marți, 9 noiembrie 2010

A Message to the World

Spuneam zilele trecute ca recentul documentar al celor de la NIA forteaza un pic lucrurile in incercarea de a trezi lumea la realitate.

Ultimul lor comentariu privind nou-anuntatul QE2, adica crearea din nimic a inca 600 miliarde dolari, este in schimb foarte bine enuntat:



Imi place mai ales ideea de la inceput. Cu sutele de miliarde de dolari nou aruncate in joc, FED nu taxeaza doar viitoarele venituri ale americanilor. Ci toata munca din trecut a intregii lumi care isi pastreaza castigurile in dolari...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

25 de comentarii:

  1. pe langa faptul ca lumea intreaga isi vede dolarii pentru care a muncit pierzind din valoare, cele 600 de miliarde noi vor pleca din USA si se vor duce fix in tarile BRIC si vor cumpara actiuni, real estate, bonds, whatever...
    deci bogatia lor actuala e cumparata cu "thin air" de americani.

    auzita ieri parca pe la bloomberg

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai asta e mecanismul: hartiutele noi create sunt folosite pentru a cumpara bunuri reale. Iar cu cat sunt mai multe hartiute care incearca sa cumpere aceleasi bunuri, valoarea hartiilor scade si pretul bunurilor raportat in FIAT money creste.

    RăspundețiȘtergere
  3. vad ca virgula chinezii, dupa ce au cumparat ceva Au acu 1-2 ani, acum incearca sa scape de dolari prin EU (programe, autostrazi, etc). destepti baietzii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu doar aur, ci si materii prime din africa sau america de sud, petrol din rusia sau iran, industrii si fabrici din toata lumea. Multe dintre tranzactii fiind negociate pe contracte viitoare sau pe schimburi directe, eliminand necesitatea utilizarii dolarilor ca mijloc de schimb.

    Urmaresc miscarile facute de chinezi de mai bine de doi ani asa cum ziceam si aici: China vs US - faza a doua ?

    Cred ca intre timp ne-am apropiat de faza a treia. Aceea in care chinezii nu doar ca le arunca in fata americanilor problemele sau le scad ratingul la agentiile proprii. Ci vor anunta oficial ca nu vor mai sustine sistemul financiar bazat pe dolar ca moneda de rezerva internationala. Pentru ca deja ii costa mai mult sa sustina deficitele americanilor decat sa renunte la rezervele in dolari pe care le mai au.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca nu e doar China aicea, Flavian. Ma gandesc ca sunt multi care se simt trasi pe sfoara de ce face America acum, devalorizand dolarul. Oare ce se intampla daca mai multe banci ies in piata forex si vand la greu dolari? Pe masura ce vand, isi pierde valoarea, deci pierd si vanzatorii. E exact ce ar vrea americanii, pana la un punct. Asa ca americanii stiu ca toata lumea e blocata cu rezervele lor de hartie.

    Eu astept sa vad ce bairam o sa fie cand or sa inceapa solicitarile de livrari la aur fizic de la clientii foarte mari, cand jocul incepe sa se inchida.

    Butonul e la mana chinezilor, zic eu, care se sfatuiesc cu restul din UE si BRIC cum sa decurga tranzitia fara socuri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact, sunt mai multi implicati. China are butonul iar pana de curand europa inca tinea partea americanilor. In ultima vreme in special nemtii, locomotiva europei, vad ca incep sa gandeasca pe aceeasi linie ca si chinezii.

    Soarta dolarului e pecetluita dar si eu sunt curios daca ceilalti impreuna vor reusi sa faca tranzitia asta treptat, eliminand partile bolnave ale sistemului fara a-l da jos cu totul.

    RăspundețiȘtergere
  7. butonu-l au americanii, nimeni altcineva !

    RăspundețiȘtergere
  8. Ei au alte butoane, mai mari si mai rosii... la fel ca si rusia... :)

    Ba rusii cred ca aveau chiar mai multe in anii 80 si tot au dat faliment... ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Diferenta dintre URSS si SUA era ca si intre democrati si republicani. Acelasi sistem cu doua fete: primul un totalitarism cu burta goala, (periculos, caci mare risc de revolutie) al doilea, un totalitarism cu burta plina, mult mai eficient si cu aproape zero risc de revolutie violenta. Primul trebuia oprit !

    RăspundețiȘtergere
  10. Corect. Din pacate intre timp si al doilea totalitarism a depasit limitele de suportabilitate ale planetei, pentru ca a mancat prea mult. Asa ca nici asta nu mai dureaza mult... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu prea inteleg o chestie. De ce zice tipul asta ca o taxa noua doar pentru americani "va afecta doar veniturile noi" pe cand inflatia afecteaza "tot ceea ce deja am castigat, tot ceea ce am economisit".
    Parerea mea e ca o noua taxa face cam acelasi lucru, doar cu o viteza diferita. Sau am inteles eu gresit ce e inflatia?
    Stiu ca inflatia e o taxa ascunsa, ca oamenii nu se revolta impotriva ei si de aceea poate e mai usor de introdus fata de o taxa "pe fata", usor de disecat si combatut. Dar principial nu e acelasi lucru, dupa cum inteleg eu?
    Multumesc pentru clarificari.

    RăspundețiȘtergere
  12. De acord Flavian, lupta se da pentru cine ramine, iar eu cred ca de data asta lupta dintre americani si chinezi, va afecta in prima faza popoarele sarace iar apoi se va deplasa in terenul interior al tarilor, intre oportunisti si restul.

    RăspundețiȘtergere
  13. voevod - sa zicem ca tu castigi pe luna 100 dolari cu care poti cumpara 100 paini. Mai ai de asemenea la saltea pentru zile negre 1000 dolari care valoreaza si ei 1000 de paini.

    In momentul in care statul iti baga o taxa, sa zicem de 10 dolari, tu vei castiga 90. Pretul painii ramane insa neschimbat si poti cumpara 90 de paini cu un salariu. Neschimbata ramane si valoarea rezervei tale cu care poti cumpara tot 1000 de paini.

    In cazul in care FED imprima, creeaza inflatie si devalorizeaza dolarul, asta inseamna ca painea se scumpeste. Ajunge 1,2 USD sa zicem. Tu castigi tot 100 de USD, dar vei cumpara doar 83 de paini cu ei.

    Dar mai rau este ca din cei 1000 de USD pusi deoparte, nu mai poti cumpara decat 833 de paini. Deci statul te-a taxat atat pe veniturile viitoare din salariu, cat si din munca agonisita in trecut.

    Cat de rau pot ajunge lucrurile ? Uite aici: Valoarea banilor - material cu poze. Statul iti poate fura prin inflatie 99% din munca ta pusa deoparte pana ajungi sa iesi la pensie. Mai rau, cand inflationeaza dolarul, nu se fura doar de la americani ci de la toate tarile.

    Pentru ca dolarul e moneda folosita in tranzactiile internationale si aproape toate bancile centrale din lume au rezerve de dolari.

    RăspundețiȘtergere
  14. horatiu - daca chinezii sunt suficient de smecheri, iar in ultima vreme tind tot mai mult sa cred asta, nu vor transforma povestea intr-o lupta china-america. Ci intr-una america vs restul lumii.

    Deja au de partea lor tarile BRIC, pe PIGS au inceput sa-i cumpere in ultima vreme cu tot felul de masuri de ajutor, iar nemtii si francezii cocheteaza si ei tot mai tare cu ideea renuntarii la dolar.

    Ramane sa vedem cum vor evolua "tratativele" pe viitor... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. seful BM neaga ca ar fi spus asa (faza cu aurul) dar recunoaste ca totusi, nu ne putem preface ca nu vedem ca pe piete aurul a devenit o moenda alternativa:
    http://af.reuters.com/article/metalsNews/idAFSGE6A904Z20101110

    RăspundețiȘtergere
  16. @horatiu
    foarte tare comparatia URSS vs SUA
    de acord

    RăspundețiȘtergere
  17. Apropo de banii cu care bancile au ramas blocate. Se poate face o smecherie pentru a scapa treptat de ei.

    Americanii sunt obligati de propria lege sa accepte dolarul ca legal tender in SUA. Bancile care au rezerve in dolari pot sa cumpere active din America, care nu le ridica productia. De exemplu metale pretioase sau alte resurse. Cam cum a facut China cu surplusul ei prin America de Sud si Africa.

    Dar ar fi misto ca Europa sa le intoarca favoarea devalorizarii americanilor, folosindu-le hartiile sa le cumpere din active. Cred ca s-ar devaloriza mai putin/incet decat daca ar incerca sa scape de ei in piata financiara. Pentru ca Fedul ar fi fortat sa sterilizeze excesul de lichiditate autohtona.

    Cred ca bancile centrale ar fi destepte sa inceapa sa-si reduca expunerea pe dolar.

    RăspundețiȘtergere
  18. e 11 azi, la ce sa ne asteptam ?

    RăspundețiȘtergere
  19. need2trip - seful BM o da cotita acuma, ce sa faca.. :)

    Tudor - pai asta au cam facut in ultima vreme, mai putin mugurel al nostru care s-a apucat sa cumpere bond-uri americane acum cand se sparge bula

    grig - sa ne asteptam la o lume mai buna... :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Salut!
    NIA exagereaza mult in materialele publicate. Cel putin in end of liberty au tocat 5 minute din documentar cu un nobody care si-a ascuns in pivnita sare, orez si fasole pentru un an si din asta au facut mare isterie nationala. Come on! Am scris mai multe despre documentarul lor aici: http://monkey-100.blogspot.com/2010/11/sfarsitul-libartatii-opinii-personale.html
    In alta ordine de idei NIA in fiecare postare menita sa ne impresioneze ne face si sugestii de actiuni si alte optiuni financiare. Ma intreb care e scopul lor final, pentru ca nu vad atata filantropie. Ma intreb daca sugestiile lor de actiuni din fiecare mail nu sunt o tehnica abila de manipulare

    RăspundețiȘtergere
  21. Ai dreptate, in end of liberty au cam exagerat. Mi-a adus aminte de stilul lui moore cu prostioarele lui, de aceea nu l-am mai recomandat pe aici. M-a surprins oarecum, deoarece meltup a fost destul de reusit.

    Sper ca lumea sa faca diferenta intre faptele prezentate corect in anumite materiale si distorsionarile sau reclama pe care si-o fac cei de la NIA in altele. Eu personal incerc sa le prezint doar pe cele in care ideile cu care rezonez sunt preponderente. Mi se pare cel mai corect asa.

    P.S. Imi place blogul tau, inclusiv titlul... :)

    RăspundețiȘtergere
  22. apropo de inlaturarea USD ca moneda globala...
    "se spune" ca Saddam incercase sa tranzactioneze petrolul in euro...avand ca urmare invazia americana din 2003.

    RăspundețiȘtergere
  23. Saddam, pe langa faptul ca era "usor" bezmetic, a incercat renuntarea la dolar de unul singur si cam devreme pentru binele lui. Dar si daca n-ar fi facut-o, americanii pusesera oricum ochii pe petrolul irakian... ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. @Flavian: multumesc, imi pare bine ca iti place blogul meu.
    @John: Invazia din Irak a fost decisa imediat dupa 2001 (portavioane plecand in golf inca din septembrie). Sadam a mutat rezerva nationala Irakiana din dolari in euro mult mai tarziu (prin 2003 parca) si a fortat tranzactionarea putinului petrol permis in euro. Astfel a castigat si suportul europei centrale pentru razboi (franta si germania fiind categoric impotriva invaziei).

    RăspundețiȘtergere
  25. Unii zic chiar mai devreme de 2001 cand totul fusese deja pregatit in asteptarea 9/11 cu cateva luni dinainte... :)

    RăspundețiȘtergere