miercuri, 6 mai 2009

Despre adevar

Celor care inca mai confunda optimismul cu naivitatea, doomerismul cu realitatea si prostia cu rezistenta la manipulari. Le recomand sa incerce mai tare sa faca diferenta intre lucrurile care ar trebui sa ne intereseze cu adevarat si cele folosite doar pentru a ocupa primele pagini ale ziarelor, in timp ce adevaratele stiri sunt trecute in umbra. De exemplu sa faca diferenta intre 2 lucruri:

1- teama nejustificata fata de un colaps economic care de fapt va avea loc, dar la final va avea efecte benefice pentru majoritatea oamenilor

2 - teama nejustificata fata de o "pandemie" care nu va avea loc, dar care ar putea cauza niste efecte extrem de negative asupra populatiei

Recomand de asemenea sa vada adevarul din spatele campaniilor din ultimele zile de la tembelizor, care trag tare cu reducerea dobanzilor si cu "relansarea creditarii". Asta dupa ce anul trecut nu stiau cum sa mai puna frana fenomenului care luase proportii ingrijoratoare. Si acum dupa ce toti sunt saracii plini de credite pana peste cap la apartamente supraevaluate, masini in leasing sau electronice fara valoare, baietii ar vrea sa ii "relanseze".

Criza economică a produs primele câteva mii de falimente

Sfârşitul acestui an ne va prinde cu peste 20.000 de firme aflate în insolvenţă sau reorganizare judiciară (o parte din ele „moştenite“ din anii anteriori). Adică mai mult de 4% din totalul firmelor active, potrivit unui studiu al companiei Coface.

Anul acesta va fi bătut orice record în ceea ce priveşte numărul companiilor intrate în faliment. Doar în primele trei luni s-au înregistrat 5.000 de noi cazuri de insolvenţă.

Bogdan Chirieac: In asteptarea catastrofei economice

Intrebarea care se pune nu mai este daca in Romania se va produce o catastrofa economica, ci cand, inainte sau dupa alegerile prezidentiale din noiembrie?

Intrebarea e foarte buna. Cat o mai putem duce asa ? Si ce sa mai "relansezi" cand firmele pica pe capete, somajul e in floare si majoritatea nu stiu cum sa-si mai plateasca nici creditele vechi. Dar mai ales ce sa rezolvi cu "relansarea" ? Sa-i bagi pe oameni si mai adanc in datorii ? Sa plateasca si mai multe dobanzi la aceleasi banci care-i sug de ultimii bani deja ? Pentru a cumpara si mai multe prostii scumpe fabricate de altii, in timp ce la noi productia scade si agricultura e pe cale de disparitie ? Inteligenta gandire, foarte inteligenta.

Daca pana anul trecut unele lucruri se mai faceau si la noi cat de cat ok, acum am inceput sa copiem toate greselile vesticilor. Am scazut RMO-ul si am dat banii bancilor in loc sa lasam sa falimenteze asa cum era normal pe cei care si-au luat riscuri aiurea si au ajutat la cresterea bulei imobiliare. Ne-am bagat in credite de la FMI pe care le risipim sustinand nefondat un curs valutar scazut, bugete pentru salarii sau pensii si alte masuri populiste in cadrul campaniei electorale. Iar acum incercam sa repornim creditarea si consumul. Totul in tentativa disperata de a mai amana nitzel momentul critic. Frumos, foarte frumos.

Dar cui ne chinuim unii sa explicam aceste lucruri ? Cati vor sa le asculte si cati vor sa le inteleaga ? Si cat va mai dura pana ce lucrurile vor iesi in final la iveala ? Eh, mult a fost, putin a mai ramas. Ochii mari, urechile ciulite si inca nitzica rabdare. Si vom vedea si adevarul luand locul minciunilor...

It takes two to speak truth, one to speak and another to hear.” Henry David Thoreau quotes (American Essayist, Poet and Philosopher, 1817-1862)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu