duminică, 14 noiembrie 2010

Noutati si comentarii

E luni dimineata si e cazul sa ne mai intoarcem un pic si la economie. Cat timp ne mai trezim la o cafea si asteptam sa vedem ce mai zic roboteii apropo de evenimentele de saptamana trecuta hai sa ne delectam cu vreo cateva noutati asa mai pe scurt, la prima ora.

Articolele lui Matt Taibbi pe tema bancilor si in special Goldman Sachs le-am mai recomandat eu pe aici. De data aceasta avem un articol pe tema forclosure. Ca de obicei, povestea e lunga dar merita din plin timpul necesar. Daca credeati ca la noi bancile fac abuzuri, stati sa vedeti cu ce falsuri in acte si prietenii cu judecatorii ale bancilor au de-a face clientii din US. In special incepand cu pagina a patra: Courts Helping Banks Screw Over Homeowners

S-a incheiat si G20-ul, fara prea mari rezultate la prima vedere. Irlanda calca tot mai hotarat pe urmele Greciei si se discuta deja despre sumele care se vor arunca in joc pentru salvarea lor: Irlanda ar putea primi un ajutor financiar intre 45 si 90 de miliarde de euro. Pe de alta parte, vecinii lor din grupul PIIGS au alte idei: Portugalia ar putea sa renunte la moneda euro. La fel ziceau si grecii mai acum ceva vreme, ca sa-l incurajeze pe Trichet sa le dea un pachetel de salvare cat mai mare. Si le-au dat. Vreo 110 miliarde. Dar sa vedem ce parere au si nemtii despre toate pachetelele astea: Ireland Urged to Take Aid by Officials Amid Debt Crisis

Despre aur se vorbeste tot mai tare in ultima vreme. Ca e moneda sau ca e investitie, ca e garantia sistemului financiar sau ca ar trebui sa il luam ca etalon, ca va scadea sau ca va continua sa creasca. Eu am vorbit destul, motiv pentru care astazi o sa pun doar cateva maxime pe tema asta:

We know that in this day and age, gold just can't be a standard currency. Forget "this day and age". In the next day and age, gold will be the standard currency.

You have 10% of your assets in gold right now. But as the price of gold keeps going up it may end up being 20% of your assets without even buying one more oz.

In today's world, what fool would sell Gold. You spend it if you must. It is real money...not a speculation vehicle.

The time to sell will be when you are selling it for a currency different than one of the existing ones.

Meteo. Va spuneam pe 18 octombrie ca tocmai avusese loc cea mai puternica eruptie din ultimele trei luni. Vremea calda ce a urmat de atunci sta marturie. Spuneam apoi ca daca pana in ianuarie nu vom mai avea si alte fenomene solare, vremea s-ar putea raci asa cum avertizau unii metereologi. Dar ce stiu metereologii ? Ei se uita doar la nori si ignora soarele saracii. Vineri a avut loc inca o eruptie care ajunge azi la noi. Nu e la fel de puternica ca cea de acum trei saptamani, dar s-ar putea sa ne mai ajute pana la finalul lui noiembrie cu inca vreo doua saptamani de vreme calda.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

19 comentarii:

  1. NU cumva prin aratarea problemelor din Irlanda si Portugalia se doreste mascarea problemelor Unq-lui Sam? Grecia a fost un hop mic, cele 2 tari luate la un loc lovesc dur dorinta Chinei de a schimba rolul dolarului, sau ma insel?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineinteles ca servesc si la asta... :)

    Oricum euro a inceput sa scada fata de dolar de cateva zile.

    RăspundețiȘtergere
  3. cuie.decat in aur, mai bine investiti in cuie, ca-s mai folositoare.
    problema aurului e ca nu-i suficient ca sa fie moneda; banii teoretic ar trebui sa fie masura bunurilor si serviciilor produse intr-o economie si nu exista suficient aur sa fie pus in circulatie ca sa platesti plinul la benzina, cafeaua la starbucks si biletul de avion pentru vacanta in Caraibe.
    are valoare intrinseca, nu zic, dar nu-l vad ca moneda; unii il folosesc to store value, reserve, aia-i alta treaba, si din punctul asta de vedere poate fi vazut ca oricare alta resursa (petrol, grane, etc. ) si din punctul asta de vedere poate fi considerat supraevaluat (sau nu).
    da' sa vezi oamenii umbland cu punga de nuggets dupa ei :) sa cumpere capsuni sau salata la piata, nu-mi prea vine a crede...
    ...
    aceeasi problema si cu etalonul aur,o spune chiar definitia, e doar un etalon; se poate folosi orice altceva, etalonul petrol, etalonul praf in ochii poporului, problema e ca nici un etalon n-are valoare fixa, si atunci ce faci?
    cand spaniolii au descoperit aur si argint in lumea noua au invadat Spania cu monezi si a ajuns ceapa la 3 arginti kilu' - n-ai rezolvat nimic.
    astazi problema e pe invers, nu-i suficient si devine scump daca-i folosit ca moneda (ceea ce nu se va intampla)
    ...
    asta e problema, totul e relativ
    nu inseamna ca apar fractional reserve banking, far from it, ma gandesc doar cogito ergo sum :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu prea sunt de acord cu unele idei. In primul rand eu sper ca o tarisoara mica sa faca greseala de a renunta la euro. Ce va pati tara aia dupa aceea va fi o lectie pentru restul de a tine cu dinti in a respecta politica economica europeana. Scriam aici de ce cred ca europa are o sansa sa fie salavata , spre deosebire de america.

    Ca discutie, sa presupunem ca in grecia castiga alegerile un partid panarama si reintroduc drahma. Prima intrebare la ce curs vor schimba euro pe care ii au cu drahmele. Pe urma toti grecii care au euro in cont, ce credeti ii vor schimba pe drahme? Eu cred ca nu. Dar asta conteaza prea putin, credeti ca brusc pe bursa (forex) or sa apara mii de tranzactii de cumparare a drahmelor ca moneda valida. Eu cred ca pe nimeni nu ar interesa drahmele, decat eventual sa mearga short =)) Pe masura ce drahmele se vor devaloriza tot mai multi vor incerca sa cumpere euro pentru a se proteja de distrugerea economiilor personale. Implicit euro va creste si mai mult. Discutia poate merge mult inainte (contracte private sau nationale, importuri, exporturi, turism samd.) ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Free Drive - Exista suficient aur. Am mai spus ca unele calcule estimeaza ca dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Asta cu conditia ca Ben sa nu mai arunce din elicopter cateva miliarde sau mii de miliarde dolari.

    Problema aurului nu e lipsa cantitatii. Ca defecte importante ar fi faptul ca aurul nu e distribuit uniform pe glob ca resursa si ca poate fi fabricat din metale banale daca ai suficienta energie disponibila. Cu toate astea unii il preferam furtului neobrazat prin inflatie practicat in sistemele bazate pe FIAT money. Ca si monopolului pe care Ben il are acum asupra economiei mondiale cu ajutorul FED si dolarului.

    Pana ce lumea va invata sa traiasca intr-o lume fara moneda, am putea utiliza cu succes metalele pretioase ca tranzitie catre o economie bazata pe resurse sau un alt model mai bun decat cel actual.

    Eugen - sunt doar jocuri, ca si grecii amenintau cu retragerea din euro. Dupa ce au primit ajutorul s-au linistit brusc... ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. la fel si cu tonele din fort knox sau aiurea, pana la urma e doar o conventie ca au valoare, de-a lungul istoriei unii au folosit pietricele, apoi scoici, apoi aur, apoi bani de hartie, dupa aia bani electronici.
    toate rezultatul unor conventii
    ...
    pana la urma si aurul are valoare ca asa am invatat la scoala si de la lumea din jur, am vazut ca mama are cercei, fetele bratari si lantisoare care ar fi "valoroase".
    daca aduci un extraterestru sau o maimuta flamanda si-i pui in fata o banana si un kil de aur, ghici ce alege?
    ...
    pana la urma in ce stochezi munca ta, ca asta pare a fi problema; in orice, cherestea, somon afumat, ceva palpabil, utilizabil, de ce trebuie neaparat in aur? in momentul in care economia moare, cu ce ar mai ajuta aurul?
    e doar o conventie, si ofera the illusion of safety :)

    RăspundețiȘtergere
  7. aia vreau sa precizez, aurul la 10 000, sau la 30 000, nu rezolva nimic, pentru ca avem doua variabile - nici valoare aurului nu-i batuta in cuie casazicasa.
    ...
    eroarea apare pentru ca lumea se gandeste la bani ca mod de a economisi in loc sa-i vada ca mijloc de schimb; adica sa nu-i tii prea mult si sa ai tot timpul altceva in stoc.
    ...
    the Ben Bernank isi face jocul lui, normal, cand arunca trilioane pe piata; si e furt din buzunarul tuturor ( a celor care detin dolari, bineinteles). De aia solutia cu cheresteaua si pestele afumat, sau chiar si aur, daca esti bijutier :) - daca nu, nu vad de ce tocmai aur...

    RăspundețiȘtergere
  8. Free Drive,

    Aurul are valoare pentru ca are niste proprietati deosebite, care au fascinat oamenii mii de ani. Este stralucitor, e rezistent la coroziune, e usor de prelucrat pentru ca e moale si e bun conducator de electricitate. Deci poate fi folosit la foarte multe aplicatii si are si valoare estetica.

    Dar sunt de acord cu tine ca valoarea ca mijloc de schimb monetar e stabilita prin conventie.

    Daca vine o catastrofa si lumea are nevoie de adapost, mancare si ceva igiena, aurul n-are nicio valoare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Free Drive - normal ca resursele sunt cele cu adevarat importante: hrana, energia, cheresteaua, apa potabila. Daca s-ar putea trece direct la o economie bazata pe resurse ar fi ideal... :)

    Din pacate nu stiu daca vom reusi asta. Lumea are inca nevoie de acomodare. De aceea unii ne gandeam pentru perioada de tranzitie la o metoda care sa mai traga frana lui Ben si baietilor veseli care vor sa imprime aiurea, sa cheltuie fara masura si sa consume fara rost.

    De ce aurul ? Pentru ca a fost oricum moneda pana acum vreo 40 de ani, iar lumea e obisnuita cu el. Povestea asta cu FIAT money e un simplu experiment de nici o generatie care se cam apropie de final... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Tudor

    de acord, o valoare relativa; ideal ar fi de gasit ceva cu valoare fixa, dar cum valoarea e ceva care se schimba in functie de persoana, e imposibil...
    pana la urma troc, sau un sistem bazat pe o multitudine de etaloane, petrol, cereale, gaze, productia de electricitate, etc.
    in functie de valoarea lor (raportate fiecare la fiecare, dupa availability) se poate stabili cat valoreaza astazi un credit (700 ml de petrol=400 de grame de faina=5kwh=1 credit pe ziua de astazi).
    Asa nu mai apare nici inflatia, iar mijlocul de schimb ar avea legatura cu realitatea din teren.
    Totally doable...

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195384

    "While our panelists have displayed skepticism over the use of US force on Iran, they have collectively decided that it is more likely now than before."

    Am mai vazut prin ziare prin state ca "A War is Good for Economy" :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Flavian,

    m-as bucura sa se termine astazi (sistemul FIAT money).
    prea multa lume insa nu vede padurea de copaci

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan - stiu ca unii o cauta cu tot dinadinsul, sa speram ca totusi nu vom ajunge acolo

    Free Drive - mda, si mie mi-ar place... :)

    Apropo de troc sau diverse etaloane si monede independente vezi seria de Alternative monetare.

    Au inceput sa se prinda si ai nostri: O explozie solară ar putea afecta Terra. Poza de sus e de la eruptia de vineri, cea de jos de la eruptia de acum 3 saptamani. Sa vedem ce ne mai anunta si astia de la NASA azi despre supernove.

    RăspundețiȘtergere
  14. @dan

    Americanii nu suporta ideea ca se termina cu suprematia lor, construita pe un sistem bazat pe frauda si coruptie. Eu ma astept sa nu se lase usor dati la o parte si sa incerce sa abata atentia de la problemele lor prin lovituri externe: mai un faliment in Europa, mai un atac in Iran.. In final, poate trag si o nationalizare a aurului pe care il au multe tari in New York si declara ca trec pe aur.

    RăspundețiȘtergere
  15. Asteptata conferinta nasa; cel putin faza cu "cosmic neighbourhood" a fost interpretat de o panarama de ziar de la noi cu "o planeta care bombardeaza pamantul si cauzeaza eruptii vulcanice" =)) Banuiesc ca acel neighbourhood e la mai multi ani lumina totusi ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Tudor - ai dreptate, iar eu continui sa imi aduc aminte de povestea imperiului sovietic. Daca povestea cu Leo Wanta contine macar o farama de adevar, ma gandesc ca ar fi mult mai simplu pentru chinezi sa incerce o astfel de abordare in locul unei confruntari directe... ;)

    Eugen - au fost intr-adevar multe speculatii, eu sunt tare curios de robotei azi desi nu cred ca anuntul NASA e ceea ce asteptau ei

    RăspundețiȘtergere
  17. Citeva comentarii despre efectele inflatiei asupra tuturor...

    http://abciconomics.blogspot.com/

    mai mult sper in perioada ce urmeaza..

    RăspundețiȘtergere
  18. Ehee, dar oare daca am desfiinta BNR-ul si nu ne-ar mai fura bancile prin inflatie ce s-ar intempla ? :)

    Daca toti economistii aia din banci sau ministere care nu stiu cum sa ne mai birocratizeze si sa ne bage bete in roate s-ar apuca sa faca ceva util ? Ceva constructiv care sa le mai reduca din timpul de munca celor care fac si altceva decat sa plimbe banii sau hartiile dintr-o parte in alta ? Sa-si foloseasca ideile si creativitatea pentru a face ceva bun din placere si pasiune.. eheee.. oare ce s-ar intampla atunci ?

    RăspundețiȘtergere
  19. @Flavian

    Cateva persoane de la BNR merita desfintate. Nu stiu daca as merge atat de departe pana la desfintarea BNR; dar sunt de acord cu reanalizarea atenta a ceea ce pot sa faca.

    RăspundețiȘtergere