Incepeam acum ceva timp seria alternativelor monetare, pe care tocmai am recapitulat-o de curand aici. N-am mai scris de ceva vreme pe acest subiect, dar uite ca tocmai de curand am gasit de cuviinta sa mai adaug inca un episod la seria respectiva. Numarul treisprezece, sa speram ca-i cu noroc. E lung, stiu ca e cam lung. Dar n-am cum sa-l despart si as vrea sa va fac promisiunea ca merita. Mai ales acum ca aveti un pic de timp liber in weekend... :)
Despre modul in care va arata o posibila lume atunci cand tranzitia prin care trecem acum va lua sfarsit v-am tot povestit eu pe aici. Vorbeam in articolele din categoria previziuni precum acesta despre o masiva descentralizare ce va avea loc. Explicam acolo ca in functie de modul in care fiecare comunitate va reusi sa se organizeze si sa colaboreze, oamenii vor trece mai greu sau mai usor peste momentele grele ale tranzitiei. Spuneam ca e bine sa cunoastem diversele alternative economice pentru a putea alege intre ele in cunostinta de cauza atunci cand va sosi vremea. Vor fi comunitati care vor prefera sa-si emita poate o moneda proprie pentru a pastra o vreme acest reper pentru cei care se vor obisnui mai greu cu noua lume. Vor fi altele care vor trece la barter sau la alte forme de schimburi directe. Se vor utiliza poate metalele pretioase ca moneda universala pentru schimburile intra si inter-comunitare.
Poate vor fi insa si grupuri care vor reusi eliminarea monedei cu totul din viata comunitatii inca de la inceput. Iar aici intervine si motivul pentru care a aparut acest nou episod. Intr-una din multele mele discutii cu "amicii" de pe forumul cg a aparut provocarea de a da un exemplu. Un mod in care societatea s-ar putea reorganiza si ar putea trai intr-o lume fara moneda. Asa a aparut ideea unei retele globale de comunitati total independente, asemanatoare intr-un fel cu vechile orase-cetate de pe vremuri.
Dar povestea nu s-a oprit aici. Pentru ca multi cand aud de o lume fara moneda se gandesc la o lume precum cea de azi in care doar banii ar disparea brusc, dar restul ar trebui sa ramana la fel. Ceea ce este evident o idee eronata. Asa cum am mai explicat, de data aceasta trebuie sa gandim lucrurile invers. De jos in sus. Sa ne punem intrebarea incepand cu omul, nu cu societatea. Sa nu ne gandim cum putem avea comunitatile imense si nesustenabile de azi functionand fara moneda. Ci sa vedem pana la ce dimensiune putem ridica o comunitate sustenabila care ar putea functiona in acest mod.
Se spune ca familia e celula de baza a societatii. Iar intre membrii unei familii se poate colabora foarte usor si fara existenta banilor. Putem extinde acest model chiar la un grup de familii. Vecini sau rude mai indepartate care se ajuta unii pe altii. Poate chiar membrii unui sat. Sau ai unui orasel ? Cat de sus putem urca cu acest model ? Depinde foarte mult de vointa membrilor sai si de modul in care acestia vor intelege necesitatea de a colabora. Momentan aceasta tinde spre zero, fiecare om avand iluzia ca este "independent" de ceilalti. Ca este doar el si banii lui care ii permit sa faca orice doreste atata vreme cat are destui. Asta insa nu va mai dura prea mult.
Dar pornisem de la ideea unei retele. Iar pentru cei cu unele cunostinte de IT acest exemplu va fi si mai usor de inteles. Lumea se astazi este o lume ierarhica. Una in care toate resursele se strang la centru si sunt apoi redistribuite. Atat in sistemele "comuniste" cat si in cele "capitaliste". In ambele controlul se face de catre cei de la varf sau de la centru. Principala diferenta e ca intr-un caz avem in varful ierarhiei membrii partidului unic, iar in al doilea pe sefii corporatiilor cu tendinte monopoliste. Este cam acelasi model in care functioneaza retelele clasice, centralizate. Toate informatiile sunt adunate pe un server principal, iar de acolo clientii descarca fiecare ce are nevoie. Serverul este punctul cheie, cel care controleaza totul, da permisiuni sau le retrage, imparte fiecaruia ce banda de trafic considera necesara, iar in momentul in care devine supraincarcat toata lumea incepe sa se planga.
Cam asa arata si societatea noastra in ziua de azi. Ca o retea supraincarcata, incurcata de birocratie, legi si reguli pe care unii se chinuie sa le planteze, iar altii sa le ocoleasca, intr-o cursa nebuna. Doar ca in lumea internetului inovatia si-a spus cuvantul. Tot piratii net-ului si hackerii saracii. Care voiau sa-si imparta intre ei muzica sau filme fara a mai plati pentru asta sume prohibitive caselor de productie ce traiau pe seama artistilor. Vanati de autoritati carora le era usor sa puna ochii pe serverul central si sa-l dea jos, baietii au venit cu o metoda ingenioasa. Retelele peer to peer. Dati un click pe link si veti putea vedea in partea dreapta diferenta in imagini dintre retelele centralizate clasice si retelele p2p.
Resursele in cazul p2p nu mai sunt centralizate. Fiecare isi pastreaza la el muzica sau filmele. Iar pe server ramane doar o lista, un fel de inventar si nimic mai mult. In momentul in care ai nevoie de ceva anume, intri pe un server cunoscut si cauti lista. Apoi iei legatura direct cu cei care au ceea ce cauti si transferi de la acestia resursele de care ai nevoie. Serverul e mai liber, pentru ca nu trebuie sa tina pe el toata gramada de informatii. Nu se mai chinuie nimeni sa incarce acolo tone de date pentru ca ulterior altii sa se chinuie sa le descarce. Siteul nu mai e un punct vulnerabil, pentru ca nimeni nu se poate lua de tine doar pentru o lista. Iar in caz de ceva, oricum poti copia lista mult mai usor pe n alte site-uri care nu necesita performante deosebite, decat sa muti tone de date pe servere puternice. Dispare astfel si controlul si aglomeratia, scad si riscurile.
Banuiesc ca pana acum v-ati prins deja unde vreau sa ajung. O lume bazata pe mici comunitati sustenabile si independente. O retea de orase si orasele care pot functiona in interior fara moneda, la fel ca membrii unei familii. Unde dispar statele, uriasii birocratici cu picioare de lut. Dispar si granitele odata cu ele, dispare si necesitatea tonelor de rapoarte si contabilizari, controale vamale si limite reale sau virtuale. Uniunea europeana a fost un prim experiment de acest gen, in care mare parte din vechile limite au fost eliminate, acum mai trebuie facuta doar descentralizarea. Care este din ce in ce mai aproape, e suficient sa va uitati in jurul vostru si veti intelege asta.
Eliminarea controlului central nu implica insa lipsa coordonarii. In lumea libera a internetului hub-urile dc sau site-urile de torrenti apar ca ciupercile. In ciuda incercarilor autoritatilor de a le da in cap. Ele nu controleaza nimic, dar ajuta la o mai buna interfatare, o mai buna comunicare. Structuri asemanatoare pot exista fara probleme si intr-un posibil sistem economic ulterior. Tehnologia e de partea noastra, nu trebuie sa renuntam la ea. Nu e o involutie, ia ce e mai bun din ambele sisteme. Nu mai suntem ca acum doua mii de ani, cand intre cetatile grecesti stafeta mergea cu calul si la camp arau cu boul. Nu e o utopie, este o solutie reala, chiar daca acest model nu convine unora. Lumea de acum cu tehnologia utilizata in scopuri extreme, planeta poluata si secatuita de resurse, varianta ASTA nu poate fi o solutie.
Unii vor insista totusi ca nu se poate. Ca ne vom intoarce la modelele societatii de acum mii de ani. Ca marile metropole vor intra in haos, neputand aplica acest model la scara respectiva. Usor nu va fi intr-adevar, mai ales in prima faza. Iar cat de sus poate fi impinsa limita dimensiunii unei comunitati care nu are nevoie de moneda ramane sa vedem. Minimul e un individ. O familie. Poti sa ai propriul tau "IP routabil" daca te descurci singur. Maximul era intrebarea pe care o puneam eu mai devreme. Pot metropole sau orase de zeci de mii de locuitori sa functioneze fara moneda ? Reusesc sa-si asigure cele necesare lor si sa contribuie cu suficiente resurse pentru proiectele comune pe care le au cu alte noduri din retea ?
In primul rand aceste comunitati sustenabile vor trebui sa-si asingure singure hrana. Ideal in mod direct. Tehnologia ne poate ajuta si aici. Dar nu tehnologia in sensul de tractoare care papa o tona de petrol, imprastiind tot felul de chimicale ce omoara solurile, utilizand plante modificate genetic astfel ca semintele sa nu poata fi reutilizate si dand spagi politicienilor pentru ca statul sa le omoare concurenta. Doar pentru a face profit cat mai mare, bani cat mai multi pentru companiile lor. Sa vanda oricat si oricum, chiar daca dauneaza sanatatii, astfel mai fac profit si companiile farmaceutice. Ca sa creasca la bursa, sa aibe cu ce sa se joace speculatorii si sa creeze si mai multe profituri si scheme piramidale. Bani, bani, bani.
Mda, asa probabil nu va merge. Ideea era cu totul alta si eu la altceva ma gandeam. De exemplu mie imi place sa ingrijesc plantele. Sunt o gramada care ar face asta in aer liber sau in mici sere decat sa stea cu ochelarii in teancul de dosare mancand birocratie pe paine. Pentru ca asa vrea statul. Sau managerul care trebuie sa scoata rapoarte pentru actionari. Cei cu banii. Altcineva e pasionat de tehnica. Sta ore intregi in laborator, ii place sa surubareasca, sa descoasa jucarii, electronice si mecanice, nebunii de tot felul. Cand i se face foame, trece pe la mine pe la ferma. Ia cativa morcovi, cartofi, ce avem si ce-i place. Fara nici un ban. Cand termina de construit elicea imi face una cadou. Mie sau cui are nevoie de ea, ca poate eu am deja una. Iar planurile le pune pe internet, in retea, sa se inspire si altii. Sa-si poata construi si ei elici mai bune, mai usor, mai repede. Nu o vinde. Nu o ingroapa in patente pentru bani si pentru ca sa faca profit el sau "compania" la care "lucreaza" impreuna cu alti pasionati de tehnica.
Acestea sunt doar cateva exemple despre cum ar putea arata lucrurile. Ideal ar fi ca oamenii de pe intreaga planeta sa lucreze ca membrii unei familii, dar sunt constient ca asta nu se va putea realiza de pe o zi pe alta. Asa cum spuneam tehnologia e de partea noastra iar cunostintele la fel. Avem totusi chiar si in lumea de azi, asa cum este ea, unele exemple a ceea ce se poate realiza cand oamenii doresc ceva si isi pun mintea la contributie. Fara a avea ca scop banii. Daca ati participat vreodata intr-o actiune de voluntariat o sa intelegeti ce vreau sa zic. Oamenii participa acolo din proprie vointa. Chiar daca uneori ajung sa faca si sarcini mai putin placute. O fac intelegand ca nu sunt obligati si ca astfel beneficiaza toti. Din proprie initiativa.
Stiu ca mentalitatile nu se schimba de pe o zi pe alta. Dar am impresia ca directia se intrezareste deja. Primul val major am fost noi, cei care am inceput sa ne trezim acum vreo cativa ani odata cu criza economica. Am inceput sa ne documentam, sa citim, sa dezbatem, sa scriem. Informatia s-a adunat, a fost filtrata, s-a sedimentat. Iar daca presimtirile nu ma inseala, urmatorul val mare se apropie vazand cu ochii, probabil imediat dupa sarbatori. Ar trebui sa fim pregatiti sa-i intampinam pe noii veniti asa cum se cuvine. Pentru ca vor avea o multime de intrebari si temeri. La fel cum aveam si noi acum ceva timp. Mult a fost, putin a mai ramas. Asa cum spunea unul din cititorii mei, important este pana se aduna masa critica. Efectul celor 100 de persoane. Iar noi am ajuns la 98 in acest moment... ;)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
problema cu familia - celula societatii este ca celula asta este "aparata" de politie, armata, etc ale STATULUI (o unitate mai mare, care merge cu bani). daca apar cum zici tu, comunitati - celule, autosustinute (gen chibutzurile in israel, sau cum s-or chema alea), o sa apara si niste "gasti de tzigeni" (acu cateva sute de ani se numeau huni si tatari) care or sa vina la furat, dar la cap, etc. deci iti trebuie in primul rand protectie, apoi restul.
RăspundețiȘtergerein rest suna bine. si mie mi-ar placea sa traiesc intr-o comunitate de asta, cat mai putin dependenta de stat, etc
Nici o sansa.
RăspundețiȘtergereAr merge daca toti oamenii ar fi egali (inclusiv dpdv intelectual) si ar face aproximativ acelasi gen de munca. Cum ai putea sa-l convingi pe Ion care munceste 12 ore pe camp, ca si consateanul lui, Vasile, a facut un lucru util cand a descoperit ca gaurile negre emit radiatie infrarosie? Deja vad argumentul lui Ion: "pai asta a stat 5-10 ani in fund la birou iar eu mi-am rupt spatele la camp. De ce sa-i dau de mincare? La ce-mi foloseste mie sa stiu de gaurile negre?"
Iar argumentul de mai sus se poate aplica la 99% din descoperiri, cel putin in prima faza.
Cum ai vedea tu cercetarea si progresul intelectual al omenirii, cand lumea e plina de alde Ion? As prefera sa nu te dai exemplu pe tine cu energia alternativa, ca tu inca ai bani de mancare si ti-o poti cumpara din multe locuri :) Dar ai putea sa faci un experiment: du-te si incearca sa schimbi ce ai facut tu pe ceva de mancare.
Btw, ai citit "Eternul Adam", de Jules Verne? E o povestioara pe care ti-o recomand cu caldura, ca tot esti pasionat de sfarsitul lumii actuale.
John - armata nu e necesara daca nu vor mai exista state. Nici hoardele de pe vremuri nu mai exista. Multi din membri ei se plimba acum la paris, invart pasapoarte si se pricep la afaceri mai ceva ca unii membrii ai societatii "civilizate".
RăspundețiȘtergereIn plus, sunt obisnuiti cu independenta fata e stat, utilizeaza deja aurul ca moneda, s-ar putea chiar sa ne invete cateva lectii utile de supravietuire in momentele de tranzitie. Politia e locala, n-am zis ca trebuie desfiintate toate masurile de securitate din intermediul unei comunitati de a doua zi.
Andreea - din contra, diversitatea e cea care ne va salva. Fiecare are pasiuni diferite. Unii se adapteaza mai usor si suporta mai bine anumite tipuri de activitati. Daca am fi cu totii la fel n-am ajunge nicaieri. In plus, cred ca nu intelegi un lucru: in curand destramarea societatii actuale va avea loc, fie ca ne-o dorim sau nu, fie ca suntem "pasionati" de acest subiect sau nu.
Alternativa ta care este ? Sa stam cu mainile in san in timp ce ne repetam singuri: nu, nu, asa ceva nu se poate ? Asta nu se intampla.. nici o sansa... :) Normal ca in prima faza unele lucruri nu le vom face doar din placere, ci si din nevoie. Ideal ar fi sa fim pregatiti totusi, sa stim ce ne asteapta si sa ramanem optimisti.
Parca in "The Different Drum" Scott Peck vorbeste despre 150 ca fiind un numar maxim de persoane intr-o comunitate (economica, sociala etc.). Leaga numarul de capacitatea noastra de a-i cunoaste pe toti ceilalti 149 si de a avea relatii directe cu ei. Un concept interesant, observat in practica.
RăspundețiȘtergereIntentia si viziunea sunt importante si ele nu pot porni de la frici si intrebari care sa ne blocheze. Tocmai barierele mintale sunt cele pe care trebuie sa le depasim...daca vrem. :-)
Un alt exemplu interesant: http://loshorcones.org/index_eng.html
Nu ma voi referi la tot textul pentru ca mi-ar trebui tot atata spatiu :)
RăspundețiȘtergereDin pacata nu cred ca sistemul social in care am ajuns poate sa continue sa traiasca fara sistemul monetar. Asa cum am ajuns dependenti de electricitate, la fel suntem dependenti de bani. Disparitia oricarui dintre aceste doua sisteme ale societatii actuale, ar duce la pierderi masive de populatie prin variata metode, intr-un timp relativ scurt.
Ce vreau sa spun pe scurt (ca ma bate gandul de mai mult timp sa detaliez acest subiect la mine pe blog) e ca volumul populatiei planetare (6-7mld) e strict dependent de existenta banilor (as legal tender) si a electricitatii. Fata de restul elementelor (resurse, urbanism, societate) depinde mai putin. Daca aceste doua sisteme ar ceda populatia ar scadea pana la cateva sute de milioane (vezi peack oil din colapse).
Al 2-lea lucru la care vreau sa ma refer e ca nu cred ca suntem la 98. Tinand cont ca efectul trebuie sa se aplice la masa indivizilor, pana se va ajunge acolo, cred ca suntem cu indulgenta la 10-15. (mai discutam)
Cand am zis "Nicio sansa" ma refeream la lumea ideala la care speri. Da, bancile or sa pice, fiat money la fel, probabil multe state se vor prabusi, petrolul se va termina in cativa ani.
RăspundețiȘtergereMi se pare ca supraestimezi multicel capacitatea oamenilor de a-si pastra o farama de omenie cand vor face foamea. Nu o sa fie fun, nici in prima faza, nici peste un an nici peste 5. Poate doar daca gasim o super sursa de energie.
Si aici ajungem la problema mea: cu cat oamenii se vor preocupa mai mult de procurarea hranei zilnice, cu atat vor avea mai putin timp de gandire. Si asta inseamna regres.
Nu trebuie subestimata nici dorinta multora sa fie sefi peste un grup oarecare de oameni. E o trasatura veche a rasei umane.
RăspundețiȘtergerepeaceclimb - corect, barierele mintale sunt cel mai greu de depasit. Interesant si site-ul tau, o sa ma uit pe el. Deocamdata citesc cartea de la Andreea.. :D
RăspundețiȘtergereEugen - mi se pare cam mic numarul 15, dar credeam ca te-ai prins ca era o gluma in care faceam legatura intre blogul tau si numarul meu de abonati din acest moment... ;)
Dependenta de energie in general, nu doar electricitate, am recunoscut-o deja. De ce crezi ca seria de alternative energetice e de doua ori mai lunga si mai complexa decat cea cu monedele.
Andreea - cel mai important lucru pe care l-am invatat a fost: never say never. Inclusiv la partea cu energia... ;)
Seb - stiu, tocmai de asta trag unii cu dintii de sistemul actual
Hope for the best, prepare for the worst :)
RăspundețiȘtergereOk, recunosc, nu m-am prins la legatura cu abonatii de pe blog, dar metafora este foarte reusita, cu cei 98, felicitari! :)
RăspundețiȘtergereCresterea nu trebuie sa fie liniara insa. Daca la acesti 98 ar corespunde 15 atomi critici, la 100 ar putea sa fie chiar masa critica. Sa speram la bine, cum zice Andreea!
Pentru cine cauta ce inseamna conceptul maimutei 100 sau al masei critice , e povestit pe larg si aici.
ps: scuze de cele doua greseli de ortografie am scris prea repede si nu am recitit, am sa casc mai bine ochii pe viitor.
Nu prea cred ca se poate fara nici o moneda, cel putin pe termen dcurt-mediu. Insa cineva are grija de noi: va fi o moneda numita
RăspundețiȘtergereBancor. Asta ca sa nu uitam cine sunt stapinii lumii.
Anyone who follows the IMF knows that what the IMF wants, the IMF usually gets. So could a global currency known as the "Bancor" be on the horizon? That is now a legitimate question.
Cred ca smecherii si-au dat seama ca sistemul actual nu mai tine, si vor sa ne prosteasca cu altul, un pic schimbat, si cu alt nume. Dupa Caritas au mai urmat multe alte jocuri piramidale, si fraieri s-au gasit intotdeauna, desi stiau ce s-a intimplat mai inainte. Asa ca ma astept ca planul smecherilor sa reuseasca.
RăspundețiȘtergereEugen - dap, aceea e povestea la care faceam referire. Greseli n-am stat sa caut... :)
RăspundețiȘtergeremadmax - astea cu bancorul sau cu amero sunt la fel ca sperietoarea cu virusul vietii, iar aia stim cat de "reusit" s-a incheiat. De fapt daca stau sa ma gandesc bine, gripala a fost una dintre cele mai mari victorii ale undergroundului impotriva propagandei generatoare de teama ale mass-mediei oficiale... ;)
Hopa, cineva incearca sa ne dea o mana de ajutor.
RăspundețiȘtergereWe're 99 now. Thanks, biz... ;)
Salut.
RăspundețiȘtergereIti citesc blogul de vreo 2 ani. Am o obiectie care mi-a venit gandindu-ma la tonul general al postarilor tale. Anume, imi pare ca tu scoti din ecuatia lumii viitoare, schimbate si descentralizate, raul. Sentimentele negative, latura negativa a fiintei nu poate fi eliminata. E un tandem - yin si yang. Intre comunitatile astea mici nu spune nimeni ca nu vor aparea conflicte, ca nu vor incerca sa se cucereasca una pe alta. Nu vad de ce lumea ar ramane descentralizata si rurala cand tendinta evidenta este de a se urbaniza si de a se centraliza.
De asemeni cultura este un efect al urbanizarii, acolo unde apare diviziunea muncii si scriitorul sau artistul nu mai trebuie sa munceasca campul, pentru ca face altcineva asta mai bine. Teoria cu familia care face un schimb de servicii fara bani nu este un exemplu solid. Familiile difera pentru ca oamenii, elementele componente, difera si prin urmare nu exista un comportament constant si un schimb de servicii uniform intre membrii.
Incerc si eu sa gasesc o varianta a unei lumi care functioneaza fara bani. Nu reusesc. Nu vad cum poti schimba mancare pe masaj, sau un laptop pentru cinci garoafe. Este nevoie de un reper general, in momentul prezent fiind reprezentat de bani. Aparitia banilor a fost o evolutie a umanitatii, a usurat schimburile, a ajutat la dezvoltarea comerului.
Hai sa facem un joc de imaginatie:
Sa zicam ca vream sa transportam banane din Africa de Est.Ele trebuie cumparate. Ce dam la schimb fermierului? Sa zicem ca am gasit. Ele trebuie transportate pana la mare. Cum sunt transportate si cum se plateste pentru asta? Mai mult ca sigur ca transportatorul va vrea altceva decat fermierul. Apoi ala sunt plimbate pe mare pana in port. Cum platim armatorul? Cum platim transportul pana la piata? Cum achit depozitarea? Problema e ca daca schimburile se fac in natura (obiect vs. obiect) eu cand plec spre Africa trebuie sa am un transport mare de lucruri ca sa dau la schimb. Chestia e ca la primul transport nici nu stiu ce dorinte au africanii si atunci trebuie sa iau de toate. Plus provizii. Efortul este foarte mare si sunt sanse sa nu merite din nici un punct de vedere. Si astfel voi fi fortat sa imi desfasor activitatea doar in comunitatea mea. Ipoteza care nu tine. Oamenii vor incerca din nou sa se uneasca din nou in comunitati mari. Astfel revenim de unde am plecat.
Eu vad intr-adevar un pic altfel "raul" de care spui. Uite aici ce spuneam de evolutia acestuia.
RăspundețiȘtergereApoi, toata teoria ta este bazata pe vechea paradigma: schimbul si comertul. Incearca sa gandesti din punct de vedere al cedarii fara a astepta o recompensa.
In exemplul tau bananele sunt un "moft" ca sa zic asa. Daca in comunitatea ta cineva se hotaraste ca "moftul" respectiv merita deranjul si gaseste voluntari care sa-l ajute la respectiva sarcina fara a pune presiune pe alte resurse ale grupului, atunci e ok.
Mai este o cheie in povestea ta: energia. Aici o sa fie punctul critic. Eu sunt optimist in aceasta privinta, desi stiu ca majoritatea nu-mi impartasesc optimismul. Ramane sa mai discutam pe acest subiect.
Eu n-o sa mai critic viziunea lui Flavian, pentru ca stie ca daca la partea cu punerea diagnosticului situatiei actuale suntem de acord, la partea cu prognoza avem viziuni diferite.
RăspundețiȘtergereEu cred ca natura omului nu se schimba prin schimbarea sistemului economic. Parerea mea e ca sub criza economica actuala se ascunde ceva mult mai adanc, o criza morala. Flavian crede ca daca oamenii sunt educati si din cauza prabusirii sistemului economic actual sunt fortati sa coopereze, atunci li se va schimba si comportamentul. Dupa parerea mea, mentalitatea < natura omului.
Cred ca lucrurile in forma actuala se pot lungi un numar de ani, vom vedea cati. Oamenii s-ar putea sa inceapa sa vada ca statele nu mai au puterea de a le asigura mare lucru (pensii, salarii minime, depozite garantate) si sa inceapa sa-si caute o iesire pe cont propriu (la tara, in comunitati de care vorbeste Flavian, etc). Deci statele ar putea sa mai existe intr-o forma in declin o perioada, in paralel cu miscarile astea.
Daca se va intampla ca globalizarea economica sa se dezintegreze rapid dupa caderea finantelor globale, atunci cred ca o sa vedem ceva de genul asta:
- controlul guvernelor centrale asupra a ce se intampla in teritoriu va fi mult mai scazut, dar va rezista o perioada
- autoritatile locale (AL) vor prelua initiativa controlului local, pentru a opri conflictele pentru hrana si resurse
- tot AL vor organiza proiecte locale in care ii vor angrena pe toti cei care vor sa primeasca in schimbul muncii prestate in folos comunitar cupoane/tichete cu care isi pot procura hrana din rezervele locale; AL vor folosi fostele rezerve ale statului si for face altele cu munca celor disponibili
- o parte dintre oameni nu vor vrea sa participe la asta si o vor lua pe cont propriu in alte comunitati, cum zice Flavian
- comertul va fi mult incetinit, asa ca oamenii vor trai mai mult cu ce au pe plan local;
- asta inseamna ca ceea ce acum face parte din traiul obisnuit al oraseanului va fi in cantitati mult mai mici sau va lipsi: de exemplu internetul va fi un lux, consumul de energie va scadea foarte mult (aici statele cu o pondere mai mare a sectorului hidro in mixul energetic se vor descurca mai usor), iar alimentatia va fi mult mai redusa; oamenii vor invata sa tina mai mult la lucrurile pe care le au deja (imbracaminte, incaltaminte, tehnologie)
- importanta familiei si a grupurilor va creste din nou, adica individualismul se va reduce
- nu va fi peste tot la fel, adica in unele parti ale lumii, e foarte posibil ca statele sa mentina controlul absolut mai departe, de exemplu Rusia sau China, unde traditia controlului de la centru e mai veche, deci geografia organizarilor umane va fi foarte neregulata, specific locala.
Samd.
Cand ai zis 98 din 100 mi-am dat seama imediat la cine te referi, dar nu si de metafora cu 98 de utilizatori. Felicitari 99!
RăspundețiȘtergereAndreea - am terminat "Eternul Adam" si este intr-adevar tare, nu o stiam.
RăspundețiȘtergereSunt insa foarte curios ce ai inteles tu din povestea respectiva, sa vedem daca suntem pe aceeasi lungime de unda... ;)
cam offtopic, da merita aruncat un ochi aici. Treaba cu NKorea pina acum a iesit, oare ajungem iar sa-i pupam in cur pe rusi?
RăspundețiȘtergereFlavian, am pus si eu un comentariu mai devreme dar vad ca intre timp a disparut.
RăspundețiȘtergereSper ca in proiectul tau de societate viitoare nu intra si cenzura, ca toata vorbaria despre idei si creativitate ramane la acelasi nivel cu tezele "tovarasului" din aprilie. ;)
madmax - avand in vedere aparitia relativ recenta si istoricul inexistent al altor previziuni de pe blogul respectiv, as inclina sa nu le acord prea mare atentie la prima vedere
RăspundețiȘtergeredragon - nu m-am uitat asa mult, partea economica seamana un pic, dar imaginatia mea nu include lupte cu lasere sau niste ET asa neprietenosi si neevoluati pe latura spirituala. Filmuletul respectiv a fost pus aici.
Tudor - singura chestie pe care tin minte sa o fi sters a fost o reclama offtopic si fara nici un comentariu aferent a lui i-conomics pe care l-am mai avertizat de vreo doua ori pana acum. Sunteti cumva una si aceeasi persoana ?
Flavian - Poate ca s-a ocupat softul blogger de comentariul meu. N-am nicio legatura cu i-conomics sau alt pseudonim de aici, eu postez aici cu numele meu, doar ca nu dau log on intotdeauna.
RăspundețiȘtergereAcum am verificat si spam-ul. Erau acolo ultimul tau mesaj de azi si cel pus de dan la postarea de ieri.
RăspundețiȘtergereOK, multam.
RăspundețiȘtergere@flavian,
RăspundețiȘtergerescuze dar ce spui tu ar fi poate o posibilitate in scenariu post apocaliptic a unui razboi atomic global.. altfel niciodata nu o sa se intimple asa ceva...
pierderea unui reper comun global ca moneda de schimb ca pastrare de valoare etc.. ar duce la un dezastru complet si total.... cat de rau este sistemul fiat actual tot e mai bun de cit lipsa monezilor complet (vezi ca asta visau comunistii pur sange)... sau monezi locale.. orasensti sau alte aiureli asemanatoare...
metalele pretioasa interconectate cu hartia ar putea fi totusi poate o solutie mai buna... dar nu acuma cand 2-4 tari detin marea majoritate a aurului..
si nu apreciez ca ai sters postul meu... cu noul meu articol...
Tudor - comentariul tau de la 17.41 e chiar ok, completeaza de fapt ceea ce spuneam eu. In special in prima parte a tranzitiei cam asa se va intampla, iar viteza de propagare intr-adevar va fi diferita de la o zona la alta. Cat priveste ceea ce numesti tu "natura umana" dar ceea ce eu consider de fapt un rezultat al educatiei si mediului de crestere, recomand si articolul acesta.
RăspundețiȘtergerei-conomics - post razboi sau post-colaps economic. Daca pentru primul cred ca sansele par tot mai scazute, pentru al doilea sunt tot mai mari.
La Star Trek nu neapărat armele etc. erau importante ci societatea în care oamenii lucrau for the betterment of mankind... În fine.
RăspundețiȘtergereJacque Fresco printre altele a făcut un concept de economie bazat pe resurse.
Pe langa societatea lipsita de grija zilei de maine si o economie pe care am mai dat-o si eu model, era destula negativitate si in ST. Mai ales in ultima serie in care din cate am inteles nu prea mai respectau viziunea simplista, dar totusi optimista a autorului original.
RăspundețiȘtergereIar pe Jacque Fresco l-am tot recomandat in ultima vreme, vezi ce ziceam de exemplu aici sau aici.
am vazut mai de mult un episod din Stargate care seamana cu ce ai scris mai sus
RăspundețiȘtergereatat doar ca nu mai stiu daca la sfarsit mor toti sau traiesc fericiti pana la adanci batraneti
in orice caz banci nu erau ...
i-conomics,
RăspundețiȘtergereBancnota a aparut in legatura cu datoria (era o forma de IOU), moneda a aparut legata de valoarea metalului pretios. Cred ca ce pica acum e sistemul bazat pe datorie, in primul rand, din care nu aveau de castigat decat bancile si intermediarii de pe piata financiara. E un lucru bun sau rau?
Acestea sunt necesare pentru plati, mai ales in comert. Deci daca pica fiat money, in primul rand va avea de suferit comertul international in termeni reali, adica ce pun oamenii pe masa sau ce vand din ce produc. Pentru restul, poti sa vezi mai sus ce am zis ca se poate intampla in cazul in care globalizarea se prabuseste. Comunitatile vor lucra la nivel local sa-si asigure nevoile de baza si vor consuma din ce produc.
vala - din cate stiu si in stargate se lupta aia in draci, deci mai e loc de imbunatatit
RăspundețiȘtergereFlavian, cum vezi tu rezolvata urmatoarea situatie: Eu sunt un software developper care dezvolt aplicatii CRM. In acelasi timp placerea mea este sa petrec saptamanal 2-3 ore in prezenta unei prostituate. In lipsa banilor, cum ar putea fi rezolvata tranzactia noastra? Nu cred ca domnisoarele apreciaza cate un kit de instalare/sedinta, sau?
RăspundețiȘtergereaaa, sa nu uit, nu vreau sa imi schimb stilul de viata, si nici sa fiu judecat.
RăspundețiȘtergere@anonim
RăspundețiȘtergereChina nu se poate opri din cumparat dolari, pentru ca au moneda legata de dolar si exporta in SUA. Daca pica dolarul pierd toti dolarii din rezerva. E un pic cam science fiction filmuletul.
S-ar putea ca China sa aiba alt plan, cu miscarile astea cu internationalizarea yuanului.
RăspundețiȘtergereChina e legata de SUA acum. Daca pica dolarul, chinezii pierd cam doua trilioane de dolari dintr-o bucata si raman doar cu datoriile pe care le-au facut sa atraga dolarii. Deci scenariu prea naspa... Asa ca se misca treptat si reduc din dolarii care le vin de la exportatori macar cu ceilalti parteneri de comert decat SUA (Hong Kong, Singapore, Brazilia, Rusia, Belarus, Malaiezia).
Cand China va ajunge sa exporte mai putin la americani si or sa primeasca mai putini dolari, yep, atunci s-ar putea sa vedem ceva. Pana atunci, americanii vor forta caderea euro, ca sa sperie oitele sa mai pape niste verzisori.
Zeitgeist Movement cumva?
RăspundețiȘtergereDa, sistemul monetar nu pare sa mai fie viabil si motivele sunt nenumarate, de la explicatia cu tehnologia care inlocuieste forta de munca remunerata pana la ideea ca banii, prin viteza lor de procesare, au devenit o notiune prea abstracta care nu mai are coresponent in economie. Deci pana la urma economia capitalista se va bloca intrucat combustibilul ei devine neadecvat. In subiectul e:. Cum ar functiona omenirea in lipsa banilor?
Daca ne uitam la ce se intampla cum, poate ne putem facem o idee:
1. Se observa din ce in ce mai clar trecerea e la economia industriala la cea creativa, in care ideile au o valoare din ce in ce mai mare raportat la munca productiva concreta. Deci ideea de munca se shimba, poti sa spui ca muncesti cand generezi idei. Asta ineamna ca e foarte aproape si renuntarea la notiunea de intersanjabilitate in sensul clasic: conversia in raport cu cantitatea – muncesti 8 ore, primesti salariul x. Devine din ce in ce mai greu sa faci o conversie cantitativa la idei, acestea nu sunt practic cuantificabile natural, greu de exprimat in cifre. Din ce in ce mai multi free lanceri, nu? Dintre care multi nici nu primesc bani pentru munca lor, ci poate alte idei pe car le folosesc pentru a se descurca in actuala aconomie. Deci, disparand problema productivitatii, conversia se va face probabil tot in idei. Si aici intrebarea: cum ar functiona omenirea cu inteligenta (ideea) ca moneda de schimb?
2. Cresterea gradului de conectivitate a creat o cultura a colaborarii in masa si acesta mi se pare un pa foarte important spre renuntarea la moneda. Cum spui tu, o functionare pe baza de retele, in care schimbul se face tot in produse abstracte sau cel mult construite din biti. Daca observi s-au creat deja mici economii de gherila, care nu mai folosesc bani. Cu timpul vor fi din ce in ce mai multe si vor conduce la schimbarea perceptiei. Nu cred ca vom mai putea vorbi de o economie, pentru ca asta presupune ierarhii, ci de mici economi de gherila. Tot aceasta cultura a colaborarii in masa vor duce la aplatiyarea ierarhiilor, iar cei care detin banii actualmente isi vor pierde influenta.
3. Faptul ca oamenii incep sa-si inteleaga relatia cu planeta este iarasi evident si nu cre ca trebuie sa mai aduc argumente aici.
RăspundețiȘtergereProblema e cand? Poate in secolul XXIV, daca e sa-l credem pe Capitanul Picard din Star Trek, care spunea ca in viitor nimeni nu va mai fi motivat de dorintele materiale. Si uite un articol simpatic: http://robotics.caltech.edu/~mason/ramblings/moneyInStarTrek.html.
Piedica e o constructie paradoxala care se creeaza la nivel uman, dar ma lungesc prea mult
cipi - vezi ce ziceam mai sus de banane. Inca incercerci sa mergi pe ideea ca tot ceea ce se intampla azi poate ramane asa cum este acum ? Nu-i vorba de nici o judecare, dar unele lucruri se vor schimba indiferent daca unora le place sau nu... :)
RăspundețiȘtergereAnonim, Tudor - despre filmuletul NIA am discutat deja aici. Vezi ce ziceam si in China vs US despre faptul ca la un moment dat costul subventionarii deficitelor US va deveni mai mare decat cel al renuntarii la dolar.
dan - casele de discuri devin tot mai inutile, in special de cand cu explozia internetul, dar vechii dinozauri nu se predau fara lupta... :)
ST - sunt intr-adevar unele inconsistente in Star Trek, dar macar oamenii pot sa-si faca o idee despre sistemul TNG si NWE de care am mai discutat noi pe aici
RăspundețiȘtergereSalut!
RăspundețiȘtergereIn primul rand felicitari pt. blog! De vreo 3 ore stau cu ochii in monitor si "rasfoiesc" postarile... imi pare rau ca abia azi l-am gasit...
In al doilea rand, pot sa afirm ca totusi este cam utopica societatea fara moneda. Ca sa dau si eu un exemplu, mai usor decat sa pun link-uri sau sa recomand nuvele si romane, recomand sa luam in considerare istoria umanitatii, de la epoca de piatra incepand si pana la momentul actual. Indiferent cum am pune problema (si nu ma refer doar la comert), pentru simplificarea tranzactiilor tot se va ajunge la o forma de moneda. Ca sa nu mai zic ca singura posibilitate pentru a ajunge la acest nivel este printr-un reset total, iar pentru asta e necesar colapsul economic, dar nu si suficient. De aceea, mai degraba prevad lucrurile in viziunea lui Tudor (care cred ca e o alternativa la societatea ta, nu o completare). Dar si asta nu va tine mult, deoarece acele AL (autoritati locale) vor vedea necesara formarea unor forme de guvarnamant mai mari si mai puternice, tocmai pentru a se apara sau a le comabata pe cele existente (adica cele care au supravietuit intr-o forma sau alta vechiului sistem). Este in natura umana, asa cum zice si Andreea.
Daca ar fi sa ne gandim la un alt fel de societate umana (si daca e vorba doar de aspectul economic), nu cred ca avem loc pe net de atatea scenarii, dar eu sunt convins ca totul e o mare iteratie, si chiar daca o luam de la 0, tot in acelasi punct ajungem. Dar nici nu strica sa ne luam masuri de precautie, in cazul unui eventual colaps, aici sunt perfect deacord cu tine Flavian, si cat mai putem e bine sa invatam unii de la altii, acum cat mai putem... ca daca e sa se duca dracului tot, o sa fie cam greu sa dau o fuga de la Oradea la Brasov, sa te caut si sa-ti cer niste sfaturi! :)
Numai de bine, si spor la butonat!
@cipi: daca tot te ocupi de aplicatii CRM, cred ca ai putea sa-i oferi aplicatia si suport pentru ea, iar daca n-o sa mai beneficiem de luxul internetului sau chiar a pc-urilor, ii poti oferi in schimb servicii de "peste"... pestele e CRM-ul prostituatelor! :)
@cipi: pai nu trebuie neaparat sa ii dai softul tau. Intr-o societate baza de troc dai cui are nevoie softu, si poti lua de ex. alimente la schimb. Cat ai nevoie din alimente folosesti, ce e in plus dai mai departe. Totul e sa ai ceva capacitate de stocare si sa nu fie perisabile.
RăspundețiȘtergereMie imi povestea un prieten acum mai multi ani a reparat un calculator si oamenii erau mai saraci (ii luasera un second hand copilului) si sotia l-a intrebat pe baiat daca primeste si 2 sticle de ulei (femeia lucra la fabrica de ulei si aia le dadeau ulei cand n-aveau bani sa le dea salariile complete).
Si baiatul bucuros a primit si ulei, si chiar glumea ca lui ii place ideea de samurai, care considera banii impuri si sunt platiti in mancare :D
Deci omu daca vrea - face, ca deh e inteligent, gaseste el metode.
Vorba aia: "There's a will, there's a way".
Stiu oameni care tot zic ca nu se poate si din cauza asta nu reusesc in nimic.
Din punctul asta de vedere un copil e mai avantajat ca nu are blocajele adultului.
Stiu ca ce scriu aici sunt doar vorbe, ca vi-s cunoscute. La nivel logic. Nu zic nimic nou. Dar, practica ne omoara.
Asa ca experimentati tot practic. Incercati sa depasiti doar logica binara, aia cu da si nu.
Incercati pe cat puteti sa nu mai ziceti nu, sa nu folositi negativisme. Sunt f periculoase pt evolutie, adica un simplu nu, un simplu gand va blocheaza toata evolutia. De orice natura. Si daca va doriti mult ceva si v-ati tot gandit la asta si credeti ca ati facut tot ce ati putut si nu va iese, nu disperati. Pana la urma o sa va iasa. Da, poate cand nici nu mai sperati si nu va mai asteptati, dar niciodata sa nu va subestimati.
Anonim - daca vorbim de AL cred ca puterea acestora va fi mult diminuata in momentul in care vor fi decuplati de la centru. Iar apeland la forta pentru a se impune nu cred ca le va face decat rau. In acel moment cred ca vor avea un cuvant mai important de spus cei care au resurse si nu doar ca le au, ci s-au ocupat de managementul lor. Intra aici fostii proprietari de ferme, directori de fabrici si patronatul local.
RăspundețiȘtergereEi sunt cei care vor prelua rolul de leaderi, pentru ca primarul nu va mai avea nici o putere intr-o lume fara moneda. Iar leaderii respectivi vor trebui de asemenea sa aibe sprijinul si aprobarea oamenilor de rand care sa aibe incredere in ei. Nu se vor mai putea impune prin simpla aruncare in joc a banilor ca si pana acum pentru a-i face sa munceasca pentru ei.
dan - multumesc de ajutor, se pare ca ai inteles cel mai bine mesajul pe care incercam sa-l transmit. Important este ca acum oamenii sa auda acum aceste lucruri, chiar daca pe moment nu le inteleg sau nu le accepta. Cu timpul insa, vom ajunge si acolo, la fel cum am ajuns si cu imobiliarele sau criza economica. Atunci isi vor aduce aminte tot mai multi, iar ideile citite acum vor incolti usor-usor.
Apropo de "Eternul Adam": cred ca ajunsi intr-o situatie de genul respectiv, oamenii se vor preocupa din ce in ce mai mult de necesitatile zilnice (hrana, adapost) decat de pastrat cunostintele avansate ale civilizatiei lor. Si mai ales vor transmite mai departe predominant cunostintele practice, aplicabile imediat: mai degraba isi vor invata copiii sa vaneze si sa faca focul in 10 feluri diferite decat ecuatii diferentiale sau chimie. Asta inseamna ca, daca peste 2-3 generatii oamenii vor fi suficient de multi si vor avea suficiente resurse, nu va mai fi nimeni care sa detina cunostintele necesare inventarii unor tehnologii care sa faca viata mai usoara/frumoasa - ele vor trebui redescoperite, iar asta poate dura mii de ani.
RăspundețiȘtergereSi daca tot zici ca ti-a placut povestioara, imi permit sa-ti mai recomand o carte: "Caderea noptii" (Nightfall) de Isaac Asimov si Robert Siverberg - analizeaza reactia unei societati supusa unui soc puternic.
Btw, ideea ta de lume pasnica s-ar putea chiar sa mearga pe alocuri. Uite ce spune cineva de ceea ce se intampla in Detroit in zilele noastre: http://theautomaticearth.blogspot.com/ - primul film, pe la min 24:00.
"cred ca ajunsi intr-o situatie de genul respectiv, oamenii se vor preocupa din ce in ce mai mult de necesitatile zilnice (hrana, adapost) decat de pastrat cunostintele avansate ale civilizatiei lor"
RăspundețiȘtergereAndreea: asta se intampla momentan.
Ideea ar fi ca oamenii sa nu fie constransi zi de zi de cele materiale astfel sa fie liberi sa evolueze.
Cand majoritatea stau cu stress ca nu-si pot plati ratele la banca, cum o sa aiba bani de mancare, sau cu ce bani o sa-si creasca copiii, sa nu te astepti lumea sa evolueze.
Toti suntem stresati. Cand esti stresat nu inovezi, nu evoluezi. Te zbati sa-ti castigi existenta.
Ca omenirea sa evolueze ar trebui sa se intample doua lucruri:
- sa-si rezolve total nevoile de baza - mancare si adapost, astfel sa nu fie constransi zilnic sa lupte ca sa aiba ce manca
- sa se trezeasca din punct de vedere moral, sa-si dea seama ca goana dupa acumulari de bunuri e useless, in final tot acolo ajungi, sa fie mai buni cu altii, sa descopere frumosul, sa urmareasca un scop comun
citeste asta: http://www.firdepir.ro/2010/11/terpsichore/
Ai si tu dreptatea ta, dar probabil trebuie mers pe mai multe planuri, schimbarea trebuie sa fie nu doar materiala ci si morala.
"decat de pastrat cunostintele avansate ale civilizatiei lor"
vrei sa spui de distrus cunostintele avansate ale civilizatiei lor :)
Eu cred ca daca oamenii n-ar mai lupta sa supravietuiasca cum fac acum pt platit rate si pentru un salar mizer de 8-10-12 ore pe zi (mai nou si sambata)
si ar avea asigurat un trai decent, pe de o parte, iar pe de alta parte daca si-ar da seama cumva ca exista lucruri mult mai frumoase/placute decat a avea ceva material atunci de-abia am evolua.
Nu zic sa nu mai folosim tehnologie si sa ne intoarcem in epoca de piarta, zic sa nu fim sclavii lor.
Gandeste-te cum ar fi pentru tine sa lucrezi 2 ore pe zi iar in restul timpului sa faci ce vrei tu. Ai putea sa-mi zici ca te-ai lenevi sau te-ai plictisi. Da, poate, dar daca in acelasi timp ti-ai da seama ca ai o vocatie si ca te poti dedica la ceva ce ai vistat mereu dar n-ai avut timp din cauza muncii....... atunci sunt sigur ca ar fi mult mai bine si pentru tine si pentru omenire.
Jerome K. Jerome zicea: cine face ce-i place nu va trebui sa munceasca toata viata (pentru ca nu e munca, e placere, as interpreta eu).
Uitati-va la documentarele despre Nikola Telsa de pe youtube. El visa energie gratuita pentru fiecare.
Pe acelasi principiu e Linux-ul, un sistem de operare gratuit la care lucreaza programatori din toata lumea gratis, fara sa aiba vre-o pretentie financiara.
Pana si firmele beneficiaza de munca asta. Sunt alte firme care platesc oameni ca sa dezvolte parti din linux, iar apoi rezultatul muncii e pus la dispozitia tuturor gratis.
Andreea - hai sa-ti explic ceea ce am inteles eu din cartea respectiva, s-ar putea sa ramai uimita... :)
RăspundețiȘtergereIn primul rand situatia unui potop sau cataclism natural nu cred ca se compara cu cea a unui colaps economic. Una este sa ajungi singur pe o insula salbatica si alta este sa ramai exact unde esti cu tot ceea ce ai. Case, fabrici, campuri, masini, tehnologie, prieteni, resurse, totul mai putin banii.
Apoi ar mai fi ceva care cred ca ti-a scapat. JV a trait acum 100 de ani. Povestea sa imaginara descrie niste viitori oameni ajunsi la acelasi nivel tehnologic cu societatea noastra de la 1800, dar cu o alta organizare sociala. Acestia se presupune ca au descoperit un manuscris al unor contemporani de-ai lui JV. Descriind un potop si un final de civilizatie foarte asemanator cu cel pe care se spune ca l-au avut atlantii, despre care se tot aminteste in carte.
Avem in vedere ca despre JV se zice ca ar fi fost mason si ar fi avut acces la multe informatii chiar si in acest moment necunoscute oficial la nivelul omului de rand. De aceea multe din povestile sale par sa prevada viitorul, precum cea privind calatoria pe luna sau cea cu vestitul submarin al lui Nemo. Si mai este de fapt una care nu a fost confirmata inca, dar despre care aud zvonuri tot mai insistente in ultima vreme, aceea cu existenta unor lumi sub suprafata terestra.
Despre masoni stii ce se spune: ca le place sa foloseasca simboluri si totodata sa ascunda lucrurile in vazul tuturor. Acum, daca civilizatia lui virtuala era de fapt civilizatia noastra actuala, ghici cine erau de fapt cei din manuscris si de ce incearca JV sa transmita asta ca pe o parabola ? Stii ca se spune despre Noe ca ar fost de fapt un atlant ? ;)
Gluma este si mai mare. Daca ai fi urmarit serialul recomandat de mine weekend-ul trecut, cel cu Ancient Aliens, ai fi vazut ca "stiinta" noastra oficiala abia acum incepe sa ia in considerare unele dovezi si ipoteze de care JV avea cunostinta acum mai bine de 100 de ani. Pur si simplu nuvela sa este un misto nu doar la adresa contemporanilor sai, ci si la adresa "savantilor" de azi. O palma din trecut data evolutiei "stintifice" din ultimul secol.
In coincidente nu mai cred de mult. Dar este remarcabil pentru mine faptul ca mi-ai recomandat aceasta carte exact acum, cand am ales sa vorbesc despre o retea de orase asemanatoare cu cea descrisa aici.
Acum un an de zile aveam şi eu aceleaşi porniri aparent inocente aş spune, acelaşi idealism ca şi tine, pentru că e nu-i aşa un idealism?
RăspundețiȘtergere"Ideal ar fi ca oamenii de pe intreaga planeta sa lucreze ca membrii unei familii".
Dar cine spune că oamenii vor asta?
Nu vor pentru ca sunt ignoranţi, pentru ca sunt poate avizi de putere unii sau de suferinţă alţii, sau poate de amândouă, ai putea spune.
Dar cine spune că asta e rău şi că idealismul tău e bun? Asta apropo de relativitatea conceptelor.
Să nu uităm, s-au comis nenumărate crime, în numele idealismului, de oameni convinşi că ce fac ei e bun şi corect.
Putem totuşi să admitem că logica umană nu poate concepe cu adevărat care este "calea" cea "bună" , caz în care orice formă de idealism devine doar o proiecţie a propriului ego?
Poate că binele nu există în schimbarea indusă conştient.
Dacă binele există în afara oricărui sens, logici şi scop?
Eşti pregătit să explorezi această posibilitate?
X - opinia mea despre bine si rau, realitate si relativitate am expus-o aici, deocamdata imi vad insa de "idealismul" meu, ce pot sa zic.. :D
RăspundețiȘtergereIar cu ajutorul lui JD, se pare ca tocmai am atins masa critica.. :)
Intr-o prima faza, am putea sa schimbam felul de moneda pe care il folosim, la nivel central sau local. Totul e ca moneda respectiva sa nu fie imprumutata de comunitate de la o banca ...privata, ci pur si simplu emisa fara o datorie publica.
RăspundețiȘtergereCautati pe youtube filmul "The secret of OZ", merita sa il vedeti chiar daca tine doua ore.
Scurte, offtopic:
RăspundețiȘtergerehttp://yro.slashdot.org/story/10/11/27/1910232/DHS-Seizes-75-Domain-Names
(au inceput sa inchida trackerele cu torente)
dar si raspuns:
http://yro.slashdot.org/story/10/11/27/2250233/Operation-Payback-Shuts-Down-IFPI-Site
Altele:
http://science.slashdot.org/story/10/11/27/2043219/X-37B-Secret-Space-Plane-To-Land-Soon
http://yro.slashdot.org/story/10/11/27/1852229/Satellites-Spy-On-Black-Friday-Shoppers
http://techcrunch.com/2010/11/27/ice-ice-baby/
RăspundețiȘtergereIntai materiale cu copyright, apoi o sa se ia de cele denumite teorii ale conspiratiei, o sa taie bloguri.
Pe torente exista materiale cu copyright dar sunt si materiale free sau open source.
Parca vad ca incep apoi sa dispara clipuri de pe youtube, si ne intoarcem la sharuit videouri cu sticku cum face lumea in Cuba.
sorry, tot eu:
RăspundețiȘtergerehttp://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/28/us-embassy-cable-leak-diplomacy-crisis
US embassy cables leak sparks global diplomacy crisis
• More than 250,000 dispatches reveal US foreign strategies
• Diplomats ordered to spy on allies as well as enemies
si daca nu a putut opri (deocamdata) wikileaks, fac flood:
http://yro.slashdot.org/story/10/11/28/1732205/WikiLeaks-Under-Denial-of-Service-Attack
si ceva mai putin important:
http://hardware.slashdot.org/story/10/11/28/0248212/First-Electric-Cars-Have-Power-Industry-Worried
cititi tot textul de pe guardian.co.uk, e cam jale ...
RăspundețiȘtergereSalut Flavian,
RăspundețiȘtergereCeea ce "presupui" tu ca ar trebui sa urmeze - e un etalon - un standard care sa masoare "per unita" echivalenta produselor fiecarei unitati de productie. Ceea ce nu prea se poate face usor dat fiind conditiile diferite de productie.
Ceea ce ante-comentatorii au scapat din vedere (exemplul cu bananele - intr-adevar un moft) nu se aplica pentru chestiile vitale vietii. Si ash da un exemplu critic. Sarea. Intr-o familie in care membrii sint ocupati sa munceasca, cine se duce sa sape in mina de sare, cine il ajuta sa intre (forma de capitalism numita proprietate - nu e o forma de capitalism ci o forma a naturii umane :) in mina pazita de cei ce locuiesc linga mina? :)
Cit la suta din populatra lumii ar disparea in lipsa de sare? si in lipsa comertului care sa le aduca la indemina. Schimbul si comertul au aparut din considerente practice. Iti dau sare pentru apa. Ca sa nu vorbim de alte alea.
Exemplul tau cu serverele care hosteaza liste - e un exemplu de - centralizare. Da, userii isi iau de unde pot - dar informatia e centralizata intr-un anumit punct.
Oricit ai incerca sa minimizezi rolul serverului, el joaca rolul unei autoritati care decide (informatia afisata, etc).
Minimizezi in utopia ta, rolul agresiv al naturii umane, minimizezi tendinta (naturala de altfel) de a cuceri noi resurse, minimizezi tendinta mesianica (EU shtiu CEL MAI BINE) inclusa in genetica noastra :)
Discutia poate fi extinsa pe multe ramuri (ce-au cautat musulmanii in Europa, ce cauta acum?) etc etc.
Asa, ca de un inceput :)
Poate că nici nu e nevoie de colaps economic pentru lumea despre care vorbești. Couchsurfing, Freecycle, lucrurigratis.ro, toate converg în direcția asta. E o carte faină despre pe care încă nu am citit-o, dar mi-a plăcut clipul de prezentare: http://collaborativeconsumption.com/
RăspundețiȘtergereFaza cu Wikileaks e foarte faină. Americanii fac denial of service atack... haha!
Dorin - am descarcat de ceva vreme The Secret of Oz dar n-am apucat inca sa-l vad, voiam sa-l adaug ulterior la "colectia" de review-uri... :)
RăspundețiȘtergeredan - e cam greu sa castigi lupta cu serverele de torrenti daca atunci cand inchizi unul, apar inca zece care incearca sa-i ia locul... :)
Frumoasa treaba cu wikileaks. Vad ca atacurile DOS incep sa se inteteasca, motiv pentru care nici baietii de la Anonymous nu cred ca vor fi convinsi sa stea cu mainile in san, asa cum spuneam.
fish - nu tin minte sa fi vorbit de nici un etalon. Legat de partea cu resursele, am mai recomandat deja materialele lui Jacques Fresco. In cazul retelelor, credeam ca am explicat destul de bine diferenta intre cele centralizate si ca articolul wiki pe tema p2p e lamuritor.
Gab - ai dreptate, primii pasi se fac de pe acum, primele incercari mai mult sau mai putin reusite in acest domeniu incep deja sa apara, chiar daca unii inca aleg sa le ignore sau sa le "minimizeze"... :)
Te citesc de suficient timp cat sa imi dau seama ca acest comentariu are mari sanse sa fie sters pe motiv de negativims.
RăspundețiȘtergereTu doresti spargerea bubei(monedei) cat mai curand, urmarind formarea masei critice. Este o greseala imensa. Uite cum ar arata day 0:
- Gigel se scoala dimineata si alfla ca nu mai exista bani. Se uita in buzunar, si gaseste 100RON
- Da sa plece la munca, dar taximetristul ii cere paine(el a lucrat si noaptea si este informat cum merge treaba in noua lume), nu bani. Ups...
- Incearca cu masina proprie, dar nu prea mai are benzina.Ups again..
- Incep intrebarile: in frigider, mai am mancare pt o saptamana. Ce fac dupa? Daca ma duc la munca, la sfarsitul lunii ce primesc in schimb, avand in vedere ca firma produce numai lucruri care nu imi sunt utile? Atunci la ce sa ma mai duc?
Si uite asa se alege praful de serverele de net pe care o sa urci tu noile descoperiri, de toata tehnologia pe care intentionezi tu sa o utilizezi in noua lume.
Caz concret, din CAP-urile lui raposatu' nu a ramas nimic la revolutie: au fost distruse si dezmembrate pana la nivel de caramida si de tigla.
Pana sa apara AL-urile care sa asigure un climat ok, o sa treaca multe hoarde de bucuresteni care si-au pierdut obiectul muncii, au golit hipermarketurile si sunt cu foamea in glanda, ca pe asfalt nu creste nimic de mancat.
Asta se va intampla in lipsa EXISTENTEI masei critice. TU ar trebui sa te rogi sa tina buba pana se formeaza masa critica, ca sa poata sa intervina in momentul in care se produce fericitul eveniment.
Tare sunt curios de viziunea ta pentru Day 0. Mai ramane ceva in picioare pentru a putea fi utilizat dupa ce trece socul momentului si se trece peste startup-ul noii paradigme?
Florin, din păcate vremurile vor fi destul de grele pentru Gigei desriși de tine.
RăspundețiȘtergereMotivul pentru care Flavian scrie este să scadă numărul Gigeilor.
Flavian: întâmplarea a făcut ca Eisenstein (care scrie destul de rar pe blogl lui), să publice de curând un articol foarte apropiat ca temă de al tău. E mai lunguț, dar în vreo 15 minute se citește. Îl recomand:
http://www.realitysandwich.com/circle_gifts
Gab(i), din pacate nu doar pentru Gigei o sa fie rau, ci si pentru cei pregatiti. Ce crezi tu ca o sa faca Gigel, nemancat de o saptamana, cand o sa ajunga langa marul "tau"? O sa iti ceara voie?
RăspundețiȘtergereTu, ca om pregatit pentru noile vremuri, nu o sa astepti sa-ti ceara el voie, ci o sa il poftesti sa-si potoleasca foamea. O sa poti sa faci asta, pentru un Gigel, nu pentru 100. De aceea cred ca prabusirea actualului sistem inainte sa ajungem la masa critica este catastrofal pentru toata lumea.
Flavian face o treaba buna, dar cred ca se cam grabeste in anumite privinte.
Mda, cu cât mai mulți Gigei, cu atât mai greu va fi pentru toată lumea. Dar în orice situație, va fi mai ușor dacă ești neGigel.
RăspundețiȘtergereFloodul ca floodul, mai nasol e de continutul documentelor (de exemplu ce au oare nevoie de probe ADN ?)
RăspundețiȘtergereAm vazut si eu documentarele ancient aliens, merci pt recomandare. Chiar nu stiam despre piramide decat ce am invatat la scoala, adica nimic util.
Si nu se compara cu stilul documentarelor de la discovery sau national geographics care nu zic nimic din ce deja cunosteam, te cam baga intr-o amorteala de aia de stat pe canapea si schimbat canalele.
Cred ca in perioada ce bine ne va fi bine daca vom lua doar ce e bun din orice, chiar si din lucrurile mai putin bune.
Ma gandeam dupa ce am vazut documentarele cum ar fi pentru omenire daca la TV s-ar da doar documentare de-astea, in loc de stiri, de toate tampeniile de emisiuni reality tv sau talk show-uri cu aberatii.
Cum ar fi daca chiar in filmele artistice s-ar include cunostinte, adica sa si inveti ceva din film, sau macar sa te impulsioneze sa mergi acasa sa citesti o carte.
Ganditi-va la toate emisiunile si filmele ce le-ati vazut anul asta. Ce ati invatat din ele? Cat timp ati pierdut? Daca erau documentare sau tutoriale pe diverse teme, nu erati mai castigati? Si asta doar la nivel de cunostinte dobandite. Dar castigul ar fi mult mai mare pt ca nu ne uitam la mizerii. Sunt atatea subiecte interesante ce ar putea umple emisiunile: arta, muzica. Nu zic sa invete lumea toata ziua cum sa schimbe ceva prin casa, ci sa nu mai piarda vremea cu prostii/mizerii.
Vazusem undeva, cica daca 2% din populatia lumii ar asculta muzica clasica n-ar mai fi razboaie. (acuma asculta sub 1%.
Imaginati-va cum ar fi ca toata lumea sa fie interesata de evolutie ... sau macar... 10%?
Indienii zic ca viata e ca o sageata trasa din arc. (trece f. repede).
Florin - asa cum ti-a explicat si Gab, noi incercam sa scadem numarul "gigeilor" nu sa speriem lumea aiurea. Eu nu incerc sa sperii pe nimeni, sunt chiar un tip optimist din fire. Am inteles insa directia in care se indreapta sistemul financiar si incerc sa minimizez numarul victimelor colaterale. Atata tot, cine are urechi de auzit sa auda.
RăspundețiȘtergereO ferma mica sau macar o casuta la tara, dotata cu o centrala pe lemne, niste panouri voltaice sau UPS-uri nu inseamna mult. Sunt chestii de bun simt pe care le poate face oricine in loc sa dea resemnat din umeri in ideea ca daca e sa pice, picam toti si.. dumnezeu cu mila. Ingrosam numarul hotilor si muritorilor de frig sau foame.
Dan - documentarul Ancient Aliens e intr-adevar foarte bun ca punct de start. Am terminat si eu prima serie, mai am vreo 3 episoade din a doua.
RăspundețiȘtergereIau oamenii destul de usor, ca sa nu-i sperie nici prea tare pe de o parte, dar sa le dea de gandit pe de alta. Ulterior cei curiosi pot gasi suficiente informatii pe aceeasi tema pe internet.
Flavian, nu am scris ca as dori un raspuns concret, nu o generalizare, pentru ca eram sigur ca nu o sa il primesc(ti-am spus, te citesc de ceva vreme).
RăspundețiȘtergereStiu ce recomanzi(multe felicitari din partea mea) si mai ales DE CE, dar nu despre asta era comentariul meu, ci despre reactia oamenilor in cazul in care s-ar intampla MAINE, asa cum iti doresti(cel putin la nivel declarativ).
Cat despre: o ferma mica, o casuta la tara,o centrala pe lemne, niste panouri voltaice sau UPS-uri cred ca glumesti. La preturile actuale, cat inseamna in bani? Chiar isi permite oricine?
Unii au deja o casuta ramasa de la bunici pe care o pot amenaja, altii isi permit chiar mai mult si unii nici macar atat. Nu trebuie sa facem discriminari, e loc pentru toti. Poate nu in Bucuresti si in imprejurimi, dar tara asta e suficient de mare pentru cei cateva milioane de oameni care au mai ramas in ea. Este si sare suficienta pentru toti.. :)
RăspundețiȘtergereDaca s-ar intampla maine ? Cine stie ? Poate tocmai de aceea nu s-a intamplat ieri si nu se va intampla nici maine. Pentru ca lumea nu este inca suficient pregatita, chiar daca unii dintre noi suntem nerabdatori sa vedem schimbarile de care vorbesc cat mai repede. Pana atunci insa nu putem decat sa continuam sa ne pregatim atat noi cat si sa-i ajutam pe altii macar sa inteleaga ceea ce se intampla in jurul lor.
"centrala pe lemne, niste panouri voltaice sau UPS-uri"
RăspundețiȘtergereDaca mergi pe ipoteza ca se ajunge in situatia respectiva, e gresit sa te gandesti ca o sa ai sanse sa folosesti mult timp aparatura electrica/electronica.
Investitia trebuie sa fie facuta in aparatura low-tech. In cazul incalzirii, in sobe/teracote/seminee. Plus stocuri de lemne de foc.
Nici eu n-aș face investiții high-tech. Pentru lumină, o lampă de petrol și niște rezerve de combustibil sunt aur curat.
RăspundețiȘtergereeh, sa fim noi sanatosi :) si sare sa fie :D
RăspundețiȘtergereintrebare: ai prins faimoasele cozi la pui/unt/lapte/etc pe vremea lui ceasca? ai prins in sensul ca ai fost la cozile alea? sau stii numai din povestite/vazute? :)
Depinde cum vor evolua lucrurile.
RăspundețiȘtergereDaca in paralel cu colapsul vechilor structuri vom avea o explozie a adevaratelor alternative energetice s-ar putea ca voltaicele si UPS-urile sa te ajute o vreme pana ce respectivele tehnologii vor deveni accesibile tuturor.
Ar mai fi de adaugat ca o investitie in izolatia casei (mergand pana la o casa pasiva eventual) este avantajoasa indiferent de sursa energetica folosita in prezent sau de cea disponibila in viitor.
RăspundețiȘtergerefish - da, am prins cozile, la salam si la mezeluri erau cele mai frecvente, iar una la portocale mi-a ramas in memorie cel mai bine pentru ca eram primii... :)
RăspundețiȘtergereFermele si capsunarii: Intr-adevar nu putem deveni toti agricultori. Varianta cu ferma era o alternativa pentru cei care aveau disponibili cateva zeci de mii de euro si ar fi putut face ceva util cu ei, decat sa-i piarda la burse. Din pacate unii au uitat mult prea repede vremurile in care un salam, un pachet de unt sau un kilogram de zahar erau greu de gasit, iar banii nu aveau prea mare valoare.
Seb - evident, izolatie in primul rand, altfel investesti degeaba in centrale sau sisteme de incalzire economice
Scuze, se intampla ceva ciudat cu spam-ul. Abia acum am gasit acolo comentariile puse pe 27 nov intre 10.55 si 11.00, cele care explicau mai larg sistemul Star Trek.
RăspundețiȘtergere@flavian,
RăspundețiȘtergeredincolo de problemele ridicate de forumisti (reale in contextul actual) exista de fapt una singura, alfa&omega: constiinta oamenilor.
daca oamenii vor intelege ca e mai usor si mai placut sa colaborezi, ca aceatsa colaborare inseamna pe langa beneficii si responsabilitate, atunci de maine intram in paradis.
insa pana atunci unii (majoritatea) vor dori doar beneficiile, fara responsabilitate. aceasta este cauza pt. care inca avem bani. s-a incercat un sistem obiectiv, in care fiecare membru al societatii sa primeasca (beneficii) in functie de cat de responsabil e (cat a muncit pt. comunitate). desigur, aceasta este o teorie si doar o pacaleala, pt. ca cei care conduc sistemul, fura din munca celorlalti. fura la greu, si le este bine. iar daca multi bombane, bombane nu pt. ca e nedrept sistemul in sine ci pt. ca nu se afla ei la butoane.
deocamdata cei care vor sa schimbe sistemul din temelii sunt cei care inteleg ca beneficiile merg mana in mana cu responsabilitatea iar astia sunt inca putini. creste nr. lor, nimic de zis, dar trebuie sa cresca mai rpd; masa critica trebuie atinsa pana nu e prea tarziu, caci altfel ne ducem de rapa cu totii.
gelu - ai dreptate. Eu cred ca schimbarea de mentalitate se va produce totusi. La unii de buna voie, la altii de nevoie... :)
RăspundețiȘtergereVad ca ce am scris mai devreme nu apare pe sit. Intrebam ce se va intampla cu cei care au probleme de sanatate? sau daca ai nevoie de o operatie? ce alternative sunt?
RăspundețiȘtergereSorry, am verificat iar spam-ul, dar n-am gasit nimic.
RăspundețiȘtergereSunt destui medici care isi ajuta semenii din pasiune, ba unii o fac in ciuda sistemului care ii termina cu proceduri, birocratie, lipsa de resurse, mizerie, bataie de joc si suprancarcare.
In plus, sunt convins ca in momentul in care lumea o va lasa mai usor cu stresul si cu alimentele nesanatoase ce ne sunt azi pompate doar de dragul vanzarilor si a profitului cat mai mare, problemele de sanatate vor scadea si ele automat.
Donache spunea...
RăspundețiȘtergere"O retea de orase si orasele care pot functiona in interior fara moneda, la fel ca membrii unei familii."
Eu zic ca aici gresesti sau se poate imbunatati teoria ta. Reteaua nu trebuie construita pornind de la suprafata ci de la membrii comunitatii. Cu speranta ca transportul la distante de zeci/sute de kilometri nu va fi o problema mare, reteaua poate include membri din diverse localitati/orase, precum membrii unei familii.
Nu inteleg ce vrei sa zici cu construitul de la suprafata. Oricum, in articolul meu mentionam:
RăspundețiȘtergereIdeal ar fi ca oamenii de pe intreaga planeta sa lucreze ca membrii unei familii, dar sunt constient ca asta nu se va putea realiza de pe o zi pe alta. Asa cum spuneam tehnologia e de partea noastra iar cunostintele la fel.
In ciuda commenturilor ironice eu is convins ca asta va fi viitorul societatii. In fapt moneda insasi face acest lucru astazi. Tu imi vinzi elicea eu iti vand cartofi si morcovi. Numai ca moneda actuala in forma ei sanatoasa e corupta de parazitii sociali si de asta apar problemele.
RăspundețiȘtergereCum necum tu trebuie sa platesti birul, adica sa-i dau dai Cezarului ce e al lui. Si cu asta am terminat discutia; nu conteaza ce moneda adopti, nu conteaza ca faci troc, daca un escroc oficial vine si iti fura din produse si te face sa mai si crezi ca tu i le-ai dat de buna voia s-a terminat toata povestea. Tu esti sclavul care produci el e stapanul care consuma.
De asta ziceam la articolele tale anterioare din aceasta serie ca moneda poate ramane atata timp cat scapam de sclavagismul vopsit al autoritatilor. Daca n-ai acest minim de libertate apoi toate visarile si fantasmarile pe tema unei lumi mai bune si a unei economii mai eficiente sunt vorbe in vant. norocul e, dupa cum ziceam, ca robotii vor inlocui in curand sclavii contemporani la fel cum motoarele au inlocuit caii. A ramas doar "calul putere", un cal simbolic....
felicitari!...ai pus punctul pe I
ȘtergereVoteaza partidul inexistent si cu cat mai multi vom vota cu el cu atat mai repede vom scapa de sistemul actual... :)
RăspundețiȘtergereBursa trebuie desfiintata pentru ca produce inflatia banilor prin speculatie. Bursa este mijlocul prin care investitori de buna credinta dar naivi sant furati. Bursa speculeaza prin bani falsi produse si servicii reale. Este un mijloc de hotie al bogatilor care nu produc nimic decat hartie. Nationalizati bancile, acel mit ca privatul poate fi un administrator mai bun decat statul a cazut. Cele mai mari inginerii financiare si hotii planetare nu le-auj facut bancile de stat ci cele private. O economie puternica si indepandenta trebuie sa aiba trei sectoare in miinile statului: bancile, sectorul energetic si sectorul resurse in mainile sale. Atfel ajunge colonie!
RăspundețiȘtergereEu ma gandeam ca daca rezolvi problema banilor falsi, dispare automat si problema bursei, a bancilor, a statelor si multe alte probleme... :)
ȘtergereMitul ca privatul poate fi un administrator mai bun decat statul a cazut imediat dupa mitul ca statul ar putea fi un administrator de orice fel.
incepeti sa evoluati...inca un punct pe I
Ștergere