luni, 8 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

Inceputul de saptamana pare promitator. S-ar putea ca aceasta sa fie intr-adevar saptamana mult-asteptata de care vorbeau roboteii. Cea mai interesanta mi s-a parut evolutia stirilor privind metalele pretioase si un nou etalon monetar. Aseara aurul a trecut de 1400USD uncia iar dolarul a ajuns la noi minime fata de moneda solida. Avand in vedere declaratiile ce au aparut zilele acestea, schimbarea de paradigma devine tot mai evidenta. Şeful Băncii Mondiale vrea reintroducerea aurului ca etalon monetar. Dar astfel de declaratii nu vin dintr-o singura directie si sunt tare curios ce va iesi la urmatorul G20 din 11 noiembrie. Avem o puzderie de articole din Franta, China sau Germania pe aceeasi tema: France Lagarde:Dollar Can No Longer Be Only Reserve Currency-Report. World Bank chief calls for new gold standard. Fed move is indirect currency manipulation: Report. China newspaper warns of disaster over Fed move. Germany Govt Says Fed's QE2 Is Indirect Currency Manipulation.

O alta treaba interesanta care a aparut saptamana aceasta a fost articolul lui Dan Selaru. Povestea a inceput aici: De la o mimoză la alta. Guvernatorul BNR n-o să-mi răspundă niciodată, pentru că e greu să faci faţă situaţiei, aia reală, nu palavrelor din presă. Când vorbim serios se taie filmul. Se pare ca guvernatorul intr-adevar nu i-a raspuns, dar o pasarica a binevoit sa o faca. Iar o parte din raspunsuri sunt al naibii de plauzibile. Vedeti si comentariul lui Cristian Dogaru pe aceasta tema: Lucrurile se leaga

Revenind in plan international, se pare ca nu doar metalele pretioase se apreciaza in forta fata de dolarul tot mai anemic: Oil near $90. Thanks a lot, Fed. Crude Awakening ? Petrolul e destul de ieftin acum fata de 150USD cat era in 2008. Desi la noi benzina nu a scazut prea tare, e cam la aceleasi preturi la care era si in 2008, deci cine a facut stocuri de motorina sta inca bine. Sa nu uitam nici de plonjonul BDI care a fost corelat cu scaderea preturilor dupa varfurile din 2008. In momentul in care economia da in nas, tranzactiile inceteaza si trasporturile intra in picaj, e normal ca si cererea de petrol sa aibe de suferit. BDI a picat la finalul lui 2008 de la 11.000 la mai putin de 1000.

Cu atat mai interesant in acest context apare zvonul ca vom asista in curand la o reintoarcere la preturile din 2008. Ultimele stiri pe care le-am auzit in acest domeniu de la cineva care a previzionat foarte bine atat varful din 2008 cat si scaderea ce a urmat, spun ca ne indreptam din nou catre zona 150-200 USD. Eu recunosc ca nu ma asteptam ca in urma crizei economice preturile sa scada asa brusc si de atunci am tot asteptat rabdator revenirea lor la valori mai aproape de realitatea peak oil. Dar omul respectiv a nimerit-o de fiecare data pana acum. Atat cu aprecierea din 2008 cat si cu deprecierea din 2009.

In privinta PeakOil, cine a mai citit cunoaste teoria dintilor de fierastrau. Aprecieri bruste, cu pretul dincolo de limita suportabilitatii, urmate de prabusiri ale cererii si scaderi ale pretului. Dupa care ciclul se reia. Acum, sa ne intelegem. Nu exclude nimeni ideea ca in vara 2008 a fost si specula pe preturile la petrol. Poate daca nu se aruncau baietii in joc urcarea se oprea pe la 110-120, nu ajungea la 150. Iar apoi ar fi scazut spre 70-80 nu spre 50. A fost un dinte de fierastrau usor mai abrupt tocmai pentru ca speculatorii s-au bagat pe fir si au distorsionat piata. Dar asta nu exclude dovezile reale cum ca productia de petrol a atins un maxim. Iar plastice si cauciucuri tot din petrol o sa facem o vreme, dar in varianta optimista in care vom descoperi ceva surse de energie alternative reale, pretul ar mai putea scadea nitzel: Think different.

Pe final, din nou un pic de meteo. Dupa varful de activitate inregistrat acum cateva zile soarele pare sa se mai fi calmat nitzel. Mai avem vreo cateva pete solare, dar deocamdata e liniste si daca lucrurile raman asa s-ar putea sa avem intr-adevar parte de o iarna friguroasa. Tot baietii cu roboteii ne explica faptul ca pe langa ciclurile majore de activitate solara exista si cicluri mai mici de 87 de zile. Pe masura ce ne apropiem de maximul solar din 2012 se pare ca activitatea va creste si se va extinde tot mai tare intre varfurile de 87 de zile, devenind la un moment dat constanta. Ultimul varf tocmai l-am atins, iar urmatoarele se asteapta pe datele acestea: January 22, 2011 (expect earth reaction from January 7 onward). April 19, 2011 (expect earth reaction from February 25th onward). July 15th...continuous impacts from this point through 2013.

Vreau sa inchei intr-o nota optimista si va indemn sa aveti grija ceea ce va doriti, pentru ca stiti cum se spune.. s-ar putea sa vi se intample. De aceea cred ca n-ar strica sa aruncati un ochi aici: New Reality Transmission. Da, tot pe 11 noiembrie... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

33 de comentarii:

  1. Flavian, oare tu pe ce lume traiesti?
    N-ai datorii la banca, mortgage, car payments? Lumea in marea majoritate cu astea isi bate capul...cat timp sunt prinsi tot in paradigma asta, asta e realitatea in care traim si noi ceilalti.
    ...
    sa vina odata 11 noiembrie sa pot sa rezonez si eu cu milionul ala poate poate se schimba ceva ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Free Drive - rate mai putin, in imobiliare nu m-am aruncat, am avut sansa asta. Mai am ceva credite de nevoi pe care mi-a fost lene sa le sting, am preferat sa fac ceva rezerve de aur, pampersi sau lapte praf cu banii aia. Dar ma distrez in rest cu cele doua joburi, cei doi kinderi, blogul asta si experimentele energetice, asa ca sunt destul de ocupat... :)

    Consider de asemenea ca realitatea fiecaruia este a naibii de personala si subiectiva... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. dar esti constient ca te va afecta si pe tine colapsul? realizezi chestia asta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim - normal, sunt constient ca ne va afecta pe toti intr-o masura sau alta. Stiu ca in prima faza, majoritatea sunt contrariati de atitudinea mea senina in ceea ce priveste actuala criza. Iar eu le tot repet ca spre deosebire de unii naivi am inteles de multa vreme ce va urma, dar prefer sa raman optimist.

    Intrebarea cred ca ar trebui pusa altfel. Ajuta la ceva daca te vaieti, te sperii si iti smulgi parul din cap ? Sau daca ascunzi capul in nisip si te faci ca nu vezi ce se intampla in jur ? Da, vom avea destul de luptat pana iesim la liman. Dar odata ce lasi teama sa te conduca, nu ai decat de pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ultimul comentariu nu prea are legatura cu topic-ul. Poate ca are sau nu rate/datorii/mortgages dar nu era despre asa ceva postarea.

    Ce mi se pare tot mai interesant e ca tot mai multe idei converg catre 11 noiembrie ?! Chiar daca nu cred bazaconia cu razboiul nici nu mai pare a fi doar o conincidenta de numere...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sorry, comment-ul meu se referea la Free Drive.

    Ca opinie personala, nu cred ca va urma colaps in sensul descris de mai multa lumea. Ganditi-va ca si noi din 90 pana in 95 ne-am aflat intr-un colaps sinistru din punct de vedere al sistemului social si economic, dar nu a mai murit nimeni. Natura umana este facuta sa se adapteze la conditii tot mai dificile de viata fara a deveni extint (vezi Leningrad 1943).

    RăspundețiȘtergere
  7. Eugen - da, cam la fel gandesc si eu, prea se sperie unii cand aud de tranzitii si schimbarile care vor veni de parca istoria nu ne-a antrenat destul pana acum... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multa vorbarie pe tema schimbarii dolarului ca etalon, putine fapte deocamdata. Madam' Lagarde zice ca nu se poate face peste noapte. Cred evenimentele or sa-i puna in fata unui fapt implinit, daca nu se misca ceva mai repede.

    Eu vad declaratia lui Zoellick ca un semn de disperare a establishmentului politico-economic actual. Seful WB a fost bancher la Goldman, educat la Harvard.. Motiv pentru care e facut albie de porci de un profesor de la Berkeley (caruia i-am scris odata ca economistii nu stiu sa creeze valoare daca nu au date sociologice, deci nu pot intelege fenomenul crearii de valoare, doar pe cel al schimbului, ceea ce inseamna ca nu inteleg nici cum se poate "stimula economia").

    Isarescu spune ca atunci cand Romania a trecut cu rezerva de aur de 100 de tone, s-au intamplat diverse chestii ciudate, ceea ce l-a facut sa fie superstitios. Acum rezerva e la cateva tone peste 100, poate ar fi cazul sa inceapa reintoarcerea ei in tara, pentru ca altfel mi-e ca iarasi ramanem cu buzele umflate si cu rezerva plimbata prin vest.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt curios daca e superstitios si cu privire la rosia montana... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu Rosia Montana e complicata treaba, ca se lasa cu cianuri si sunt presiuni la nivel european sa se interzica mineritul de tipul asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Oricum, foarte tare ce se intampla acum cu China si SUA. Se pare ca QE2 a fost cu dedicatie pentru refuzul chinezilor de a lasa yuanul sa se aprecieze ceva mai accelerat.

    Intre timp, China lucreaza intens prin Europa. isi face prieteni prin Grecia, Portugalia si lucreaza strans cu francezii.

    Nu stiu ce mai cauta sa se intalneasca prin Coreea la G20, pentru ca e clar ca nu se inteleg. De fapt, cred ca lucrurile treneaza pentru ca americanilor inca nu le vine sa creada ca visul lor s-a terminat si mai trag de timp.

    RăspundețiȘtergere
  12. Stiu de povestea cu cianurile.

    Poate chinezii reusesc sa obtina suficient suport de la europeni, ca asia, america de sud si rusii sunt oricum deja de partea lor. In cazul asta ar putea propune o reforma a sistemului monetar cu sanse reale de a trece la vot.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu nu, sfarsitul lumii e pe 7 decembrie :) De unde au mai scos astia si noiembrie :)

    RăspundețiȘtergere
  14. A, dadui click pe New Reality. Interesant. Cred si eu in lucrul asta, gandurile modifica "realitatea".
    Dar sunt si total paranoic :), vad acolo "Facebook". Facebook e un front al CIA (fara explicatii, cine e interesat vedeti) si ma gandesc: Sith Lords creeaza siteul asta pentru a afla cine le sunt oponentii. Adica - cine gandeste "altfel" cine crede in lucrurile astea, despre care ei stiu ca functioneaza...
    Da - doar niste teorii aiurea :)

    RăspundețiȘtergere
  15. pai mei, eu zic sa te hotarasti odata: speriat sau optimist... ? :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Si doar faptul ca trebuie sa "sign up"...

    RăspundețiȘtergere
  17. "Paranoic"<>"speriat" :)

    "Believe nothing on the faith of traditions,
    even though they have been held in honor
    for many generations and in diverse places.
    Do not believe a thing because many people speak of it.
    Do not believe on the faith of the sages of the past.
    Do not believe what you yourself have imagined,
    persuading yourself that a God inspires you.
    Believe nothing on the sole authority of your masters and priests.
    After examination, believe what you yourself have tested
    and found to be reasonable, and conform your conduct thereto."


    Buddha

    RăspundețiȘtergere
  18. Flavian, pai acum vreo doua saptamani au zis no to currency wars. Dupa care Fedul a dat drumul la QE2 si nemtii, brazilienii, chinezii si francezii s-au suparat foarte tare.

    Acum urmeaza sa promita altceva si sa faca altceva? :))

    Americanii nu or sa accepte renuntarea la dolar ca rezerva niciodata. Nu e vorba doar ca nu mai pot sa-si finanteze deficitul, e vorba ca toti dolarii care plutesc prin pietele globale si sunt in vistieriile bancilor centrale pot sa se intoarca acasa... Asta ar fi scenariu apocaliptic pentru ei.

    No more global military power, no more American dream, no more USA is teh best. Inapoi la munca de jos (pentru ei). Cum adica, americanul de rand sa lucreze el cu mana, ca un chinez? Asa ceva nu se poate, bombardati Iranul, gen.

    RăspundețiȘtergere
  19. pai mei - scuze, n-am vrut sa accentuez... :)

    Da, net-ul e un loc de unde oricine iti poate culege foarte usor datele de pe facebook, CV-ul de pe site-urile de job-uri, preferintele personale de pe forumuri, ideile de pe blog, iti poate face profilul din cateva cautari pe google. Unii ne-am obisnuit de mult cu ideea asta... ;)

    Tudor - stiu ca EI n-or sa accepte niciodata, dar intrebarea este cat o sa mai accepte ALTII bataia lor de joc... :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Presupunand ca povestea cu refuzul returnarii prin intermediari a tezaurului din Rusia este adevarata, eu nu inteleg motivele ce au stat la baza acestui refuz. Doar pentru ca nu s-ar fi facut "oficial"?

    RăspundețiȘtergere
  21. Din ce-am inteles eu din explicatia pe surse de pe blogul lui D Selaru, rusii au intins o capcana, incercand sa scape de problema printr-o firma privata olandeza. Deci probabil ca era in dezavantajul Romaniei sa accepte.

    RăspundețiȘtergere
  22. Si care e capcana? Asta nu inteleg.

    Nu e mai important faptul ca ne-am recupera tezaurul decat o chestiune de orgoliu (ca alta explicatie eu nu gasesc)?

    Sau are cumva implicatii juridice returnarea "neoficiala"? Daca da, care ar fi aceste implicatii juridice?

    RăspundețiȘtergere
  23. @Seb

    Capcana era ca rusii nu recunosteau oficial ca au returnat Romaniei ceva, ci externalizau treaba printr-o firma privata. Adica ei nu vor sa incheie problema frumos prin intelegere intre parti, ci ofera ceva 'aruncat' printr-o firma. Probabil ca ceea ce ofereau era mai putin sau de natura indoielnica fata de ceea ce cerea partea romana. Mai stiu ca la mijloc ar mai fi fost nu doar aur ci si tezaur de obiecte istorice. Probabil ca de asta romanii au refuzat, pentru ca asa rusii ne inchideau gura si pasau treaba unei firme private. Faptul ca Rusia nu vrea returnarea tezarului printr-o recunoastere juridica la nivel de state cred ca mai are si niste implicatii juridice.

    RăspundețiȘtergere
  24. Implicatia juridica ar fi crearea unui precedent, daca Rusia recunoaste oficial ca a primit tezaurul. Din cate stiu nu recunosc oficial. Exista o discutie ca tezaurul n-ar fi ajuns in Rusia, ci ar fi fost papat de comunisti.

    Mai multe ar trebui sa stie Ministerul de Externe, care se ocupa de negocieri. Cred ca au dat niste interviuri prin presa, daca le cauti pe net.

    RăspundețiȘtergere
  25. Pe blogul respectiv scria ca e vorba de restituirea integrala a aurului (93,4 tone). Si nu scria nimic ca aceasta returnare a aurului ar fi conditionata de renuntarea la pretentii privind valorile de alta natura (documente, opere de arta, alte obiecte).

    Cautasem putin informatii suplimentare si singurele referiri la restituirea tezaurului prin intermediari le-am gasit exclusiv in sursele "alternative". Nu am gasit nimic in presa oficiala. Poate nu am cautat suficient.

    RăspundețiȘtergere
  26. Seb - aia cu returnarea pe care am refuzat-o noi nu o prea cred nici eu, dar restul raspunsurilor par destul de plauzibile. Iar la intrebarile privind sursa Dan s-a cam fofilat... :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Am citit de curand un articol pe un blog frecventat si de tine referitor la China, America si argint.Era o poveste din alte timpuri.
    Nu stiu de ce povestea de acum cu BM si aurul seamana putin.
    Ramanem optimisti, chiar daca a trecut 5 noiembrie si n-am iesit la bere. :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Eugen, toate lucrurile au legatura unul cu altul, everything is in relation with everything, vorba lui Gandhi.
    ...
    Daca ne luam dupa ce spune istoria, dupa depresia din '30 a venit un razboi mondial.
    ...
    Da, in Romania dintre '90 si '95 (ca in tot estul Europei) s-a prabusit un sistem; exista insa alternativa capitalista, vazuta ca o salvare, si a fost implementata. Se pare ca it didn't quite work out.
    ...
    Varianta cu stransul surubului merge un timp, dar orice surub, daca il tot strangi, la un moment dar se rupe...

    RăspundețiȘtergere
  29. Akhenaton - istoria e ciclica, dar asta nu inseamna ca toate ciclurile sunt identice. Iar apropo de 5 noiembrie, daca tot ziceai ca ai vazut filmul, atunci stii ca in primul an au fost artificiile. Abia in toamna urmatoare au curs valuri.. de bere... :D

    Free Drive - exista alternative si de data asta, doar sa vrei sa le cauti si sa le vezi... ;)

    RăspundețiȘtergere
  30. Seb - Actualul ministru de externe zice ca Rusia nu a oferit nicio restituire de aur pana acum.

    Daca te intereseaza mai mult, poti sa faci o adresa catre minister, cum a facut si ziaristul de fata.

    Eu stiu ca am citit un interviu cu Isarescu in care a spus ca de fapt cea mai valoroasa parte din tezaur ar fi cea de obiecte istorice. Parca era vorba de bijuteriile coroanei si niste obiecte dacice, dar s-ar putea sa ma-nsel.

    La partea cu legalitatea, dupa cum se vede din linkurile de mai sus, Rusia nu recunoaste oficial chestiunea tezaurului. Partea romana se pare ca are documentele originale care demonstreaza asta, deci daca recunosc, probabil ca trebuie sa returneze destul de mult. Daca a fost vreo oferta printr-o firma olandeza, mi se pare normal ca ministerul de externe nu incheie intelegeri de returnare a tezaurului cu o firma privata, fara sa aiba o recunoastere oficiala a rusilor.

    RăspundețiȘtergere
  31. Frumos era ca Isarescu sa raspunda la toate intrebarile alea si atunci macar puteam sa discutam mai la obiect. De fapt asta a fost si apropoul lui Dan: daca mimoza de benerel se ia de ziaristi si apoi tace chitic cand e vorba de chestii serioase... hai sa vedem care ar fi eventualele raspunsuri, reale sau nu... :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Nu stiu cum e la BNR, dar stiu ca la orice institutie publica functioneaza o lege privind informatiile publice. Probabil ca in baza ei a facut si el o adresa la BNR, dar ca sa primesti raspuns trebuie sa astepti termenul legal. Daca se aplica legea respectiva, nu se poate spune ca BNR n-a raspuns pana nu trece termenul legal. S-ar putea sa fie un carlig de ziarist sa spuna ca n-a raspuns, ca sa puna presiune pe el.

    Si, btw, poti sa fii sigur ca nu raspunde isarescu la adrese, le scrie un functionar si eventual se uita un consilier daca e-n regula.

    RăspundețiȘtergere