Despre faza intai va tot povesteam de acum vreo doi ani. De atunci cand chinezii au inteles ca rezervele lor imense in dolari vor incepe sa-si piarda valoarea destul de curand, dar aruncarea lor prea brusc in piata ar fi grabit acest fapt. Astfel au trecut la achizitionarea pe sub mana de petrol, metale rare, metale pretioase, companii de exploatare si alte bunuri tangibile. Reducand in acelasi timp achizitia de bonduri americane si scazandu-si astfel expunerea. In timpul asta baietii de Washinton le trimiteau delegatii de care radeau pana si studentii atunci cand incercau sa explice cat de sigure sunt finantele americane.
Apoi va avertizam in primavara despre inceputul fazei a doua. Aceea in care chinezii s-au cam saturat sa avertizeze politicos sau sa zambeasca frumos atunci cand SUA continua cu bullshitul. Iar americanii simt acum din ce in ce mai tare cum se apropie funia de par. In ultimele luni lupta a devenit pe fata. Cu amenintari privind masuri drastice daca unii nu-si devalorizeaza moneda sau altii mai arunca bani in exces prin QE-uri. Cu companii chineze de rating scazand punctajul americanilor. Cu aliante la G20 si propuneri tot mai serioase de inlocuire a dolarului ca moneda de rezerva internationala.
Ei bine, am impresia ca faza a doua se apropie si ea de final. Se apropie incetisor momentul urmator. Chinezii au cam scapat de dolari facand diverse investitii. Nu doar aur, ci si materii prime din africa sau america de sud, petrol din rusia sau iran, industrii si fabrici din toata lumea. Multe dintre tranzactii fiind negociate pe contracte viitoare sau pe schimburi directe, eliminand necesitatea utilizarii dolarilor ca mijloc de schimb. Se apropie momentul in care costul sustinerii deficitului americii devine mai mare decat renuntarea la rezervele in dolari pe care le mai au.
Toata lumea stie asta. Toti stau cu ochii pe usa. Americanii mai incearca sa traga de timp. Baga un QE2 si apoi mai atrag un pic atentia asupra problemelor din Irlanda, mai fac o diversiune in Coreea. Dolarul isi mai revine o vreme. Dar spectatorii sunt tot mai nervosi. Semnul de exit de langa usa clipeste tot mai tare. E doar o chestiune de timp pana cineva o sa strige foc si toti se vor inghesui sa scape. De treasuries si dolari. Iar atunci va incepe distractia. Faza a treia si probabil ultima.
Intre timp eu continui sa imi aduc aminte de povestea imperiului sovietic. Daca povestea cu Leo Wanta contine macar o farama de adevar, ma gandesc ca ar fi mult mai simplu pentru chinezi sa incerce o astfel de abordare in locul unei confruntari directe. Diferenta majora este insa alta. Dar pentru a o intelege trebuie sa facem un pic de recurs la istorie.
Povestea e lunga si am mai explicat ca prin anii 30 in timpul ultimei mari crize americanii i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala in locul metalelor pretioase. Adica daca tu roman vrei sa cumperi calculatoare din china, trebuie sa schimbi leii in dolari, ii dai pe laptop si apoi chinezul schimba dolarii in yuan la randul lui. Smecheria a fost ca initial americanii au promis acoperire in aur si spuneau ca inflatia va ajuta la stimularea economiilor in perioade de recesiune. Cu timpul insa, nu s-au mai tinut de cuvant si au inflationat mai mult decat le permiteau rezervele de metale pretioase. La fel ca hotii de la 1800, care emiteau mai multe chitante pentru acelasi aur.
Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Simultan a venit si PeakOil USA, la fel cum in acest moment tocmai experimentam PeakOil global. A urmat o vreme tulbure in care pretul la aur a explodat brusc, sistemul financiar mondial s-a clatinat rau de tot si era cat pe ce sa fie game over.
Ce viseaza unii azi este ca se va repeta povestea din anii 80 cand Volcker a ridicat dobanzile la 20% si s-a reluat consumul. Cand america a reusit sa scape la mustata de crashul financiar cauzat de desprinderea dolarului de aur. Iar PeakOil USA a fost vindecat prin importuri de petrol din Opec, materie prima din america de sud sau fostele tari comuniste. In anii 81-83 americanii au muncit sa-si faca ordine in ograda. Apoi au muncit sa faca praf rubla, ca sa puna mana ieftin pe resursele comunistilor vreo 5 ani mai tarziu. Vedeti ce ziceam mai sus de Leo Wanta. In 89 a inceput destramarea imperiului sovietic, adica accesul la noi piete de desfacere si tari cu mana de lucru sau resurse ieftine. De atunci trenuri intregi de materii prime au luat si la noi calea vestului, intai fier din vechile fabrici demolate, apoi paduri intregi de lemn brut si ulterior petrol. Europenii se incalzesc azi cu gaz de la rusi, iar americanii ard petrolul exportat tot de acestia.
Diferentele de acum sunt insa majore. USA nu mai poate face figura lui Volcker din anii 80 ca sa salveze dolarul. De data asta au datorii infinit mai mari ca atunci si ar intra pur si simplu in faliment. Pana la urma alegerea e simpla: print or go broke. Se pare ca au ales prima varianta. Unii zic ca de fapt nici nu a prea fost o alegere. De aceea Ben are dobanzile la zero si tocmai a incarcat helicopterul cu inca 600 miliarde. Deci Ben nici nu poate si nici nu vrea sa faca la fel ca Volcker pentru a salva lumea financiara. Acum Ben are de fapt un alt model: Zimbabwe School of Economics
Ziceam asadar ca exista o diferenta intre povestea USA vs Rusia din anii 80 si cea China vs USA de acum. Aceea ca in anii 80 inca mai existau la nivel global resurse suficiente pentru a opri prabusirea vechii paradigme economice bazate pe crestere infinita intr-un sistem finit. Problema este ca de atunci americanii au devenit importatori. Ceea ce insemna ca pe masura ce ei continuau sa consume un sfert din resursele mondiale pentru a-si mentine stilul de viata si economia bazata pe consum, datoriile continuau si ele sa creasca. De aceea acum nu mai pot repeta figura de atunci: peak resurse USA a insemnat si peak economy USA. Ce a urmat de atunci a fost doar o crestere virtuala, bazata pe imprimare de dolari si externalizari de servicii.
Dupa colapsul dolarului, chinezii nu vor mai beneficia de resurse ieftine asa cum au facut-o americanii dupa prabusirea imperiului sovietic si a rublei. Pentru ca se termina petrolul la arabi si rusi, s-au cam taiat padurile si in Brazilia sau Romania. Au papat altii tot deja. Chinezii in schimb sunt obisnuiti sa se descurce cu putin. Nu au inca pretentiile si mentalitatea de consum a vesticilor si nici nu cred ca vor apuca sa mai ajunga acolo. Dar la ei nu asta e problema. Problema ? Asa cum bine enumera cineva... nu exista libertate de expresie, e dictatura la vedere, nu se respecta drepturile omului, nu exista democratie, nu exista putere judecatoreasca independenta, nu exista presa libera, nu exista dreptul la uniune sindicala, este cenzurat pana si internetul, este un stat militar-politienesc, tot ce stim este punctul oficial de vedere, sunt executati mii de oameni anual, au rata de sinucideri sky high, lucreaza pe seminte in orezarii, nu exista alta putere in stat decat partidul comunist si altele de genul.
Cu toate acestea lucrurile se imbunatatesc si la ei pe zi ce trece. De aceea unii raman pe ganduri cand vad filmulete de genul asta. Diferenta fata de lumea vestica se diminueaza. Comertul a deschis calea, cercetarea a insemnat educatie si libertatile tot mai multe vin si ele din urma. In final va trebui sa invatam ce e mai bun din ambele sisteme. Puterea de munca si rezistenta asiatica. Deschiderea spre nou si dorinta de libertate a vestului. Sa utilizam resursele in mod economic si sa punem la lucru tehnologia in folosul nostru. Sa creem o retea globala de comunitati cu acelasi set de valori care colaboreaza intre ele. Lumea veche se destrama sub ochii nostri si va trebui sa incepem reconstructia cat de curand. Dar despre asta intr-un alt episod... :)
Update special:
Coincidenta pare incredibila, dar la cateva ore dupa ce publicasem articolul de mai sus, pe care il pregateam de cateva zile, a aparut stirea asta: Both Russia and China have decided to back out of US dollars as the basis for their international trade.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Flavian am urat in viata sa laud am preferat sa critic insa articolelel tale sunt din ce in ce mai bune!Citindu-le ai pur si simplu senzatia cum incep sa se lege miile de informatii fara legatura aparenta!
RăspundețiȘtergereUSA este clar catre prapastie!Problema este ca o sa traga toata planeta dupa ea!De aceea cred ca urmatorii 50 de ani sunt ai RUSIEI!Sunt mereu criticat pentru aceasta opinie insa eu sunt convins ca RUSIA ESTE SI VA RAMANE UN COLOS!Are pamant,padure,petrol,gaze,minereuri!Dar mai ales are Laboratorul KGB care produce conducatori adevarati!Are populatie mica raportata la spatiul sau(CHINA NU ARE NIMIC DECAT SARACIE)!Astept contraargumente la ideea mea!
oricum felicitari ptr articolul bine scris!
Mersi, fac si eu ce pot cand am cate o zi mai buna... :)
RăspundețiȘtergereRusia ? Da, sunt inca o forta majora. Sunt curios si eu ce va iesi din colaborarea lor cu China, relatiile par tot mai stranse in ultima vreme. China are forta de munca si in ultima vreme tot mai multa tehnologie. Rusii sunt baieti inteligenti, desi uneori cam lenesi, dar dispun de resurse asa cum ziceai.
Cred ca daca merg impreuna si pe viitor ar avea ambele parti de castigat. Iar la nivel international ar mai atenua din socul prabusirii finantelor vestice.
"In final va trebui sa invatam ce e mai bun din ambele sisteme. Puterea de munca si rezistenta asiatica. Deschiderea spre nou si dorinta de libertate a vestului."
RăspundețiȘtergereVechea pendulare între est și vest. Vechea percepție că nu există nimic valoros dincolo de civilizație (fie ea vestică sau estică), în societățile tribale.
"Sa creem o retea globala de comunitati cu acelasi set de valori care colaboreaza intre ele."
Sună ușor nazistic, nu crezi?
Salut!
RăspundețiȘtergereDaca crezi ce e pe WRH, declansarea unui razboi in Corea (daca nu au reusit cu Iranul) este premeditarea lui Obama. Insa nu cred ca e chiar asa. Intr-adevar un conflict marginal ar distrage atentia destul timp de la situatia economica tot mai dificila. Ba mai mult am zis aici: monkey100: Corea ca un conflict in coasta Chinei este singurul raspuns care il mai poate da America la expansiunea economica (ca sa nu zic razboiul economic) a superputerii asiatice.
Cred ca acum e doar un wait and see how it goes on.
ps: stiati ca azi e 11 noiembrie dupa calendarul vechi ?
Gab - sunt simple valori umane, n-au neaparat legatura cu civilizatia. Iar reteaua s-ar putea chiar sa-ti placa, o sa revin zilele astea si cu articolul respectiv... ;)
RăspundețiȘtergereEugen - mai sa fie, ne lamurim in cateva zile daca a avut baba Vanga dreptate pana la urma... :D
Valori specifice tuturor oamenilor?
RăspundețiȘtergereTot timpul, inclusiv în prezent, toți oamenii, au valori specifice tuturor oamenilor. E o tautologie, dar țin să o subliniez.
Nu tuturor. Nici n-ar fi fun sa fim toti la fel. Dar asta nu inseamna ca nu putem sa mai invatam cate ceva unii de la altii.. :)
RăspundețiȘtergereFlavian,
RăspundețiȘtergereSpui ca America este imprumutata la maixm, ca tarile lumii s-au desteptat si ca nu mai sunt dispuse sa le subventioneze supra consumul. China, regim autoritar, poate sa faca asta, dar pleiada de tari emergente, in curs de dezvoltare sau nedezvoltate nu au aceasta putere. Tu chiar crezi ca factorii de decizie din aceste tari actioneaza in interesul propiei tari?
BNR de ce tine in valiza 10 mld bonduri americane.. la dobanzi derizorii? BNR de ce a scos mai tot aurul din tara si l-a imprumutat contra unor hartii fara valoare in caz de contagiune financiara?
Astea sunt niste intrebari la care nu doar noi doi cautam raspunsul... ;)
RăspundețiȘtergereIar in povestea asta nu e vorba numai de bancile centrale. Uite aici cam ceea ce vreau sa zic:
The Too Big To Fail banks will play a crucial part in this game. See, the problem with the American Zombies is, they weren’t nationalized. They got the best bits of nationalization—total liquidity, suspension of accounting and regulatory rules—but they still get to act under their own volition, and in their own best interest. Hence their obscene bonuses, paid out in the teeth of their practical bankruptcy. Hence their lack of lending into the weakened economy. Hence their hoarding of bailout monies, and predatory business practices.
They’ve understood that, to get that sweet bail-out money (and those yummy bonuses), they have had to play the Fed’s game and buy up Treasuries, and thereby help disguise the monetization of the fiscal debt that has been going on since the Fed began purchasing the toxic assets from their balance sheets in 2008.
But they don’t have to do what the Fed tells them, much less what the Treasury tells them. Since they weren’t really nationalized, they’re not under anyone’s thumb. They can do as they please—and they have boatloads of Treasuries on their balance sheets.
So the TBTF banks, on seeing this run on Treasuries, will add to the panic by acting in their own best interests: They will be among the first to step off Treasuries. They will be the bleeding edge of the wave.
Acuma na, eu sunt de acord că există o serie de valori specifice tuturor oamenilor (și nu numai). Mă gândesc în special la cele referitoare la necesitățile de bază cum ar fi hrana, adăpostul, etc. Dar mai mult departe de atât nu cred că aș merge.
RăspundețiȘtergereMă bucur totuși să te spunând că n-ar fi prea distractiv să fim toți la fel, cu același set de valori.
Diversitatea nu numai că e mai distractivă, dar e și un factor de supraviețuire în lumea vie. Iar culturile umane fac parte din lumea vie. Monoculturile sunt mult mai fragile la schimbările de mediu.
Treaba-i că atât diversitatea culturală cât și cea biologică sunt amenințate de monocultura civilizației noastre.
Asta-i viata. Avem cu totii doua maini, doua picioare, un cap (desi nu s-ar spune la unii) si cinci degete. Cam monoton intr-adevar... :)
RăspundețiȘtergerePoate de aceea multi asteapta curiosi sa vada daca exista si ceva omuleti mai verzi prin univers, eventual cu o pereche de antenute sau altceva pentru divertisment... :D
Desi e putin mai veche povestea cred ca e bine sa amintim aici si de:
RăspundețiȘtergerehttp://viewzone2.com/fakegoldx.html
US nu numai ca au tungsten pe post de aur la fort knox in proportii variabile, dar au incearcat sa il dea si altora (Chinei) numai ca nu le-a mers.
"Iar reteaua s-ar putea chiar sa-ti placa, o sa revin zilele astea si cu articolul respectiv... ;)"
RăspundețiȘtergereTe sustin, cel putin cu gandul ...
Frumos articol, as vrea candva sa vad articole de genul asta in presa (aia oficiala). Voiam sa scriu si un "numai" inainte de "articole" dar asta ar insemna ca exista unele.
Cred ca iti ies articolele faine cand imbini logica la rece (detasata) cu ceva feeling (nu stiu cum sa-i zic pe romaneste, poate >>bun simt<<, sau poate >>ceva suflet<<).
Am zis asta pt ca vad uneori articole sau comentarii ale unora sau altora dintre noi cu rationamente bazate doar pe logica (uneori ciudata) fara o valoare pt noi toti.
Acuma sa nu ti-o iei in cap daca te mai lauda lumea pt ca atunci cand ai o parere buna despre tine te cam opresti din evolutie. Cunosc pe cineva care de cand a invatat unele lucruri in domeniul lui se crede "God" si de atunci nu prea a mai evoluat... acum e mediocru. Ca si povestile indiene in care un calugar ajunge sa aiba anumite puteri, se bucura de ele si le foloseste in scopuri nu foarte elevate si atunci e pedepsit cu un fel de decadere (spirituala).
Bine, nu-i cazu aici dar noah am zis ca sa fie zis.
(Nu de alta dar lumea are nevoie de tine.)
Mersi. O sa incerc sa nu mi-o iau in cap, ca am si asa probleme cu asta micu... cu EGO-ul care nu vrea nicicum sa fie cuminte, mama lui... :)
RăspundețiȘtergerehttp://www.chron.com/disp/story.mpl/ap/top/all/7309959.html
RăspundețiȘtergere"Ireland unveiled the harshest budget measures in its history...[]
The austerity plan axes thousands of state jobs, trims welfare benefits and pensions, and imposes new taxes on property and water[...]
Even Prime Minister Brian Cowen conceded the plan would hurt the living standard of everyone in the nation."
Sunt curios ce or sa faca irlandezii. Vad ca si englezii sunt in strada tot din motive de taxe mai mari (ma refer la studenti).
:)))
RăspundețiȘtergereExplicatia pentru ce face el e aici:
http://www.independent.co.uk/news/business/news/the-demise-of-the-dollar-1798175.html
Englezii cred ca daca pica euro, va ramane dolarul in picioare si suprematia SUA + UK asupra finantelor mondiale. iar ei ca niste baieti destepti care au avut fiecare imperiul lui pana acum vor continua sa fie mai destepti decat toti, chiar daca trebuie sa se inteleaga cu chinezii, indieni, .. adica sa-i mai duca de nas si sa le foloseasca forta de munca, dependenta de companiile lor, etc. Eu zic ca europenii nu sunt asa de prosti. Spre deosebire de americani, mai au niste traditii la care se pot intoarce cat de cat. Americanii n-au decat revolutia si the bill of rights. Daca le pica economia, trebuie sa se reinventeze tot cu valori europene.
Iar apropo de subiectul SUA vs China.. Chinezii au dat un termen de 2018 pentru tranzitia de la dolar. Eu zic ca s-ar putea sa se intample mult mai repede. Vorba englezului din clip, o sa-i forteze pietele.. :)
Coincidenta pare incredibila, dar la cateva ore dupa ce publicasem articolul de mai sus, pe care il pregateam de cateva zile, a aparut stirea asta: Both Russia and China have decided to back out of US dollars as the basis for their international trade.
RăspundețiȘtergereComentariul meu de mai devreme se adresa lui MadMax si Flavian si englezului din clip.
RăspundețiȘtergere@dan,
Cred ca vedem doar inceputul. Acum e vorba de niste mici cresteri de taxe, taieri de cheltuieli. Cand vine momentul adevarului, cred ca nu vor mai avea impotriva cui sa demonstreze, ca sa zic asa.
Flavian, pai chiar am vrut sa te intreb de ce n-ai pus stirea aia, ca e foarte tare. :)
RăspundețiȘtergeredan - devine din ce in ce mai interesant, lucrurile incep sa se precipite pe tot mai multe fronturi
RăspundețiȘtergereTudor - omul e cam nationalist si limbajul e usor exagerat, stiu. Am observat asta si nu sunt de acord chiar cu tot ceea ce spune. Dar apreciez faptul ca astfel de lucruri incep sa se auda in public, oficial, la nivel inalt
Stirea cu Rusia si China acum am vazut-o pe blogul lui George Ure care apare zilnic la ora 16. Initial nu fusese postata, a aparut acum ca update.
Eu am vazut stirea aia de ieri, nu mai stiu unde exact, dar am vazut-o.
RăspundețiȘtergereScuze de comentarii multiple.. Deci e clar, China si Rusia sunt in grafic.. Cine are urechi de auzit, sa actioneze. ;)
Dap. Pe de-o parte chinezii cu rusii arunca dolarul de la balcon, iar pe de alta euro se face tzandari... :)
RăspundețiȘtergereAsa se pare.. Intre timp, chinezii au inceput sa faca disponibile bonduri denominate in renmibi si pentru cumparatorii offshore pe bursa. Partea interesanta e ca partenerul de tranzactie a fost Deutsche Bank... Deci meciul China-USA e in plina desfasurare, *grabs popcorn*.
RăspundețiȘtergerehttp://online.wsj.com/mdc/public/page/mdc_currencies.html?mod=mdc_topnav_2_3002_europe
RăspundețiȘtergereEuro (EUR/USD) 1.3326
Iar in pauza de la stirile referitor la valuta ceva offtopic, offtopic:
http://yro.slashdot.org/story/10/11/24/1816239/Once-Secret-ACTA-Copyright-Treaty-Approved-By-EU
http://it.slashdot.org/story/10/11/24/143230/Next-Step-For-US-Body-Scanners-Could-Be-Trains-Metro-Systems
Deci se pare ca americanii vor avea in viitor radiografii gratuite si la mersul cu trenul.
Si ca sa vedem cat de departe poate merge nebunia: http://idle.slashdot.org/story/10/11/24/1333256/Students-Banned-From-Bringing-Pencils-To-School
Legat de razboi intai americanii au zis ca isi apara aliatul, adica Coreea de Sud, apoi au zis ca atacul nordului e incalcarea pactului, iar luandu-ne dupa trecutul recent al americii probabil urmatorul pas va fi ceva bombardament.
RăspundețiȘtergereNu cred ca nordul scapa usor, deja motive le-au dat la americani care oricum asta urmareau.
Cu toate astea cineva zicea (asta legat de valute si resurse) ca urmatorul razboi nu se va da intre superputeri ci intre cei ce au si cei ce n-au (bogati si saraci).
"Coincidenta pare incredibila..."
RăspundețiȘtergerePoate ca nimic nu e (chiar) coincidenta, poate cumva ai stiut de undeva fara sa-ti dai seama.
E posibil sa inceapa o perioada in care se manifesta fenomene ce le credeam fabulatii acum cativa ani.
Similar, ca tot ai mentionat de mai multe ori de telepatie, poate ai, sau aveti (referitor la ceilalti cititori) senzatia ca stii ce gandesc cei din jurul tau. Poate nu e doar o senzatie. Dar poate e doar un inceput, nu o certitudine, sunt franturi, scapari, dar e ceva. Si poate se intampla la mai multi, deci nu e doar ca unul din noi ar avea vre-un dar ci e si din cauza perioadei pe care o traim, care cica e cea mai prielnica de pana acum pentru evolutie/invatare/dezvoltare.
Unele lucruri pe care le zici nu mi se mai par deloc departe de realitate.
Oricum realitatea ta sau a altora e mai reala decat tot ce vedem in jurul nostru (mass media).
Zicea cineva ca va veni ziua cand oamenii normali vor fi priviti ca niste nebuni iar nebunia va fi privita ca ceva normal. (ceea ce e pare adevarat daca am deschide tv-ul si ne-am uita la emisiuni)
Sper ca acel cineva sa nu aiba dreptate.
Are sens ce zic?
"Unele lucruri pe care le zici nu mi se mai par deloc departe de realitate."
RăspundețiȘtergereVoiam sa spun ca unele lucruri legate de telepatie si alte idei metafizice ca sa zic asa, care pana acum ceva vreme mi se pareau de domeniul sf, nu vad de ce n-ar putea fi adevarate in momentul asta.
Wow, sa le luam pe rand. Doarme omul cateva ore si se umple site-ul de comentarii noi... :)
RăspundețiȘtergereDap, dolarul e inca stabil, efectul anuntului inca nu se face simtit. Nici macar fata de aur, ca euro oricum e cam vestejit acum.
Se tot strange surubul controlului. Osa pocneasca supapa si pe net si in gari si in scoli. Manifestatii generale.
Razboiul cel mai interesant mi se pare ca se duce acum la nivel economic. Sper ca americanii sa nu exagereze cu retalierea in coreea, asta ar mai lipsi.
Are sens ce zici. Chestia cu coincidenta era pentru cei care mai cred in asa ceva... ;)
Flafian,
RăspundețiȘtergereSper ca RASPUNSUL la INTREBARI... nu este corect... daca ar fi .. chiar suntem cu totii din aceasta tara sclavi cu eticheta!
As paria ca mare parte din ele sunt corecte. Dar stii ca mie nu-mi plac etichetele. Pentru ce crezi ca ma chinui aici... ;)
RăspundețiȘtergere@i-conomics
RăspundețiȘtergereE normal ca BNR să ţină rezerve ŞI în dolari, spectaculos a fost doar saltul din iulie.
@Flavian
Şi mie instinctul îmi spune că Irlanda e o diversiune. Totuşi, raţiunea nu poate să nu constate cât de greu ar fi de orchestrat. Care-i explicaţia ta pentru faptul că la 8-9% nu prea se găseşte cine să cumprere bonduri irlandeze?
Lucian - probabil sperau ca vor reusi sa dea jos Irlanda de data aceasta. Sincer, inca nu cred ca e jucata oricum ultima carte, cu tot bailoutul.
RăspundețiȘtergereVorba lui Horea, sunt sute de mii de irlandezi in strada si astia nu ies doar ca sa joace pinguinul.
Unul dintre link-urile postate mai sus face trimitere aici: http://www.airturbineengine.com/
RăspundețiȘtergereHeheheeee.... este "CLASSIFIED"
yonick - nu stiu de unde ai luat linkul acela, eu nu il gasesc
RăspundețiȘtergere