miercuri, 11 mai 2011

Noutati si comentarii

Noutati prea multe sau prea importante in ultimele zile nu prea. Bursele in general destul de pasnice. Metalele pretioase isi revin si ele usor-usor dupa ciocaneala pe care au incasat-o saptamana trecuta: But... But... It Was Supposed To Go To Zero. Mai nou asiaticii si-au deschis si ei bursa de MP. Banuiesc ca pot face mai usor concurenta in acest fel Comex-ului. Aici cred ca e oricum vorba de jocul manipularilor in care vad mana Chinei, pentru ca cei care iau aur fizic oricum nu au treaba cu margin-ul, in general cumpara cu banii jos. Am mai spus ca pentru mine este perfect daca margin-ul ar creste pana la maxim, adica sa nu poti cumpara MP decat daca ai toti banii disponibili. Dar mult mai important mi s-ar parea ca pe partea de vanzare sa nu poti scoate pe piata mai mult aur decat ai in stoc. La capitolul asta nu cred ca vom vedea insa schimbari majore. Nu inainte oricum de a desfiinta un pic bancile centrale si sistemul RMO care functioneaza pe acelasi principiu.

Primul a fost cam slabut, n-am considerat ca merita deranjul. Al doilea e ceva mai bunicel: Keynes vs. Hayek Round Two. Povestea e clasica. Nu conteaza cine castiga de fapt, ci ala pe care presa il declara castigator dupa ce a mituit arbitrul. Pardon, nu-i frumos sa zici mita, se cheama "lobby" mai nou: The Best Laws Money Can Buy. Ce sa te mai miri apoi ca "arbitrul" are asemenea opinii: BNR nu sustine legea falimentului individual si nici taxarea bancilor. Eh, uite de aia tot mai multa lume incepe sa regrete vremurile de mult apuse: România nu mai plăteşte tribut nimănui. Mda, se pare ca datoria fusese platita si stim cu totii ce sacrificii s-au facut pentru asta in anii 80. Multi se intreaba ce s-ar fi intamplat daca mai traia "nebunul" inca un cincinal. Pentru cata vreme ar fi reusit Ceausescu sa evite inca o lovitura de stat sau asasinat pus la cale de binevoitori din interior sau din exterior ? Ar fi putut deveni Romania o a doua China intre timp ? As fi curios sa vad un univers paralel in care aceasta perspectiva s-ar fi transformat in realitate.

Vrei sa-l bagi pe un credincios in boala ? Chiar si pe cel mai cuminte dintre ei ? Intreaba-l de ecumenism. Sa vezi atunci mostra de iubire a aproapelui si exemplu de bun samaritean. Mergand pe aceeasi idee: vrei sa-l imbolnavesti pe un conservator american de deces pe baza cardiovasculara ? Spune-i ca Superman renunta la cetatenia americana pentru ca se considera un cetatean al planetei, nu doar al unei natiuni, religii sau rase anume. Tot nu pricepeti ? E ca si cum Mutu ar trece de la Steaua la Dinamo. Iar ca sa fie blasfemia completa va marturisesc ca habar n-am unde joaca Mutu si cine joaca la Steaua ori Dinamo. Prefer sa joc eu fotbal pentru sanatatea mea in loc sa ma uit la altii care joaca pentru banii mei. Oricum, nu-i bai. As pune pariu ca nici ei nu stiu cine imprima euro sau dolarii aia dupa care alearga atata saracii... :)

Dar sa lasam prostiile si sa revenim in plan extern. Unde grecia cocheteaza tot mai puternic cu falimentul sub o forma sau alta: Bailing out the bail-out. Dupa ce a scazut iar ratingul, bancile grecesti simt si ele cum incepe sa le scape si al doilea picior in groapa pe care si-au sapat-o singure: Standard & Poor's a redus cu doua trepte ratingul Greciei. S&P arata ca aceasta retrogradare ar putea avea un impact negativ asupra bonitatii a patru banci elene, prezente si in Romania. Cele patru banci sunt National Bank of Greece (Banca "Romaneasca"), EFG Eurobank (Bancpost), Alpha Bank si Piraeus Bank. Raspunsul grecilor a fost interesant: Greek Response Is Swift And Brutal. Adica, nah, oricine stie ca ratingurile S&P nu mai valoreaza nici doi bani, dar nu-i frumos sa strigi in gura mare ca imparatul e in fundul gol. Si cum irlandezii nu se lasa nici ei mai prejos, te mai miri ca zona euro incepe iar sa tremure ?

In final, meteo si activitati conexe. N-am mai zis nimic la capitolul asta in ultima vreme pentru ca n-a mai fost mare lucru de spus. Ba chiar putem afirma ca lipsa de activitate solara din ultima vreme devine remarcabila tocmai prin absenta ei in aceasta perioada de presupusa crestere a ciclului solar. Daca aruncati un ochi pe tesis puteti observa ca in ultimele zile abia daca am avut cate un C amarat, ca de M sau X -flare nici nu s-a pus problema. Nici pe partea soarelui indreptata spre noi, nici in rest. Asta ca sa nu va mai mirati ca vremea de afara este cum este. La capitolul mediu am gasit insa un site interesant zilele trecute: Plantatorii de guerilă. Suna provocator titlul, nu-i asa ? Pai daca avem defrisari ilegale, de ce n-am avea si plantari ilegale ? :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

7 comentarii:

  1. gecos a spus ... numai indivizii care nu cauta si care refuza sa gandeasca pot spune despre Ceausescu ca a fot nebun... Priviti la graficul urmator http://www.moneycafe.com/library/fedfundsratehistory.htm Putem observa cum in anii 70 dobanda FED era intre 4% si 10 % ... acesta a fost momentul cand Romania s a imprumutat pentru a industrializa Romania ("mormanul de fiare vechi"). In anul 81 ... cand era sa intram in incapacitate de plata dobanda ajunsese pur si simplu camatareasca a ajuns la 18 % deci dobanda FMI probabil depasea 20%. Era inacceptabil ca stat sa platesti aceasta camata. Daca nu faceam sacrificiile alea platind datoria ... trebuia sa facem oricum sacrificii dictate de FMI pentru a plati dobanzile camataresti la care ajunsese creditul in dolari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, bine punctat, de aceea am folosit ghilimelele. Daca Ceausescu este considerat de unii nebun, atunci cei care se afla azi in locul lui si fac sluj in fata FMI cum ii mai putem numi ? Iar asta cu dobanda sa fie tinere de minte: in anii 80 cand dolarul era gata sa se faca praf pentru prima data, Volcker a trebuit sa urce de nebun dobanzile ca sa-l poata redresa. In ziua de azi, celor care mai cred ca dolarul va supravietui si scenariul respectiv se poate repeta fara intrarea in faliment a tuturor tarilor care au acum datorii infinit mai mari in dolari le urez vise placute.

    RăspundețiȘtergere
  3. ... mai demult spuneam si eu, pe aici pe blog, ca as fi vrut sa vad Romania o a doua China... dar cred ca mult mai plauzibil ar fi fost scenariul pus la cale in Iugoslavia... probabil ca acum s-ar fi vorbit la vecini de o a doua Romanie. Am revazut ieri la pai-mei documentarul cum sa faci o revolutie... intareste ceea ce vroiam sa spun.

    In rest numai de bine: bursele s-au calmat, MP au revenit in matca, nu vom avea hiperinflatie (de parca unui pensionar cu 500 ron pe luna nu-i este la fel si acum cu buzunarele goale la usa brutariei ca si atunci cand ar avea o roaba de bani cu care sa flamanzeasca tot acolo... stiu discursul, ''tehnic'' este diferit, efectul este acelasi), este pace si liniste sociala.

    Trist este ca pe zi ce trece se vede tot mai evident ca o scimbare pasnica nu va fi posibila, revolutii (intr-un sens nedorit de unii) nu are cine sa puna la cale, controlul creierelor spalate functioneaza din plin.

    RăspundețiȘtergere
  4. vezi ca metalele tale pretioase tocmai ce iau o noua tranta. Ti-am mai zis ca acorzi prea multa atentie unei piete anormale, ca sa nu zic paranormale.

    Ps: m-a amuzat chestia aia cu 'scaderea ratingului Greciei ar putea afecta ratingul bancilor grecesti'. Sunt curios si eu cum are o banca rating peste cel de tara. Sau se coace un rating comun pt zona euro? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim - chiar daca pana la urma schimbarile nu vor implica conflicte (prea) mari mie tot mi se pare uneori ca dureaza al naibii de mult... :)

    alex - zilele astea atentia mea este de fapt cu totul in alta parte: m-am apucat de studiul albinelor, de aici si activitatea ceva mai redusa pe blog. Banuiesc ca bancile alea nu au expunere si sucursale doar in grecia, asa se explica probabil cum poate avea o banca rating mai bun ca cel al tarii de origine

    RăspundețiȘtergere
  6. Flavian, te-ai apucat de apicultura in ideea de alternativa la medicina clasica si alimentatie pt perioada de tranzitie si de dupa :) sau din hobby/business? De curand am citit ceva materiale despre proprietatile iesite din comun ale produselor apicole folosite in tratarea diverselor afectiuni. Poate ne impartasesti si noua ceva lucruri interesante pe parcurs, poate niste posturi aici pe blog...

    RăspundețiȘtergere
  7. Dap, hai ca pregateam un articol.

    RăspundețiȘtergere