vineri, 3 septembrie 2010

Noutati si comentarii

Ma distreaza tot mai tare in ultima vreme baietii cu drepturile de autor. Carora le-a venit si lor randul zilele acestea sa invete lectia privind utilitatea statului. Sa iasa in strada, sa faca tam-tam si sa ameninte ca-si iau jucariile si pleaca. Sunt simpatici si sunt mai vizibili decat altii, pentru ca presa oficiala are multi reprezentanti in categoria respectiva. Hehe, pana la urma or sa priceapa toti intr-un fel sau altul cum stau de fapt lucrurile. Stresul nu ajuta. N-ati inteles ca in maxim doi-trei ani sistemul de acum va fi istorie ? Cand populatia imbatraneste, petrolul e pe duca, albinele dispar, solurile sunt chimizate, semintele modificate genetic, aerul poluat, oceanele raman fara pesti, metalele sunt tot mai rare, padurile tot mai putine, iar sistemul are nevoie de cresterea exploatarii si noi resurse FIZICE.. la ce mai ajuta politicienii, hartiile, bancile si bullshitul acestora... ? Intrebarea e evident retorica, tocmai din cauza ca realizez faptul ca multi ar face orice pentru a evita sa si-o puna, cu atat mai putin sa raspunda in mod obiectiv la ea.

Politicul e cel mai vizibil, dar cine are un pic de rabdare sa se opreasca si sa priveasca in jur va observa cum se destrama sub ochii nostri cu totul: economia, bancile, statele, sistemele politice, nu doar in Romania, ci peste tot. Emigrarea e o falsa solutie, ba chiar indraznesc sa repet ca peste 2-3 ani le va fi mai greu celor emigrati decat celor care au ramas in tara ? De ce ? Pai pentru simplul fapt ca vesticii sunt mult mai dependenti de infrastructura economica decat noi. In momentul in care sistemele vor incepe sa faca poc, iar economiile sa pice ca dominourile, romanii vor fi mai obisnuiti cu greul, cu munca si cu inexistenta statului care acum nu doar ca nu-i ajuta, ba le mai baga si bete in roate. Paradoxal, pentru multi dintre noi in acel moment va fi un pic mai bine. Iar pentru restul, treptat, pe masura ce vor renunta de tot la dependenta de iluzia “protectiei” oferite de maria sa statul, lucrurile vor deveni tot mai limpezi.

O alta poveste care a atras atentia zilele acestea este cea despre un nene care a luat cu asalt sediul Discovery Channel pentru a prezenta un manifest, insa a sfarsit impuscat: Discovery Channel gunman James J. Lee's manifesto. Unii il considera pur si simplu bezmetic, la fel cum l-au considerat si pe cel care acum cateva luni intra cu avionul in sediul IRS pentru a protesta impotriva taxarii abuzive a statului. Altii considera asta ca inca un semn ca lumea incepe sa se trezeasca si ca manifestul contine niste cerinte sunt in mare parte de bun simt, chiar daca limbajul e cam dur si totul s-a terminat cam tragic. Cartea lui Daniel Quinn am mai recomandat-o si eu pe aici, e o lectura interesanta si nu s-ar putea spune ca poate cauza reactii violente. Omenirea are intr-adevar probleme de supra-populare, de supra-consum si de poluare. Iar mass-media oficiala acorda intr-adevar prea mult timp spalarii pe creier a oamenilor inclusiv prin emisiuni gen Discovery in care se face prezentarea ultimelor tehnologii in domeniul armamentului. Dar se pare ca iti trebuie ceva mai multa pregatire ca sa faci o miscare in stil V la modul serios... ;)

Tot apropo de manipulare, a mai aparut ieri inca o stire legata de povestea cu petrolul. Sa fie ASTA o scuza pentru "a doua scurgere" din golf de care insista Matt Simmons ? Ne lamurim in 2-3 zile. Pana atunci, recomand un articol excelent privind adevaratele lectii oferite de sistemul traditional de invatamant. Cu multumiri lui pai mei de la care am preluat subiectul: The Six-Lesson Schoolteacher

Eram printre putinii care vorbeam acum cateva luni bune de eruptiile solare, de efectul lor asupra incalzirii sistemului solar cunoscut si sub numele de incalzire globala, ca si de afectarea sistemelor electrice. Dar parca de cand toata lumea vorbeste de asta si incearca sa transforme iar stirea intr-un bau-bau senzationalist, nu mai e asa michteaux ca pe vremuri: Massive solar storm to hit Earth. Oricum, soarele pare sa se fi linistit de cateva zile si odata cu asta a venit bineinteles si vremea rece de afara.

Care e secretul unui investitor adevarat ? Nu e nici un secret. Motiv pentru care in final inchei cu o concluzie la discutia de acum cateva zile referitoare la diferenta intre investitori si speculatori. Am mai gasit intre timp un unghi din care putem privi lucrurile. Totul se rezuma la limite, pentru ca totul e relativ. Depinde de fiecare cum isi seteaza limitele respective. Unii prefera sa considere actionarul ca implicat in procesul de productie. Altii spun ca doar incepand de la consiliul de administratie se poate discuta de asa ceva. Managerii cred ca de fapt de la ei incepe munca efectiva. Sefii de departament sunt convinsi ca managerii mai mult freaca menta cu sedinte inutile in loc sa se ocupe de problemele reale. Inginerul ii baga pe toti in aceeasi galeata: plimbatori de hartii care habar nu au cum se face o piesa. Muncitorul care da la pila e ferm convins ca el are dreptate atunci cand spune cu mandrie: NOI muncim... nu gandim... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

15 comentarii:

  1. Cel de la Discovery, nu pot sa-l inteleg. E impotriva sistemului, vrea sa-l distruga, apoi se duce si cere ceva - sistemului? Ca si cum ar fi fost "politicos" ? In acelasi timp - ia ostatici, adica e violent...
    Un om stresat, cine stie ce probleme a avut, apoi a gasit "My Ishmael" . Un "nebun" spune civilizatia. Oamenii foarte modificati si stresati - pot ajunge sa faca lucruri din astea. Nu pot sa-l aseaman cu V in nici un fel. Cred ca nu stiut ce vrea...
    http://www.ascentofhumanity.com/chapter5-5.php
    Ms de reclama:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, nu-l putem compara cu V dar a reusit totusi ceva saracul: sa atraga atentia si sa mai dea inca un semnal de alarma.

    Mersi si eu. Articolul cu educatia este excelent. Mai ales ca fiind si parinte incep sa fiu interesat in mod direct de domeniul scolilor alternative: Educatia Montessori

    In alta ordine de idei, am inceput sa ma inscriu pe grupurile de discutii despre banci. Este fun, recomand curiosilor grupurile yahoo de genul VB, BCR sau Raiff. N-am gasit inca BRD dintre cele mari, nu stiu daca exista.

    RăspundețiȘtergere
  3. si totusi parca ai o viziune prea apocaliptica desi, e adevarat, au trecut vreo 60 de ani de la ultimul razboi serios. Insa nu cred ca o sa vina atat de curand sfarsitul lumii...

    Esentialul ramane insa, dupa mine: intotdeauna cei care creeaza valoare o sa fie cumva la adapost indiferent de ciclul economic, care ciclu economic, de obicei, ii afecteaza pe speculatori.

    Iar daca lasam la o parte zgomotul facut de media vizavi de masurile de criza la nivel guvernamental, eu cred ca e destul de nasol pentru ca masurile sunt destul de light nu pentru ca schimba o stare de fapt cu care niste habarbisti sunt obisnuiti. Cand buba e coapta cauterizezi tot, nu doar o parte din ea. Iar la haosul de acum se adauga si implementarea fara cap precum si comunicarea incredibil de proasta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos, ti se pare. Viziunea mea e una cat se poate de optimista. Dar astept sa se vad cum se incheie cel mai mare caritas din istoria recenta a omenirii... :)

    In rest sunt perfect de acord cu ce zici despre buba si despre cei care creeaza cu adevarat valoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda, e destul de trista povestea cu tipul de la Discovery. Ciudat e ca mentionezi educatia.

    Printre cerintele celui de la Discovery, era si difuzarea capitolului "Revolutionaries" din "My Ishmael", uite un paragraf de acolo despre educatie:

    The people of Peoria, Illinois, say, 'Look, maybe we could head toward the tribal model by building on the Sudbury Valley School in Framingham, Massachusetts. We could pension off our teachers, close the schools, and open up the city to our children. Let them learn anything they want. We could take that risk. We believe in our kids to that extent.' This is an experiment that would draw national attention. Everyone would be watching to see how well it worked. I personally have no doubt that it would be a tremendous success provided they really let the kids follow their noses instead of subverting the project with curricula. But of course the Peoria model would just be the beginning. Other cities would see ways to enrich it, surpass it.

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce e ciudat ? Paragraful respectiv mi se pare de bun simt, se apropie de ideile pe care le prezentam eu despre educatie.

    Cele sase lectii ale profesorului si metoda Montessori se refera tocmai la modelele gresite de educatie din invatamantul institutionalizat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate se trezesc si takerii.
    http://news.yahoo.com/s/livescience/20100902/sc_livescience/massextinctionthreatearthonvergeofhugeresetbutton
    De n-ar fi prea tarziu...

    RăspundețiȘtergere
  8. Intrebare: sunt inchise comentariile la topicul trecut? Am postat ceva dar nu apare.

    RăspundețiȘtergere
  9. zummuz - mai tarziu decat dinozaurii n-au cum sa se trezeasca... :)

    Tudor - comentariile pentru posturile mai vechi de 3 zile sunt moderate pentru a le observa mai usor si a raspunde eventualelor intrebari puse de cititori

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesant linkul http://www.ascentofhumanity.com/chapter5-5.php.

    Tot aici dar in alt capitol http://www.ascentofhumanity.com/chapter1-5.php se pot gasi detalii despre faptul ca viata in comuna primitiva era destul de placuta iar cliseele ce ni se serveau la scoala nu erau reale.

    Aceleai idei dar exprimate altfel le gasiti la http://www.steventaylor.talktalk.net/beforethefallessays.htm si http://www.steventaylor.talktalk.net/dhlawrencefallessays.htm

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant. Ascent of humanity si interviuri cu Charles Eisenstein am mai recomandat si eu pe AICI.

    Insa de Steve Taylor nu cred ca citisem inca nimic, mersi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Flavian, spuneam ca e ciudat doar pentru ca exista o legatura destul de stransa intre doua lucruri diferite pe care le-ai mentionat: educatia si tipul de la Discovery. Nu era vreun atac, sau asa ceva :)

    zummuz, da, cred ca se trezesc. Sunt vremuri interesante.

    fd, si eu am citit cu multa placere The Ascent of Humanity. Nici eu nu auzisem de Steve Taylor pana acum, dar citind primul dintre eseurile spre care ai dat link, l-am gasit foarte similar cu Daniel Quinn, autor care m-a influentat puternit (to say the least). Foarte fain, ce sa zic.

    RăspundețiȘtergere
  13. super articol, merci Flavian

    RăspundețiȘtergere