miercuri, 31 octombrie 2012

Romania si comunitatile sustenabile

Am inceput in episodul trecut sa vorbim de explozia de comunitati din Rusia aparuta in urma cartilor Anastasia si Cedrii Sunatori scrisa de Vladimir Megre. Despre miile de familii si sutele de comunitati care s-au format in ideea reluarii legaturilor cu natura, intoarcerea la sustenabilitate si practicarea unor metode de gradinarit de tip permacultura. Ce putem spune totusi despre tara noastra si rolul ei in aceasta poveste ? Pai eu as zice ca zona cunoscuta astazi sub numele de Romania va avea si ea un rol major in viitor. Principalul rol este unul pe care l-a mai avut si in alte epoci. Acela de mediator. De traducator. De conexiune intre modul estic si cel vestic de viata. Iar cu referire la cele de mai sus, la propagarea catre vest a noului model de societate.

Din punct de vedere logistic lucrurile arata favorabil. Dispunem de aproximativ 15 milioane hectare teren agricol la o populatie care se apropie si ea treptat de acest numar. Evident ca cele 10 milioane hectare teren arabil sunt mai greu de transformat intr-o gradina verde, principala problema reprezentand-o nitratii infiltrati in panza freatica. Dar avand in vedere ca un hectar este suficient pentru o familie de 4-6 persoane si ca nu toti vor alege sa faca acest pas, cred ca putem lua in calcul doar cele 5 milioane hectare pasuni si faneata. Ideea nu este oricum sa socotim ce s-ar intampla daca toti vor adopta maine acest model, pentru ca scenariul se va derula oricum pe o perioada de multi ani. Initial vor exista pionieri, care in lipsa de infrastructura logistica si legislativa, vor incerca in grupulete sau chiar singuri sa-si caute un teren. Din aventurile lor vor putea invata si altii: Cum sa (nu) cumperi pamant in Romania profunda

Evident ca la inceput vor fi piedici si probleme de tot felul. Dar un avantaj major survine din faptul ca la noi infrastructura si agricultura sunt slab dezvoltate. Probabil ca vi se pare ciudat. Dar tocmai pentru ca in ultimele decenii politicienii nostri au pierut vremea, hectare intregi care astazi ar fi putut sa fie acoperite de betoane si asfalt, inca sunt disponibile. La fel si cu terenurile nelucrate din agricultura: decat sa transform intr-o gradina frumoasa un teren care a fost cultivat ani de-a randul cu plante modificate genetic, cu un sol ierbicidat, plin de nitrati si alte otravuri, prefer sa pornesc la drum cu o parloaga. Ar ajuta ce-i drept ceva legislatie care ar putea inlesni lucrurile, dar pentru asta trebuie sa existe si deschidere din partea oamenilor de rand. Iar asta este principala misiune in acest moment, constientizarea si lamurirea oamenilor asupra directiei in care se indreapta societatea actuala.

Ce ar urma ? In primul rand intelegerea si aprofundarea conceptelor. Apoi luarea masurilor, treptat sau brusc, dupa cum se simte fiecare in stare. Primele comunitati au inceput sa apara si la noi. Unele care intra sub umbrela eco si cauta inca sprijin de la institutiile actuale, gen Apsenii verzi. Altele mai radicale, care au decis sa o rupa brusc cu vechiul sistem, gen Valea Curcubeului. Sunt si cei care vor alege sa aduca un suflu nou intr-o comunitate sateasca deja existenta, dupa modelul Stanciova. Fiecare alege ce i se potriveste, mai ales ca pe masura ce comunitatile-pionier vor aparea, vor fi multi care vor invata de la ei. Atat in ce priveste reusitele, cat si in ce priveste esecurile. Exista o harta care se numeste Romania altfel creata de Teo si pe care punctele albastre se inmultesc de la o luna la alta. Cei de la Cesan vor organiza si ei la Brasov o intalnire pe aceasta tema in perioada 15-16 decembrie 2012.

Incep asadar sa apara tot mai multe optiuni pentru a face trecerea celor care se considera pregatiti catre un alt stil de viata. Personal as alege o varianta de mijloc, imbinarea tehnologiei cu o adaptare treptata la noul sistem. Vorbesc acum si dintr-o oarecare experienta, pentru ca pana nu demult eram genul de persoana care nu voia sa aibe nimic de-a face cu agricultura si vedeam lucrul cu plantele drept o activitate destinata celor care vor sa-si petreaca timpul la coada vacii. Ei bine, lumea se schimba si oamenii la fel. Primul proiect de acest gen a fost inceput de ai mei parinti acum mai bine de 10 ani. Un coltisor din lunca Oltului care fusese anterior teren arabil s-a transformat in vreo 5-6 ani intr-o livada frumusica. Ulterior insa a venit decizia schimbarii locatiei si am luat-o de la capat, cu alta gradina, acum 5 ani. Intre timp a inceput si aceasta sa prinda forma, pe langa pomisori a aparut si o cabanuta, o gradina de legume, cateva familii de albine si niste conjuncturi care m-au facut sa petrec foarte mult timp acolo vara aceasta. Am simtit legatura cu locul si natura m-a facut sa inteleg mult mai bine cele spuse de Anastasia, ale carei carti "coincidenta" a facut sa le citesc tot vara aceasta, dupa mai multe amanari.

Va spuneam "pe vremuri" ca cele mai bune lucruri si o asigurare pentru viitor o reprezinta metalele pretioase, fermele si energia. Inca mai sustin acest punct de vedere. Va spuneam atunci ca o ferma poate reprezenta generic orice de la o cabana la o ferma de cateva hectare. Intre timp lucrurile mi-au devenit mai clare si as merge pe varianta propusa de Anastasia: un hectar de familie, in comunitati de 100-150 de persoane. De ce un hectar ? De ce nu mai mult sau mai putin ? Pai ideal ar fi vorba sa existe o suprafata care sa asigure sustenabilitatea familiei respective. Ceea ce depaseste un hectar poate insemna un volum prea mare de munca si un efort financiar de achizitionare pentru o familie de rand. Iar cu 1000 de metri patrati poti face o gradina si planta cativa pomisori, poti experimenta pentru a obtine cateva legume proaspete si a intelege ce inseamna permacultura. Dar este o suprafata mult prea mica pentru a asigura biodiversitate.

Ati vazut in filmul despre Eden postat acum cateva zile modalitatea de a transforma gradina intr-o padure verde. In ideea de a folosi frunzele pomilor, rumegusul sau scoarta pe post de invelitoare a pamantului, denumita si mulch. Care sa protejeze pamantul, sa elimine nevoia aratului constant si sa furnizeze in mod natural ceea ce este necesar cresterii plantelor. Sa usureze recoltarea acestora, lucrul in gradina si controlul buruienilor. Exact asa cum se intampla in padure. Dar ce te faci cand nu ai padure si gradina are nevoie de material in fiecare an ? Cumperi remorci de resturi vegetale de la altii ? Nu suna prea ok treaba asta, nu suna deloc sustenabil. Tocmai de aceea un hectar este suprafata ideala care iti permite sa ai si cateva mii de metri acoperiti de pomi cu talie mare care sa asigure materia vegetala necesara anual. Iti mai raman cateva mii de metri pentru gradina, pentru o zona verde si o mica livada, pentru un iaz cu pesti si un coltisor unde sa pui cateva familii de albine.

Poti crea astfel un ecosistem divers, sustenabil si independent intr-o mare masura. Care te va sustine nu doar din punct de vedere hrana sau finante, ci mai ales din cel al sanatati atat fizice cat si psihice. Pe langa multitudinea de plante medicinale crescute in gradina sau mica padurice, o simpla plimbare in acest mediu poate face minuni. Par vorbe goale poate la prima vedere, dar pana nu ajungi sa experimentezi o noapte privind la stele in propria ta gradina este mai greu de inteles. La fel si sentimentele pe care le ai intr-o dimineata racoroasa de vara cand iti bei ceaiul pe terasa. Sau o dupa-amiaza petrecuta alaturi de cei mici care alearga prin iarba si se balacesc la soare. Trebuie sa gusti un pic din toate astea pentru ca apoi sa ajungi sa te intrebi tot mai des daca are rost sa te mai intorci la viata dintre betoane sau mai bine sa faci orice pentru a ramane acolo pentru totdeauna...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 25 octombrie 2012

Rusia vs lumea de azi

Cei mai vechi dintre voi isi aduc probabil aminte de seria de articole destinata viitoarelor foste puteri economice mondiale, care se lupta pentru suprematia in domeniu de ceva timp incoace. Era vorba acolo de America vs China, in timp ce fosta mare putere a razboiului rece, adica Rusia, intrase de ceva timp intr-un oarecare con de umbra. Ei bine, a venit astazi momentul sa ne indreptam atentia si asupra ei, sa vedem ce-au mai facut rusii in ultimii 20 de ani, au ramas chiar asa tare in urma ?

Dar ca sa ajungem acolo hai sa ne amintim un pic inca niste discutii mai vechi pe care le-am mai avut noi pe aici. In primul rand cea despre faptul ca separarea brusca de sistemul actual si traiul de tip "survival" nu este metoda idela de urmat. Apoi cea privind descentralizarea si construirea unor nuclee independente de sistemul actual, a unor comunitati auto-sustenabile. Care vor pune ulterior bazele unui nou tip de retele. Una de tip p2p daca este sa vorbim in termeni retelistici. Adica decizii care pornesc de la baza catre varf, exact invers decat se intampla astazi in sistemul tip piramidal. In care cativa de sus dirijeaza lucrurile, iar restul danseaza dupa cum li se pune muzica. Revedeti un pic articolele respective daca nu mai tineti minte despre ceea ce vorbeam atunci. Nu eram singurul care explicam asa ceva.

Tot apropo de asta, recomandam acum cateva zile cartile lui Sal Rachele. Am gasit acolo o clasificare interesanta a modelului de evolutie uman. Pe treapta de jos se afla sistemele piramidale catalogate in mod normal drept socialiste sau comuniste, in care oamenii de rand asteapta indrumarea cuiva de sus si au nevoie de un big brother, un tatuc sau un stat care sa le poarte de grija. Urmatorul pas pe scara evolutiei este legat de asa-zisul sistem capitalist. In care oamenii invata independenta, sa aibe grija de ei si sa isi asigure singuri traiul, fara a mai astepta mereu de la altii. Abia cand au invatat aceste lectii ale "comunismului" si "capitalismului" vor putea trece la nivelul urmator. Este nivelul asocierii liber voite, comunitatilor puse pe baze voluntare si alcatuite din oameni independenti. Atunci cand se renunta la mentalitatea de tip "sa ne dea" dar si la egoismul de tip "dupa mine potopul" din sistemele anterioare.

Apoi legat de latura spirituala si povestile din cartile lui Sal Rachele pe care unii le catalogheaza drept Harry Potter: nu acestea sunt motivul recomandarii mele, ci viziunea prezentata in carte. Nu stiu cati dintre voi ati reusit sa parcurgeti macar primul capitol in care prin inspiratie "divina" sau logica pur si simplu, Sal prezinta un model al naibii de plauzibil apropo de modul in care se vor desfasura evenimentele in anii viitori. El transeaza lucrurile destul de rece si sec, cine se adapteaza si doreste sa evolueze in noul sistem va reusi, cine nu va fi pur si simplu lasat in urma. Prezinta argumentele si trece de la partea usor teoretica de care vorbeam mai sus la prezentarea pas cu pas a modului in care se vor desfasura evenimentele in aceasta perioada de "tranzitie" intre vechiul si noul sistem.

Uite asa ne intoarcem incet la discutia despre Rusia. Pentru ca in completarea teoriei facute de noi si previziunilor lui Sal intervine seria de carti Anastasia pe care v-o recomandam de asemenea zilele trecute. Acolo lucrurile incep sa se lege, cu  tot ce va spuneam mai sus despre viitorul economic, descentralizare, asigurarea unui minim de hrana pentru fiecare prin mijloace proprii, tranzitia catre viitorul sistem si multe altele. Dar cel mai mult ajuta faptul ca in carti este prezentata metoda practica efectiva si ce putem face fiecare din noi pentru a ajunge la sistemul viitor pornind de la cel de azi. Pe scurt, ideea Anastasiei este alcatuirea unor comunitati sustenabile din persoane cu interese comune. Ideal ar fi, spune ea, ca fiecare familie sa obtina o suprafata de un hectar pe care sa-si faca o mica gradina de familie, cu o mica livada, gard viu, un lac, o casuta.

Astfel se incearca reconectarea omului cu natura, fiecare pe bucatica lui de pamant, iar impreuna comunitatile de 100-150 de familii sa se poata ajuta intre ele. La prima vedere pare simplu si banal cand auzi ca cineva iti recomanda sa te muti la tara. Dar nu e vorba doar despre asta. Anastasia prezinta argumentele pentru care acest gen de comuniti ar fi ideale, care va fi impactul lor asupra lumii economice si politice, dar mai ales asupra oamenilor si sanatatii lor. Cele zece carti sunt usor de citit, de fapt la o prima impresie si parcurgere doar a primului volum ar putea fi considerate beletristica, un simplu roman de dragoste. Pentru cei care sunt insa familiarizati cu ceea ce se intampla in realitate, in ziua de azi, in lumea din jur, pot constitui un raspuns la foarte multe intrebari.

De aceea titlul de astazi vorbeste despre Rusia. Pentru ca acolo acest gen de comunitati au inceput sa apara si sa se inmulteasca in ultimii 10 ani. Chiar si in clasa politica incep sa apara discutii despre acordarea de teren in vederea constituirii unor astfel de comunitati. Exista asociatii si propuneri de partide cu aceasta platforma. Un mic experiment a fost deja realizat in anii anteriori cu loturile de aproximativ 500 metri patrati pentru gradini acordate de stat si care au adus rezultate uimitoare din punct de vedere productie agricola. Au fost insa creionate proiecte de lege pentru acordarea de suprafete mai mari si regiuni in care aceste proiecte au fost deja aprobate si terenurile alocate. Rusii sunt cum s-ar spune pionieri in acest domeniu si ideea a inceput sa fie imbratisata de zecile de milioane de cititori. In 2004 la 8 ani dupa aparitia primei carti, o conferinta pe aceasta tema a adunat reprezentanti din 150 comunitati venite din 48 din cele 89 regiuni ale tarii.

Avantajul Rusiei in acest caz nu vine din asa-zisa "dezvoltare" tehnica de tip japonez, nici a economiei "puternice" de tip german, a productiei intensive cu resurse umane ieftine de tip chinez sau agriculturii "avansate" si mecanizate de tip american. Din contra, avantajul in acest caz consta tocmai in suprafetele imense din care mare parte sunt ramase virgine, nepoluate si neafectate de industria sau agricultura mecanizata. Iar daca in crearea acestui sistem care in opinia mea va constitui viitorul la nivel global, Rusia are deja un avantaj si un avans fata de celelalte mari "puteri economice", atunci cu atat mai mult vor putea deveni viitorul lider mondial. Vom vedea in urmatorul articol un pic cam care poate fi si rolul Romaniei in acest sistem. Pana atunci va recomand din nou sa incepeti sa cititi cartile, mai ales ca au aparut deja in format digital si in limba romana. Daca nu v-am convins eu suficient, poate va ajuta si acest articol: From Russia with Love

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

De weekend - Inapoi la Eden

Subiectul de astazi este permacultura, iar pe viitor vom discuta mai multe pe aceasta tema. Documentarul este de anul trecut, posibil ca o parte din voi l-ati vazut deja. Domnul care face prezentarea insista cam tare cu biblia lui, dar nu pentru asta am facut recomandarea. Un alt semn de intrebare ar fi cantitatea de mulch necesara pentru pornirea unui sistem de genul asta si sustenabilitatea lui ulterioara. Vom mai detalia despre asta si cu alta ocazie.



Filmul complet si alte informatii suplimentare le gasiti aici: backtoedenfilm.com . Am cautat multa vreme o varianta tradusa, daca aveti cunostinta de asa ceva dati va rog un semn.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 9 octombrie 2012

Noutati, comentarii si recomandari

Ca sa vedeti cu ce mai mai distrez in ultima vreme, pe langa albine si gradinarit, am facut astazi o colectie de materiale si linkuri, din care mare parte isi asteapta de ceva timp randul pentru a fi postate.

Am fost implicat in aceasta toamna, alaturi de Marian Paraschiv si cei de la Asociatia CESAN in organizarea festivalului CHRISTALIN si lansarea revistei cu acelasi nume. In primul numar al revistei apare si un articol ale carui idei sunt deja cunoscute in mare parte cititorilor acestui blog. Ulterior am participat si la conferintele organizate cu ocazia venirii lui Sal Rachele la Brasov, unde am dat o mana de ajutor cu filmarea evenimentului si partea de traducere. Pot spune ca ideile prezentate la conferinta le cunosteam deja in mare parte din cartile lui Sal, dar a fost o ocazie excelenta de a cunoaste foarte multe persoane interesante din zona Brasovului si nu numai.

Daca tot vorbim de carti, sa incepem cu cele ale lui Sal pe care vi le recomand, in special ultima, chiar daca nu aveti inclinatii sa spunem de natura "spirituala" pentru ca veti regasi in ele mare parte din ideile legate de viitorul omenirii pe care le-am mai dezbatut si noi pe aici intr-o forma sau alta. Pentru cei care prefera lectura in format digital si se impaca mai greu cu engleza, puteti incerca si pe blogul lui Oprea Alexandru unde veti gasi variante traduse la diverse carti, inclusiv pentru Law of One pe care am mai recomandat-o eu pe aici.

Dar inainte de toate as recomanda cititorilor acestui blog cartile Anastasiei. M-am apucat vara aceasta de ele si am ajuns deocamdata la volumul sase, iar pe masura ce avansez devin din ce in ce mai interesante. Din cate am inteles traducerea facuta de cei de la editura Dianusa este destul de buna, eu am preferat insa varianta engleza care se gaseste in format e-book pe piratebay. Oricum despre Anastasia si influenta pe care aceste carti o au in Rusia vom mai discuta pe aici, am cateva articole care se leaga de acest subiect.

Pentru cei interesati in mod deosebit de teme economice, chiar daca subiectul imobiliar este considerat fumat deja, stilul simpatic al articolelor ma face sa mentionez si blogul de basme imobiliare. Dupa cum vedeti, pentru mine economia ca subiect a trecut in plan secundar. Fiecare are perioada lui de evolutie si asa cum m-am vindecat de politica acum 4-5 ani, la fel incep sa ma vindec de economie de mai bine de un an (microbist n-am fost niciodata, desi joc fotbal frecvent). Poate unii au facut-o mai de mult, poate altii inca mai au nevoie de timp pentru a se lamuri cum stau treburile, nu trebuie sa judecam pe nimeni.

Oricum, concluzia mea este ca nu merita sa mai pun energie in aceste lucruri si cu cat mai putina lume va pune energie in ele, cu atat mai repede isi vor gasi sfarsitul. Este exact ceea ce explica si David Wilcock in ultimul sau articol. Cert este ca in viitoarea lume nu isi mai au locul, au avut rolul lor in istorie dar sunt pe cale de disparitie. Este ca in bancul cu arca lui Noe. Soricelul: Auzi, tie ti-a dat Noe add pe facebook ? Dinozaurul: Nu. Soricelul: Nasol.

Am ales asadar sa-mi folosesc energia in alte domenii, iar unul dintre acestea este permacultura. Conform definitiei de "manual" permacultura este o metodologie cu ajutorul careia putem sa concepem habitate umane integrate in armonie cu cele naturale. Pe scurt o colaborare om-natura in locul vesnicei lupte rezultate in urma aplicarii principiilor de tip monsanto. Pentru ceea ce putem obtine cu ajutorul permaculturii puteti vedea un film introductiv cu ferma lui Sepp Holzer.

Tot legat de energie, va spuneam in articolul precedent de faptul ca Synthesis s-a hotarat sa purceada la drum cu un blog pe teme energetice. Nu este singura "coincidenta" din ultimele luni. Mentionam mai sus ca in urma evenimentelor la care am participat alaturi de asociatia Cesan am cunoscut si alte persoane interesante, unele dintre ele implicate sau interesate de acest domeniu. Voi incerca cu ajutorul lor sa reiau si sa finalizez experimentele energetice de care va spuneam acum ceva timp si pe care le-am tot amanat.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

sâmbătă, 6 octombrie 2012

De weekend si nu numai

In spiritul recomandarilor pe care le faceam pe vremuri ca lectura de week-end, as dori astazi sa va fac o recomandare mai "ezo-tehnica". Este vorba de blogul nou infiintat al lui Synthesis, ale carui comentarii valoroase pe teme energetice si nu numai, o parte dintre voi le-ati tot vazut pe aici de-a lungul vremii. Dar mai bine sa-l las pe el sa va explice:

Un blog destinat tehnologiilor neconventionale, in special celor bazate pe Tehnologia Eterului (nume generic) si modul cum acestea se conecteaza de spiritualitate (Spiritualitate nu religie!) si alte aspecte ale vietii.

Scopul acestui blog este risipirea valului ignorantei din mintile oamenilor si familiarizarea publicului interesat cu concepte si tehnologii neconventionale, care nu se incadreaza in limitele stiintei main-stream (oficiale) dar care sunt functionale (unele testate de mine si apropiati timp de ani buni) sau au un grad mare de probabilitate in a fi functionale! Deci, vom incerca sa nu ne bazam pe prea multe vorbe goale (teorie plina de postulate ale “greilor“ stiintei), ci pe fapte (experimente)! De accea, alaturi de prezentarea unor concepte precum eter, unde scalare (Tesla), orgon, etc. vom incerca sa aratam aplicatiile lor practice in cadrul diverselor dispozitive functionale! Bineinteles  ca nu putem ignora mare parte din metodologia standard de analiza a datelor masurate, analiza erorilor, s.a.m.d.!

O lista cu continutul tematic al blogului se poate consulta in cadrul primului post: Tehnologii ezoterice (lista se actualizeaza incontinuu). De altfel, recomand celor nou veniti sau celor care sunt incepatori in acest domeniu consultarea acestei liste inainte de a pune intrebari sau inainte de a critica.

Accept orice critici atata timp cat sunt constructive si nu se constituie in atacuri ad hominem. Va rog sa intelegeti ca tot ce postez aici o fac in timpul meu liber si gratis! Asa ca probabil nu voi/vom prezenta in cele mai mici detalii orice subiect fie din lipsa timpului necesar, fie pentru ca dorim punerea in miscare a anumitor mecanisme ale gandirii holografice. Sau poate ca o lasam ca o tema de casa … :) Oricum, doar cei care depun un efort personal sustinut vor ajunge sa inteleaga subtilitatile acestor tehnologii!

Acestea fiind spuse, spor la cat mai multe articole de calitate ii urez lui Synthesis (Ezotech) si spor la o lectura cat mai interesanta celor care ii vor parcurge paginile.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 3 octombrie 2012

Problema de matematica

Am facut de curand un mic exercitiu de clasa a treia pe care m-am gandit ca ar fi util sa-l impartasesc si cu voi. Intrebarea de la care a pornit calculul, enuntul problemei ca sa zic asa, a fost dupa cum urmeaza: care este valoarea reala exprimata in dolari a unui baril de petrol ?

Stim ca in momentul de fata pretul artificial exprimat pe burse al unui baril de petrol este acceptat ca fiind in jurul valorii de 90 USD.

Pentru a obtine insa echivalentul in termeni reali este nevoie de un rationament si un mod de calcul asemanator cu cel de mai jos.

Un milion de dolari in bancnote de 100 USD reprezinta 10.000 de bancnote cu o greutate insumata de aproximativ 10 kg.

O rola de hartie igienica de 17m lungime si 10cm latime are suprafata de 1,7 metri patrati si o greutate de 20 de grame pe metru patrat.

Un bax de 10 hartii igienice cu specificatiile de mai sus are asadar greutatea de vreo 340 de grame, iar 3 baxuri au in total cam 1 kg.

In termeni practici un milion de dolari in bancnote de 100 USD hartie este in acest fel echivalent cu 30 baxuri hartie igienica.

La un raport mediu de 10 RON/bax  si un calcul simplu cele 30 baxuri de hartie igienica vor avea un pret artificial de aproximativ 300 RON sau 90 USD.

Concluzia finala pe care o putem trage: valoarea reala a unui milion de dolari in bancnote de 100 USD hartie este aproximativ egala cu cea a unui baril de petrol.

Observatie 1. Calculul va trebui refacut in cazul in care se folosesc bancnote de alta valoare nominala. Se deduce astfel ca este mult mai avantajos sa folosim bancnote de valoare artificiala cat mai mica.

Observatie 2. Este mai greu de facut acest calcul in cazul RON care fiind din plastic nu poate fi utilizat in scopuri practice la fel de usor ca dolarul.

Observatie 3. Cu atat mai dificil devine calculul in cazul in care obisnuiti sa folositi cardurile de credit sau debit in treburile zilnice.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.