sâmbătă, 2 octombrie 2010

De weekend - Wayne Dyer

Stiu ca vreo cateva weekend-uri am cam sarit materialele cu tematica spirituala, dar saptamana asta am gasit unul chiar interesant. Posibil ca unii l-ati vazut deja, eu insa am aflat de curand despre Wayne Dyer. Filmul The Shift - Ambition to Meaning a aparut in 2009 si e cam greu de gasit pe youtube sau la download.



Mai sus aveti prima parte din cele 12 pe care le puteti gasi AICI.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

24 de comentarii:

  1. l-am gasit pe i s o h u n t

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, intre timp l-am gasit si eu pe torrentz, dar sunt cam putini la seed.

    Oricum, se poate vedea si pe youtube, cat mai e disponibil... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este si pe demonoid cu destul de multi la seed, foarte buna recomandare, multumim!

    RăspundețiȘtergere
  4. mersi de recomandare ! l-am luat deja de pe isohunt. subtitrarea gasiti pe regielive.ro

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos film
    Multumesc de indrumare

    RăspundețiȘtergere
  6. Subtirel si superficial. Inlocuieste anumite "credinte" cu...Altele.
    New age-christ-buddha-tao stuff.
    Daca pe oameni de genul asta se bazeaza viitorul..inseamna ca Evul Mediu era un mic paradis in comparatie cu ce ne asteapta.

    RăspundețiȘtergere
  7. anonim, ovidiu, gabi - you're welcome

    Mihai - incearca sa vezi diferenta intre religie si spiritualitate, intre inchizitie si libertate, intre discriminare si egalitate... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Libertate, egalitate si..moneda de schimb :)
    Flavian, nu crezi ca si "spiritualitatea" de care pomenesti din cand in cand nu e tot o "moneda de schimb" ? Are si ea o economie de piata, un capital, investitii pe baza de credinta si Pierderi.
    Daca moneda actuala o sa dispara, credinta in "ceva, orice" se va redirectiona catre un nou lucru - la fel de iluzoriu si efemer - poate chiar spre credinta in libertate si..egalitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihai, nu vad legatura intre spiritualitate si moneda. Inteleg in schimb ce vrei sa zici cu increderea oamenilor in sistemul actual. Da, increderea lor isi va gasi ulterior un noua tinta.

    Ca unii preferam, speram sau "credem" asa cum zici tu ca aceasta tinta va fi una mai curand spirituala decat materiala e intr-devar pana la urma irelevant. In final intreg universul, atat cel spiritual cat si material, este iluzoriu si efemer... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Noua tinta nu e cu nimic diferita de tinta actuala.
    Ca si in epoca luminilor, "libertatea" si "egalitatea" se vor supune unor interese bazate pe putere, coruptie, influenta. Daca obtinerea puterii se bazeaza pe bani sau pe credinta si "spiritualitate" e putin important.
    Apreciez blogul tau si dorinta de deschidere, dar incearca sa vezi lucrurile din perspective si mai largi..care nu tin de optimism/pesimism sau de bine/rau.

    RăspundețiȘtergere
  11. Flavian :))
    "poti duce un cal la apa, dar nu-l poti face s-o bea" :))
    chillout
    Fiecare dintre noi , mai devreme sau mai tarziu, mai mult sau mai putin dureros, va afla CEVA. Dupa cate am observat pe pielea mea are ceva de'a face cu pragul de sus. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihai,
    Cand s-a prabusit Ancien Regime, s-a schimbat si subiectul politic si cel religios. Cum n-au stiut cu ce sa umple golul creat de prabusire, toti inteligentii s-au ingramadit catre noul subiect politic - natiunea. Masele au fost eliberate de un regim, insa puterea s-a repliat in alte forme, mult mai perverse, sub forma elitelor economice si politice. Practic status quo-ul actual, inclusiv cel din State e rezultatul actiunii acelor elite politico-economice care au avut de castigat din "eliberarea" maselor de regimuri ierarhice, garantate religios.

    Cu alte cuvinte, fiti liberi ca sa va vindeti munca sau ca sa ne cumparati produsele, etc.

    Acum vine perioada "Budista" de care vorbea Nietzsche in Vointa de putere:

    129 (1885)

    Spiritual enlightenment is an infallible means for making men unsure, weaker in will, so they are more in need of company and support--in short, for developing the herd animal in man. Therefore all great artists of government so far (Confucius in China, the imperium Romanum, Napoleon, the papacy at the time when it took an interest in power and not merely in the world), in the places where the dominant instincts have culminated so far, also employed spiritual enlightenment--at least let it have its way (like the popes of the Renaissance). The self-deception of the mass concerning this point, e. g., in every democracy, is extremely valuable: making men smaller and more governable is desired as "progress"!

    RăspundețiȘtergere
  13. Tudor,
    foarte nimerit citatul pus de tine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nietzsche, vointa de putere, Freud, principiul placerii, citate din "sfintele" scripturi... psihologia noua religie.. ? :)

    Mihai, prefer sa iau sfatul lui Gabi si sa o las asa... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Psihologia s-a dorit a fi o noua "religie" cu ceva timp in urma si a facut o groaza de bani de pe urma credulilor prin america.
    Psihologia a fost o forma de "spiritualitate" - "a healing method".
    Indemnul lui Gabi pt chillout inteleg ca prefigura o eventuala forma de enervare. Dar nu e cazul.
    Sunt convins ca o discutie in care mai exista si pareri "contra" nu strica si nu e motiv de indispunere.

    RăspundețiȘtergere
  16. @FLavian

    Nope, nu "cumpar" Freud. :) N-am zis nimic de el.

    L-am citat pe musiu' Nietzsche nu pentru ca ar fi prevestit ceva nemaipomenit. Zilele astea eram curios ce a zis apropo de timpuri in care nihilismul se instaleaza in societate, cam ce se intampla azi, cel putin la nivel moral. Sunt multe chestii asupra carora Nietzsche s-a inselat pur si simplu, cum ar fi ce a scris despre socialism.

    Dar am observat ca in mod ciudat a avut dreptate in altele, cum ar fi ca in timpuri cum erau cele din secolul 19, in care din ce in ce mai multe tendinte se indreptau spre 'natural' (pozitivism, caderea religiei si moralei religioase in ridicol, declinul moralei datoriei, samd), in societate se instalase o anumita morbiditate. El a interpretat asta ca inceputul nihilismului, in care vointa de putere isi pierde proiectia pe care o facea prin (fostele) valori. El a spus ca procesul prin care Vestul va 'consuma' nihilismul va dura doua secole si a descris niste posibile evolutii.

    Nu stiu daca Nietzsche are dreptate sau nu, pentru mine e interesant sa confrunt ce se intampla azi cu ce credea el ca urmeaza. Printre altele, a pomenit de acest "Budism" european, de un soi de indreptare a mintilor catre o viziune pasiva asupra lumii, in care omul nu mai impune nimic lumii, nicio morala, nicio vointa, niciun sens. E interesant ca el discuta asta in contextul in care se incerca salvarea unor idei religioase in 'spiritualitatea' panteista, adica cea care identifica lumea fizica ca o entitate spirituala. Din ce observ azi in generatia mea sau a unora mai mici ca mine (20-30), ecologismul si cautarea de experiente spirituale in legatura cu natura fac parte din experienta instalarii nihilismului. Eu cred ca Nietzsche s-a inselat asupra viabilitatii acestei cai, dar faptele la nivel social ma contrazic in momentul de fata.

    RăspundețiȘtergere
  17. N-am timp sa-i pun in ordine, asa ca o sa zic la modul difuz.

    Sunt unii care vorbesc de teme new age acum. The coming of the Age of Aquarius...

    Calendarul mayasilor si 2012; deschiderea unui Al Treilea Ochi.

    Venirea extraterestrilor si inaltarea oamenilor catre o noua era tehnologica si trezirea lor catre O Noua Era Cosmica.

    Alinierea astrala a unor corpuri care leaga atat cunoasterea stiintifica, cat si saltul spiritual si extraterestrii. Varietate eclectica.

    Intoarcerea la natura, care in natura ei stie mai bine decat omul cum se poate trai in echilibru. Inclusiv in aburi de marijuana, care nu poate fi decat buna pentru ca vine de la Natura.

    Viitorul este in tehnologie, in modificarea corpului, in amplificarea memoriei prin implanturi neuronale, combaterea imbatranirii. Salvarea omului, inclusiv economica, este in inovarea tehnologica care va aduce noi produse, va crea noi piete si noi consumatori. Descoperirea de noi planete pe care specia se poate extinde, etc. Optiunea tehno-fetisista careia ii fac cu ochiul si guvernele.

    Toate aceste 'ideologii' de tip nou incearca acelasi lucru: evadarea din real, in conditiile nihilismului moral la care m-am referit mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  18. Aha, deci Freud care vorbea de placere nu e bun. Nietzsche care vorbea in schimb de nihilism este de urmarit. Desi a mai pecit-o si el pe ici pe colo. Ok, am inteles.. :)

    Inainte de a vorbi de evadare din real, n-ar fi mai util intai sa vedem care-i de fapt realitatea ? Daca lumea tehnologica e iluzia si cea cu natura e de fapt aia reala ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca amandoi au scris si de placere si de diverse alte subiecte. :)

    Eu am zis de Nietzsche pentru ca dupa ce n-am mai citit astfel de scrieri de la terminarea liceului, zilele trecute am devenit nitel curios sa vad ce zicea totusi neamtul, acum ca e deja o moda sa ghicesti ce ne rezerva viitorul.

    Am gasit cateva chestii interesante, ca cineva inteligent de obicei vede mai departe decat contemporanii lui. Dar nu m-as baza deloc pe ce a scris Nietzsche in contextul economic de fata, pe care-l stim. Povestea cu moralitatea in schimb e interesanta, ca filosofii stiu cum cantareasca subiecte de genul asta.

    Mda, pai natura e realitatea, de fapt si noi facem parte din natura. Daca ne gandim la cat de ciudata si complexa e viata noastra, cred ca asta ar trebui sa ne schimbe felul in care vedem si natura. Eu aratam doar ca unii au niste viziuni exaltate asupra naturii, adica acum ca le moare dumnezeul in papusoi, il cauta prin natura. :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Pai lasa-i sa-l caute atunci, care-i problema ? ;)

    Unii il cauta in moaste, altii il cauta in stele, altii il cauda in liniile de cod java sau in web bots, iar altii prefera natura... :)

    Fiecare cu piticii lui, atata vreme cat nu ne certam care are piticul cel mai mare si nu incercam sa-i interzicem pe ceilalti prin lege.. all fine by me... :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Cei care au cautat dumnezeul in bani si banci si avutii au instaurat un sistem aproape generalizat de vietuire pe planeta.
    In cazul lor, tu-Flavian, nu mai spui "care-i problema?". Ci arati pe un ton destul de sustinut si convingator o serie de probleme, acum la sfarsitul acestei epoci.
    Cei care vin, vor face acelasi lucru - cu noul lor dumnezeu. Il vor instaura plenar. Fie ca e Holy Nature, Holy Ecology, Holy Technology, Holy Pasivity, Holy Simplicity, etc.
    Dupa un timp un nou "Flavian" pe o noua forma de "blog", ce va critica pe buna dreptate, toata ipocrizia, minciuna, inselatoria si problemele noului sistem.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mihai, din contra, eu am fost mereu pentru libertate. Pentru libertatea economica, monetara, pentru eliminarea regulilor si legilor tembele pe care statul si asa-zisa democratie le-au impus cu forta, pentru eliminarea tiparelor de gandire din stiinta oficiala... pentru ca fiecare sa-si poata dezvolta in voie piticii fara discriminare sau manipulare de orice fel... :)

    Din partea mea toti adeptii vechiului sistem n-au decat sa se joace intre ei cu monezile, cu bancile si cu sistemul lor atata timp cat nu ne distrug tuturor planeta, nu ne polueaza aerul si nu ne consuma toate resursele in goana nebuna pe care le-o impune sistemul lor de gandire.

    Live and let live. Eu pentru aia ma chinui aici si incerc sa arat cu degetul si sa explic oamenilor ca se poate si mai bine, daca am fi cu totii un pic mai deschisi la minte si la suflet... ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. Și umila mea opinie.

    Budismul încearcă să repare niște chestii cam de 2500 de ani, creștinismul de 2000, islamismul de 1500. Oare cât timp să mai așteptăm până să le declarăm eșecuri? Câte sute sau mii de ani?

    RăspundețiȘtergere
  24. Alte cateva lucruri scrise de un neamtz, ieri, in 1888:

    The time has come when we have to pay for having been Christians for two thousand years: we are losing the center of gravity by virtue of which we lived; we are lost for a while. Abruptly we plunge into the opposite valuations, with all the energy that such an extreme overvaluation of man has generated in man.

    Now everything is false through and through, mere "words," chaotic, weak, or extravagant:

    a. one attempts a kind of this-worldly solution, but in the same sense--that of the eventual triumph of truth, love, and justice (socialism: "equality of the person");

    b. one also tries to hold on to the moral ideal (with the pre-eminence of what is un-egoistic, self-denial, negation of the win);

    c. one tries to hold on even to the "beyond"--even if only as some antilogical "x"--but one immediately interprets it in such a way that some sort of old-fashioned metaphysical comfort can be derived from it;

    d. one tries to find in events an old-fashioned divine governance--an order of things that rewards, punishes, educates, and betters;

    e. one still believes in good and evil and experiences the triumph of the good and the annihilation of evil as a task (that is English; typical case: the flathead John Stuart Mill);


    Boldarile sunt ale mele.

    RăspundețiȘtergere