marți, 2 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

O noua serie de noutati, desi stirile cele mai importante sunt inca in asteptare. Urmeaza vreo trei date interesante, despre care am tot discutat noi pe aici. Pe 5 noiembrie ar fi campania Let's do it Romania in varianta remember, remember the 5th of november. Sau 15th daca e sa vorbim de Brasov. Pe 11 noiembrie e povestea G20 cu china, us si monedele. Iar pe 7 decembrie tocmai discutam despre treaba cu bancile. Dupa ce trecem cu bine de toate, fara sa se intample din nou mai nimic, putem sa ne pregatim linistiti de sarbatori... :)

Dar pana atunci hai sa vedem ce a mai aparut interesant in ultimele zile. Incepem cu o radiografie excelenta a presei romanesti si a diferitelor motive care stau in spatele articolelor ce apar in domeniul economic. De la Cristian Dogaru avem: 1 euro pentru acest blog. E mult, e putin...?

La inceput a fost AIG. Cea mai tare din parcare companie de asigurari care nu avea rival si care nu putea sa dea faliment. Era privita drept siguranta absoluta si oricine indraznea sa gandeasca contrariul era privit cu mirare si surpriza. In 2008 au dat faliment. Ma rog, faliment e un cuvant urat, mai nou se zice nationalizati. Incurcate sunt caile bancilor. Am invatat cuvinte noi. Bailout. Too big to fail. Dar rusinea a ramas. Motiv pentru care au vrut sa o ia de la capat. Sa-si schimbe numele, sa uite lumea renumele excelent devenit peste noapte o rusine. Asa s-a nascut Alico. Aceeasi marie cu alta palarie. Iar acum palaria a fost vanduta cu totul: Alico, actionarul majoritar al Alico Romania (fosta Aig Life), a fost cumparata de MetLife cu 16,2 miliarde dolari

De povestea cu imobiliarele americane, magariile ce apar in ipotecile respective si alte amanunte despre scandalul forclosure am mai discutat noi pe aici. Se pare ca intr-adevar ar fi picatura ce va umple paharul de data aceasta: Imminent Big Bank Death Spiral. Pentru detalii privind acordul Plaza despre care se discuta acolo, puteti gasi detalii aici: Plaza II is the wrong approach for global rebalancing. Stiu ca lucrurile par tot mai sumbre, dar exista si unele zvonuri interesante privind povestea cu monedele. Cica in acest moment chinezii vor si au puterea ca impreuna cu nemtii, rusii plus inca doua-trei tari sa garanteze dolarii aflati in circulatie in exteriorul americii pentru a crea un fel de sistem paralel si o moneda internationala care sa nu mai fie la mana unui singur stat, posibil chiar garantata in metale pretioase. Ideea e tocmai de a preveni colapsul total al finantelor mondiale atunci cand americanii se vor recunoaste faliti in mod oficial.

Astfel dolarii aflati in posesia americanilor vor putea fi inflationati fara a afecta restul de tari iar america va trebui sa-si rezolve problemele in loc sa exporte criza in alte parti. Partea de economie sanatoasa, cercetare si industrie pe care o mai au va supravietui, pentru ca aceea ajuta intr-adevar lumea. Buba mare la ei e wall-street si acolo trebuie facute operatiile ce se amana de atata vreme. Din acest motiv tranzactiile cu marile corporatii financiare americane sunt oricum partial blocate. Chinezii au refuzat deja la plata anumite rahaturi obtinute din jocurile cu derivate sau asigurari si cred ca au cam scapat deja de stocurile de dolari, asa cum am mai explicat. Asteptam noutati dupa alegerile americane si G20-ul din 11 noiembrie sa vedem cat de reale sunt zvonurile. Personal cred ca asa ceva ar fi cam greu de implementat, dar cumva tot va trebui sa facem tranzitia de la vechiul sistem bazat pe FIAT money si lacomie spre un nou sistem bazat pe resurse si bun simt. Daca nu merge figura asta, ne intoarcem la varianta originala, cea cu descentralizarea.

Pana atunci, daca tot vorbeam de monede solide, n-ar strica sa aruncati un ochi si pe articolul asta: Silver Short Position Could Cost JP Morgan Billions in Losses. Da, am vazut aseara si ultima creatie a celor de la NIA, filmul End of Liberty. Nu, nu-l recomand. Pentru ca am impresia ca cei de la NIA merg in directia opusa fata de creatorii unor materiale gen Zeitgeist. Acestia prefera sa te sperie la inceput, cat sa te trezesti si apoi iti arata ca exista alternative mai bune. NIA a incepuse binisor cu analiza alternativelor, dar acuma a trecut la partea cu speriatul. Go figure... :)

Iar in final, ca sa nu uit, asa cum zice ZH azi e ziua in care aflam adevarul despre QE2 si despre inca o chestie nesemnificativa privind alegerile politice din US: Frontrunning: November 2 - Pre-QE2 Day... Oh And Some Meaningless Election Is Going On. Aseara bursele au urcat umpic, iar aurul s-a mentinut relativ stabil. Vedem cat de curand care va fi si efectul mult-anuntatei masuri de a mai incinge un pic tiparnitele de dolari ale lui helicopter Ben. Pana atunci, daca tot vorbeam de politica si de ZH, am mai gasit un articol interesant la el: Suspicious Package Found At Angela Merkel's Office. And it's not even November 5th yet... :)

Inchei cu un filmulet gasit cu ajutorul lui horatiu, traim vremuri cu adevarat interesante:



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

20 de comentarii:

  1. Aia cu Merkel m-a lasat si pe mine paf.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta discutia pe SP :). Instigatorule :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, softpedia recidiveaza iar dupa povestea cu imobiliarele explicata de renderman in partea unu, doi si trei.

    Au sters cu totul primul topic dupa ce se stransesera patru pagini de discutii, iar acum l-au inchis si pe al doilea: falimente pe 7 decembrie

    Am incercat un drept la replica pe "o lume fara banci" dar nu stiu cat va rezista si topicul asta. Ce sa-i faci, vorba lui costel.. prostia se lecuieste greu... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Gata, s-a rezolvat, m-au suspendat pana pe 8 noiembrie... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. :). Ca tot vorbim de banci Frauda MKB

    Unii se lecuiesc greu, altii nici nu concept realitatea alfel decat roz, iar o parte importanta sunt saracii cu duhul. Manipularea pune in umbra ratiunea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristian - stai ca eu acum fac legatura, tu esti khris de fapt ? :)

    Se pare ca se inmultesc cazurile de frauda, parca ultimele erau cu directoarea de la care CEB fusese arestata si furtul din conturi de la BCR.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu e decat o coincidenta de nume :). Crezi ca, la cata publicitate face kris bancilor in spatiul lui, si-ar mai pierde timpul pe alte meleaguri :D? Si sunt sudist, nu banatean :).

    RăspundețiȘtergere
  8. De aia ma miram, ca tocmai pusesem link la articolul lui CD si reply-ul lui khris de aici... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Flavian ! Proscrisii de pe softpedia se aduna :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Dap, ce sa-i faci, istoria imobiliarelor din 2008 se repeta in 2010 pe aria economica. In anul urmator s-au lamurit toti in ce priveste imobiliarele, se vor lamuri cat de curand si cu bancile. Alti actori, aceleasi conceptii... :)

    Vad ca l-au banat si pe mihai, l-or fi crezut clona, desi saracul chiar n-am nici o treaba cu el.

    RăspundețiȘtergere
  11. Flavian, Softpedia este doar o falsa iluzie de forum - comunicare libera.
    De fapt este o platforma de spalare a mintii in directia in care dicteaza publicitatea.
    Se intampla pe aria auto, pe jurnal de case, imobiliare (adminii chiar s-au laudat cu investiile imobiliare in Pipera City).
    Propietarii softpedia (Courage, TurboTrabant si MoneyTalks) au facut bani seriosi prin faptul ca au speculat nisa de socializare de tip forum in romania...au fost primii la feliile de tort.
    Ajunsi la un nivel financiar considerabil sunt dependeti de lumea existenta si o schimbare de directie i-ar trimite din nou la munca.
    In fine noi sa fim sanatosi si sa ne reintalnim si in realitate intr-o lume mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  12. Stiu, cunoastem istoria "voievozilor" pe pe softpedia. Am ramas placut surprins ca totusi destula lume a inteles mesajul pe care incercam sa-l transmit acolo si au continuat sa sustina ideile respective in ciuda represaliilor. Cum ziceam si cu alte ocazii, importanta este ideea si nu omul care o transmite... :)

    Toate cele bune si tie.

    RăspundețiȘtergere
  13. Bineinteles.. eu de cand zic ca daca chiar vrem sa folosim bani exista paypal si western si alte n companii care pot oferi aceleasi servicii mai ieftin, mai rapid sau mai eficient.

    Care neavand monopol saracele, nu imprima bani aiurea ca bancile centrale, nu inmultesc banii din depozite ca bancile comerciale si nici nu te comisioneaza 20-30 euro pentru un banal transfer international.

    E chiar tare: Since opening 18 months ago, their virtual bank now has 180,000 users doing more than 7,000 transactions a day through 500 “branches” — mom-and-pop kiosks — in Delhi and 200 more in Bihar and Jharkhand, the hometowns of many maids and migrants.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce frumos creste aurul (+44$/uncie). Acume 1381. La fel si bursele. Acum, sa vedem miscarea lui Trichet. Maine va fi o zi interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am citit si eu cateva articole. In principiu multe sunt interesante prin insolitul si senzationalul pe care il degaja, senzatia persistenta de divertisment. Le citesti cu sufletul la gura, precum romanele lui Dan Brawn, dar odata cu ultima fila povestea s-a terminat si vraja s-a rupt.

    Din ce-am retinut eu, poate incorect pentru ca citit in viteza si putin pe sarite (din lipsa de timp dar vrand sa acopar cat mai mult): bancile sunt rele, ele ne cam fura, vor da faliment toate, ce bine-mi pare, vine criza mondiala si sistemul financiar intra in colaps, banii de hartie isi pierd orice valoare, institutiile statului se prabusesc, lumea paraseste orasele si se retrage sa traiasca in comunitati idilice, o vreme va fi putin mai greu dar cu stocuri de mancare si combustibil ajungem noi la liman si vom reconstrui totul pe baze mai sanatoase, sa speram ca ne ajuta si extraterestrii, intram curand in epoca iluminarii, China va domina lumea, ea ne va salva, prezicatorii sunt printre noi, vine al III-lea razboi mondial, Perter Schiff avea dreptate.

    Alooo, trezirea. :) Din scenariile de mai sus, e suficient ca numai doua, trei banci importante sa dea faliment si ne-am dus pe copca cu totii, rau de tot. Daca aveti impresia ca tot ce poate-ntampla e ca unii dintre noi vor scapa de credite, sunteti naivi. Urcand nivelul dramatismului un pic, prabusirea monedelor va insemna reintoarcerea la epoca medievala. Si nu la mici comunitati auto-suficiente ci hoarde de zombie (eh, poate nu chiar de zombie) care-ti impusca sotia si-ti fura rosiile din gradina. Reconstructia, daca va mai avea loc, va dura sute de ani, cel putin, si se va trece iarasi prin punctul in care suntem astazi. Pana atunic insa, populatia Pamantului se va reduce semnificativ si va aluneca in barbarismul specific evului mediu.

    China. Munca fortata, exploatare, dictatura crunta. Din afara pare productiv, asa e, dar decat sa traiesti acolo mai bine speli vase la Paris. China, in caz ca ar putea, nu o sa salveza lumea, cel mult o-nhama in lanturile unei sclaviei si mai negre, hranite cu ratii de orez. Daca veniti la mine la firma si lucrati pe un dolar pe luna, sa vezi ce productiv o sa devin, rup piata. Devalorizarea monedei e o prostie.

    Extraterestri. Poate exista. Dar de ce ne-ar ajuta? Au resurse din plin, n-au ce face cu ele si sunt foarte buni la inima? Vise, sperante. Nu imposibile, dar sanse mai mari ar fi sa castigi premiul cel mare la loterie. De 30 de ori la rand. Jucand mereu aceeasi combinatie. Ar putea fi exact ca noi: in 50 ani descoperim un sistem de propulsie electro-magnetica, in alti 50 de ani il perfectionam, in exact 101 batem la usa unei civilizatii, sa zicem la nivelul Europei anului 1800. Ce credeti ca e mai probabil, ii luam acasa si le facem baie sau le dam cu bombe-n cap si le luam tot ce au? Sau sunt foarte avansati, traiesc numai din energie, si se distreaza spargand "bule" de carbon. Pe noi. Scenariile sunt numeroase dar in privinta celor cu final fericit pentru rasa umana eu as fi mai circumspect. E plazibil sa crezi in energie ieftina si abundenta, e prostie sa crezi in energie infinita. Ieftin si abundent este si carbonul. Asimov calculase, in mod serios, ca rata de expansiune a unei civilizatii galactice ar fi limitata, chiar si de cantitatea de carbon existenta in univers. Pentru ca n-ar exista material suficient, lasand la o parte procesul de asimilare.

    Cam asta ar fi parerea mea, pe scurt. Fara intentia de a jigni pe nimeni. E important sa explorezi alternative si sa gandesti impotriva curentului dar nu sa faci din asta un scop in sine. Exista atat de multe pareri si pronosticuri incat e statistic imposibil ca unele sa nu se adevereasca. Asta nu inseamna insa ca autorul lor este profet.

    E foarte posibil sa fi interpretat eu gresit. In orice caz, o parere in plus. Eventual off topic. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Cristian - a ajuns la 1385 intre timp, vad ca bursele urca si ele, sunt curios si eu cat va mai dura efectul celor 600 miliarde anuntate de helicopter Ben

    Ender - e o opinie. Pe care eu consider ca ti-ai creat-o in urma unei lecturi superficiale si intelegeri cel mult partiale ale articolelor pe care zici ca le-ai rasfoit pe aici. O sa las mesajul pentru ca este exprimat destul de aproape de limitele bunului simt si apreciez ca te-ai straduit sa-l concepi. Dar nu ma voi obosi sa raspund la el, vezi la rugamintea mea privind comentariile de ce... :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Flavian

    Programul Fedului va tine aproape un an. El va consta in interventii lunare pentru marirea masei monetare. Deci la cei 600 de miliarde, trebuie sa calculezi efectul in functie de multiplicatorul monetar.

    E genial ce face Bernanke acum. El introduce mai multa lichiditate in sistem, dar nu o face rapid, ci treptat. Banii astia vor ajunge tot la marii dealeri care vor ridica bursele cu ei. Ei spera ca efectul sa fie atragerea investitorilor pe bursa, pana la urma, pentru a trage dupa ei si consumul. In cel mai rau caz, cumpara timp.

    Pe de alta parte, chestia asta devalorizeaza dolarul si pregateste terenul pentru plata datoriilor cu banii creditorilor.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ender

    Orice e posibil. Nu inseamna ca, daca scenariul catastrofal e de nedorit, e imposibil. Am vazut eroarea asta la multi "analisti", confunda ce (nu) s-ar putea intampla cu ce (nu) ar vrea ei sa se intample.

    Daca un sistem e falit, orice s-ar face pentru salvarea lui pana la urma va fi pe degeaba. Cred ca discutia pe tema asta a bancilor a pornit de la cat de viabil e sistemul, dupa ce s-a vazut in 2008. De obicei cand se intampla un cutremur mare nu mai are loc unul mai mare sau la fel, doar niste replici si se calmeaza lucrurile. Vom vedea daca ce a fost in 2008 a fost deja un cutremur sau doar o mica zgaltaiala si urmeaza ceva mai mare. Dar criza de la toate nivelurile nu poate fi ignorata. E suficient sa vezi cata incredere mai au oamenii ca politicul le rezolva problemele sau economicul. Deci nu e vorba doar de a reporni sistemul cum a fost, ci daca el mai poate functiona cum a fost.

    RăspundețiȘtergere
  19. Tudor, ramane sa vedem cat de "geniala" a fost treaba. US nu mai poate face figura lui Volcker din anii 80 ca sa salveze dolarul. De data asta au datorii infinit mai mari ca atunci si ar intra pur si simplu in faliment.

    Pana la urma alegerea e simpla: print or go broke. Se pare ca au ales prima varianta. Unii zic ca de fapt nici nu a prea fost o alegere... ;)

    RăspundețiȘtergere