure" o rasturnare de sistem in folosul propriu ? Si apoi sa traga inapoi educatia, cercetarea si stiinta pentru a indobitoci lumea cu consumerism prin intermediul mass-media ?
Credeam ca noi, ca romani, ar trebui sa fim mai deschisi la minte. Sa fi invatat ceva din lectiile ultimilor ani. Ca totul e posibil daca vrei. Ca trebuie sa inveti sa faci diferenta intre adevarat si fals. Ca e pacat sa iei teapa de la Caritas. Si sa pui apoi botul la FNI. Doar pentru a repeta din nou povestea afirmand ca imobiliarele "doar creste" si nu are cum sa scada.
Multe persoane au inteles din optimismul meu ca daca pica sistemul actual azi, maine ne reformam si ne regularizam si totul e lapte si miere. N-am insistat niciodata ca revenirea se va desfasura brusc si fara unele sacrificii. Ca nici atunci n-a fost roz si bine instantaneu, ci a urmat o perioada de crestere treptata. Insa colapsul s-a desfasurat destul de rapid. Am incercat sa arat ca la fel ca atunci, impactul social va fi major si prabusirea se va intampla peste noapte. Si in ciuda faptului ca acum oamenii se tem de un nou colaps, unii il vad totusi ca un eveniment benefic. Cei care au inteles ca poate fi si mai bine de atat. Cei care doresc la o lume mai buna si sunt aratati cu degetul drept visatori. Pentru ca "sistemul" de acum nu are cum sa pice, nu-i asa ?
Pesimistii pot spune ca de atunci am ramas rataciti in tranzitie, daca ne comparam noi de acum cu vecinii din vest de acum. Dar daca ne vom compara cu noi cei din perioada comunista, devine clar ca in aproximativ cativa ani depasisem deja nivelul de trai de atunci. Iar acum putem spune ca suntem la "ani-lumina" de 1989. Cu toata coruptia, jaful si manipularile de care ne plangem si care ne-au pus bete in roate. Putem sa ne imaginam oare care ar fi fost dezvoltarea daca acestea ar fi fost eliminate de tot atunci ?
Apoi, nu e corect sa privim acum lucrurile ca si cum am fi in exteriorul sistemului. Analizand cu actualele cunostinte, ceea ce traiam si gandeam atunci. Cati din cei care traiau in epoca comunista stiau ce se intampla in vest ? Mai ales cei care erau bombardati zilnic cu manipulari, cu cincinale, cu realizarile partidului si cate si mai cate. Care nu iesisera din tara si nu aveau termen de comparatie decat in ideea "legendelor" si povestilor de la altii. Care visau la un sistem mai bun, dar nu si-l puteau imagina. Care voiau sa scape de Ceausescu dar tremurau la gandul unei revolte si haosului cauzat de prabusirea comunismului.
S-ar putea sa avem niste surprize, la fel cum au avut si cei de atunci. Tin minte ca in timp ce se intampla, totusi multora nu le venea sa creada ca e real. Se uitau la televizor si erau pur si simplu blocati. Chiar si dupa lichidarea de urgenta a cuplului Ceausescu pentru musamalizarea treburilor si eliminarea indoielilor. Incearcati sa va aduceti aminte de acele momente, daca le-ati trait in tara si erati suficient de mari sa vi le amintiti. Sentimentul de incredibil era extrem de puternic in randul oamenilor normali.
Cam asa vedem si noi lucrurile acum, de pe aceasta planeta amarata, o picatura intr-un univers infinit, mult mai mica decat era atunci Romania fata de restul globului. Multi nici macar nu putem sa ne imaginam ca poate exista si altceva. Iar cei care vorbesc despre asta suna de multe ori utopic si neconvingator.
Din pacate si eu ca si voi, sunt in sistem. Si chiar daca unii reusesc sa isi fac o idee despre ce ar putea fi, le e uneori greu sa explice si altora despre asta. La fel ca si cei care pe vremea comunistilor vizitau o tara vestica, citeau un ziar strain sau ascultau emisiuni radio din afara. Incercand apoi sa explice vecinilor cam cum se intampla lucrurile in alte parti, ca au fost deja "revolutii" asemanatoare in alte tari si se apropie si randul nostru. Semnele se adunau si unii stiau ca va urma. Curand. Poate nu in 87 cand s-a incercat la Brasov prima revolta spontana si inabusita. Poate nu in primavara lui 1989 cand s-a intamplat la unguri. Dar pentru unii era din ce mai clar ca nu mai dureaza mult, chiar daca nu reuseau sa-i convinga de asta si pe restul majoritatii.
In final, incerc sa inchei intr-o nota optimista. Si pentru "pesimistii" de meserie, repet: nici acum 20 de ani nu s-a sfarsit lumea. Decat pentru ceasca si inca cativa. Mda, ca sa vezi inca o coincidenta. Imediat sunt exact 20 de ani de atunci. N-ar fi frumos sa ne prinda aniversarea in mijlocul unei alte "revolutii" ? Una adevarata de data asta... ;)
Chestii haioase
Or fi ramas iar baietii in pana de fazani si arunca acum din nou ultimele momeli pentru cine mai pica ? Dolarul e tot mai anemic saracul, a ajuns aproape la 1.48 si aurul iar bate spre 1020 azi. Oare ce surprize ne mai asteapta zilele urmatoare ?
A doua ar fi o chestie pe care am spicuit-o de pe blogul lui Kris. Uite ca mai posteaza si baiatul asta chestii utile cateodata... :)
Stirea era cum ca fondul american de garantare al depozitelor bancare a ramas in pana de... fonduri dupa cele aproape 100 de falimente inregistrate anul asta. Nimic nou pana acum, ne asteptam de mult la treaba asta. Partea haioasa este ca acum FDIC-ul se gandeste tot mai serios la un imprumut de la bancile "sanatoase" cu care sa poata continua despagubirile in cazul bancilor falimentare mai departe. Hehe, te doare capul, ce sa mai. Trebuie sa recunoastem din nou ca ai nostri de care tot vorbeam si eu pe AICI sunt mici copii pe langa ai lor.
Dar hai sa vedem mai bine articolul original:
F.D.I.C. May Borrow Funds From Banks
Senior regulators say they are seriously considering a plan to have the nation’s healthy banks lend billions of dollars to rescue the insurance fund that protects bank depositors. That would enable the fund, which is rapidly running out of money because of a wave of bank failures, to continue to rescue the sickest banks.Since January the F.D.I.C. has seized 94 failing banks, causing a rapid decline in the deposit insurance fund. Despite a special assessment imposed on banks a few months ago to keep the fund afloat, its cash balance now stands at about $10 billion, a third of its size at the start of the year. (Another $32 billion has been set aside for failures that officials expect to occur in the coming months.)
The fund, which stands behind $4.8 trillion in insured deposits, could be wiped out by the failure of a single large bank, although the deposit insurance corporation could always seek a taxpayer bailout by borrowing from the Treasury to stay afloat.
Hmm, devine tot mai interesant cand ne gandim ca un nou faliment major in gen Lehman e tot mai probabil. Poate chiar saptamana asta, cu putin noroc... :)
luni, 21 septembrie 2009
Alternative monetare - banii si punctele
Vom vorbi azi despre un alt gen de sistem care permite schimbul de bunuri si servicii in cadrul unei comunitati, ca si alternativa la monedele clasice. Pentru inceput, sa prezentam ideea de baza. Pentru cei care suntem deja parinti, dar si pentru ceilalti, cel mai simplu de inteles este exemplul clasic al unui club de babysitting: Starting a Babysitting Club
Ideea de la care se pleaca e formarea unui grup de cateva familii care au nevoie din cand in cand de cateva ore libere si de cineva care sa aibe grija de copii. Fiecare membru castiga puncte in momentul in care sta cu copilul altcuiva si cheltuie puncte atunci cand isi lasa copilul in grija altei persoane.
De exemplu familia Ionescu are grija intr-o seara timp de 2 ore de copilul familiei Popescu. In acest moment, Ionestii castiga doua puncte, in timp ce Popestii cheltuie doua puncte. Cu cele doua puncte Popestii pot recompensa ulterior oricare familie din club pentru a avea grija de copilul lor. Cu cat grupul e mai mare, cu atat gasesti mai usor pe cineva disponibil sa aibe grija de copilul tau atunci cand ai nevoie.
Evidenta punctelor se poate face prin diverse metode: digital, scriptic sau cu jetoane care se schimba intre participanti. Se pot pune limite la punctele castigate sau cele datorate pentru evitarea abuzurilor, dar in general sistemul e bazat pe bunul simt al participantilor.
De la aceasta idee s-a plecat pentru a construi ulterior sistemul LETS - Local Exchange Trading Systems. A fost dezvoltat si promovat de Michael Linton pe siteuri gen Openmoney.
Ideea era ca daca acest schimb pe baza punctajului se poate aplica la un tip de servici si un grup de persoane, de ce sa nu incercam utilizarea lui pentru o diversitate de servicii si bunuri schimbate de catre o intreaga comunitate.
Preturile pot fi negociate liber sau stabilite anterior, pot fi raportate pentru inceput la o moneda oficiala sau nu, iar conturile fiecarui membru sunt in general administrate de un comitet local de voluntari. Se incearca minimizarea regulilor si implicarea comunitatii pentru castigul tuturor. Un pic diferit de "sistemul" actual cu fiecare cat mai mult si doar pentru el... :)
In Europa treaba e destul de avansata, incepand din Anglia care e campioana cu 450 de retele LETS si peste 40.000 de utilizatori, apoi Germania, Franta si chiar vecinii nostri din Ungaria cu sistemul KÖR. Cea mai mare participare a avut loc in Australia unde anii 90 au marcat o explozie a acestui sistem, cu 250 de retele si 1.5 milioane de persoane inscrise. Ulterior s-a facut si incercarea de a interconecta sisteme diferite cu asa-numitul InterLETS de genul celui din Bristol.
Sistemul si-a aratat astfel viabilitatea. Ca dovada stau multitudinea de comunitati care au adoptat deja aceasta alternativa la sistemul de moneda clasica aflata sub monopol de stat si la mana institutiilor financiare parazite. In momentul dezintegrarii sistemului financiar actual, LETS se poate dovedi o solutie de succes, cu multiple avantaje printre care si faptul ca este usor si rapid de implementat.
Vesti bune
Global systemic crisis: In pursuit of the impossible recovery
Instead of a recovery in September, the world is suffering the impact of this summer’s three rogue waves:. massive unemployment, for people soon to be excluded from further benefits in particular, and its disastrous consequences for nations’ political and social stability, are beginning to appear
. the number of bankruptcies (companies, municipalities,…) and deficits of all sorts, are exploding
. and, of course, the impact of all this on the US Dollar, Treasuries (and the UK, suffering collateral damage) [23].
The first wave already reached the shore at the end of summer 2009. The second one is coming up. And the third is beginning to appear on the horizon.
Si tot la capitolul vesti bune, am un zvon simpatic pe care l-am auzit azi. Sa va zic... sa nu va zic... ? Eh, la naiba, oricum n-am nimic de pierdut... :)
Just for fun, am un amic usor bezmetic care zice ca joi 24 septembrie pica 2 banci de talia Lehman si vineri DJ-ul va fi cu 10% pe minus. A mintit el, va mint si eu pe voi. Chiar daca sansele par mici, sa nu ziceti ca n-ati auzit macar un zvon in caz de ceva. Pentru cititorii in... scheme: da' graficele, graficele ce zice ? Este sansa sa vedem asa ceva ? Sau e mute ca si la Lehmanu' trecut ?
Apropo, joi si vineri e G20-ul la americani: Masuri de securitate fara precedent in Pittsburgh, inainte de summit-ul G20. Mii de activisti vor protesta pe strazile din oras
Sa scape baietii pisica din sac chiar atunci ? Sau nici o coincidenta nu e intamplatoare... ? Mda... stiu, fara explicatii suplimentare intra la capitolul "cutremurele lu' Hincu". Adica momentan ramane un zvon pe urma caruia ne vom putea distra vineri daca se va dovedi fals... ;)
duminică, 20 septembrie 2009
Ne lipseste concluzia
Incepem cu Bogdan Glăvan de la Logec care ne prezinta tentativele esuate de redresare economica ale americanilor care incearca sa rezolve problemele cauzate de prea multi bani cu si mai multi bani:
Cât de eficient este masajul monetar?
Continuam apoi cu articolul lui Mihai Marcu de la Economia pe intelesul tuturor care arata si el situatia tot mai penibila din bancile noastre, in care raportarile sunt falsificate si gunoiul e maturat tot mai greu sub un pres tot mai neincapator. Mda, credinta in sinceritatea bancherilor din tarile mai "cu experienta" e usor naiva, dar sa trecem peste asta:Autorităţile americane au inundat piaţa cu bani în încercarea disperată de a opri panica financiară şi criza de lichidităţi. La rândul ei, BNR a apăsat hotărât pe pedala tiparniţei de bani pentru a reporni creditarea. Cu ce efecte?
În SUA, se pare că în ciuda insistenţelor lui Bernanke de a relaxeza monetar economia, aceasta manifestă rezistenţă la masaj.
Credite neperformante (III)
Cazul este mai grav decat pare. Ne arata ca declaratiile linistitoare stau intr-adevar pe "picioare de mamaliga", mai exact pe raportari false. Daca o banca ajunge sa raporteze intentionat informatii false, atunci asta reprezinta un esec total al controlului intern din acea banca. In alte tari cu experienta in acest sens, se cere o declaratie scrisa a directorilor unde semneaza negru pe alb ca declara adevarul, ca nu mint, ca nu au omis intentionat date.Despre Dan de pe Trenduri nu trebuie sa va mai spun, el e deja veteran in demontatul manipularilor la care suntem supusi zi de zi de catre oficiali si MSM-isti:
Libocor
La aşa precizie, estimez că băiatul ăsta are şanse mari să facă istorie. Mă gândesc serios că poate ajunge să aibă o rubrică permanentă de predicţii financiare la Urania. Sau chiar o emisiune proprie la OTV. Parcă văd şi titlul pe burtieră la Dan Diaconescu Direct: "În această noapte o dezgropăm pe Elodia. Urmează Predicţiile lui Libocor."Tot despre modul in care "mainstream media" incearca sa duca de nas pe cei mai putin informati ne explica si Cristian Dogaru de la BaniiNostri in articolul de mai jos. Concluzia mi se pare cea mai interesanta:
Michael Moore a fost demascat!
Khris spera in revenirea economiei globale pe aceleasi fundamente, fara schimbari, fara convulsii, si dezaproba pe oricine sustine contrariul. Eu vreau o schimbare radicala a regulior, alte reglementari, alti oameni scosi in fata, un alt sistem. Eu cred ca vad semne care imi indica asta, le fel si Khris interpreteaza pozitiv semnalele actuale, potrivit sperantelor sale. Daca eu am dreptate, ne va fi mai intai rau pentru ne fi apoi bine (poate in alta generatie). Daca Khris are dreptate ne va fi intai mai bine pentru ne ne fi apoi foarte rau, in mod sigur in timpul generatiei noastre. Cum va place.Apoi, vin cu un link de pe forumul Softpedia unde am gasit zilele acestea o discutie foarte interesanta a unor oameni "simpli" despre asa-zisa revenire economica:
Simtiti vreo reviagrare?... ptiu, drace, revigorare?
In domeniul in care lucrez eu (servicii pentru comert electronic), 1 septembrie era asa: "pac!" ... si incepeai sa strangi bani de-ti ajungeau tot anul viitor. Pe 31 august inca era liniste, la 1 septembrie aveai literalmente coada de clienti la usa. Oameni care vroiau sa-si deschida magazine virtuale, sa investeasca, sa faca afaceri. Te uitai in ochisorii lor si vedeai, ca la desene animate, doi S taiati: ($) ($)Mda, lucrurile se aduna, unul cate unul. Si cum va spuneam si chinezii dau tot mai multe semne de nerabdare in ultima vreme:
Asa a fost si in 2006, si in 2007, si in 2008. Anu' asta 1 septembrie a fost la fel de linistit ca oricare alta zi de vara.Mie treaba asta imi transmite un lucru: de vreme ce nu mai apar afaceri la firul ierbii, trimestrul 4 va fi la fel de prost ca tot restul anului si vom avea tot o cadere de -7-8%, ca in trimestrele anterioare. Se pare insa ca "feelingul" meu de antreprenor e cumva impotriva propagandei guvernamentale, care incearca sa ne convinga de contrariu. Voi ce parere aveti? Exista baze pentru revenirea economiei in trim. 4 ?
China may ban export of gold, silver
As recently as 2002, the private ownership of gold was prohibited in China. You could be jailed if caught with any in your possession. Beginning in 2009, in a stunning about-face, the central government removed all restrictions. In fact, as Mineweb and other sources report now it is actively pushing folks to buy some personal metal, with China’s Central Television, the main state-owned television company, running news programs cum infomercials, letting the public know just how easy it is to purchase gold and silver as an investment.
It truly is as simple as can be, because every bank sells gold and silver bullion bars in four different sizes to individuals. (Try to find the same the next time you make the trek down to Wells Fargo.) Mining companies are reportedly encouraging employees to convert some of their wages to gold on payday. Gold is traded in some form 24 hours a day. And paper proxies for the metal are also soaring in popularity. There are persistent rumors that the export of silver has already been banned. Gold could be next.
Ce ne lipseste ? Ne lipseste concluzia. Toti observa, explica, critica si incearca sa ne lamureasca asupra problemelor. Dar toti se tem sa duca lucrurile un pas mai departe. Sa ne spuna de fapt ce va urma si cum se vor termina toate astea. Ce se va intampla in momentul in care gunoiul se va revarsa de sub pres, masurile de "relansare" se vor intoarce impotriva noastra si tentativele de manipulare nu vor mai avea succes. Care va fi de fapt finalul ?
Putem avea asadar o concluzie daca tragem linie si punem lucrurile cap la cap ? Sau inca mai asteptam un pic sa-si faca oamenii "incalzirea" si sa le dam apoi vestea cea buna ? Ca la piscina, unde trambulina de 5 metri de pe care urmeaza sa sari pare mult mai mica de jos. Te uiti la prima vedere si zici ca-i usor. Urci hotarat, dar cand ajungi sus si vezi cum stau de fapt lucrurile, parca nu-ti mai arde asa tare de sarit cu concluzii.
Eh, unii au facut-o deja si sa stiti ca e exact ca la bazin. Luati-o ca o incurajare. Prima data e mai greu... :)
vineri, 18 septembrie 2009
Un septembrie special
Iar de estimat, estimez ca baietii veseli or sa incerce un 10.000 la DOW acum ca tot au ajuns aproape. Asta va duce dolarul la 1.5 sau peste si aurul la vreun 1050 probabil.
Dar de un "tobogan" tot nu cred ca scapam inainte de inflatia finala. Si atunci lucrurile vor deveni cu adevarat dragute. In functie de reactia "jucatorilor" vom avea parte de o apreciere la dolar si de o scadere la aur. Sau daca lucrurile vor scapa de sub control si tot mai multi se vor retrage in aur in loc de dolar, am putea asista anul acesta la inceputul sfarsitului.
Spun asta pentru ca mai am o chestie interesanta. Deja la mine incep sa se adune coincidentele. China da tot mai multe semne de nerabdare si am auzit deja din a 4-a sursa diferita ca septembrie 2009 e un punct de cotitura. Mai puternic decat martie 2009 sau septembrie 2008. Asa ca stau cu antenele ciulite ca deja suntem trecuti de jumatatea lunii, sa vad ce se mai intampla pana in octombrie.
Un alt gen de linkuri
Sa incepem intai cu principalele surse de la noi. Ar fi blogul lui George Enea care contine multe traduceri ale materialelor din limba engleza. Apoi un blog asemanator, Ieşirea Din MATRIX , pe care gasim ce-i drept uneori cam la kilogram, o gramada de materiale pe aceasta tema. Multe din linkurile de acolo duc catre paginile youtube ale lui Niculae George Pion si George Enea care au facut subtitrari in limba romana pentru aceste filme.
Din multitudinea de materiale prezentate in aceste pagini, o sa fac o scurta lista cu ce am urmarit sau mi-a atras atentia:
- documentarul despre APA al lui Masaru Emoto
- prezentarea Trezirea la punctul zero a lui Gregg Braden
- documentarul Heavy Watergate - The War Against Cold Fusion
- prezentarea The Future of Mankind a lui Michael Tsarion
- filmul The Venus Project al lui Jacque Fresco promovat si in ultimul episod Zeitgeist
- continuarea Kymatica la originalul Esoteric Agenda prezentat de Ben Stewart
- prezentarea Calendarul maias vine din nord a lui Ian Xel Lungold - Mayan Majix
- The Secret - The law of attraction
Trecem apoi la carti, unde lista ar fi mai lunga, dar o sa ma rezum doar la cateva titluri:
- seria de carti ale lui Suzanne Ward care incepe cu Matei, vorbeste-mi Despre Rai si continua si acum cu blogul lui Matthew Ward
- mesajele lui RA - The Law Of One
- cartile lui Dolores Cannon si in special ultima serie numita Convoluted Universe
- materiale despre sanatate si diagnosticarea karmei ale lui Serghei Lazarev
- cartile despre calatoria si destinul sufletelor ale lui Michael Newton
- cartile lui Aryana Havah care incep cu Magul din Carpati
- in acelasi stil amintim Radu Cinamar si seria care incepe cu Viitor cu cap de mort
- cartile lui Eckhart Tolle de exemplu A new Earth sau Puterea prezentului
- cartile despre Telos ale lui Dianne Robbins sau Aurelia Louise Jones
- mesajele lui Mark Kimmel sau Bluestar sau Kryon
Asa cum am spus, sunt un altfel de linkuri cu o alta viziune despre lume, pe care unii se vor mira probabil sa le vada postate aici, unde in general am tratat teme economice. Stiu totusi ca multi dintre cei care citesc acest blog au citit si vizionat si ei materiale de acest gen, care devin tot mai numeroase in ultima vreme. Rog asadar sa adaugati si voi alte linkuri asemanatoare daca am omis ceva ce considerati ca ar merita atentia.
joi, 17 septembrie 2009
Alternative monetare - energia
Ei bine, trecem odata cu acest episod intr-o alta zona, ceva mai abstracta. Si incercam sa vedem cum ar fi daca etalonul folosit pentru schimburi si comert ar fi un pic mai diferit de ceea ce am fost obisnuiti pana acum sa avem ca referinte.
Energia. Este elementul comun pentru aproape orice produs sau serviciu care poate fi comercializat in ziua de azi. Orice obiect are inclus deja in pretul sau un cost energetic. Fie si numai pentru transportul sau din natura la piata sau acasa. Energia, spre deosebire de alte posibile monede, are valoare proprie. Cu suficienta energie poti obtine orice, poti transforma orice si nimic nu mai este imposibil.
De exemplu metalele pretioase care au fost utilizate drept etalon pentru atatea milenii, au dezavantajul ca nu au o utilizare efectiva, sunt inegal distribuite pe planeta, pot fi produse artificial cu suficienta energie si in cazul in care s-ar reveni la acest standard, planeta va avea si mai mult de suferit in urma exploatarilor salbatice.
In schimb energia poate fi teoretic obtinuta de aproape oriunde si oricum. E adevarat ca in acest moment platim un tribut imens dependentei noastre de petrol si combustibili fosili. Care nici acestea nu sunt distribuite uniform pe planeta si cauzeaza multe probleme legate de exploatare si poluare. Dar poate ca trecerea la un etalon energetic, ar rezolva tocmai aceasta problema.
Poate ca in momentul in care energia ar deveni noua moneda, lumea va intelege mai bine adevarata ei valoare si termenul de petrodolar. Poate in acel moment se va da startul cu adevarat pentru iesirea de sub monopolul petrolului asupra productiei de energie. Adevaratele alternative vor avea sansa sa iasa la lumina si tot mai multa lume va fi motivata in obtinerea energiei in cantitati tot mai mari si la preturi tot mai mici.
Inflatia in cazul unor monede fara suport gen banii de azi e daunatoare si o simtim zi de zi pe pielea noastra. O inflatie in cazul aurului ales ca etalon monetar, desi mai putin probabila, ar duce la aceleasi rezultate. Ce s-ar intampla insa daca am avea o inflatie la energie ? La urma urmei, totul in jurul nostru este energie, trebuie doar sa gasim un mod pentru a face transformarea. Sa ne plangem de lipsa de energie asa cum facem acum, e o situatie absurda. E ca si cum ai muri de sete in mijlocul lacului.
Si totusi, ce s-ar intampla daca intr-o zi energia ar ajunge aproape gratuita, la fel ca aerul sau apa ? Ar insemna ca totul devine gratuit. Pentru ca orice material format din electroni, protoni, neutroni se poate transforma in altul cu un anumit cost energetic. Ducand lucrurile mai departe, cu putina cercetare am putea ajunge sa creem direct materie din energie. Stiu, suna S.F. si ne duce cu gandul la StarTrek pe majoritatea. Dar asta nu inseamna ca nu e posibil...
E=mc2 , remember ?
Oare cum ar mai functiona o economie in acel moment ? Sau altfel spus am mai avea oare o economie asa cum intelegem noi conceptul in ziua de azi ? La ce ne-ar mai folosi bancile, bursele, dobanzile, specula ? Care ar fi nivelul de trai intr-o astfel de lume si cum ar arata civilizatia intr-un asemenea scenariu ? Cand ar ramane doar diferenta intelectuala si spirituala intre oameni. Cand nu vor mai fi certuri si lumea se va ocupa de chestii mai interesante, explorari, descoperiri, inventii. Independenta de resurse, munca, locatie si alte n probleme care ne ocupa azi 99% din timp.
Stiu ca suna prea frumos pentru a fi adevarat. Cu inclinatii spre utopic. Dar fiecare are dreptul sa viseze, nu-i asa ? Poate e mai realist decat sa visezi ca sistemul asta economic pe care il avem acum e cu adevarat ceea ce ne trebuie. Ca vom mai putea continua in ritmul asta multa vreme cu bataia de joc fata de oameni si jefuirea planetei. Crezand ca revenirea economica e dupa colt si apoi ne vom putea intoarce linistiti la vechile obiceiuri. Hmm, oare care e de fapt varianta utopica ? :)
miercuri, 16 septembrie 2009
Leul nostru cel de toate zilele
Primo, banuiesc ca ati auzit de povestea cu accizele si cu RON-ul de AICI si AICI. Secundo, nu doar BNR e intre ciocan si nicovala, ci si restul baietilor veseli, inclusiv FMI-ul. Doar naivii mai cred in "bunatatea" FMI-ului care ne-a dat o mana de ajutor. Ca babutei care nu voia sa treaca de fapt strada...
Bancile straine care ocupa majoritatea pietei de la noi sunt constiente ca daca se sparge buba la noi, au ramas in pom. Si FMI-ul stie ce se intampla daca niste banci importante raman in pom, mai ales acum pe timp de criza. A inteles rapid ca daca nu pompeaza de urgenta niste banuti in europa de est, o iau la vale repejor bancile austriece. Si apoi se propaga boala si iese nasoleala mare. Ca s-au folosit de "cadoul" facut BNR-ului pentru a ne pune nitzel latzul de gat si a-l strange pana ce a scapat Isarescu si RMO-ul din brate, aia e bonus.
Apoi, referitor la graficul de AICI pus si de mine acum cateva zile aici, cel cu figura aia tip "bull shit", e haios de-a dreptul. Apreciez in general articolele lui Adrian Panaite si chiar daca concluzia lui din final e una corecta, am alergie in general cand vad ghiceli din astea in cafea, pardon, in scheme pe grafic care se dau drept "metode stiintifice". Is curios ce ziceau "graficele" anul trecut inainte de picajul Lehman... Mda, banuiam. Mama Omida a fost mai profesionista toamna trecuta probabil.
Daca e sa vedem ceva in graficul ala, e tocmai motzul facut de euro la inceputul lui octombrie. Cand asa cum ziceam, e momentul stabilirii accizelor. Urmata apoi de o "suptila" manipulare, ca nu era frumos sa lasi RON-ul sa o ia la vale in prag de alegeri parlamentare si de sarbatori. Evident, in acelasi timp arunci pe piata gogosi despre atacul la leu si alte nebunii. Dupa care, slabesti nitzel leul din lesa care sta sa se rupa. Nu mult, ca sa nu pui bancile in pericol si sa-ti iei una dupa ceafa de la FMI.
Care FMI iti pune apoi plocon in brate un "pachetel" de ajutor pe care sa-l faci praf in cateva luni cu manipulari pe curs. Cu latul de gat si conditia evidenta sa o lasi mai moale cu RMO-ul ca nu-i frumos sa tii tu banii romanilor economi. In timp ce bancile care si-au facut praf banii investitorilor pe credite imobiliare aiurea, sa moara de foame sau sa dea vreun faliment, doamne fereste.
Eh si uite asa vine toamna cand transa FMI e aproape gata, luna octombrie se apropie si apoi alegerile vin iar. Si economia e tot mai "maro", pentru ca nu mai "duduie" de atata specula imobiliara facuta in ultimii ani, acum ca s-a cam linistit creditarea. Iar realitatea, somajul si ratele incep sa ne muste din venituri. Si uite asa odata cu venirea iernii istoria incepe sa se repete...
P.S. Pentru cei care abia acum afla de lucrurile astea, n-ar strica sa vada ce spuneam in ianuarie 2009 pe AICI:
Si apropo de estimarile mele din 21 ianuarie, sa va aduc aminte si de stirile oficiale din acea perioada ?La cum il vad eu pe Isarescu sper sa nu puna botul la vrajelile si presiunile din afara: imprumuturi FMI dupa ce ca deficitul e varza, cu care sa pompeze apoi bailouturi aiurea in banci straine care ne-au jumulit de comisioane mari atatia ani si acuma se dau ranite. Insa cum si politicul isi baga coada de multe ori, s-ar putea vedem totusi un pachetel de "proptire" aprobat si la noi pentru 2-3 banci mai importante.
Posibil ca in acel moment, RON-ul sa isi mai revina nitzel, la valori sub 4.0 inainte sa o ia din nou vertiginos la vale. Dar sansele sunt mici si oricum cred ca vom vedea inainte de craciunul viitor un euro aproape de 5 RON.
16 Ianuarie 2009: Basescu: Ultimul lucru pe care il vom face va fi sa ne imprumutam la FMI
24 Ianuarie 2009 Băsescu: România nu va fi afectată de criză cum sunt alte state
27 Ianuarie 2009: Băsescu: Refuz categoric un acord cu FMI
Cine vi se pare ca a fost mai aproape de adevar ?
Of, of, nea Isarescu, cum mi-a inselat el asteptarile. Dupa ce ca i-a lasat pe baietii veseli sa-si faca de cap cum au vrut pe aici, le-a mai dat si tot RMO-ul pe mana. Nu doar cateva pachetele asa cum ziceam eu cu bunavointa in ianuarie. Iar acum, cand Euro-ul e din ce in ce mai aproape de cei 5 RON estimati atunci, ne duceti iar cu zaharelul despre revenire economica si atacuri la leu.
marți, 15 septembrie 2009
Linkuri diverse
Incepem cu cele locale. Despre figurile incercate de BNR cu RON-ul in ultima vreme se pare ca atrag atentia tot mai multi. Articolul reia ceea ce am prezentat si eu pe aici, dar adauga in schimb si niste cifre care fac situatia mai clara: Atacul speculativ al accizelor asupra leului
Apoi, pe tema alternativelor monetare despre care am tot discutat noi pe aici, am doua linkuri. Primul ar fi un filmulet pus de Dan pe trenduri: The Coming Currency Revolution Al doilea ar fi o chestie mai mult haioasa decat serioasa, in care hymerion preia un articol francez despre Cum e sa platesti rata la banca in natura?
Aruncam o privire si pe Nobelisti, criza, mass-media unde se explica foarte frumos despre personajele care se dau acum drept "specialisti" in economie ba mai au si un premiu Nobel care sa le ateste "valoarea". Nu ratati si comentariile, de exemplu acesta:
E "Nobel"-ul pentru economie Nobel? Asta ar putea fi prima intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem imediat dupa intrebarea fundamentala: E economia o stiinta?
La intrebarea fundamentala, personal tind sa cred ca economia e mai degraba un fel de religie, bazata pe credinta unui grup de egolatri ca pot injtelege si controla sisteme extrem de complexe. Egolatrii astia s-au autointitulat economisti si pretind ca practica o stiinta numita economie.
La a doua intrebare, raspunsul e un "NU" cat se poate de categoric: egolatrii aveau bani, dar simteau nevoia si de "prestigiu", si-atunci au inventat ceva numit "premiu pentru economie in memoria lui Nobel" ("Nobel Memorial Prize in Economics"), un fel de apendice la premiile Nobel, acordat nu la Oslo, ca orice premiu Nobel, ci pe undeva pe-aproape, la Stockholm, de catre Banca Suediei (v-am spus ca e vorba de niste baieti cu bani!)
Apoi profitand de lacunele din cunostintele de geografie si istorie ale publicului larg, unii egonomisti pretind c-ar fi "castigatori ai premiului Nobel pentru economie" si ne pompeaza tot felul de idei convenabile pentru unii sau altii.
Tot in presa locala am descoperit in ultima vreme editorialele excelente ale lui Adrian Panaite. In ultimul articol ne prezinta care mai e starea programului "prima casa, ultima teapa" cum imi place mie sa-i spun ultimei nascociri a guvernului in materie de imobiliare: Rătăciţi la poarta “Primei Case”
Trecem apoi la blogul lui Horea Sorin Mihaltan pe care am inceput sa-l citesc de relativ putina vreme la recomandarea lui Cristian Dogaru. Desi Horea are in general idei bune, postarea se face cam sporadic. Ultimele doua articole insa merita o privire. In Apropo Plutarh se discuta despre lumea tot mai satula de sistemul actual si in urmatorul articol se reia vesnica tema China vs US : Comunismul capitalist, atrage atentia capitalismului comunist
Aceleasi teme le-am tot regasit zilele acestea si in presa nationala si internationala: China acuza SUA de masuri grave de protectionism, dupa taxele vamale impuse de Washington pentru importurile de pneuri chinezesti
E vorba de scandalul cauciucurilor, care a inrautatit in ultima vreme relatiile si asa tot mai subrede intre cei mai mari producatori de bunuri si cei mai mari producatori de bani fara valoare ai lumii. Critica chinezilor devine tot mai dura: Wall Street Is ‘Myopic,’ Bank of China’s Zhu Says
In acelasi timp, au inceput sa ia propriile masuri de protectie. Dupa povestea cu derivativele de care va spuneam in ultimul calup de linkuri, dupa indemnurile catre populatie de a renunta la dolar in favoarea metalelor pretioase de care aminteam in articolul cu aurul, avem acum un embargou si in ce priveste exporturile de metale rare. Nu ca electricele cu baterii ar fi avut vreun viitor chiar si cu toata bunavointa chinezilor, dar China ameninta viitorul modelelor electrice
Despre razboiul economic dintre cele doua tari si nu numai avem si aici un articol interesant: US Fires Opening Salvo In Trade Wars With China
Schimbam apoi subiectul si mai aruncam o privire asupra burselor. Aici lucrurile oscileaza de cateva zile. Indicele DOW s-a miscat cam nehotarat de la inceputul lunii, aseara ce a mai prins nitzel curaj in urma discursului presedintelui american. Dar se pare ca baietii din interior se pregatesc si ei tot mai serios de scaderea pe care o asteptam: Insiders sell like there's no tomorrow
Mda, revenirea economica mai are de asteptat, desi e anuntata cu surle si trambite peste tot. Cei care au mai citit cate ceva stiu de situatia trista a indicelui Baltic Dry Index care masoara dimensiunea livrarilor de marfa internationale. Acesta a plonjat efectiv la finalul lui 2008, apoi a incercat o revenire anemica vara aceasta, pentru ca acum sa dea din nou semne de slabiciune. Ideea este ca daca transporturile nu misca nimic, revenirea economica e doar in mintea politicienilor. Cam la fel ca si in cazul somajului. Dar stiti cum se spune, o imagine face cat o mie de cuvinte: Revealed: The ghost fleet of the recession
Intre timp, bancile americane continua sa pice ca mustele, ne apropiem cu pasi repezi de 100 de falimente anul acesta. Interesant e cat o sa mai poata face FDIC-ul curatenie la cum evolueaza lucrurile: Failed Banks, Julian Week #37 Banks #90-93
Desi presa oficiala tinde sa minimizeze ca de obicei lucrurile care nu convin, lumea e tot mai satula de situatia actuala. Avem astfel o "mica demonstratie" de vreo doua milioane de persoane care au venit sa-si verse naduful in capitala americana. Nu e vorba de o simpla greva cum am tot vazut si noi pe aici, la ei asa-zisul "tea-party" face referire la revolutia americana inceputa in 1773 cu proteste civile de genul celor care apar tot mai des in ultima vreme: Up to two million march to US Capitol to protest against Obama's spending in 'tea-party' demonstration
luni, 14 septembrie 2009
Sa fim seriosi
Pe scurt, plecasem de la observatia ca accizele se calculeaza in raport cu valoarea Euro de la inceputul lunii octombrie. Si "coincidenta" care a facut ca anul trecut sa avem un varf de crestere la Euro exact in acea perioada. Dupa care s-a revenit la valori scazute din cauza alegerilor parlamentare si sarbatorilor care urmau.
Explicatia oficiala data atunci e deja celebra: Mugur Isărescu: „A fost atac pe leu!
Insinuam apoi ca in aceasta toamna s-ar putea sa vedem un scenariu asemanator, dat fiind foamea si mai mare de bani a celor de la putere. Cu acelasi varf de crestere la inceputul lui octombrie. Urmata de aceeasi scadere din timpul alegerilor prezidentiale si din timpul sarbatorilor. Si spuneam ca ar fi haois de previzibil ca acest scenariu sa se repete.
In cele cateva zile care au trecut de atunci, leul a inceput sa piarda teren tot mai periculos. In ciuda oficialilor care ne "amenintau" cu redresarea economica.
Iar acum, cand am vazut articolul acest articol de AZI un zambet mare mi-a aparut pe fata: Isărescu: „Se încearcă un atac pe leu, dar suntem cu ochii pe ei”
Ultimele 4 zile ale săptămânii trecute, la care se adaugă primele tranzacţii din această dimineaţă de pe piaţa interbancară, arată o scădere continuă a leului faţă de moneda unică europeană. Această evoluţie poate fi socotită o „corecţie”, dar poate semnifica şi începutul unui nou atac asupra leului, potrivit oficialilor Băncii Naţionale
vineri, 11 septembrie 2009
Cand negru e de fapt alb
Ca in bancul cu pisica si cu vaca. Nu oricine te bagă în rahat îti vrea răul si nu oricine te scoate din rahat iti vrea binele. Asa cum va explicam si in postul despre euro, uneori raul e necesar si alteori binele e cel care face mai mult rau.
Sa zicem ca esti un personaj politic sau economic cu putere de decizie, unul din acei 5% care nu sunt interesati doar de manevre, invarteli si profit de pe urma functiei obtinute. O persoana care chiar vrea sa-si ajute semenii dintr-o motivatie pe care cei din jur o considera de multe ori naiva. Care are suficient cap cat sa priceapa ca actualul sistem e pe duca si vrea sa ajute cat mai mult lumea in aceasta tranzitie.
Avem cateva variante posibile. In momentul in care esti intr-o tara mica, nevoita sa se incline dupa cum bate vantul si dupa cum o imping interesele celor mari, situatia e un pic cam trista. Cu un job in genul lui Isaresu, ca tot s-a discutat de el zilele astea, mare lucru nu poti face. Decat sa atenuezi pe cat posibil loviturile incasate. Sa incerci sa linistesti lumea chiar si in cazul in care ajungi sa te faci de ras. Sa acorzi pe cat posibil sprijin celor mari si orientati spre bine, fara a atrage insa prea tare mania celor mari si care nu vor deloc binele tarii tale. Romania are sute de ani de experienta in situatia asta de tara mica la rascruce de imperii, asa ca nu mai e nevoie sa explic ce si cum.
O alta varianta e cea in care faci parte deja dintr-un sistem mai mare, cu putere de influenta si de decizie proprie. Sa zicem ca esti un politician care vrei sa ajuti lumea spunand lucrurilor pe nume si incercand sa arati greselile care se fac in jurul tau. Sperand ca oamenii sa te asculte, sa inteleaga ceea ce se petrece si sa pornesti de acolo schimbarea. In genul Ron Paul ca tot l-am mai dat exemplu pe aici. Care se lupta saracul de vreo cativa ani cu morile de vant, pe care presa oficiala il ridiculizeaza si multi oameni nu-l inteleg.
Apoi ar mai si posibilitatea "infiltrarii". Sa zicem ca Obama ar fi un astfel de personaj, care a reusit sa castige increderea celor mari si sa ajunga sus in ciuda piedicilor. Sa zicem ca nu esti o marioneta in mana celor mari cum te acuza unii, ci doar joci acest rol pentru a-ti atinge scopul. Si ajungi sus, iar lumea are incredere in tine si asteapta sa vada ce masuri vei lua. Si constata cu stupoare ca aparent ii ajuti in continuare pe cei de sus si continui sa le faci jocul, ba chiar ii incurajezi.
Hmm, oare ce ar fi facut daca chiar ai o viziune completa si ai vrea sa ajuti omenirea ? Sa iesi in fata si sa spui lucrurilor pe nume dupa ce ai reusit sa ajungi la un asa nivel unde ar duce ? La pierderea busca a credibilitatii si transformarea in principal subiect de misto al presei ? Pierderea suportului din partea a 90% din oameni care nu sunt inca pregatiti sa auda asa ceva ? Dar in cazul in care oamenii te luau in serios ? Anarhie pe strazi si revolte ? Crash economic instantaneu si o lume in haos ? Sau un deznodamant a la JFK ?
Ok, sa zicem sa s-ar fi putut incerca niste legi sau reglementari, elimina niste pierderi si scaderea cheltuielilor. Sa zicem ca tentativele de reparatie ar fi trecut prin legislativul corupt si executivul chiar le-ar fi pus in vigoare. Pai si reglementarile la ce ar fi ajutat ? Prelungirea agoniei si pastrarea in picioare a vechiului sistem ? Inca niste ani de lupte pana ce baietii veseli gaseau modalitatile de ocolire sau eliminare ale restrictiilor si apoi chin din nou ?
Nu cumva e mult mai utila o atitudine de genul "go with the flow" ? Ba chiar sa dai un branci in directia accelerarii sistemului care sta sa pice ? Vreti sa furati ? Ok, furati cat puteti, pana vede tot omul ce faceti si ia atitudine. Pana invata toti sa fure sau nu mai aveti de la cine fura. Vreti bani ? Ok, luati TARP si Quantitative Easing si inflatie pana facem dolarul praf si banii aia nu mai valoreaza nimic. Vreti bule si speculatii ? Ok, speculati pana nu mai puteti si manipulati si burse si tot pana va iese pe nas.
In lacomia care-i caracterizeaza si-o fac cu mana lor pana la urma. Mult mai repede decat am fi reusit noi prin metodele clasice. E greu asadar de inteles. E si mai greu de obicei de ales calea corecta. Ce am vrut sa demonstrez cu asta ? Ca nu totdeauna lucrurile sunt asa cum par. Ca uneori e bine sa dam un pas in spate si sa mai aruncam o privire inainte sa dam cu pietre. Poate asa reusim sa vedem lucrurile de la un alt nivel. Dar mai ales sa intelegem ca poate nu toti cei de sus sunt asa de prosti sau rau intentionati cum par la prima vedere... :)
Karl Denninger
Ei bine, intre timp a aparut si continuarea:
Si asta e de azi:
Have fun... :)
joi, 10 septembrie 2009
Stiri despre aur
Ca sa nu dau prea multe linkuri, ma rezum doar la unul: A run on the Bank of the Gold Cartel
Care contine cam toate noutatile din ultima vreme:
-- China is a confirmed large buyer of gold, along with Russia.
-- Germany has apparently asked for its sovereign gold stored in New York to be returned.
-- Hong Kong is repatriating its sovereign gold from London and will be the repository for gold to back the Shanghai Futures Exchange.
-- Greenlight Capital sold $500 million of the GLD exchange-traded fund and bought physical bullion.
-- The European Central Bank gold sales have dried up to almost nothing.
-- AnglogoldAshanti has reduced its hedges to less than one year of production.
-- Central banks are net buyers of gold for the first time in more than 20 years.
-- China has declared its right to default on commodity derivatives.
-- China is encouraging its citizens to buy gold and silver.
-- The contango on silver and gold has almost disappeared.
-- Gold and silver movements from the COMEX warehouses are inconsistent with the delivery notices.
-- Mine supply of gold continues to contract.
Si concluzia:
The market is entering a very different phase. As the run on the Bank of the Gold Cartel gathers pace, the price moves are going to shock even the most bullish. The usual shenanigans of the cartel to turn the market down by selling a blizzard of paper future gold promises will be impotent against a marauding crowd of investors hungry for real gold.
Ron Paul On Pending Nightmare
Dar in ultima vreme lumea a inceput sa devina mai atenta si sa vedem tot mai des chiar si in media oficiala discutii de genul acesta:
miercuri, 9 septembrie 2009
Alternative monetare - RMO 100% continuare
Incep cu witty care spunea ca serviciile bancare de baza ar putea fi incluse in categoria serviciilor de utilitati publice. Principalul avantaj ar fi cresterea standardizarii si a nivelului de securitate in ce priveste tranzactiile, platile, incasarea salariilor etc. S-ar putea face astfel separarea necesara intre cei care pastreaza bani si cei care fac investitii si specula cu ei. Ar fi intr-adevar o treaba interesanta, daca lasam deoparte faptul ca in general serviciile de utilitati genereaza birocratie si pierderi suplimentare. Personal prefer minimizarea rolului statului si eliminarea pe cat posibil a amestecului acestuia in economie, dar daca putem realiza un sistem viabil si mai bun decat cel existent, sunt deschis la orice propunere.
Apoi un comentator anonim a facut o observatie foarte corecta. Ca bancile ofera deja un serviciu cu RMO 100%, acesta fiind casutele de valori. Acolo "marfa" clientului e depusa si nimeni nu se atinge de banii respectivi. Cam asa ar trebui sa functioneze si un sistem bazat pe RMO 100%. Bancile sa ofere siguranta stocarii banilor si alte eventuale servicii de transfer, plati sau schimb valutar contra comision. Si ATAT.
Ce NU ar trebui sa faca este sa ofere servicii de "investire", adica sa primeasca banii de la cei doritori de o "mica dobanda" si sa-i dea mai departe altora mai mult sau mai putin solvabili. Asta ar trebui facut separat, de institutii total diferite si independente. Pentru a nu amesteca lucrurile. Pentru ca oamenii sa vada clar riscul si diferenta intre un fond de investitii si o banca. Pentru a fi clar celor care vor profit ca e vorba de un risc. Mai mic decat la Caritas, mai mic decat la FNI sau alte fonduri de investitii, dar totusi un risc.
Un ultim raspuns il datoram lui Zexe, care ma intreba ce s-ar intampla in cazul in care BNR ar fi singurul furnizor de bani intr-un sistem cu RMO 100%. Ce s-ar intampla daca bancile nu ar mai crea bani virtuali ? Un fenomen pe care el il comenta ca pozitiv in ideea ca bancile sunt direct interesate sa plaseze banii in proiecte viabile si sa ajute la creearea de masa monetara.
Ei bine, imi permiteti sa ma indoiesc ca bancile vor investi banii doar in proiecte "viabile" ? Daca nu ma insel, exact din cauza iresponsabilitatii acestor banci a inceput "criza" actuala. Si a lacomiei cu care s-au grabit sa dea cat mai multe credite, oricum si oricui, mai ales in cazurile unde acestea erau garantate de stat. Bula imobiliara din ultimii ani a fost alimentata tocmai de aceste banci care au dat bani intr-o veselie si acum nu mai stiu pe unde sa scoata camasa si cum sa paseze pierderile mai repede tot catre sectorul public.
Da, intr-un sistem corect si fara manipulari, poate lucrurile ar sta altfel. Dar "inmultirea" banilor prin sistemul RMO e iar o chestie pe care eu nu o vad cu ochi buni. E vorba de un balon, care ca orice balon, se umfla si apoi se sparge. Mai repede sau mai tarziu, mai cu fas sau mai cu bum. Dar tot cu criza sau recesiune se lasa la final. In care i se baga sub nas statului nota de plata, dupa anii de crestere si
Si daca vorbim de RMO 100% si banii ca o marfa, atunci hai sa mergem cu speculatia mai departe. Poate ca nu avem nevoie de o banca centrala care sa fabrice si sa distribuie bani in locul bancilor. Sau de banci care sa creeze bani virtuali, umflandu-se de datorii pana fac poc si lasa pierderile in spinarea contribuabilului.
Daca banii sunt vazuti ca o marfa, de ce n-ar putea ORICINE sa fabrice bani ? De ce sa mai pastram la nesfarsit un monopol de stat asupra productiei de bani ? De ce sa aibe doar BNR sau bancile dreptul acesta ? De a produce hartiute dupa bunul plac, in timp ce altii trebuie sa munceasca pentru ele.
In exemplul dat de mine, cu graul ca moneda, agricultorul e cel care produce banii. Iar daca luam aurul sau energia sau alte exemple, lucrurile devin si mai clare... :)
marți, 8 septembrie 2009
When Wall Street nearly collapsed
When Wall Street nearly collapsed
Chief Executive and Co-Chief Investment Officer of PIMCO
Would panic prevail? That was the question gripping the world in the days surrounding the fall of Lehman Brothers on Sept. 15, 2008. One year after that terrifying Monday, the people who struggled to cope with the financial crisis share what they were thinking as chaos broke out.
On the Wednesday and Thursday before Lehman filed for Chapter 11, I asked my wife to please go to the ATM and take as much cash as she could. When she asked why, I said it was because I didn't know whether there was a chance that banks might not open. I remember my wife sort of pausing and saying, "Are you serious?" And I said, "Yes, I am." We had long felt that the world was increasingly in disequilibrium, and by March of 2008 we decided that things were critical and that the unthinkable was thinkable. We went so far as to cancel everybody's holidays for the year, and as the Lehman weekend approached, it was all hands on deck.
The actual weekend that Lehman filed, the investment committee worked every day round the clock. I remember boxes and boxes of doughnuts and pizza all over the conference table because we were always there, going through the different possible outcomes.
The firm had been preparing for catastrophe for a long time, but even so, there was a sense of apprehension because things were accelerating very, very quickly.
Despre euro
Ok, sa le luam pe rand. Inflatie a fost, chiar daca mai mica si mai greu de observat, in comparatie cu restul tarilor unde a fost mai mare. Relativa stabilitate observata la euro si aprecierea acestuia se datoreaza si altor factori. Asa cum explica oldshooterman: "Daca e tulbure situatia cu "furnizorul de dolari" lumea se orienteaza spre alta moneda considerata mai stabila."
Depinde astfel foarte mult la ce te raportezi. Daca te raportezi la dolar, ca moneda de rezerva internationala, s-ar putea sa ajungem la un raport EURUSD de 1.25 sau chiar 1.1 in momentul in care bursele vor incepe scaderea. Se poate spune astfel ca euro se inflationeaza fata de dolar, dar de fapt e dolarul cel care sufera o deflatie.
Raportat la RON, nu ma astept ca Euro sa scada, ba chiar cred ca va creste, vedeti ce discutam aici apropo de perioada octombrie-noiembrie.
Raportat la metale pretioase, materii prime, mancare sau energie, care sunt de fapt cele care masoara inflatia reala, asa cum spuneam euro a scazut, dar nu foarte puternic si vizibil doar de la caz la caz.
Din toate monedele insa, euro cred ca sta cel mai bine. Atata timp cat sistemul financiar sta in picioare, e una din cele mai bune monede de hartie la ora actuala. Partea proasta e ca sistemul se cam clatina de aproape un an. Cat va mai dura exact, nu stiu. Dar sunt 99% ca in maxim 3 ani vom avea o inflatie majora la toti banii de hartie si se va face trecerea catre un nou sistem economic. Bazat pe metale pretioase, barter, energie sau alte alternative despre care am mai discutat si vom mai discuta.
Optimist cum sunt si nu pesimist cum ma cred altii, sper ca aceasta trecere sa se faca oarecum treptat si pasnic, pentru a scuti pe cat posibil populatia de greutatile inerente tranzitiei respective. De aceea incerc sa vad latura pozitiva a bailouturilor si inflatiei care vine, in ideea obisnuirii pas cu pas a oamenilor cu ideea ca banii de hartie vor ramane fara valoare. E o varianta mult mai buna decat cea a falimentului si colapsului pur si simplu intr-o buna zi, care ar cauza multa dezordine si haos, desi e un scenariu pe care inca nu-l putem exclude in totalitate.
Stiu, va sperie ideea cand ma auziti vorbind ca un stomatolog care umple siringa si pregateste clestele. Dar e necesar. Aia nu pricep multi, ca de atata vreme ne chinuie infectia asta sistemul. Si ca solutia nu e sa injuram medicul, ca e rau si ne spune verde in fata ca nu mai merge asa. Si ca algocalminul face mai mult rau decat bine.
Eh, dar iar o dam in filozofie si o sa ziceti ca vorbesc din carti. Hai mai bine sa revenim la lucrurile de zi cu zi. Azi de exemplu aurul a atins 1005 USD si inca mai creste. Sa vedem daca il lasa baietii sa sparga bariera sau reusesc sa-l mai impinga o vreme sub 1000...
luni, 7 septembrie 2009
Vesti despre energie
Vestea proasta este ca in avantul nostru tehnologic am ales sa devenim dependenti de o singura sursa de energie, anume petrolul.
Vestea buna este ca acesta a fost relativ usor de gasit si ieftin de exploatat pana nu de mult.
Vestea proasta este ca odata cu cresterea exponentiala a consumului, resursele s-au epuizat, iar petrolul e tot mai greu de exploatat, productia nu mai face fata cererii si preturile au crescut.
Vestea buna e ca in ultima vreme consumul a scazut si petrolul s-a ieftinit si el.
Vestea proasta e ca reducerea consumului si ieftinirea au avut loc din cauza crizei, care a afectat totodata investitiile in noi exploatari si implicit productia viitoare.
Vestea buna e ca in ultima vreme alternativele gen panouri solare sau eoliene incep sa se inmulteasca.
Vestea proasta e ca acestea sunt inca prea scumpe si prea greu accesibile omului de rand si nici nu pot fi folosite pentru alimetarea masinilor care merg cu petrol.
Vestea buna este ca incep sa apara tot mai multe masini cu baterii si investitii in proiecte mari de ferme cu panouri solare sau eoliene pentru alimentarea acestora.
Vestea proasta e ca nu putem inlocui nici macar un mic procent din infrastructura de transport actuala cu masini pe baterii, iar fermele de eoliene si solare au un EROEI prost, adica efectiv se cheltuie mai multa energie cu fabricarea, instalarea si intretinerea lor decat se produce.
Vestea buna e ca exista si alte alternative cu adevarat rentabile, simplu si ieftin de construit, care ar putea face in cativa ani ca energia sa devina aproape gratuita, la fel ca aerul sau apa.
Vestea proasta e ca nu toata lumea agreeaza aceasta idee, in special cei pe care i-ar dezavantaja renuntarea la sistemul distribuit de energie si independenta utilizatorului de "sistem" in momentul in care energia ar fi usor de obtinut.
Vestea buna este ca in ultima vreme aceste alternative reale se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie si nu va mai dura mult pana ce una sau mai multe vor ajunge pe piata larga si vor fi diponibile oricui.
Aceasta "revolutie energetica" va fi strans legata de cea economica si sociala, fiind inca unul din motivele pentru care continui sa raman optimist... :)
duminică, 6 septembrie 2009
Povestea lui Prikoke
Vi-l prezint pe varul meu, motanul Nefi din povestea lui Prikoke... :)
Cu alte cuvinte, le urez si eu "Craciun fericit" tuturor celor care mai cred in bunatatea dihaniilor cu 2 picioare care "au grija" de noi...
vineri, 4 septembrie 2009
O idee interesanta
M4V3RiCk a fost cel care observa ca pentru calculul accizelor pe 2009 se ia in vedere valoarea cursului Euro din data de 1 octombrie.

Unde se vede clar varful inregistrat de cursul valutar exact in perioada de la inceputul lunii octombrie 2008.
De aici s-a insinuat ulterior ca am putea vedea o miscare asemanatoare si in aceasta toamna, avand in vedere foamea de bani din taxe la buget.
Smecheria este insa ca daca scapa inflatia din sac la inceputul lui octombrie, dauneaza la alegeri, care sunt abia in noiembrie.
Apoi vin sarbatorile. Tin minte cum se chinuiau si anul trecut in iarna sa tina RON-ul in frau sub bariera psihologica de 4.0 pana la rev, iar apoi in ianuarie s-a dus la vale.
In acest context, concluzia trasa de AStateOfMind e una care s-ar putea sa se dovedeasca corecta:
Deci cumparati acum euro, vindeti pe 2 oct, recumparati pe 10 nov. Profit.Hehe, sunt curios daca se va intampla ceva de genul asta, ca prea ar fi previzibil...
