marți, 5 octombrie 2010

Robotii sunt de vina

O stire calda, cu multumiri lui cristian pentru atentionare. Se pare ca robotii au facut-o din nou, mama lor. Dupa crashul de pe burse din vara, acum putem da vina pe ei si pentru o belea mare de tot ce vine din zona imobiliara.

Detalii in articolul de pe ZH: Mortgage Meltdown

Si in filmuletul de mai jos:



Mda, ar fi excelenta povestea cu housingul. S-ar incadra la fix in targetul meu pe anul asta... :)

Un secol de istorie economica: 1913-2013

Oricum, comentariul asta e beton. Este exact sentimentul pe care il am si eu uneori cand mai dau drumul din greseala pe la tembelizor:
Do you know what's really fun, and frustrating at the same time? Having stayed current by staying on ZH frequently, and (a little...) elsewhere, watching the masses finally freaking catch a clue. I already have the positions I want, and I have already adjusted to them emotionally, and I know what my exit strategies are, and I know the signs I'm looking for, and I have enough discipline to hold what I have. I know what to expect, I know how I will react emotionally to events, and I am prepared for it. I've been studying this situation so long and so closely that it's damned humerous watching morons argue about it, knowing they don't fully understand, and even more than that, knowing their knowledge hasn't "matured" to the point they can confidently act on it yet and steel themselves for the turmoil ahead.

In other words: got popcorn?
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

28 de comentarii:

  1. in acel comentariu, comentatorul se minte singur. Dar nu-i prima oara si nici ultima. Multi ignora elementul surpriza, crezand ca stiu foarte bine ce va urma, fiind pregatiti exact pentru elementele previzionate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, inteleg unde bati. E un pic cam prea sigur pe el, dar nu asta voiam sa subliniez. Ci faptul ca te pregatesti din timp, informatia se aseaza si vezi cu totul altfel lucrurile la un moment dat.

    Realizez asta daca ma uit in urma la mine, cel care acum aproape 3 ani abia incepeam sa vad primele documentare, sa citesc primele articole si sa deschid ochii la ce se intampla in jur... hehe.. ce vremuri... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect, vezi altfel lucrurile din cauza faptului ca esti mai informat.
    Dar sindromul "too big to fail" ni se poate aplica si noua, nu doar sistemului.
    unde "BIG" inseamna tot ce a zis omul ala in citat, adica "sunt bine informat, sunt bine pregatit".
    ..and still, we can very well fail.
    Asta nu inseamna ca trebuie sa fim pasivi si/sau sa negam semnele schimbarii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bineinteles, nu exista garantii. In final oricine poate gresi, oricine poate fi surprins pana la urma, nimeni nu e perfect.

    Dar e mult mai greu sa manipulezi, sa derutezi sau sa sperii un om informat. De aceea insistam ca cea mai buna investitie in aceste vremuri nu e aurul sau fermele sau energia.. ci chestia aia dintre urechi... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu tine. Informare si instrumente de procesare, filtrare, interpretare a informatiei - adica Educatie,Experienta si ..Inteligenta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oare nu cumva acordati o valoare exagerat de mare "chestiei aleia dintre urechi" ?

    florin staicu alias accipiter gentilis

    RăspundețiȘtergere
  7. Florin, ar mai fi si chestia aia din piept care are valoare mai mare decat cea dintre urechi.

    Dar pe aia e mai greu sa o antrenezi si sa o imbunatatesti.. de obicei o ai sau nu o ai... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. ati vazut ce se intampla cu aurul ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda, un nou record, e la 1340 acum. Eurusd a ajuns la 1.39 iar DOW a sarit si el aproape de 11.000

    Eu v-am avertizat atunci cand scadea euro, va avertizez si acum. Aveti grija sa nu cadeti in capcana. Cineva (cititi china) tocmai a promis ca va ajuta UE si probabil arunca dolari masiv in piata. Asta e motivul pentru care si aurul bate noi recorduri.

    Asta nu inseamna ca dolarul e inca mort. Cel mai probabil inainte de a-si da obsescul sfarsit va mai avea un ultim cantec de lebada. Semnalul va fi dat cel mai probabil de catre decuplarea aurului fata de burse. Momentan acestea inca cresc (relativ) la unison.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se poate si cu aia Flavian. Te si nasti ce e drept cu ceva, dar educarea aleia e sensul borcanului astuia din ce in ce mai inghesuit in care inotam.
    Cand nu o sa mai fie posibil adios exit strategy...

    RăspundețiȘtergere
  11. Ceea ce “avem intre urechi” este doar unul dintre atributele care ne definesc ca oameni . As indrazni sa afirm ca este exact acel atribut care ne-a adus (ca specie) in pozitia in care suntem astazi . Ca sa nu existe dubii , as defini aceasta pozitie drept pozitia celui care isi taie , singur si cu aplicatie , craca de sub picioare . Prin urmare , nu sunt sigur ca “investind” exclusiv in acest atribut facem alegerea corecta .

    La fel ca si celelalte atribute care ne definesc , si ceea ce avem intre urechi difera (mult) de la un individ la altul . Bine calauziti si prin exercitiu putem dezvolta (in anumite limite) si ceea ce avem intre urechi , si celelalte atribute care ne definesc . Cred ca alternativa la “investitia” in ceea ce avem intre urechi ar fi grija pentru o dezvoltare armonioasa a tuturor atributelor care ne definesc ca oameni . Poate chiar accentuand putin grija pentru dezvoltarea acelor atribute care nu pot fi masurate nici macar formal .

    Si ar mai fi ceva : ceea ce avem intre urechi ne ajuta (eventual) pana la atingerea anumitor limite . Stricte ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Aveti dreptate, daca vorbim de investitie personala, e bine sa incercam sa echilibram lucrurile. La fel cum in investitiile materiale am incercat sa echilibrez recomandarile catre hrana, energie sau monede solide.

    Ideea mea era sa incepem in cazul dezvoltarii personale cu capul pentru ca acolo e cel mai usor de lucrat si se pot aduce cele mai bune schimbari in cel mai scurt timp.

    Ulterior lucrurile trebuie balansate si obtinut echilibrul fara a mai continua sa taiem la craca pentru asta... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. poti ajunge la o inflatie de idei, caz in care ideile capata o valoare tot mai mica.
    Sau o inflatie de dragoste, caz in care dragostea se devalorizeaza.
    Sau o inflatie de toleranta, caz in care toleranta nu mai valoreaza mare lucru.
    Nici cu deflatia nu-i bine.
    Corpul omenesc e si el un sistem economic, iar comunitatea-tribul la fel.
    Atentie la bail-out-uri

    RăspundețiȘtergere
  14. Hehe, asta a fost tare.. ce-as vrea eu acum un pic de inflatie la dragoste, toleranta si inteligenta. Imi si imaginez ce nasol ar fi... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. "Nasolul" poate fi privit prin prisma greutatii de a face binele :)
    Daca n-ai cui, probabil ca nu ai nici cum :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Stiu, aia e beleaua cu relativitatea de care ne povestea Einstein... :)

    Tot de aia ziceam ca trebuie sa ai un punct de referinta, ca rau si bun sunt notiuni abstracte, ele trebuie raportate una la cealta pentru a avea valoare.

    Ce ne-am face noi acum daca n-am avea o criza economica si sociala, daca n-ar fi oameni mai evoluati decat noi de la care sa invatam si altii mai "rai" pe care sa ne chinuim sa-i luminam... ? :)

    N-ar fi static ? N-ar fi plictisitor ? N-ar fi inutil ? N-ar fi un mare... nimic ? In final s-ar putea sa fie oricum.. de aici avantajul iluziei in jocul pe care-l jucam... :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte corect. Dar tocmai de aia e bine sa nu scapam din vedere scopul jocului. Stiind scopul putem intrevedea actorii (de amorul artei, pt ca pana la urma tot individual se trateaza problema).

    Apropos de jocuri, multi pot avea impresia ca daca pot da "resurect" de mai multe ori singura chestie naspa care li se poate intampla e "resurrecton sickness" -ca sa parafrazez un joc celebru. Ceea ce e fals. De aici si neprecizarea pentru mase a "procesului" ca sa zic asa..

    RăspundețiȘtergere
  18. Dap, daca dai "resurect" de prea multe ori cred ca strici tot farmecul jocului.

    Posibil chiar sa rupi elasticul de care vorbea Bashar intr-un interviu pe care l-am vazut zilele trecute... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. "Deoarece iubirea este simtul auto-pretuirii total si complet, pe cand vinovatia este credinta in lipsa meritului, valorii proprii; inabusa creativitatea":- vezi ca Bashar e o capcana.
    Wich reminds me: cea mai tare "gluma" a diavolului este ca a convins lumea ca nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  20. Intotdeauna exista o rezolvare. Totul e sa nu pierdem speranta.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pongo - Da, stiu, totul trebuie cantarit cu atentie si nu infulecat pe nemestecate sau mai ales pe burta goala... :)

    Cred ca Bashar se referea in contextul respectiv la ideea de a avea mai multa incredere in fortele proprii, nu la faptul ca ar trebui sa devenim brusc laudarosi sau mandri nevoie mare ca nu mai e nimeni ca noi.

    Ego avem suficient, slava domnului. Cu coarne sau fara. Domnul adica... :)

    Cristian - vezi ce zice Pongo... :)

    RăspundețiȘtergere
  22. @Flavian:
    Ar fi trebuit sa fie cum zici tu. Chestia e ca respectivul intotdeauna inveleste esentialul lui in multe adevaruri extrem de atractive. Exista pe undeva pe net o poveste reala cu dansul (nu bashar ci tot"el" dar sub alta forma) pusa sub forma discutiei intre doi oameni.

    Ce vreau sa iti spun e ca poti "trai" niste experiente interesante dar care pot fi extrem de periculoase, pentru ca diavolul te va ochi in momentul in care iesi din rand si te va "ademeni".
    Personal nu am prea multe dubii relativ la bashar.Si nu pentru ca am idei preconcepute :-).

    RăspundețiȘtergere
  23. Pff.. e nasol atunci. Ca nu vreau sa ma pun cu incornoratul. Dar nici cu statul in rand nu ma impac defel. Nici picat cu ceara.. de lumanare sfintita... :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Asta cu adevarat este o dilema existentiala :-)

    RăspundețiȘtergere
  25. Mai degraba o dilema mitologica.
    Crestinii aveau obiceiul de a identifica religiile pagane si vrajitoria cu diavolul.

    RăspundețiȘtergere
  26. Alea erau/sunt doar mijloace de pacalit fraierii cu margele si oglinzi.
    Dupa cum ziceam, cea mai tare poanta e ca a convins lumea ca nu exista..

    RăspundețiȘtergere
  27. Comentariul postat dupa film face toti banii, daca se mai poate spune asa.

    Totusi continuarea colapsurilor diverselor sisteme economice cunoscute (cum este si cel imobiliar), va lasa si mai multi bani lichizi pe piata odata ce imobiliarele nu vor mai face 2 parale. Asta ma duce cu gandul la situatia de dinainte de 89, toata lumea avea bani dar nu avea ce face cu ei. Implicit va duce si la hiperinflatie, dar de la injectia de bancnota pana la inflatie sunt ani in sir.

    RăspundețiȘtergere