joi, 21 mai 2009

Primele semne ale show-ului cel mare ?

Aseara evolutia la burse in US a fost superba. S-a intamplat un fenomen pe care il asteptam de ceva vreme, dar cu toate astea devine mult mai frumos cand incepe sa se intample cu adevarat.

La ce ma refer ? La o miscare inversa decat trendul de pana acum al relatiei burse-aur-petrol-curs dolar-bonuri trezorerie. Regula "nescrisa" de pana acum era urmatoarea:

Bursele cresc = DOW creste, baietii investesc dolarii, aurul si bonurile de trezorerie in actiuni si in petrol sperand la o revenire economica. Asadar cresterea DOW era aproape simultana cu cresterea petrolului. Si totodata cu deprecierea dolarului, scaderea aurului si a bonurilor de trezorerie.

Bursele in picaj = DOW scade, oamenii scot banii si-i baga la saltea investind in dolar, bonuri de trezorerie sau aur. Asadar scaderea DOW era aproape echivalenta cu scaderea petrolului. Cu cresterea aurului, aprecierea dolarului si a bonurilor de trezorerie.

Ce s-a intamplat aseara ? Am vazut primele semne ale unei inflatii puternice la dolar. Cauzata nu de cresterea burselor, ci simultan cu scaderea acestora. Si pe masura ce bursele continuau sa scada, dolarul continua sa se deprecieze in loc sa-si recupereze din valoare. Asta a dus evident la mentinerea pretului la petrol la valori mari, iar de aprecierea la aur nu mai vorbim.

Caderea burselor a fost cauzata de mai multi factori. Pe langa lista pe care am dat-o in articolul precedent, in ultimele 2-3 zile am avut asa:

Standard & Poor’s si-a schimbat perspectiva pentru Marea Britanie la negativ

Prognozele pesimiste sperie investitorii de pe Wall Street

Faliment bancar in SUA, cel mai important din acest an din Statele Unite

Rezultatul:

Wall-Street inchide in scadere dupa ce investitorii au retras bani de pe piata

Euro s-a apreciat puternic fata de dolar, peste pragul de 1,39 nemaiatins din ianuarie

U.S. Markets Wrap: Stocks, Dollar, Treasuries Fall; Gold Rises

Toate acestea imi intaresc coningerea ca ne apropiem incet-incet de faza a doua. Si ca inflatia actuala la dolar e doar o mostra a devalorizarii pe care o vor suferi in prima faza dolarii si apoi toti banii de hartie. La o adica, de cate ori poti sa mai zgaltzai sandramaua subreda inainte sa se darame ? Picajul din toamna a fost misto, dar pe multi i-a luat prin surprindere. Ala din martie a fost cam urat, mai ales ca lumea deja cazuse in galeata cu pesimism. Is curios acuma, oare a treia oara e cu noroc ?

Posibile scenarii ? Ei bine, cred ca la al treilea picaj mai sever al burselor si incheierea bulltrapului pe care il tot comentam de vreo 2 luni, vom avea totusi o ultima apreciere la dolar posibil pe la 1.25 sau chiar mai mult. Eu cred ca atunci va fi punctul culminant al scaderii preturilor, iar apoi vom avea inflatie la greu sau un blocaj pur si simplu al sistemului financiar cu totul, daca cateva banci majore intra in falimente si incetare de plati.

Pana atunci, hai sa ne bucuram de show. Si de ultimele bancuri spuse de baietii nostri veseli. Care ar fi haioase daca n-ar fi si nitzel triste din cauza ca unii inca s-ar putea sa le ia drept reale: Mugur Isărescu: România a atins punctul de jos al recesiunii şi începe să-şi revină

4 comentarii:

  1. nu credeam, sincer, ca am fost coordonat de catre un it specialist care se pricepe asa de bine in filozofie. dar ca intotdeauna oamenii nu vad padurea de copaci. te complici prea mult in detalii si nu vezi ansamblul. Ideea e ca NU a existat niciodata criza economica. a existat o manipulare in masa ce are 2 obiective:
    1. imboatirea celor ce cumpara super companii falimentare pe gratis
    2. panica oamenilor.
    Stati linistiti. Romania este luata in vizor SPRE O CRESTERE A NIVELULUI DE TRAI! DE CE? - intrebarea suprema de ce...
    aici de ce ...

    RăspundețiȘtergere
  2. La capitolul manipulare am pana acum 17 subiecte.

    Iar pentru a vedea macar ca o prima idee parerea mea despre "criza" economica iti recomand sa citesti intai macar urmatoarele 2 postari:

    OPTIMISMUL si Despre adevar

    RăspundețiȘtergere
  3. Link ai punctat bine, nu a existat criza economica. Doar o reasezare dura a economiei mondiale, a societatii in general.
    Totul a semanat a denominare si uite cum din miliardari unii au devenit milionari.
    Si uite cum romanii s-au trezit de la masina si vila pe credit cu metrou si chirie.
    Pentru ca asta e adevarul, suntem saraci.
    Si unii bogati, au devenit mai bogati.
    Cineva a profitat sin toata situatia asta. Intrebarea e cine?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum cine ma?

    Rockefeller, Rotshild si mai sunt cateva familii de bancheri. + ocultismul si masoneria americana. Ia ziceti repede cine a facut asigurarile celor 2 turnuri gemene cu 6 luni inainte sa cada? Cumva AIG care a primit cadou 100 de miliarde de dolari acum sa nu cada ? cine sunt cei care conduc lumea?

    RăspundețiȘtergere