miercuri, 8 septembrie 2010

Valoarea banilor - material cu poze

Poza de mai jos o cunoasteti deja. Am mai pus-o de cateva ori pe aici pentru ca si in cazul inflatiei ramane valabila zicala cu o imagine face cat o mie de cuvinte. Cat valora dolarul la infiintarea FED si cat mai valoreaza dupa un secol de imprimare nebuna:

E vorba de dolar, cel mai tare FIAT money la ora actuala, moneda de rezerva internationala la care se raporteaza toti in acest moment. Discutam insa la un moment dat cu Dan Selaru ca ar fi interesant de vazut un grafic asemanator cu valoarea leului de-a lungul timpului. Pe internet n-am gasit sincer un astfel de grafic, am gasit in schimb rata inflatiei in tabelul de la INS si am introdus datele intr-un simplu excel. Ce a iesit, va prezint mai jos.

Spre deosebire de dolar, al carui grafic e facut pentru o perioada de aproape un secol, tabelul INS contine date doar pentru perioada 1971-2009. Prima miscare a fost asadar sa realizez un grafic pe intreaga perioada respectiva. Cum arata patru decenii de imprimare in nestire de hartiute a BNR-ului ? Cam asa ceva:

Am pornit cu 100 de lei. Care din cate se observa, pana prin 1989 la schimbarea regimului, isi pastrau inca buna parte din valoarea originala. Imprimanta BNR-ului se pare ca a luat-o insa razna tare de tot ulterior. Atat de tare incat graficul nu mai face fata si am fost nevoit sa fac un zoom pentru a vedea mai bine cum stau lucrurile. Avem asadar urmatoarea poza cu perioada dupa 1989 care arata asa:

Se observa ca prapadul cel mai mare l-a facut BNR in nici 3 ani. Perioada 1991-1993 e critica, in 1994 deja era rezolvata treaba. Vremuri tulburi, nu-i asa ? Hai sa mai facem un zoom, ca dupa 1995 iar nu se mai intelege nimic din cei 100 de lei cu care pornisem initial la drum. Alegem perioada incepand cu anul 2000 dupa care lucrurile incepeau chipurile sa se stabilizeze:

In 2000 din suta de lei initiala nu mai ramasesera nici macar 10 bani. Tiparnita insa mergea in continuare, BNR-ul isi facea treaba. Din cei vreo 8 bani ramasi, tot reuseste sa ne mai fure vreo 6 in urmatorii 9 ani. Cat a mai ramas asadar din munca celui care ar fi vrut sa puna deoparte munca lui in valoare de 100 de lei in 1971 ? Vreo doi bani. Punguta a ramas cu numai doi bani. Restul de 99 de lei si 98 de bani au fost furati prin inflatie de boierii mari de la stat cu ajutorul BNR.

Stiu, sunt satul de argumentele inflationistilor. Ca nu e furt, e un fel de "stimulare" care a scapat de sub control, ca doar la noi se intampla asa, chit ca mai sus sta drept dovada si graficul dolarului. Ca banii trebuie investiti, sa circule, iar daca eu vreau doar sa-mi protejez munca de o viata ar trebui sa bag agoniseala la banca, unde primesc dobanda. Asta daca-s vreun nesatul caruia nu-i mai ajunge pensia cu care ma va rasfata statul la batranete. Banca stie ea apoi cum sa investeasca banii aia mai bine decat un biet ignorant in ale economiei si circulatiei banilor in natura ca mine.

Aaa.. de fapt nu-i chiar asa ? Pai ia sa vedem: Azi la CEC un leu depui, maine ia-l de unde nu-i. Sau n-am retinut eu bine reclama ? Citez: “e caraghios ce s-a intamplat, dar inflatia i-a topit suma de la CEC… asadar, cei 5.000 de lei, care reprezentau doua salarii medii nete din anii 1980-1985, au fost transformati in…50 de bani ”. E intr-adevar caraghios, nu-i asa ? Cand doar unul imprima bani, iar ceilalti trebuie sa munceasca pentru ei… ce sa-i faci ? Un hot "normal" se chinuie sa sparga usa, sa-ti intre in casa, sa caute banii sub saltea si sa-ti fure agoniseala in mod "cinstit". Baietii la costum au o varianta mai simpla de a-ti fura munca pusa deoparte: inflatia... furt prin imprimare, fara deranjul de a-ti mai controla noaptea pe sub saltea. Ma intreb insa care hot e mai periculos... :)

Of, of, of... ce le-a facut statul banilor nostri... Cum era vorba aia ? Daca ar pricepe lumea, maine ar fi toti oamenii in strada ? Uite inca un motiv pentru care am facut grupul BNR adresat celor nemultumiti de aceste lucruri. E un inceput...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

27 de comentarii:

  1. Vezi ca ceva e putred in Danemarca. Din 1992 indicele de consum al preturilor nu se mai raporteaza la anul precedent ci la nivelul lunii octombrie 1990. E un pic cam ciudat, pentru ca asta ar insemna ca 5.59% pentru 2009 este echivalent cu o variatie a preturilor medii doar cu 5.59% mai mult decat in 1990, ceea ce e imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  2. In principiu ai dreptate. Cu o singura observatie, perioada 1978 - 1989 ar trebui scoasa din grafice pentru ca nu ai cum sa evaluezi cozile: 1 Dacie = 70000 lei + 5 ani asteptare , 1 Kg carne pui = 20 lei + x ore de asteptare... s.a.m.d.
    Daca pretul nu se formeaza pe piata ... cum evaluezi inflatia?
    Oricum "jucarica" statului s-a stricat si mai avem ceva timp pana crapa.
    Fereasca sfantu sa ne dea nemtii banii aia ca scapam repede si de ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ciprian - sunt multe chestii putrede, nu doar aia. Datele INS le folosim asa, orientativ, ca sa ne facem o idee aproximativa.

    Din cate am auzit au o metoda de calcul mai interesanta. Estimeaza intai cifrele din joben ca sa dea bine la public, iar apoi ajusteaza formulele ca sa iasa cat trebuie... :)

    Deocamdata insa astia sunt, cu ei defilam. Se pot lua de mana cu CNP. Poate apare si la noi un shadowstats ca in US, unde sa putem compara cifrele oficiale cu cele reale.

    Gabi - stiu ca sistemul s-a schimbat in 1989 tocmai de aceea am facut zoom si pentru perioadele ulterioare. Oricum prestatia celor care s-au aflat la controlul tiparnitei si dupa 89 a fost jalnica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inflatia aia eu cred ca vine mai mult din politicile guvernului, decat din ale BNR.

    De fapt, singurii care ar fi indreptatiti sa se planga de politicile BNR sunt bancile, care au fost induse in eroare an de an cu tintele de inflatie care erau cam miscatoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, o sa plang acum de mila bancilor, saracele. Iar BNR se dadea chipurile independenta de statul asta prost care ne chinuie de atata vreme... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. In privinta prabusirii sistemului, cred ca ar afecta mai putin Romania decat alte tari mai dezvoltate.

    BNR ar ramane in picioare si ar emite o noua moneda pe baza rezervei de aur.

    Sunt peste un milion de angajati in sectorul public si aia n-or sa dispara peste noapte pentru ca pica dolarul. Vechile structuri securistice se vor reactiva si spiritul tovarasesc de organizare isi va reveni dupa scurtul interludiu capitalist.

    Asa ca vom vedea un soi de intoarcere la perioada comunista dar fara Ceausesti, ci un fel de securism institutional care stie cum se organizeaza si cum merg lucrurile in Romania, de la sereisti pana la structurile de ordine, politai cu ceafa groasa. Asta... daca nu vor deveni niste spiritualizati peste noapte, vor citi cu totii I-Ching si o vor arde in mare fratietate cu fraierii pe care inainte ii dirijau. Ce ziceti de viziunea asta? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu prima parte sunt de acord: vom fi mai putin afectati decat tarile dependente aproape total de infrastructura financiara.

    Restul viziunii nu o prea impartasesc, mai ales ca suntem destui care muncim pentru luminarea "fraierilor" cum le zici... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum vad comentariul tau.

    Ce sa zic, tu crezi ca statul dispare. Eu cred ca se transforma, ba chiar s-ar putea sa devina mai mare si mai aproape de birocratismul de tip comunist. In sensul in care in bulibaseala generala functionarii se vor prezenta ca niste iluminati care lucreaza pentru stabilitatea generala si ca e in interesul nostru ca ei sa ramana si sa dirijeze cum merge treaba. Altfel, nu vei avea drept de proprietate garantat, de exemplu, sau ordine publica. Si s-ar putea sa aiba dreptate, ca daca dispare statul, apar mafii locale care pun mana pe tot si se inarmeaza. E un scenariu...

    Inca o data, nu exclud ca toti acei baieti umflati la sala de fortza sa nu devina brusc niste spiritualizati care beau ceai, miros betisoare aromate si lucreaza in fratietate cu ceilalti pentru bunastarea comunitatii de oameni de bine.
    Eu am nitel alta viziune a naturii umane, da nu-i bai. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, eu asa estimez, ca statele vor face implozie iar lumea va realiza ca baietii aia care merg la sala sunt o minoritate. Cu familii, copii, prieteni sau probleme ca toata lumea.

    Am cunostinte care lucreaza in domenii de genul si sunt de obicei mult mai echilibrati decat altii. Chiar daca nu fumeaza betisoare... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. O minoritate, dar minoritatea aia n-a fost controlata complet nici in regimul asta cu stat si politie. Daca pica statul si ordinea, aia vor fi in elementul lor, pentru ca ei vor domina zone intregi dintr-un judet. Cine o sa li se opuna? Cativa indivizi mai curajosi dintr-un oras? Plus ca in noua situatie tot vor fi unii care vor avea aur, terenuri mai multe decat altii si ii vor angaja pe astia ca sa obtina chiar mai mult.

    Daca te uiti in istorie, vezi ca majoritatile tacute sunt usor de speriat, pentru ca sunt raspandite pe teritorii mari si n-au cum sa se alieze impotriva unor minoritati mafiote. Pe de alta parte, mafiotii or sa-si dea seama ca trebuie sa-i lase sa lucreze ca sa produca ceva. Dar tot mafie o sa fie, daca nu o sa fie stat.

    Astea sunt niste scenarii, bineinteles, nu le zic pentru ca le-as sustine. Dar cred ca realitatea nu e intotdeauna cum o visam noi, ci mai degraba rezultatul unor forte obiective.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tudore,Mafiile deja exista si lucreaza.Profita de faptul ca Politia e corupta si o pot cumpara,ca Procurorii sunt corupti,judecatori...nici nu mai vorbesc...Cine se poate lupta cu ei?Statul asta e MAFIOT.Protejeaza mafiotii.Poate doar mascatii.Dar ii baga asa,de circ,salta 10 tzigani,opreste unul,ii da 2 ani,si clanul e tot acolo:in strada la talharii si jafuri pe fatza si tzepe imobiliare si taxe de protectie...totul pe teroare si CRIMA !!!Pe ce lume traiesti?

      Ștergere
  11. Tudor.. tudor... ce ma fac eu cu voi astia care vreti sa speriati lumea cu orice pret... :)

    Daca elimin comentariile negativiste zice lumea ca-s io baiat rau. Dar cum va pot lamuri sa fiti mai optimisti ?

    Cred ca o sa fac o data o convocare, o sedinta de terapie de cateva zile cu familie, cu prieteni, cu plimbat in aer liber. Cu mers la gradina pentru un gratar, baut o bere si lamurit oamenii ca lucrurile nu-s chiar asa negre cum insista unii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dacă tot m-ai stârnit dă-mi o adresă de email să-ţi trimit un grafic cu evoluţia câştigului net la valori corectate la nivelul anului 1970... Mie mi se pare destul de interesant :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Si daca iti aduci aminte ca si comunistii au facut 2 puseuri inflationiste si incerci sa faci graficul cat mai asemanator cu dolarul, astfel incat sa incepi cu 100 lei DE AUR, vom vedea ca 100 lei de azi au o valoare infinitezimala, practic 0. Si daca ne amintim ca si regalistii au facut inflatie dupa WW1, atunci... Asta este ce s-a facut cu banii nostri (ca ţară) de la inceputurile manipularii BNR cu hartia. Adu-ţi aminte ca BNR se joaca de 130 de ani cu banii noştri.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu uitati in aprecierile pe care le faceti asupra inflatiei si costul unei ore de munca...
    Daca raportam totul la castigul realizat in urma unei luni lucrate in oricare din anii din grafic, lucrurile arata un pic altfel

    RăspundețiȘtergere
  15. Blogatu - true, true... povestea e veche si lumea abia acum incepe sa afle detaliile picante

    Ciprian - am primit si graficul cu veniturile. E interesant si acesta, desi aici insistam pe STOCAREA muncii nu despre remunerarea ei.

    Un om poate avea 100 de lei care in anii 70 erau echivalentul la vreo 30 de paini. El ar fi vrut saracul sa manance 20 si sa economiseasca 10 pentru la batranete.

    A pus atunci prisosul la saltea sau la CEC ca orice om de buna credinta, iar azi moare de foame. Asta e de fapt drama furtului prin inflatie.

    RăspundețiȘtergere
  16. din cele zece paini i-au furat vreo doua in anii 70, inca doua in anii 80 si vreo sase in anii 90.

    a mai ramas cu cateva firmituri din economia pe care voia sa o faca atunci, iar acum nici bani de pensii nu mai are statul

    RăspundețiȘtergere
  17. banii (in momentul de fata :) ) sunt doar un mijloc de schimb si nu de tezaurizare. Pentru tezaurizare se poate utiliza orice marfa datorita valorii intrinseci pe care o reprezinta. Lucrul acesta il percepe si Badea Ion de la Cotu Morii :)

    Despre furt insa lucrurile sunt mai delicate. De asta am vorbit despre venituri corectate la aceeasi baza cu baza la care calculam puterea de cumparare.

    RăspundețiȘtergere
  18. petru - cam asa ceva

    Ciprian - dupa un deceniu de inflatie cu draci au inceput intr-adevar sa perceapa destul de multi, dar lucrurile inca sunt tulburi pentru majoritatea

    Zilele trecute ma intreba un amic: "dar BNR nu tipareste bani in functie de cat aur are ? Eu parca asa stiam ". Eheee... baiatul mosului, stai sa-ti spun o poveste de pe la 1800... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Flavian, ai si date referitoare la evolutia veniturilor populatiei pe aceeasi perioada? Pentru ca inflatia in sine nu spune mare lucru decat variatia preturilor fata de anii precedenti.

    De exemplu, prin anii 90-2000 se mareau salariile si pensiile dincolo de inflatia prognozata, pentru a avea majorari in putere de cumparare. Bineinteles ca acestea se reflectau in inflatie mai apoi.

    Ar fi fost interesant sa vedem covariatia inflatiei cu cea a puterii de cumparare sau cu cea a veniturilor pe gospodarii sau individuale.

    Pentru cei de azi informatia referitoare la inflatia din anii 50 e doar teoretica, avand in vedere ca ei au venituri incepand din sa zicem anii 90. Adica nu ai aceeasi baza sa zici ca statul le-a scazut puterea de cumparare tuturor cu ce se vede in grafic. Fiecare intra si iese din grafic la un punct, ca sa zic asa, iar asta se coreleaza cu ce am zis mai devreme, puterea reala de cumparare din perioadele respective.

    RăspundețiȘtergere
  20. Tudor - pe treaba asta insista si Ciprian, vezi graficul mai sus.

    Eu inteleg pe de o parte punctul vostru de vedere. Cu cat "stai" mai putin in grafic cu atat esti jumulit mai putin.

    Adica daca azi iei salariul si maine il chieltui BNR-ul nu apuca sa te ciupeasca decat un pic.

    Dar sa nu ne furam totusi singuri caciula. Un pic azi, un pic maine, un pic de la tine, un pic de la mine, asa ajungem la pozele din articol... :)

    RăspundețiȘtergere
  21. La comparatia cu graficul dolarului am o observatie:

    Americanii pot emite dolari in exces care sa nu apara in inflatie, atat timp cat acestia raman in afara granitelor SUA. Deci daca masa monetara ar fi ramas legata de aur, sa zicem, alta ar fi fost situatia in privinta inflatiei in SUA. Altfel zis, exista o inflatie potentiala care provine din dolarii care plutesc prin economia globala si care daca s-ar intoarce in SUA ar fi o problema pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, la americani bomba inflationista a fost cu efect mai intarziat, dar se apropie si la ei momentul scadentei... :)

    RăspundețiȘtergere
  23. http://market-ticker.org/akcs-www?post=166522

    RăspundețiȘtergere
  24. http://www.imprimeriabnr.ro/

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim - mda, ce ne-am face fara ei.. :)

    RăspundețiȘtergere