Tineti minte de comparatia pe care o faceam la un moment dat intre Romania si Letonia ? De data aceasta vreau sa aduc un alt exemplu in discutie. E vorba de ceea ce se intampla in Islanda. Pentru introducere puteti citi un articol excelent aici: Jealous of Iceland. Puteti inlocui in text US cu Romania sau cu orice alta tara ai in care lumea nu s-a trezit inca la realitate. Ulterior, recomand filmuletul de mai jos. Lucrurile devin asa de clare incat te si miri cum de oamenii au putut fi pacaliti atata vreme in asemenea hal.
Cum convingi o natiune ca trebuie sa-i salvezi pe cei "too big to fail" care te-au bagat in belea cand 90% din oameni au inteles ca e o nebunie sa mai continui sa faci asta ? Cum convingi o natiune sa adere la uniunea europeana pentru a se inhama apoi la noi datorii in ideea de a iesi din criza cand 70% din ei realizeaza ca e o prostie ? Oare in restul lumii cat va mai dura pana ce oamenii vor intelege ceea ce islandezii au inteles deja ? Avem probabil nevoie sa trecem prin experienta lor si asta se va intampla.. it's only a matter of time...
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Fostul premier islandez Geir Haarde ar putea fi primul lider mondial pus sub acuzare pentru criza financiara globala: http://www.hotnews.ro/stiri-international-7867675-fostul-premier-islandez-geir-haarde-putea-primul-lider-mondial-pus-sub-acuzare-pentru-criza-financiara-globala.htm
RăspundețiȘtergerepe cand si la noi un proces in care macar Iliescu, Isarescu si altii vor fi judecati pe bune pentru ce au facut...?
RăspundețiȘtergereEh, noi sa fim sanatosi, ca in curand vor deveni oricum irelevanti... :)
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare. Tu cum vezi pe scurt efectele prabusirii sistemului bancar asupra comertului intre state? Pentru ca asta e scopul principal al unei cotarii unei monede pe piata valutara.
RăspundețiȘtergereAlta problema... Daca pica dolarul de exemplu, o mare parte din rezerva de valuta a bnr isi va pierde valoarea, dar asta n-o sa afecteze in mod direct populatia, decat daca statul mai ramane in picioare si trebuie sa plateasca datoria externa. Dar daca pica si euro, atunci nu se vor mai putea face importuri, pana nu se restabileste un sistem de schimb de valori.
Cred ca va fi o diminuare pe termen scurt a schimburilor intre regiuni, pentru ca de state nu stiu daca vom mai putea vorbi in momentul in care infrastructura pe care se bazeaza acestea va face implozie.
RăspundețiȘtergereMa intereseaza mai putin faptul ca o moneda sau alta se devalorizeaza sau se apreciaza pe termen scurt. Mai interesante mi se par repercursiunile acestor devalorizari asupra unor "piloni de baza" ai sistemului.
De exemplu ma gandesc cum ar afecta caderea dolarului BofA si mai departe cum ar afecta caderea BofA sau Citi sau GS sistemul de tranzactii inter-bancare global.
Ca stat sau banca centrala ai cateva parghii cu care poti dirija jucatorii pe plan local, dar daca se rupe lantul la nivel mondial... ti se ofilesc jucatorii si ramai cu parghiile in aer... :)
"O natiune care isi cheltuieste tot GDP numai sa plateasca dobanda pe imprumuturi straine". Catre particulari desigur. Sa mai spuna cineva ca bancherii nu controleaza lumea. Cum ar fi sa ai o tara intreaga care munceste sa iti plateasca imprumutul. Bancherii controleaza Romania - si vom plati la dobanda cata vreme mai tine sistemul (adica planeta finita pe care sta - pe care o transformam in bani "sa creasca economia")
RăspundețiȘtergerefoarte edificator filmuletul.
RăspundețiȘtergeree bun de material didactic :)
E logic sa creasca si bursele si aurul in acelasi timp.
RăspundețiȘtergereAvem 1314 per uncie acum.
erata pt mai sus lipseste un "?"
RăspundețiȘtergereFlavian, mersi de raspuns.
RăspundețiȘtergereEu m-am gandit de ceva timp ca globalizarea va intra in declin. Cea financiara cel putin, pentru mine e clar ca intr-o prima faza se va prabusi, chiar si numai pentru ca SUA va avea interesul sa nu plateasca datoriile. Odata cu ea, va atrage si devalorizarea rezervelor bancilor centrale si pana la urma tot sistemul prin care banii circula la nivel global se va bloca.
Partea cu comertul e altceva, ca de ea depinde consumul din fiecare tara si aia nu se poate schimba peste noapte. Sunt tot felul de chestii critice, resurse, aparatura medicala, plus toate infrastructurile astea de telecomunicatii.
Comert a existat si inainte de globalizare, sub diverse forme de schimburi. Dupa parerea mea, asta va fi imboldul principal ca bancile centrale sa se repuna pe picioare si sa restabileasca monede locale, eventual pe baza rezervei de aur.
Vroiam sa zic, comertul intre tari si regiuni...
RăspundețiȘtergere@ip
Nu mai cauta nicio logica in evolutia pietelor. Piata aurului cred ca trag toti de ea in toate directiile, unii sa tina pretul jos, altii sa-l ridice. Bursele sunt mentinute artificial de bani ieftini pusi pe piata de banci.
Ce faină replica la final "pfff... let them fail" :))
RăspundețiȘtergereTudor, mă bag și eu puțin ca musca undeva. La bază vorbind, nu ai nici o nevoie de finanțe sau de comerț pentru a importa sau exporta ceva. Ai nevoie doar de transport. Dacă în Spania e nevoie de un aparat medical produs în Germania, îl urci frumos pe un TIR, și îl duci în Spania.
În altă ordine de idei, foarte multe chestii care le importăm de la distanțe de mii de kilometrii se pot găsi pe o rază de zeci de kilometrii. Am văzut nu demult apă la sticlă adusă din Polonia, parcă.
@Gab
RăspundețiȘtergereEu in loc de apa de Polonia as lua apa de Borsec sau alta sursa locala. :)
In privinta schimburilor..Bunurile se pot tranzactiona direct, in sistem de barter.
Singura problema e ca barterul a fost folosit in general la scara foarte mica, in piete locale sau in intelegeri bilaterale.
Deci intr-un sistem de genul asta, oamenii vor trebui sa renunte la produse pe care nu le pot obtine local sau pentru care nu au ce sa dea la schimb.
In plus, in fiecare tara sunt foarte multi oameni care au muncit cu hartii si au produs alte hartii. Numai administratia publica are peste un milion, dar mai sunt si la privat. Pentru ei va fi cel mai greu sa produca ceva care sa fie acceptat la schimb pentru un produs indispensabil.
Astea ar fi cateva motive pentru care e probabil sa fie pusa in circulatie o moneda locala pentru a tine situatia sub control, pana probabil din ce in ce mai multi vor pleca din orasele mari si o vor tuli-o inapoi la tara.
ip - e logic atata vreme cat unii mai vad aurul drept o simpla marfa si nu o moneda, avand inca incredere in banii de hartie. Decuplarea nu a avut inca loc. Pentru lamuriri suplimentare recomand asta si asta.
RăspundețiȘtergereTudor - exact, si eu sunt curios tocmai de momentul in care sistemul prin care banii circula la nivel global se va bloca. Cel mai probabil ca bancile centrale sa incerce desprinderea de sistemul international si masuri precum blocarea retragerilor sau noi monede bazate pe aur. Banuiala mea este ca nu vor reusi sau poate cel mult temporar, cum zici tu, pana ce majoritatea vor evada catre zone sustenabile. Economia asa cum este ea gandita azi e dependenta de reteaua globala mult mai tare decat pe vremuri.
Gab - pentru transport ai nevoie de combustibili, a caror plata acum se face prin intermediul sistemelor bancare in 99% din cazuri, cat crezi ca va dura pana benzinariile se vor goli ? Cei care locuiesc in zone favorizate cu resurse suficiente si comunitati care se vor ajuta la nevoie vor reusi sa treaca cel mai usor peste asta. De cei dependenti de importuri (in zone sarace) sau de logistica (in marile orase) va fi cel mai greu.
Eu m-am gandit la posibilitatea asta pentru ca stiu ce urmeaza daca incepe meltdown-ul la nivel global. Urmeaza panica si blocajul la nivel de tari si de orase. Dupa care fiecare vor incerca sa se dezmeticeasca si sa se organizeze cumva.
RăspundețiȘtergereAsa ca decuplajul de care zici cred ca va veni de la sine, fara sa mai initieze bancile centrale ceva. Va fi o cu totul alta situatie, in care ce a fost a fost.
O sa apara cineva la televizor si o sa zica 'de azi emitem leul greu, cu valoare de X procent din gramul de aur'. Or sa motiveze ca e in interesul tuturor ca activitatea sa continue chiar si intr-o forma redusa pe baza monedei noi, pentru ca altfel nu va avea cine sa garanteze ordinea publica. Si cred ca or sa aiba dreptate. Daca acum cand sistemul e inca in picioare, politia isi face treaba cum se vede, pai sa vezi cum va fi cand nu vor mai fi bani nici pentru atat.
Aici cred ca am o alta parere decat tine, la prognoza privind statul. La cum stiu eu ca e mentalitatea in Romania, oamenii or sa vrea sa tina statul, pentru ca romanilor le place sa stie ca exista un tatuc care se ocupa si organizeaza si le spune ce sa faca. Ne place sau nu ne place, uneori lucrurile ies altfel decat ne imaginam. Eu la asta ma refer cand zic ca sunt realist, ca una e ce ai vrea si speri si lupti sa fie si alta e ce iese. Cum a fost cu lovilutia din 89...
In privinta pietei aurului.. Sunt multi care s-au intrebat de ceva timp dece vechile corelatii cunoscute nu mai functioneaza, pentru ca inca se gandesc in termeni de miscare a banilor de pe o piata pe alta.
RăspundețiȘtergereUltima data cand am incercat sa inteleg ce se intampla pe piata aurului, m-am lasat pagubas. :) Am inteles ca nu exista de fapt un pret stabilit de piata, in sens de rezultat al cererii si ofertei, ci este un joc al unor mari jucatori in piata care fac arbitraj din ridicarea artificiala a pretului si din coborarea lui. Cred ca asta e singura explicatie daca te uiti la cum fluctueaza pretul aurului de parca ar fi pus la electrosocuri. Explicatia e interventia anumitor jucatori.
La burse, deja se stie ca investitorii retail au iesit pe capete. Pana la urma or sa ramana bancile si clientii lor mari care se vor ciupi unii pe altii pana cand vor distruge total credibilitatea pietei de capital.
Da, pentru transport ai nevoie de combustibil. Tot mai multe dintre lucrurile din jur au atașată o etichetă cu prețul lor: pompele petroliere, combustibilul, camioanele, aparatura medicala. Dar când eticheta va dispărea, nu e nici un motiv să presupunem că vor dispărea și lucrurile cu pricina. Lumea economică este ca o realitate virtuală ciudată suprapusă peste cea reală.
RăspundețiȘtergereTudor - cand ziceam de bancile centrale si desprinderea de sistem exact la asta ma refeream. La o tentativa de "leu greu" sau ceva asemanator independent de euro, dolar sau bancile straine.
RăspundețiȘtergereInteleg ce zici si apropo de tatuc, in special apropo de cei pe care comunismul i-a adus la oras cu japca si i-a facut dependenti de sistem. O sa se schimbe si asta, pur si simplu nu vor avea incotro. Circul de acum de la teve in care lumea vede toata murdaria politica de toate partile ajuta enorm pentru plantarea semintelor neincrederii in mentalitatea oamenilor... :)
La aur eu am impresia ca "jucatorii" sunt de vreo trei feluri. Chinezii, indienii si rusii care cumpara minimele pe de o parte. Marile banci vestice gen GS, JPM, FED si LBMA care incearca sa mai traga de pret in jos ca sa-si faca exit-ul in mod cat de cat onorabil. Ultima categorie e populatia din toate zonele, mici investitori sau oameni simpli care au inteles ce urmeaza si cumpara MP indiferent de pret.
Gab - ai dreptate, lucrurile reale nu vor disparea, iar asta ne va ajuta pe cei care vom incerca sa ne folosim de ele ca sa o luam de la capat in noul sistem. Va fi insa un reset si o tranzitie interesanta.
Dar este aurul cu adevarat o solutie?
RăspundețiȘtergereAurul este doar o resursa limitata si posesorii de aur in cantitati suficiente sunt in principiu elitele sau cei din zonele superioare ale clasei de mijloc.
Traim intr-o lume cu aproape 7 miliarde de locuitori, nu vreo 100 milioane ca pe vremea imperiilor antice.
O schimbare radicala in economia si finantele mondiale sigur se va produce, dar cred ca initial va fi o perioada de haos si conflicte a caror amploare nu o putem anticipa. Nu vad cum ar putea fi o tranzitie usoara cand tot sistemul bancar va fi practic demolat.
@Tudor
RăspundețiȘtergereDa, va fi destul de greu pentru cei care se pricep doar la hârțogăraie. Bine ar fi să se trezească mai repede, ca să nu ne tragă prea mult în jos cand se va prăbuși toată treaba.
Iar în legătură cu barter-ul, cunoscut în limba română și sub numele de troc :), el face parte tot din categoria economiei de schimb, eu mă gândeam la ceva mai similar cu o economie a cadoului.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gift_economy
Andrei, cred ca raspunsul lui Gab raspunde partial si la intrebarea ta.
RăspundețiȘtergereEu n-am spus ca aurul e "the best solution". Am zis ca e foarte probabil ca acesta sa fie utilizat in perioada de tranzitie de dragul vremurilor trecute. Pe langa gift economy, troc, barter sau alte metode pe care le-am detaliat in seria de Alternative monetare
@ Flavian
RăspundețiȘtergere- leul si pe structura actuala poate sa mai circule, nimeni nu va spune de astazi gata cu "leul asta" vreau altul. Nu te gandi ca lipsa increderii va fi rapida! Acum sub 1% din oameni isi pun semne de intrebare iar din ei sub 1% fac si ceva in sensul asta!
Adaug ca in ROmania jumate din populatie locuieste la tara si acestia oricum sunt decuplati de la sistemul monetar, singurii bani sunt ceva ajutoare de stat gen venitul minim garantat (niste firfirei), pensii (aici sunt ceva, dar sume mici) si subventia la hectar (care vine cand vine). Ca atare nu cred ca dezastrul la noi va fi asa de mare. Nu imi dau seama cam ce inseamna suprafete arabile folosite pe cap de locuitor in sud la campie si cate animale sunt pe cap de taran in Ardeal. Situatia se schimba in vest unde de bine de rau stau toti la oras (95%), n-au gaina, n-au porc, vai de capul lor.
Filmuletul cu Cuba si Coreea de Nord in embargo l-am vazut pe aici? Daca nu... cauta-l sa il postezi! Cuba, fara petrol a trecut la cultivarea tuturor suprafetelor, singura lege, nu l-a cultivat nimeni, e al tau! Asa o fi?
Anul trecut toata lumea specula ca anul asta pietele se vor duce in cap. Asa ar fi fost daca toata lumea nu ar alimenta sistemul asta permanent: unii fac inca credite, alimentele se tranzactioneaza inca pe burse (desi Rusia, chipurile din cauza incendiilor si secetei, temperaturi record... oare o fi si de la alungat norii sa nu ploua la competitii sportive... s-au hotarat sa treaca cerealele la rezerva).
Oricum nu ar strica nimanui sa aiba niste muraturi, o tona de cartofi, ca nu sunt asa scumpi, 2 baxuri mari de faina, o slanina sau doua la afumat, niste borcane cu zarzavat pentru ciorbe si niste zacusca. De ceapa, varza murata, mere, prune uscate sa mai vorbesc?
Nici punerea pe picioare in cazul cel mai rau nu se va face chiar asa usor! Lentoarea, lenea, frica si lipsa de initiativa sunt niste caracteristici generale. M-as mira sa se produca in schimb revelatia divina, orientarea pe alte fundamente! Poate cine stie, schimbarea astrala sa insemne altceva, nu sunt conectat stelar atat de avansat (cred!). Ma refer la "axa galactica".
Stiu Andrei, am tot repetat si eu ca tot raul e spre bine in cazul agriculturii romanesti si a societatii rurale.
RăspundețiȘtergereCred ca am vazut filmuletul despre Cuba, nu tin minte daca l-am si pus pe aici. Referitor la pregatiri ai dreptate, pe asta am tot insistat si eu. Iti recomand sa mai rasfoiesti un pic prin cele mai apreciate articole, s-ar putea sa regasesti acolo unele din ideile tale.
La revelatia divina e de discutat. Cred ca in prima faza mai multe sanse are o revelatie tehnologica, cu sau fara "importuri" de tehnologie de la "vecini" din alte zone ale galaxiei... :)
Eu sunt sceptic că se va inventa un sistem de comerţ care să nu fie bazat pe o monedă care să varieze în valoare in diverse perioade. Excesele trebuie prevenite pe viitor, dar să nu cădem in extrema cealalta.
RăspundețiȘtergereDespre economia ne-monetara sa-mi explice si mie cineva cum o sa-mi iau dimineaăa strudel cu mere livrând linii de cod Java.
Cui o sa ii mai trebuiasca linii Java? :)))))))))))))))
RăspundețiȘtergereHaha!
RăspundețiȘtergereMihvoi, e destul de simplu.
Tie iti place sa scrii cod Java, altcuiva ii place sa faca strudel, altcuiva ii place sa distribuie strudel.
Incearca sa treci dincolo de paradigma schimbului. Nu primesti un strudel cu mere pentru ca scrii cod Java. Pur si simplu primesti un strudel cu mere pentru ca vrei un strudel cu mere, si scrii cod Java pentru ca vrei sa scrii cod Java.
Celulele din corp nu primesc nutrienti pentru ca isi pun in aplicare functiile, ci atata vreme cat corpul traieste, ele primesc nutrienti neconditionat si isi pun in aplicare functiile in mod neconditionat.
Gab, foarte frumos explicat
RăspundețiȘtergereMihvoi, ca sa te ajute la exercitiul de imaginatie vezi si sistemul NWE
Ca se renunta la o anumita forma de bani.. asta nu prea o sa cred.
RăspundețiȘtergerePur si simplu aia care muncesc de placere sau chiar si silit ar fi prea putini fata de pitzipoancele care considera ca singura actvitate posibila e sa faca shopping. Pai tu crezi ca o sa stau sa dau la sapa toata ziua ca sa poata sta o blonda toata ziua prin magazine? Think again.
Mad Max, cu așa de puțină încredere în oameni, ai toate șansele să ajungi într-o lume similară cu Mad Max. Mie mi-a plăcut mai mult Avatar.
RăspundețiȘtergere@Gab
RăspundețiȘtergereCred ca aici sunt de acord cu Madmax. De fapt, ce zice el se intampla chiar acum, dar iti dai seama cum ar fi intr-o ordine sociala in care piztipoancele n-ar mai trebui sa faca nimic, ca munceste restul. :)
De fapt e vechea problema a free riderilor, care exista si in momentul de fata, in sistemul asta care functioneaza pe bani. Sunt destule categorii care traiesc din produsul de copii si emigratul in tari care le dau protectie sociala. Ce s-ar intampla cu ei intr-o economie bazata pe dar, de care ai zis tu? Vor incepe in mod spontan sa munceasca sau vor continua sa faca ce au facut si pana acum? Eu cred ca varianta a doua.
Tudor, eu cred că prima variantă. E vorba despre încrederea în oameni, cum am mai zis. Mad Max sau Avatar? E alegerea noastră.
RăspundețiȘtergereAr mai fi un aspect, pe langa ce zice Gab. Acela ca "pitzipoancele" sunt rezultatul organizarii sociale de azi.
RăspundețiȘtergereIn care copila in devenire femeie copiaza modelul materialist si consumist din jur, investind in imagine si conformandu-se la asteptarile societatii.
Se transforma astfel in "pitzipoanca" in loc sa devina o domnisoara cu bun simt si nivel de cultura ridicat, asa cum s-ar transforma in cazul in care ar pune accent pe dezvoltarea personala.
Tranzitia de la un model la altul.. va fi intr-adevar cu atat mai dureroasa cu cat obtuzitatea e mai mare. Mai ales pentru cei obisnuiti acum cu un anumit stil de viata nesustenabil.
@Gab, Flavian : mie poate o sa-mi placa in continuare sa scriu ANUMITE programe Java, dar cui ii va placea sa care gunoiul cu pasiune ?
RăspundețiȘtergereSi mie imi place Star Trek (mai ales TNG), dar nu e intotdeauna ca-n filme. E mai usor sa creezi o societate super-altruista cu actori care primesc salarii decat cu oameni care trebuie sa acopere toate muncile necesare "din placere".
Eu m-as bucura sa fie cum spuneti voi, dar n-as risca strudelul meu cu mere ;)
Si asa trigonul cu nuca l-au scos din meniu, poate pentru ca nimanui nu-i mai mai placea sa faca asta ... :)
"Sa nu luati bani cu imprumut"...nici macar nu era vreo pilda cu intelesuri ascunse...
RăspundețiȘtergereMihvoi - la tine e simplu, trigoane cu nuca poti sa inveti sa faci oricand daca nu va mai fi nimeni sa le faca din placere si daca asta iti place tie.
RăspundețiȘtergereGandeste-te insa la cei cu yahturi, jipane si alte fitze cat au de pierdut cand nu vor mai putea obliga pe altii sa le faca mofturile. Asta e durerea lor si motivul pentru care unii incearca sa pastreze lucrurile asa cum sunt... :)
Parca totusi productia de serie era mai eficienta decat productia in regie proprie, cel putin pana la o scara.
RăspundețiȘtergereCred ca vor fi mereu lucruri utile pe care nu le-ar face nimeni din placere. De exemplu mie nu-mi place foarte mult sa fac testare software. Stiu oameni care o fac bine si cu pasiune, dar nu cred ca in timpul lor liber ar face exact asta.
Sa fac singur ce-mi trebuie inseamna o celula economica de 1 persoana. Eu cred ca ar merita niste celule ceva mai mari, la nivel de cartier/oras sa zicem.
Mihvoi, chiar mă așteptam și mă bucur că ai adus vorba despre muncile neplăcute.
RăspundețiȘtergereTu te simți bine știind că cineva este nevoie să-ți care ție gunoiul ca să supraviețuiască? Te simți bine că cineva e nevoit să curețe veceul după tine ca să supraviețuiască? Eu unul nu. Aș prefera să-mi curăț eu veceul și să-mi car gunoiul, să-mi fac curat prin casă, etc. Nu vreau să am sclavi și nu vreau nici să fiu sclav.
Mihvoi, am zis ca recurgi la varianta manuala doar daca nu mai gasesti pe nimeni dispus sa o faca din placere.
RăspundețiȘtergerePoate vecinul tau e pasionat de gatit si ar face cu multa placere patiserie pentru tot cartierul in timpul liber. Insa e angajat cu norma intreaga la o fabrica de armament, asa ca n-are timp de facut trigoane.
Pentru adunături de oameni mai mari de 1 persoană (birt, școală, locul de muncă), pot căra toți pe rând gunoiul. Dacă e un loc unde se strâng 10 oameni, ar fi suficient ca fiecare să o facă de 1o ori mai rar decât acasă.
RăspundețiȘtergereȘi nu mă refer la nimic organizat. Pur și simplu când văd că trebuie dus gunoiul și știu că nu l-am mai dus de mult timp, îl iau și îl duc.
Este asta o strategie stabila de adaptare ? Adica daca apar cativa indivizi rauvoitori in aceasta societate, ce i-ar impiedica sa aibe un avantaj supraproportionat fata de ceilaltie care se comporta corect ?
RăspundețiȘtergereDaca cineva vrea doar sa leneveasca si beneficiaza de ceea ce fac ceilalti ?
Ce se intampla cu bandele inarmate care incearca sa profite de o astfel de societate ?
Baieti, putem continua discutia la articolul cu Jacques Fresco, aici eram oricum cam pe langa subiectul cu Islanda.
RăspundețiȘtergereFlavian, despre Jacques Fresco prefer să-mi imaginez că nu există :)
RăspundețiȘtergereMihvoi, totul depinde de scală. Dacă cei răuvoitori, leneși, agresivi și înarmați sunt în proporție de 95 la sută, lumea despre care vorbesc eu n-ar avea nici o șansă, în schimb dacă ar fi 5 la sută, problema s-ar rezolva foarte ușor așa cum este rezolvată și în triburi, prin izgonire, prin retragerea susținerii, soartă aproape la fel de rea ca și moartea, și nici nu trebuie să fie nimic organizat. Dacă unul e bou, pur și simplu nu-l mai ajuți când are nevoie.
Gab, de ce esti iar baiat rau ? E frumos asa, fara nici un argument... ;)
RăspundețiȘtergerePur și simplu nu rezonez cu domnul Jacques. N-am spus că-i rău, n-am spus că-i bun, am spus doar că prefer să îl ignor.
RăspundețiȘtergereAș putea să ofer și argumente, dar sincer să fiu sunt un pic obosit de dezbateri. Am observat că în ultima vreme sunt tot mai înclinat să mă concentrez pe punctele comune și să le ignor pe celelalte, mai ales atunci când nu le consider esentiale.