Ei, dragii mosului, e cazul, asa cum imi tot zicea cineva, sa mai lasam economia in pace si sa ne vedem de lucruri mai importante. Uite asa am ajuns astazi sa va povestesc iar despre aur. Doar ca de data asta e vorba de un alt aur. Unul adevarat, care spre deosebire de cel scos din pamant, tine de foame si ajuta la sanatate, fiind cules din flori si adus in stupi de niste gaze minune. Despre calitatile mierii si ale produselor apicole nu cred ca trebuie sa va mai spun eu multe. Ceara pentru lumanari, polen si miere pentru mancare, propolis si laptisor de matca pentru tratament, venin pentru 'romantism', faguri, capaceala sau pastura, albinele sunt o sursa de sanatate si hrana inestimabila. Atat pentru noi adultii cat si pentru juniorii care in cazul meu incep sa creasca si carora vreau sa le oferim produse cat mai naturale. Iar cum in ultima vreme papam tot mai multa miere si cea din comert lasa uneori de dorit, am ajuns la ideea ca tot mai bun este ce-i facut de om cu mana lui.
Ma batea asadar de ceva timp gandul sa adaug la colectia mea de pregatiri pentru "criza" si vreo cativa stupi. Am inceput sa studiez mai serios anul trecut, cand m-am inscris si pe unul din forumurile puternice din domeniu. Vara trecuta n-am reusit sa pun totusi in aplicare ideea, dar anul acesta am inceput mai din timp si in curand voi trece si la practica. Tatal meu cocheta si el cu ideea de stuparit la pensie, asa ca s-a implicat imediat si am lucrat impreuna fara sa trebuiasca sa duc munca de lamurire. De albine ar fi multe de povestit, carti de citit si materiale de vizionat. O parte le-am pus pe pagina cu carti, altele le voi enumera mai jos. Ideea este ca se poate, iar pentru incepatori exista si modele de stup mai simple. Care se pot construi de unul singur, care nu necesita scule scumpe, rame sau cutii complicate. Dar sunt in acelasi timp practice si mai usor de intretinut decat cosnitele sau buduroaiele de pe vremea bunicilor.
Dintre toate mie mi-a atras atentia modelul Warre pe care am inceput sa-l studiez la recomandarea lui blimpy. Cel mai bun topic pe aceasta tema se afla aici. Curiosii pot afla cam tot ce este nevoie despre Warre parcurgand topicul respectiv si cartea care prezinta modelul. Veti gasi acolo si lamuriri privind avantajele sau dezavantajele fata de sistemele moderne sau intensive de stuparit. Filmulete de genul asta sau asta prezinta modul in care arata stupul si cum se pregatesc ramele pe care ulterior albinele pot cladi fagurii. Pasionati de acest sistem gasim din franta pana in japonia, exista grupuri de discutii internationale sau pagini dedicate. Iar daca vreti sa vedeti rezultatul si sa va curga un pic ochii puteti arunca o privire pe filmulete de genul asta: Taking honey from a traditional beehive in Japan
Asa cum stiti cei mai vechi pe aici, eu am mai cochetat si pe vremuri cu ideea de tamplarie. Iar pe langa piesele de mobilier mai mult sau mai putin rusite pe care le-am facut, un stup parea floare la ureche. N-a fost chiar asa, dar zilele trecute am terminat totusi primul stup si mai avem cutii facute pentru inca doua. Adica noua caturi in total, socotind ca trei cutii sunt suficiente la o familie in primul an. Acum caut albine, am si o promisiune pentru un roi de la un vecin apicultor pe saptamana viitoare. Mai multe nu s-a indurat sa-mi dea cand a auzit ca vreau sa fac "prostia" de a folosi sistemul traditional si ecologic Warre, in loc de Dadant cum au toti oamenii "normali" si moderni.
Iar acum sa venim si cu cateva imagini explicative, ca sa vada lumea ce-am izbutit sa mesterim: stup Warre cu trei caturi. Acesta este primul stup gata, mai lipsesc manerele si ceara pe leatzuri. Luni sau marti speram sa isi primeasca noii locatari. Ulterior le vom termina si pe celelalte doua, ca sa avem in total trei. Pentru primul an cred ca e suficient cat sa ne facem o idee cu ce se mananca albinaritul. Am mers pe varianta simpla de acoperis, ba chiar am simplificat-o si mai tare eliminand cutia cu panza de la modelul original. La acoperis vom folosi vopsea pe baza de ulei, iar pentru caturi vopsea pe baza de apa ca sa protejeze un pic lemnul pe exterior. E bine sa pastrezi totul cat mai natural. Scandura este de brad netratata si am evitat pe cat posibil metalul sau corpurile straine la interior. Nu as recomanda nici osb, pal sau alte materiale care contin adezivi si alte chimicale in compozitie.
Podisorul. In locul cutiei cu rumegus vom face o perna care sa absoarba umezeala ce trece prin carpa imbibata cu pasta de faina pusa pe catul superior. Ideea este ca perna e mai usor de realizat, mai ieftina si mai simplu de manevrat. Leatzuri cu barete. Se presupune ca baretele ajuta la un sprijin mai bun al fagurilor daca vrei sa manevrezi fagurii unul cate unul. Catul superior are leatzuri cu barete laterale, celelalte au leatzuri simple, ca sa vedem ce sistem ne avantajeaza mai bine. Leatzuri simple. Leatzurile fara bareta sunt mai usor de realizat si nu mananca nici spatiu la interior, deci fagurele va fi mai mare. Va trebui insa avut grija la miscatul stupilor atunci cand fagurele este inca in constructie. Fundul stupului. Am preferat deocamdata modelul simplu, fara sita antivaroa sau alte chestii suplimentare.
Scule si unelte. Circular, rindea electrica, bormasina, ciocan, cleste, cuie, holtzsuruburi. Cel mai important este circularul. E mai util decat un fierastrau simplu sau electric pentru ca ai precizie mai buna si poti taia cu el si umerii catului pe care se sprijina leatzurile. Nu-i scump, se gaseste cu vreo 200 ron la magazinele de profil pentru cine nu are deja unul. La prima vedere cutiile par simplu de realizat, daca ai sculele necesare si materiale ok. Teoretic caturile pentru 2-3 stupi se pot face intr-o zi. La noi treaba s-a lungit mai tare pentru ca nu am avut scandura lata de 20 cm, deci le-am facut din bucati. Mult mai mult ne-a luat insa realizarea leatzurilor si alinierea lor, capacul, fundul si alte finisaje. La fel a fost si cu leatzurile pe care am vrut sa le facem noi, dar dupa ce ne-am dat seama cat era de lucru am preferat sa luam sipci din practiker si sa le taiem la lungimea necesara.
Inchei aici deocamdata, sperand ca macar v-am starnit un pic curiozitatea sau v-am mai lamurit cate ceva despre cresterea albinelor celor care nu ati avut pana acum legatura cu ele. Pe cei pasionati de stuparit ii astept sa vina cu sfaturi pentru ca desi la partea de teorie am ajuns sa cunosc destule, imi lipseste inca experienta practica. In final, va las cu niste imagini superbe despre viata albinelor si a oamenilor din jurul lor. Derulati pana in josul paginilor si o sa vedeti fotografii din Camerun, Nepal, Romania sau USA.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
cat costa o familie de albine? in monede de argint adica...
RăspundețiȘtergereVreo doi-trei vulturasi functie de rasa sau marimea familiei.
RăspundețiȘtergerecand ti-or sari vecinii in cap (eventual cu politia) ca albinele tale le-au intzepat plozii sa-mi zici si mie ce solutie o sa ai. asta ar fi principalul motiv pt care nu mi-am facut eu asa ceva...ca si eu am cochetat cu ideea. daca vrei matci / familii de albine, am eu un prieten in rm valcea care are albine...poate iti da/vinde el sau poate iti da sfaturi...anyway, daca vrei da-mi un email ceva si iti dau nr lui
RăspundețiȘtergereJD - nu cred sa fie o problema, nu le punem in curtea de acasa din Brasov. O sa le ducem la vreo zece km de oras in fundul gradinii parintilor, dincolo de care incepe faneata si apoi padurea. Acolo vecinii nu mai au copii si nu cred ca vor deranja pe nimeni, nici macar pe noi, cand o sa mai lucram pe la gradina.
RăspundețiȘtergereDin ce stiam in Franta era de ajuns un zid de 2 metri inaltime intre stupi si celelalte vecinatati. Cum o fi la noi si daca e reglementata ...
RăspundețiȘtergereDa, la noi este la fel, un gard de 2 metri este suficient. Vecinul de care va spuneam ca o sa ma ajute cu primul stup are peste 100 de familii. Le ierneaza in oras, sta la vreo trei case de noi si n-are nimeni treaba.
RăspundețiȘtergereIar acolo unde o sa-i amplasam este zona de deal, multi avem livezi sau gradini cu pomi fructiferi deci nitzica polenizare suplimentara ar fi chiar binevenita.
Societatea omeneasca ar avea multe de invatat de la albine chiar daca au creierul cit gamalia unui ac , experienta practica conteaza intr-adevar mult,i-ti doresc succes in noua ocupatie si daca ai nevoie de vreun sfat cu cea mai mare placere .
RăspundețiȘtergerehttp://www.zf.ro/business-hi-tech/este-oficial-telefoanele-mobile-omoara-albinele-8263924
RăspundețiȘtergerefoarte faine pozele
RăspundețiȘtergereMinunat ! Multumesc !
RăspundețiȘtergereFrumos site-ul cu pozele cu albine.
RăspundețiȘtergereAm vazut si pozele din New York. (vedeti poza 40, e nostim ca scrie Unconventionally Grown, deci tot ce e crescut sanatos/natural acum a ajuns neconventional, iar pesticidele si altele ce se folosesc sunt "obisnuit/normal". :)
E de apreciat cum oamenii se descurca in ce conditii au si-si ating scopul (cresc albine in New York).
Ma bucur ca v-au placut. Sper ca in curand sa-si rezolve google problemele cu blogger si sa apara si comentariile anterioare.
RăspundețiȘtergereWow circularul ala pare fioros. Prefer modelele cu maner, desi par neprofesionale
RăspundețiȘtergereNeah, e mititel saracul. Mai avem si unul pendular, dar la fel ca circularul cu maner, nu prea te ajuta sa tai drept.
RăspundețiȘtergereCe treaba are Romania cu Bohemia?
RăspundețiȘtergereCred ca e vorba de stilul de viata pastoral.
RăspundețiȘtergereTe poate ajuta un dreptar prins in menghine pentru circular "maneristic". Mie imi e teama de "monstrul cu dinti" mai ales dupa ce mi-am facut propriile statistici cu numarul de degete/numarul de ani lucrati la circular :))
RăspundețiȘtergereAuch. Eu n-am avut inca experiente de genul si sper sa ramana asa.. :)
RăspundețiȘtergereDaca va intereseaza subiectul, cand vin in Romania poate fac niste poze cu tot instrumentarul folosit de "ai mei" in domeniul asta. Eu nu sunt foarte atras de domeniu, dar poate pe voi va ajuta.
RăspundețiȘtergereBunica-miu a avut stupi timp de 20 de ani (dar la un nivel oarecum traditional-rudimentar), iar unchiul si verii mei au cred ca 2-300 de stupi incepand din anii '90 in zone de salcam prin valea Buzaului.
Succes la albine.
Mersi de oferta. Documentatie ar fi, timpul ne omoara. Am mai actualizat pe aici povestea cu ultimele noutati.
RăspundețiȘtergereEu am zis ca anu' asta sigur imi iau un stup,da habar nu am unde sa-l pun , are cineva vreo sugestie sau un loc liber in BV:)?
RăspundețiȘtergereCând începi? Eu am visat mereu la o fermă cu capre şi albine, sună foarte aproape de activitatea mea visată ceea ce ai descris mai sus :)
RăspundețiȘtergereflorin - nu ai nici o bunica sau matusa binevoitoare cu o gradina ? Oricum un stup sau doi mi se pare putin. Ca in bancul ala cu doua bile: una s-a pierdut, alta s-a stricat, risti sa nu te alegi cu nimic la final. As incepe cu minim trei.
RăspundețiȘtergereMonica - am inceput, o sa mai revin cu detalii, vezi deocamdata AICI continuarea povestii si poze.
Mulţumesc! Şi tu aveai deja o zonă cu copacii... care trebuie? :D
RăspundețiȘtergereNu sunt prea multi salcami, dar este zona de faneata si pomi fructiferi.
RăspundețiȘtergereSalutare!
RăspundețiȘtergereMi se pare o idee interesanta si foarte frumoasa!
Nimic nu se compara cu mierea naturala, mai ales cu cea produsa in propria ograda.
Sa ne tii la curent cu progrsele voastre in domeniul"stuparitului"!!!
Dap, o sa incerc sa revin cu informatii intr-un articol viitor.
RăspundețiȘtergeream ajuns din intamplare pe blogul tau si o sa-ti "vand" cateva ponturi in privinta albinelor.
RăspundețiȘtergere1)cred ca iti va fi greu sa scoti mierea din ramele construite de albine fara sa ai sarma si mediana.de fapt fagurele se va rupe si nu poti stoarce mierea.e adevarat ca cea mai bune este mierea "cursa" nu cea centrifugata.dar este o problema mare pt ca in timp nu mai ai ce face cu ceara, in general nimeni nu cumpara asa ceva si este pacat sa arunci asemenea munca. o albina consuma miere pt a produce ceara, de aceea stupul acesta nu este folosit in mod normal decat de cei care vad in aceasta activitate un hobby.
2)nu mai da albinelor miere, este foarte periculos, mirosul ei le innebuneste efectiv, ceea ce va duce la atacuri asupra celorlate familii. se vor omora intre ele. trebuie sa le dai sirop de zahar. stiu ca esti ecologist dar nu te impacienta, prima data vor construi faguri, apoi vor hranii puiet si abia apoi vor transforma zaharul in miere.
3)nici o familie de albine nu paraseste stupul daca are puiet in rame. cand mai primesti un roi nou introdu o rama cu puiet. sigur nu va mai pleca.
4)daca e slab si nu vrei sa moara, trebuie sa le dai sirop de zahar. indiferent daca au de cules in natura sau nu. daca nu se dezvolta suficient pana toamana vor muri iarna.exista un numar minim de albine cu care trebuie sa intre in iarna.
5)daca ai alti stupi aproape de tine ,4-5 kilometri ,obligatoriu sa le faci tratamente.
6)exista o epidemie de loca in tara. la cel mai mic semn de puiet mort in faguri pe care albinele nu il elimina , distrugi tot stupul, inclusiv rame , corp, albine arzi tot.nu exista tratament ,si nu poate fi sterilizat lemnul.
7) esti din brasov, deci de la munte. in ianuarie, februarie, la 2-3 saptamani, le dai stimulente. turte de zahar sau ce vrei tu.. albina noastra este programata genetic sa culega din padure, pt ca acum 300 de ani in romania erau numai paduri.daca nu le stimulezi ele "nu stiu" ca vine primavara, nu stiu ca va inflorii salcamul, pt ca nu sunt programate sa culeaga salcam.la cati stupi ai tu 30 de salcami sunt mai mult decat suficienti pt o productie super
8) nu vad colectoare de polen. esti intr-o zona super pt asa ceva. in plus daca nu il colectezi albinele il depoziteaza sub forma de pastura. e extraordinara , dar se scoate foarte greu pt comercializare iar daca nu o scoti va bloca cuibul.
0
Mersi de sfaturi. O sa ma lovesc cel mai probabil de problemele expuse de tine si voi invata din experienta cum sa trec peste ele. In primul rand, pentru mine albinaritul este inca un hobby, nu o afacere. Daca toamna viitoare apuc sa culeg si eu ceva miere cat sa nu mai fiu nevoit sa iau falsuri din supermarket, ma declar multumit. Asadar:
RăspundețiȘtergere1)Aia este si ideea: sa nu reciclez fagurii, ce am cules anul asta i-am lasat la scurs. Cu ceara fac lumanari, o dau la schimb pentru foitele necesare in cei clasici. Deocamdata ce am cules s-a papat cu totul, in timp ce statea 2-3 zile la scurs prin bucatarie.
2) A fost o masura de exceptie pentru o familie mutata in stupul gol pe timp ploios. Pe viitor nu le mai dau nimic. Sa se descurce singure, ca in padure nu le poarta nimeni de grija.
3) In prima faza nu aveam rame cu puiet. Pe viitor asa voi face daca mai prind vreun roi.
4) Unii stupi mor, altii traiesc, asta-i natura.. :)
5) O sa fac anti-varoa in toamna. In rest prefer sa las cat mai natural.
6) Am inteles. Daca moare vreo familie, distrug si stupul. Macar sa nu le imbolnavesc cu mana mea.
7) Nu cred ca ma complic. Ies cand ies, asta este.
8) O sa pun la anul. Acum n-am vrut sa le mai chinui si cu polenul.
pt punctul 6) nu distruge stupul decat daca boala este loca. in rest nu este periculos. sigur vor muri in iarna, pana la 10% daca este o iarna dificila, dar daca le dai stimulente cum am scris la 7, reduci mult din pierderi. mult succes.
RăspundețiȘtergereAzi am unit 2 familii care mi se pareau mai slabute. Stimulente nu cred ca le voi da. Cat inseamna 10% din 5 familii ? Pentru aia polistirosi nu-mi fac probleme. Din cei populari sper sa-mi scape macar una din trei familii. :)
RăspundețiȘtergere