vineri, 17 septembrie 2010

Stiri pe scurt

Nici nu stiu care sa incep. Toate trei sunt tari. Hai sa o luam cu nemtii intai. Daca tot aniversam doi ani de la Lehman si ne intrebam ce va urma, eu zic ca un Hypo ar merge acum. Si astia au mancat prea multe savarine... :)

Hypo Real Estate: un sac fara fund, sau un Lehman Brothers nemtesc? Cu inca 40 de miliarde de euro, statul german incearca sa salveze banca de la faliment
Banca de investitii imobiliare Hypo Real Estate (HRE) are din nou nevoie de o gura de oxigen de la statul german. Cele 7,7 miliarde de euro capital si garantiile de stat in valoare de 102 miliarde de euro primite in 2009 n-au ajuns pentru ca banca sa fie salvata de la faliment. In toamna anului trecut, ea a fost etatizata. Acum, noua solicitare de 40 de miliarde de euro garantii de stat pe termen scurt pentru HRE este negociata in Parlament.

Guvernul german se teme de umbra Lehman Brothers si ca prabusirea unei banci relevante pentru sistem ar putea duce insusi sistemul de rapa. Too big to fail, in varianta nemteasca.
Iote paienjenisul si cum sunt legate intre ele dominourile. Se vede clar cum a impartit AIG banii primiti de la stat si cine pica mai departe daca nu o nationalizau. Pentru cei care au uitat cum arata imaginea de ansamblu. Tot pentru o imagine de ansamblu recomand urmatorul articol apropo de monede:

Greenspan’s Warning on Gold
Alan Greenspan spoke at the Council on Foreign Relations earlier today, and what was his advice? That central bankers should be doing what these columns, among others, have been rattling on about, namely that they should be paying attention to gold. “Fiat money has no place to go but gold,” the former Fed chairman said at the Council

Said the former Fed chairman: “If all currencies are moving up or down together, the question is: relative to what? Gold is the canary in the coal mine. It signals problems with respect to currency markets. Central banks should pay attention to it.”

To which, forgive us, one can only say, “Now he tells us.” The fact is that if Mr. Greenspan governed the Fed with an eye on gold, it wasn’t a particularly steady eye.
Iar in final, inca o bucata de la NIA. Despre care stiu ca se zvoneste ca are unii autori implicati in recomandarea de tot felul de actiuni bursiere mai dubioase. Eu nu spun sa cumparati actiuni de la ei. De fapt nu spun sa cumparati actiuni de fel, ci doar sa cititi articolul de mai jos, care contine niste idei foarte bine prezentate:

Americans Enjoying Final Days of Artificial Economy
The Chinese have had enough of slaving in factories for $30 per week while Americans sit home on their couches, collect $400 per week in unemployment benefits, and consume the goods that the Chinese make. Chinese manufacturers are now being forced to increase the wages they pay to workers and these costs will be passed on to American importers of Chinese goods like Wal-Mart.

Wal-Mart recently eliminated their "rollbacks" on grocery items in the U.S. Grocery prices at Wal-Mart rose by a shocking 5.8% in July from June. In fact, some items in Wal-Mart like a 36-ounce bottle of Windex and a 12-ounce box of Quaker Oats rose in price by 51% and 66% respectively in July over June. Considering that in 29 states, Wal-Mart controls more than half the grocery market, almost all Americans are beginning to feel the effects of massive price inflation.

With 70% of the goods sold in Wal-Mart made in China, NIA believes that Wal-Mart's massive price increases for grocery items will soon spread to all other items sold. It is crystal clear for us to see what is ahead for U.S. prices of consumer goods, yet the mainstream media continues to talk about deflation. Cotton prices have surged 28% during the past two months to their highest level in 15 years. That alone guarantees higher clothing prices, but combined with the wage situation in China, Americans could see an unprecedented surge in clothing prices in the months to come.

A massive outbreak of price inflation is already taking place all around us, as Americans enjoy their final days of our artificial economy that is being propped up by China and Japan. Some people say China and Japan continue to buy and hold U.S. treasuries because of our overpowering military presence, but when they start dumping our treasuries and the bond bubble bursts, the U.S. military regime will come to an end.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

15 comentarii:

  1. Foarte tare stirea cu Greenspan. Am vazut-o pe CNN ieri, unde comentatorii se intrebau daca Greenspan si-a pierdut mintile. Atat de puternic e consemnul in media economice din America sa nu promoveze stiri negative, incat oamenii au fost socati ca un fost exponent al establishmentului american poate sa ii trimita inapoi la aur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici o grija: nimeni nu va face nimic! Desi ai spune ca tipul e un centru de opinie, impactul va fi zero, acum, cand ar fi trebuit deja lucrurile sa o ia razna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi aduc amint de un articol si ma amuz un pic :
    http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-11-13/Nouriel+Roubini%3A+Ne+confruntam+cu+spargerea+celei+mai+mari+bule+speculative+din+istorie

    RăspundețiȘtergere
  4. @Moromete

    Ce spune Greenspan de obicei are impact, pentru ca mosuletele lucreaza pentru niste mari barosani de pe Wall Street ca advisor, asa ca n-as trece cu vederea declaratia asta. Unii se mai uita la ce zice pentru ca acum nu mai are functia de sef al Fedului si e mult mai liber sa vorbeasca si chestii mai riscante. Cand ai lucrat in fruntea Fedului, stii mai bine ca oricine pe ce butoane poti apasa ca sa produci un efect in piete.

    In rest, nu ma mai impresioneaza ce zice Roubini, pentru ca isi schimba declaratiile foarte des si in functie de ce se intampla. Asta e un semn de lipsa de viziune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda, rubini a mai nimerit-o dar nu cred ca e cel mai avizat sa dea sfaturi in privinta crizei economice. Ba chiar pe nea Roubini l-as pune pe ultimul loc sincer daca e sa vorbim despre cei care au prevazut criza asta INAINTE sa aibe loc. Ca restul oricum nu conteaza.

    Mai aproape de adevar au fost vulpoi de bursa gen Jim Rogers ori Marc Faber. Si mai aproape au fost Peter Schiff sau Ron Paul. Astia i-as baga insa la categoria "economisti fara o privire de ansamblu".

    Daca vrei sa vezi un tip cu o privire mai de ansamblu, neaparat Chris Martenson. Care este cam in aceeasi liga cu dom profesor Albert Bartlett.

    Ceva mai sus de ei este Gerald Celente, desi e usor negativist, ca si George Ure.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Flavian

    Rubini a nimerit-o in 2008 dar Rubini spune multe care nu se intampla. De restul se ocupa legile probabilitatii...
    Impresia mea ca el a devenit o papusa a mediei centrale, care cand vrea sa puna placa negativista il cheama pe Roubini, ca li se pare mai safe decat sa-l cheme pe tipul de la Zerohedge, sa zicem.

    M-am uitat la ce scrie Celente si 'previziunile' lui sunt cum zic americanii behind schedule. E impresionant ca sunt unii care au inceput sa scrie despre asta de cand internetul a intrat in casele oamenilor, dar nu ma astept ca un singur om sa aiba dreptate cand face astfel de previziuni de trenduri. Deja din ce in ce mai multi oameni isi dau seama cam care vor fi trendurile, dar cine incearca sa prevada evenimente punctuale cred ca se va insela.

    Personal am ajuns la subiectul asta din afara economiei. Am pornit de la o perspectiva biologica pe fondul unei educatii mai degraba umaniste si am ajuns la economie, de asta ziceam o data ca aceasta criza nu este economica deci nu va fi rezolvata economic. Economicul a fost in prim-plan in sens general de la aparitia individualismului britanic si a tolerantei religioase in Europa, sau mai demult de la republicile maritime italiene, si mult mai clar dupa cel de-al doilea razboi mondial, in urma pacificarii si reconstructiei vestului. In zilele noastre, economicul devenise paradigma principala a societatii dezvoltate de tip vestic, care determina inclusiv politicul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ceea ce se intampla in momentul de fata, dupa parerea mea, e tocmai prabusirea economicului ca paradigma de organizare a societatilor individualiste, pentru ca economicul devenise un liant neutru care arata tocmai faptul ca occidentul se vidase de credinte comune ca temeiuri de organizare sociala. Asa ca economicul va trece in operational, cum numesc eu asta, adica intr-un plan secundar subsumat altor principii de ..adaptare, pentru ca deocamdata nu au aparut alte principii de organizare a comunitatilor. Asa ca toate pornesc de aici, de fapt, de la faptul ca democratia si individualismul economic au creat un soi de darwinism social care a sapat chiar la baza acelor societati, subminand orice principii de organizare comuna. Din punctul asta de vedere criza economica e doar un inceput, sunt alte showuri care inca nu au avut loc, chiar mai mari decat acesta si care vor aduce din adancurile socialului si ale instinctelor umane exact problemele pe care societatea a incercat sa le tina ascunse, eventual sa le rezolve prin economie.

    RăspundețiȘtergere
  8. papagal - titlul imi suna cunoscut, dar nu mai tin la prima vedere daca l-am vazut sau nu. O sa ma uit un pic mai atent la el zilele astea.

    Tudor - am aceeasi perceptie, despre Rubini ca fiind negativistul de serviciu pe care il scot in fata baietii din presa oficiala cand au nevoie.

    Inteleg ce vrei sa zici si despre societate, am afirmat si eu de cateva ori ca economia e doar o pojghita, un indicator, problemele adevarate ale omenirii sunt de fapt altele.

    Insa asa cum stim, fiecare vede realitatea prin prisma propriilor experiente, astfel se explica faptul ca unii suntem mai optimisti, iar altii mai pesimisti cand vine vorba de viitor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Apropo de optimism si pesimism, eu am o teorie. :)

    Cred ca facultatea de intelegere opereaza pe aceleasi cai cu reactivitatea la stres. Asta se cheama in termeni tehnici "latent inhibition". Cei cu un nivel redus de inhibitie latenta sunt mai stresabili, dar in conditiile unui IQ ridicat, sunt capabili sa inteleaga o imagine mai complexa a realitatii decat cei cu un nivel ridicat de inhibitie latenta.

    Sau cum se spune in popor, un pesismist e un optimist bine informat. Ca sa nu mai zic ca lucrurile depind si de la o generatie la alta. Adica cei care au copii, de exemplu, au un interes obiectiv sa fie optimisti, chiar cand realitatea ii contrazice. Ceea ce e de inteles, uneori oamenii au inventat conceptii despre lume (religioase, de exemplu) numai pentru a ramane optimisti ca o forma de terapie la realitatea pe care incercau sa o nege.

    Din punctul asta de vedere si eu sunt optimist ca traim vremuri in care scadenta negarii a venit.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hai sa-ti mai dau un exemplu ca sa intelegi pozitia mea.

    Eu, generic vorbind (nu neaparat eu personal), nu mai sper ca imi voi cumpara locuinta prin credit dar nici prin economisire. Ceea ce inseamna ca soarta bancilor din punctul meu de vedere este o non-chestiune (non-issue). Pot sa pice sau sa reziste in vreo forma. Din punctul de vedere al celui care crede ca a avea o locuinta este dorinta normala a fiecaruia, aceasta e o pozitie pesimista, chiar daca eu m-as gandi ca e o pozitie realista, adica de calibrare a sanselor la conditiile economice asteptate. Cel care crede si spera sa isi cumpere casa prin credit sau economisire spera si ca sistemul va rezista ca sa il ajute si pe el, si ma vede pe mine ca un pesimist, desi eu cred ca sunt realist, pentru ca am o anumita intelegere a evolutiei lucrurilor care nu permite scenariul la care spera individul respectiv.

    Acum cred ca se intelege mai simplu cum pesimismul cuiva poate fi realismul altcuiva, sau chiar optimismul altcuiva. E o chestiune de cum calibrezi aceste asteptari la mediul in care te misti si cum te relationezi la ele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mda, el te vede pe tine drept pesimist, iar tu il vezi drept naiv, desi el se crede optimist. E si o chestiune de relativitate si percetie. Depinde cu ce anume faci comparatia si de la ce nivel vezi lucrurile.

    Poti duce in logica ta lucrurile si un pic mai departe. Poti sa te gandesti la ce sanse de a obtine o locuinta vei avea in viitorul sistem... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu ultimele comentarii ati intrat pe aratura! Parerea mea! In schimb daca tot ati intrat aici urmariti www.apdrp.ro - Masura 121 Instalarea tinerilor fermieri

    RăspundețiȘtergere
  13. Ne plictiseam si noi.

    Vrei sa zici masura 112 probabil. Ar fi buna, dar nu-mi vine sa mai laud statul pentru nimic. Nici macar pentru tentativele de a-si repara vechile greseli prin altele noi... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma uitam pe post-ul tau cu secolul de istorie economica, nu stiu daca il revezi, dar vedem ca sistemul se dovedeste mai incapatanat. Cred ca se mai amana cu un an-doi scenariul pe care il prevedeai, ceea ce e cu atat mai rau, agonia e mai dureroasa decat transformarea.
    Ma intreb totusi, ce poti face cu aurul, e rar, are proprietatile pe care le stim cu totii, dar unde il tii, il ascunzi in pamant? Imi vin in minte imaginile din filmele cu evreii care inghiteau aurul ca sa nu-l gasească nemţii, in WWII.
    In fine, sunt mai nou pe blog, rezonez cu semnalul tau de adaptare, dar sunt totusi o sumedenie de necunoscute.
    Daca putem discuta de o piata globala a carbonului, de ce nu ar deveni acesta instrumentul de schimb? In definitiv, in prezent poti evalua cam orice in baza proprietăţilor intrinseci, iar in continutul de carbon in special. Ce nevoie mai avem de intermediar?

    RăspundețiȘtergere
  15. Hehe, 2010 nu e inca gata si chiar daca s-ar mai amana falimentele 1-2 ani, asta inseamna o eroare de 1-2% raportat la secolul de nebunie inceput odata cu FED-ul. Eu zic ca e un procent rezonabil... :)

    Aurul il poti folosi pe post de moneda, cel putin in perioada de tranzitie, cand banii de hartie vor deveni inutili. Ulterior, poate omenirea va invata ca poate trai si fara bani. Desigur, nu are rost sa iti bagi toate economiile in aur, vezi ce ziceam aici: Ce sa faci cu banii ?

    Cu carbonul nici nu stiu de unde sa incep. Pentru mine e o gluma nesarata si nereusita, cam in stilul "pandemiei" cu care ne prosteau anul trecut. Care piata globala atunci cand sistemul va colapsa ? Denominata in ce ? Tot in FIAT money ? Asta ca sa nu mai deschid discutia gen Solar System Warming vs Global Warming vs Man-made Global warming, care pentru unii sunt 3 chestiuni total diferite.

    RăspundețiȘtergere