Hello World! Azi o sa incep noutatile cu anuntul despre crearea site-ului firdepir la care voi colabora de acum. Este o revista online in care voi pune materiale la comun cu membrii unui grupulet pe care il cunoasteti deja in mare: Gab, X, pai mei, Mihai, Irina si alti amici de pe aici sau din alte parti. Cat de curand mi s-a promis ca vom avea si un forum, unde sa putem discuta mai pe larg materialele respective sau alte subiecte de interes. Tot la capitolul colaborari intra si articolul Hidrogenul, o alternativa energetica publicat pe site-ul celor de la energiialternative.net ca un sumar introductiv in povestea utilizarii apei drept combustibil de care ati mai citit pe aici. Pentru cei care asteptau noutati, povestea nu s-a incheiat si experimentele continua, dar timpul din pacate este resursa cea mai critica.
Hai sa trecem acum si la alte capitole. Sa mai zica cineva ca proiectele lui Jacques Fresco cu constructia modulara ultra-rapida sunt vise: Ark Hotel Construction time lapse building 15 storeys. Hotel de 15 etaje. In 6 zile. Doua zile pentru structura si patru pentru finisaje. China, of course. In alta ordine de idei, o constructie de 28 etaje a luat foc in Shanghai zilele trecute. Treaba a fost destul de trista iar din cate se poate observa in fotografii cladirea a ars nu gluma. Nivele intregi cuprinse total de flacari, nu ca la americani pe 9/11, iar cu toate astea blocul nu s-a prabusit. Ceea ce nu face dacat sa alimenteze si mai tare suspiciunile celor care incearca cu tot dinadinsul sa afle ce s-a intamplat de fapt atunci: Architects & Engineers for 9/11 Truth.
Hai sa ne mai distram un pic si pe teme economice. Bloomberg: Zona euro se prabuseste ca un domino, solutia e renuntarea la moneda unica. In mod clar, trebuie sa facem ceva, la naiba. Doar tocmai am imprimat 600 miliarde si prea crescuse euro. Hai cu capra vecinului. Sa vezi ce misto va fi in curand. Important este ca EURUSD sa ramana 1,4. Ce conteaza ca la ei painea va fi 10 dolari si la noi 7 euro ? :) Unii insa sunt si mai simpatici. Cum zice si Razvan, cel mai interesant raspuns a fost asta: greseala cea mare a Irlandei e ca face parte din Europa si nu din USA... daca era Texas, era ok. Oricum, ideea ca pana si Krugman isi permite sa observe ca imparatul e gol demonstreaza faptul ca gluma asta numita sistem economic nu mai are multe zile.
Apropo de care. Capitolul previziuni. Roboteii aparent si-au ratat tinta saptamana trecuta. Aparent, pentru ca ceva miscari de trupe au inceput totusi zilele astea. Mediaticii televizati ne-au isterizat cu eruptiile solare, din care au facut un talmes-balmes ca de obicei. Cei care mai au nelamuriri, pot vedea ce spuneam la finalul ultimului calup de noutati. Apoi a fost povestea cu anuntul NASA si tam-tamul facut pentru un pui de gaura neagra aflat la mama naibii in alta galaxie. Multi spun ca a fost doar un test. Sa vada cum va reactiona lumea si ce speculatii se vor face pe aceasta tema. Iar speculatii au fost, slava domnului: unii asteptau extraterestri, altii ceva apa pe marte, se vorbea de un nou soare sau planeta nibiru si cate si mai cate. Asa au aflat si cei de la NASA ce isi doreste lumea si cat de pregatita este pentru un anunt mai serios in aceasta privinta.
Dar ziceam de robotei si de previziunile lor. Dupa povestea cu Irlanda, bursele au avut un mic soc aseara, metalele pretioase la fel. Deci startul s-ar putea sa fi fost dat. Iar intre timp am mai gasit niste materiale interesante care fac diverse corelatii intre tehnologia folosita de webbots si timewave zero. Spre deosebire de webbots care se bazeaza pe informatii culese de pe internet pentru a analiza perceptiile umane, in cazul timewave zero se lucreaza cu conceptul de noutate. Gasiti AICI un grafic exemplificativ unde minimele reprezinta zonele cu cele mai multe noutati, iar coborarile bruste reprezinta treceri de la perioade calme la cele agitate si pline de schimbari. Asa cum s-a intamplat de exemplu in vara 2008 si se asteapta in iarna acestui an: Terence McKenna’s Time Wave Theory.
Partea interesanta de care va spuneam este ca cele doua teorii, desi se bazeaza pe calcule total diferite, au perioade in care se suprapun: Explorations in Futures Forecasting. Recomand in special ultimul articol care are grafice foarte de detaliate si explicatii amanuntite pe aceasta tema. Ce ar mai putea declansa o noua poveste precum cea din vara si toamna lui 2008 ? Porcusorii europeni intrati din nou in lumina reflectoarelor, o noua criza imobiliara in US, vreo banca mare intrata brusc in faliment, motive sunt destule. Povestea va fi oricum intr-un fel sau altul legata de bani si de banci. Poate clientii nemultumiti vor reusi totusi sa traga un semnal de alarma pe 7 decembrie, cine stie. Faptul ca unii aleg inca sa ignore problema nu ajuta: Volksbank, data in judecata de 1000 de clienti. Oficialii bancii: Deocamdata nu am primit nicio notificare.
Tot mai multa lume incepe sa se trezeasca. De Eric Cantona ati auzit ? Probabil ca da. Am auzit chiar si eu care nu ma uit la fotbal, ma uit doar la scrima din cand in cand, prietenii stiu de ce. Nu, nu e vorba de meciuri aici. Dar faptul ca si un fotbalist ajunge sa priceapa lucrurile mai bine decat multi economisti din ziua de azi spune multe. Francezii tot francezi. Au stiut intotdeauna cum sa dea lectii in ce priveste revolutiile. Relaxat, calm, linistit, elegant, legal. Fara stres, fara violenta si fara agitatie. Dar cu efecte mult mai puternice: Eric Cantona vs The Banks
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
retrasul banilor din banci pe 7 decembrie ar fix in interesul...bacanilor. pentru ca pasul doi: fiecare vrea sa ii asigure cumva, cumparand ceva cu ei...cum au economii putine majoritatea, banii o sa le ajunga pentru cateva cosuri la carrefour si cateva plinuri la benzinarie....intre timp pentru banci se va tipari cate ceva, si uite asa dam de inflatie....aia adevarata, cu bani mai multi la consumator, nu doar in bondurile guvernamentale...din pacate.
RăspundețiȘtergerevoevod - imi insusesc critica, e greu intr-adevar in ziua de azi sa gasesti materiale de calitate si surse de incredere. Cei cu pretentii de profesionisti au de obicei un interes intr-o directie sau alta. Iar ceilalti poate ca nu au intotdeauna timpul si resursele necesare pentru a face treaba cum trebuie. Facem fiecare ce putem intr-o lume in care (inca) banii primeaza si nu oamenii care stau in spatele cifrelor din fiecare cont... :)
RăspundețiȘtergereCD - In final tot acolo ajungem, one way or another. A fost simpatic acest animalutz cu comportament de capusa, care nu stie cum sa suga cat mai multe resurse pentru a creste la infinit. Economia e specie pe cale de disparitie. Oricat s-ar chinui unii sa o mai protejeze, e pe duca. Get used to it... ;)
In acest context treaba cu bancile e doar o idee pentru a schimba starea actuala de fapt care poti sa zici orice, dar numai logica nu este. Povestea cu 7 decembrie e doar un pas. Orice drum lung incepe cu un singur pas si continua apoi cu altul. Putem alege sa participam la el constienti sau sa ne lasam dusi de torent in momentul in care nu ne mai putem impotrivi acestuia.
asteptam forumul la firdepir ...unii sunt inca banatzi pe SP :)) si cred ca-mi bag si picioarele in el de SP.
RăspundețiȘtergerecu euro/usd la 1.4 ... las ca merge si la 1.3 ... urmeaza probabil Portugalia pe la primavara - vara...
cu NASA suna a test de dimineatza... n-ai vazut cum cresteau postarile pe hotnews exponential??
iar pt cristian dogaru: ma indoiesc ca 7 dec poate fi ceva pozitiv pt banci. aia cu "retras = consum" e departe...acu e "retras = de unde ca n-avem sa va dam"...sau "ok, IAR printam???"
Suspendarea mea pe SP s-a dus, de fapt s-a transformat in warning dupa vreo trei zile, dar mi s-a facut lehamite si n-am mai postat nimic de atunci.
RăspundețiȘtergereAsteptam forumul pe firdepir, Mihai se ocupa de asta. Propusesem si un site de stiri ca sa nu mai fac varza ca pe aici cu noutatile. Ceva gen hotnews, dar mai simplut si fara politica, sa vad daca prinde ideea. Poate il cooptez pe Jean-Claude pentru ajutor, ca si el se tot distreaza cu sapatul dupa noutati.
Cu NASA stiu, exact aia observasem si eu, nu doar pe site-urile de stiri, ci si pe la tv era isterie... :)
In contextul anuntului premergator care zicea ca a fost descoperit un obiect "in apropierea Pamantului", eu am crezut initial ca presa a preluat gresit stirea si ca poate e vorba de fapt de o gaura neagra la 50 de ani lumina de Soare, nu la 50 de milioane de ani lumina.
RăspundețiȘtergereS-a dovedit ca nu era o eroare si ca NASA a considerat noutate varsta "aparenta" de doar 30 de ani a gaurii negre respective.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere@voevod
RăspundețiȘtergereCartea aia "a-i citi-to" de tanar, probabil.
Seb, NASA are nevoie sa produca ceva sa justifice banii pe care ii cheltuie.;)
RăspundețiȘtergereAm scris ca avea varsta "aparenta" de 30 de ani. Evident ca radiatiile X detectate acum de Chandra au fost emise in urma cu 50 de milioane de ani.
RăspundețiȘtergereExplozia supernovei respective a fost observata pe Pamant acum 30 de ani. La 30 de ani de la explozie, radiatiile X detectate par a indica faptul ca in urma exploziei steaua respectiva s-a transformat intr-o gaura neagra.
Comentariul meu precedent era un raspuns la comentariul (acum sters) al lui Tudor.
RăspundețiȘtergerehttp://vimeo.com/11126782
RăspundețiȘtergereinertie ...
Seb - ai dreptate, in plus cine stie cum mai arata acum gaura neagra saraca, poate nici nu mai exista dupa atatea milioane de ani.
RăspundețiȘtergeredan - simpatic filmulet, mai sunt cativa care sar peste, dar mai mult de trei sferturi au reflexul format.. :)
@Seb
RăspundețiȘtergereAm sters comentariul, pentru ca citisem prea rapid comentariul tau. Exact, radiatia a ajuns acum 30 de ani, dar cei de la NASA nu au facut niciun efort sa explice in comunicatul lor. Suna mai bine sa zici am descoperit cea mai tanara gaura neagra, decat am observat cea mai tanara gaura neagra pe care o stim, dar intre timp e posibil sa fi disparut.
Gaurile negre ce s-au format in urma exploziei urmate de colaps a unei supernove (deci gaurile negre cu masa foarte mare) nu dispar. In cazul acestora, materia absorbita este intotdeauna mai mare decat masa pierduta prin evaporare (prin radiatia Hawking).
RăspundețiȘtergereSper ca nu sunt total off-topic. :)
Seb - eh, asta spune teoria actuala, practic nici ei nu sunt prea siguri ce si cum. E cam greu sa-ti faci o parere din observatiile de cateva decenii asupra unor fenomene ce se desfasoara pe parcursul a milioane sau miliarde de ani... ;)
RăspundețiȘtergereinteresant (daca aveti rabdare 11 minute) http://vimeo.com/7809605
RăspundețiȘtergereFlavian: e bine ca se misca lucrurile intr-o directie, si inteleg ca n-ai mult timp, acuma cam toti cred ca sunt in criza de timp din pacate, dar oricum daca participa mai multi tot o sa iasa ceva. Important e sa fie puse undeva resursele la comun, de exemplu mie mi-ar fi util sa stiu ce resurse online accesezi tu, informatii pe care le recomanzi.
De Wayne Dyer nu stiam, si The Shift e interesant. Sunt destui cu idei asemanatoare dar fara un background si fara practica (adica chiar sa simta si sa practice ceea ce vorbesc), de aia pana la The Shift nu prea am gasit valoare in videouri similare facute de altii (occidentali).
Informatii/resurse sunt multe, daca ati reusi o sintetizare astfel ca intr-un loc sa se gaseasca doar informatii valoroase, atunci deja v-ati atins scopul.
Dan - interesant filmuletul, in arta foto ca si in viata, perspectiva este totul.
RăspundețiȘtergerePentru resurse, asta e o lista uzuala: Adrese utile
Pe firdepir deocamdata sunt in dezbatere ariile ce vor aparea pe forum ca si aspectul final al paginii principale. Sper sa avem primele variante functionale cat de curand.
succes cu noul site si cu forumul.
RăspundețiȘtergereRaduceanu
Multumim. Chiar ne distram cu asta de vreo doua zile, sper sa il putem "lansa" oficial cat de curand.
RăspundețiȘtergerehttp://politics.slashdot.org/story/10/11/21/0112252/Estonian-Economist-Suggests-Abandoning-Cash
RăspundețiȘtergereRaul Eamets, professor of macroeconomics at the University of Tartu, proposed today during his TEDx talk that Estonia should stop using cash at all when adopting the Euro as the national currency.
Oare asta de adevarata? http://www.visurat.ro/2010/11/18/am-auzit-eu-bine-usturoiul-si-menta-devin-droguri/
RăspundețiȘtergereStiu ca aia e directia, dar mi se pare prea devreme.
Daca tot vrea sa mearga in directia aia eu ii propun sa renunte la bani cu totul. Atata vreme cat avem insa o economie bazata pe moneda, nu stiu daca se poate elimina cash-ul din schema... :)
RăspundețiȘtergereZvonuri despre codul vietii am auzit si eu, dar cat efect va avea la noi ramane sa vedem. Faptul ca din usturoi, menta sau alte mirodenii se pot extrage substante halucinogene o stiam. Auzisem chiar la un moment dat ca vor sa le incadreze la etnobotanice dupa cata isterie a fost si cu alea... :D
O nevazatoare (dar care se spune ca vede culorile oamenilor) pe nume Valentina a "prezis" ca omenirea va avea probleme mari in momentul in care nu va mai fi usturoi si ceapa :)
RăspundețiȘtergerehttp://gizmodo.com/5695657/land-of-the-free
RăspundețiȘtergereLand of the free :)
(e vorba de scannerele de la aeroporturi)
Era aceeasi care prevedea ceva razboaie pe 11 nov ? Ah, pardon, aia era cealalta nevazatoare... :)
RăspundețiȘtergereTricourile alea sunt tari. Daca apar, poate imi iau si eu unul... :D
Da, merge si cu alternatoare auto, daca acestea sunt suficient de bine construite si fiabile.
RăspundețiȘtergere