Ati vazut probabil si ultima noutate aparuta in aceasta privinta:
Depozitele bancare vor fi garantate până la 100.000 de euro, de la începutul anului viitor
Angajaţii băncilor sau persoanele aflate la conducerea instituţiilor de credit nu vor mai putea face parte din Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB), iar de la începutul anului plafonul de garantare va creşte de la 50.000 euro la 100.000 euro, potrivit Mediafax.
"În situaţia în care resursele financiare acumulate la fondul special nu sunt suficiente pentru a asigura onorarea plăţii despăgubirilor, fiecare instituţie de credit persoană juridică română plăteşte, în termenul comunicat de Fond, o cotizaţie suplimentară", potrivit proiectului de act normativ.
Va suna cunoscut ? Poate pentru ca este exact modelul adoptat de FDIC-ul american. Ei au trecut deja de faza cu colectarea banilor in avans pe cativa ani de la bancile ramase in sistem. Acum au scornit alta gogomanie: garantarea infinita. A tuturor depozitelor, indiferent de suma lor: A Broke FDIC Expands Checking Account Insurance From $250,000 To Infinity
E o logica in chestia asta. Se pare ca cu cat esti mai falimentar, cu atata poti garanta mai mult. Oricum nu te mai crede nimeni. Mda, FGDB-ul nostru are un bun exemplu de urmat...
Deposit Insurance Fund
A March 2008 memorandum to the FDIC Board of Directors shows a 2007 year-end Deposit Insurance Fund balance of about $52.4 billion, which represented a reserve ratio of 1.22% of its exposure to insured deposits totaling about $4.29 trillion. The 2008 year-end insured deposits were projected to reach about $4.42 trillion with the reserve growing to $55.2 billion, a ratio of 1.25%. As of June 2008, the DIF had a balance of $45.2 billion.Asadar, pe scurt, istoria FDIC sta astfel:
However, 9 months later, in March, 2009, the DIF fell to $13 billion. That was the lowest total since September, 1993 and represented a reserve ratio of 0.27% of its exposure to insured deposits totaling about $4.83 trillion. In the second quarter of 2009, the FDIC imposed an emergency fee aimed at raising $5.6 billion to replenish the DIF. However, Saxo Bank Research reported that after Aug 7th further bank failures had reduced the DIF balance to $648.1 million. FDIC-estimated costs of assuming additional failed banks on Aug 14th exceeded that amount.
The FDIC announced its intent, on September 29, 2009 to asses the banks in advance for three years of premiums in an effort to avoid DIF insolvency. The FDIC revised its estimated costs of bank failures to about $100 billion over the next four years, an increase of $30 billion from the $70 billion estimate of earlier in 2009. The FDIC board voted to require insured banks to prepay $45 billion in premiums to replenish the fund.
On February 23, 2010, FDIC chairman Sheila Bair warned that number of failures in 2010 could surpass the 140 banks that were seized in 2009. Commercial Real Estate overexposure has now been deemed the most serious threat to banks in 2010.
Oct 24 : FDIC Seizes 7 More Banks; US Bank Failures In 2010 Rise To 139
- in 2008 aveau 52 miliarde cu care acopereau 1.22% din depozite
- in august 2009 ajung in prag de faliment, cu fonduri de nici un miliard
- in septembrie 2009 cereau 45 miliarde cotizatia avans pe 3 ani de la banci
- in februarie 2010 estimau ca recordul de falimente din 2009 va fi depasit
- in octombrie 2010 numarul de banci inchise egala deja totalul din 2009
- FDIC ridica marja de asigurare de la 250.000 la infinit
Povestea continua, asteptam noi episoade.. popcorn sa fie... :)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Cum era cu robotelul..
RăspundețiȘtergere8-11 noiembrie parca
Dap.. 8-12 noiembrie... sa vedem daca macar de data asta o nimereste... :)
RăspundețiȘtergereCititul si informatul dauneaza relatiilor soci-umane!!!zilele trecute am fost chemat de o persoana draga mie sa mi se prezinte o oferta de pensie privatra si asiguarare de viata la ING!Sa vedeti ce fete au pus spilcuitii de acolo cand am inceput dizertatia mea cu:"...lumea asa cum o stim noi se apropie de sfarsit.."!Si baga si cu aurul si cu bancile si cu petrolul si cu inflatia din 1900 si asa mai departe!I-am nenorocit!am concluzionat:mai bine bag banii in aur si argint ca in voi nu am incredere!"I-am ciuruit!Cred ca toata saptamana nu mai asta u discutat daca sunt nebun sau daca am dreptate fiindca erau vreo 2 care nu ma contraziceau cu limbaj de lemn ci ascultau si rumegau semn ca si ei se gandisera la tot ceea ce spuneam eu!
RăspundețiȘtergereMda, seamana cu povestea de care ziceam aici... :)
RăspundețiȘtergerehai sa nu exageram totusi ! asa se zicea si acum un an si nu s-a schimbat nimic , in plus recenta reuniune g20 a luat pozitie fata de currency war , be aware of gold bubble !!!
RăspundețiȘtergereHehe, ce mai conteaza cateva luni la un caritas ce a durat zeci de ani ? :) Un secol de istorie economica: 1913-2013
RăspundețiȘtergereIn momentul in care va face balonul poc cum preferi sa te fi pregatit: cu un an prea devreme sau cu o zi prea tarziu ? :)
da' nu inteleg totusi, cum poti sa te pregatesti? concret adica.
RăspundețiȘtergere...
pe timpul razboiului rece erau cativa care se ascundeau in buncare cu provizii si apa, speriati ca vine bomba.
...
nu suntem oare si noi cam in aceeasi situatie?
...
sa zicem ca maine sistemul intra in colaps, banii nu mai au nici o valoare, nu se gaseste nimic de cumparat, cum m-as fi putut pregati pentru scenariul asta? aur si argint? ma duc la fermier cu 2 nuggets?
sa-mi cumpar o carabina si sa ma pregatesc de vanatoare?
sa-mi cumpar 200-300 de koku de orez?
nu-mi prea dau cu sama ce pasi ar trebui facuti...
...
ma gandesc totusi ca nu se va ajunge acolo, eventual fac astia o reforma monetara, bani noi, ca-n Coreea de Nord, banii vechi nu mai au nici o valoare, un sistem reset, si incepe aceeasi cacao de la inceput; vor dispare trust funds, fonduri de pensii, lumea va fi mult mai saraca (cum e de fapt, dar multi vor avea un reality check), si cam atat...
...dystopia
Free Drive Ro - parca tu mai dadeai pe aici, iar ma pui sa repet ? Ai vazut macar rugamintea mea privind comentariile ? :)
RăspundețiȘtergereIa vezi la cele mai apreciate articole ca e o intreaga sectiune de articole intitulata masuri de protectie si una numita previziuni.
Cu articole ce contin explicatii, comentarii si discutii pe aceasta tema.
nu citisem sectiunea respectiva, acum am rasfoit putin.
RăspundețiȘtergerecartoful era la baza si la mine in copilarie :) - casa parinteasca e tot acolo, cu parintii, ba mai e si casa bunicilor, plus teren (pe care se poate cultiva cartofi :) - daca se ajunge pana acolo. Am rude la tara in Ro care au oi, deci in mare cartofi si branza :)
...
cunostintele si prietenii (de aici din Toronto) ma privesc ciudat (ca pe unu' dus de-acasa) cand le mai spun ca vine colapsul. De aia am renuntat sa mai dezbat subiectul.
Ei sunt prinsi in alte probleme (cum sa faca multi, cat mai multi bani :) ) - si nu-i prea intereseaza altceva.
...
cateodata ma gandesc ca poate ei au dreptate, colapsu' e doar in capul meu - desi varianta mea colapsista mi se pare logica, dar ma gandesc iar ca si la un nebun i se pare ca are dreptate. :))
...
de aia as vrea sa vina odata, ca m-am cam saturat de asteptat...stam asa in limbo si nu se intampla nimic...
abia astept sa apara si s-o sterg acasa in Ro (desi o sa fie cam greu, ca n-o sa mai circule avioanele, ma gandesc)
Mda, cam greu de peste ocean. Din europa tot mai ajungi cumva acasa, cu toata greva francezilor... :)
RăspundețiȘtergere@Free Drive Ro
RăspundețiȘtergereExista metode de evitare a colapsului, dar nu exista metode de pastrare a actualului sistem.
De exemplu americanii pot sa repudieze datoriile. Pur si simplu nu le mai platesc, taie deficitul la 0, consuma doar ce produc si povestea asta cu globalizarea intra intr-o glaciatiune.
RăspundețiȘtergere....Dar ramane problema petrolului, deci, cum ziceam in primul mesaj. :)
RăspundețiȘtergereTudor, ai dreptate, dar incearca si tu sa-ti.. aduni ideile ca sa nu pui atatea comentarii... :)
RăspundețiȘtergereO sa-ncerc. Ia-i in considerare ca trei Tudori diferiti. :)
RăspundețiȘtergere