marți, 20 aprilie 2010

Noutati si comentarii

Multe noutati in ultimele zile. Care mai de care mai interesanta. Dupa povestea din Polonia, ne-a lovit treaba cu vulcanul, iar vineri Goldman Sachs a constituit surpriza economica a ultimelor saptamani. Hai sa le luam nitzel pe fiecare sa vedem ce si cum.

Despre GS am discutat atata pe aici incat la un moment dat devenise plictisitor sa mai tot enumeram ce minunatii au mai inventat baietii respectivi pentru a-si spori profiturile. Aproape orice magarie aparea in zona economica, am fi putut pune pariu ca si GS avea cumva nasul bagat pe acolo. Iar relatia acestora cu "autoritatile" era atat de confortabila incat alintul Government Sachs nu mai mira pe nimeni. Tocmai de aceea surpriza survenita vineri a fost cu atat mai interesanta. Eram foarte curios sa vad ce va iesi de aici. Si dupa cum se observa, in urma socului initial de vineri care s-a reflectat si asupra burselor, ieri lucrurile au inceput un pic sa se mai calmeze. E drept ca Citi a venit sa mai indulceasca amarul, raportand un profit peste estimari. Asta i-a facut pe unii sa mai treaca cu vederea scaderea cu 15% a actiunilor GS de vineri. Sau faptul ca in ciuda "revenirii" prognozate, vreo 8 banci au dat coltul si saptamana trecuta, ridicand numarul total pe 2010 la 51 bucati.

Se pare insa ca meciul GS cu "autoritatile" este abia la inceput. Dupa ce SEC a aruncat bomba, a venit randul europenilor sa ia in vizor magariile acestora. Englezii si-au adus aminte ca recent nationalizata RBS la care UK are 84% actiuni a "beneficiat" si ea de serviciile GS. Nemtii au luat si ei aminte, incepand sa ceara detalii despre caz. Apare evident intrebarea de ce s-a hotarat tocmai acum SEC sa ia atitudine ? Oare pentru ca avea ceva de musamalizat ? Niste afaceri mai vechi ce se tot adunau si riscau sa iasa pe tapet ? Poate au zis ca socul initial al crizei economice a trecut si prea cresc bursele cu inconstienta in timp ce economia se duce la fund ? S-au gandit ca e in sfarsit timpul pentru reforma si curatenie ? Teorii sunt multe, care mai de care mai interesanta.

Ramane sa vedem cum vor evolua lucrurile. Pana atunci, sa trecem un pic la a doua stire majora a ultimelor zile. Norul de cenusa vulcanica sosit din Islanda a fost zilele acestea peste tot in presa, asa ca nu are rost sa va mai explic ce si cum. Se pare ca povestea inca nu s-a terminat si un nou nor de cenusa se indreapta din Islanda spre Marea Britanie. Stiu ca situatia a fost folosita drept scuza de catre politicieni pentru a evita participarea la funeraliile fostului presedinte polonez. Au fost insa si efecte mai serioase. Atat asupra bietilor oameni blocati in aeroporturi, cat si asupra traficului de marfa. Companiile aeriene insa au incasat lovitura cea mai serioasa.

Dupa doi ani de criza, aceasta lovitura s-ar putea dovedi fatala pentru multe dintre ele. Printre numele vehiculate ca fiind la un pas de faliment se numara companiile aeriene de stat italiene si austriece, impreuna cu elvetienii, grecii sau portughezii. Acestea au inceput sa fie din nou afectate si de scumpirea combustibililor, la fel ca in vara lui 2008. Interesant este ca in ciuda faptului ca petrolul ramane relativ ieftin la 80USD barilul, benzina continua sa se scumpeasca. Asta in timp ce Peak Oil incepe sa dea tot mai tare tarcoale. Transformandu-se dintr-o "teorie conspirationista" ignorata de mass-media oficiala si EIA pana acum cativa ani, intr-o realitate destul de trista.

Campurile petroliere din Mexic incep sa dea semne tot mai clare de oboseala. Ultimele audituri recomanda scaderea rezervelor dovedite, probabile si posibile cu pana la 30%. Pentru cine nu cunoaste, Mexicul e al doilea furnizor ca marime pentru US. Care US consuma aproape un sfert din resursele mondiale de petrol la o populatie de doar 4.5%. Chinezii saracii se chinuie sa "recupereze" pentru ca in ciuda cresterii economice si a populatiei de 5 ori mai mare, consuma doar jumatate cat ei. Si cum dolari au sa-si puna si in cap, continua shoppingul. Atat in ce priveste resursele energetice, cat si cele de hrana.

In final, recomand cateva articole gasite in ultimele zile. Primul ar fi cel despre aparitia in mass-media oficiala a ceea ce sta in spatele accelerarilor fara precedent din ruleta cazinoului mondial numita si bursa: High Frequency Friday – The WSJ Finally Catches On! Urmatoarele recomandari sunt doua articole locale. Primul de la Bogdan, care prezinta intr-un mod original problema "adoptarii" euro: Mugur Isărescu şi cutia neagră. Al doilea este al lui Horea, care explica in stilul sau direct situatia "maro" in care se afla economia mondiala: Au sosit si semnalelele saptamanale

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

12 comentarii:

  1. intrebare: de ce GS ar scadea valoarea aurului?
    http://www.thestreet.com/story/10727985/1/goldman-sachs-sinks-gold-prices.html
    "investors rotated out of riskier commodities and into safer assets like the U.S. dollar"...
    wtf... $ is safe???

    RăspundețiȘtergere
  2. In primele momente de scadere ale pietelor, prima miscare pe care o fac investitorii este sa se retraga in cash. Asta poate cauza deflatie pe termen scurt, adica aprecierea dolarului.

    E doar un fenomen temporar despre care am mai discutat si aici: Lamuriri despre dolari si aur. Vezi si graficul.

    Sau poate te ajuta mai bine desenele de aici: Joc pe balansoar cu sistemul financiar

    RăspundețiȘtergere
  3. Musamalizare sau nu, the idiots are back. Pe cat au fugit vineri, pe atat au venit azi, cu mama si cu fratele lor.
    Ma uitam fermecat la reuniunea shareholders de la Citigroup, unde mr. Pandit a facut legea in board. Si pe poarta salii ieseau papagalii cu parti micute in Citi. Spuneau extrem de dezamagiti, aaa, ca nu sintem multumiti cu managementul, avem nevoie de o noua strategie, actionariatul este diluat, nu au voturi si nu se pot rasturna cei din board... blablabla. Si comentatorul din studio extrem de iritat : you stupid idiots, but you have the vote : sell the damn paper.
    Seamana foarte bine cu voturile bizonilor din Romania. Actionariatul este diluat, nu avem putere de vot, toti adunati intr-o sala de cinema, ne uitam fermecati la mr. Pandit al nostru si ne vaitam ca n-avem voturi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iara, raspunsul la intrebarea lui Razvan, e ca in momente de risk aversion dolarul nu e strong el insusi. Ci obligatiunile americane. When shit hits the fan, toti cumpara dolari ca sa cumpere obligatiuni americane. Dolarul strong e colateral.

    RăspundețiȘtergere
  5. For God's sake guys... US este o tara cu o datorie publica/GDP si un deficit bugetar asemanatoare Greciei!!! Stiu ca aveti perfecta dreptate si am vazut asta de mai multe ori:

    Lehman da faliment, dolarul se apreciaza masiv! Nu stim daca AIG va supravietui... dolarul creste! "Goldman Sucks" e acuzat de manipulare a pietei si ar putea fi constrans sa plateasca... Protejati-va cu dolari! Americanii anunta lipsa pulsului economiei --> dollar goes through the roof!
    Oamenii acestia chiar pot exporta orice problema sau avem de-a face cu o piata care si-a pastrat mindsetul de active AAA si nu il va schimba?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e asemanatoare deloc Greciei :)
    US este pe la 55% din GDP, Grecia la 120% din GDP. Nu se compara nici ca putere economica, nici cam ca nimic.
    Sint multe tari in fata US ca procent de debt din GDP, daca vrei (Japonia, UK, Elvetia si cam toata lumea civilizata). Daca te uiti la televizor, e posibil sa vezi o multime de telenovele.
    Acum, putem avea orice parere despre dolar sau obligatiuni americane. Se pare ca sint preferate ca primele de oameni mai instruiti ca noi.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.usgovernmentspending.com/federal_debt_chart.html
    Eu stiam datele de aici... US 94% din GDP bugatat pt anul acesta. E drept, nu e 120% cat a ajuns la Grecia sau ca in cazul trist al japonezilor dar e imens!
    In plus, tendinta din ultimii 2 ani mi se pare crunta! De la un sustenabil 60% din GDP sa ajungi in 2 ani la 95% in conditiile in care "motorul economiei" nu porneste...

    RăspundețiȘtergere
  8. Si in 2008 dolarul a crescut in particular din cauza retragerilor de capital pentru firmele din US.
    Cand Lehman a dat faliment, ei au avut pozitii short la dolar, si in zilele urmatoare au fost inchise zeci de miliarde.
    Apoi in cazul AIG, au fost retrase toate datoriile si acoperite. Fenomene poate intelese mai greu din perspectiva leului si unilaterala a lui Pixarexu.
    Putem injura oricat retarzii de peste balta, dar sint cei mai siguri de pe planeta asta in materie de I owe Yous. Detin probabil 30% din planeta cu 5% din populatie.
    Nici un "investitor" intreg la bila pe planeta asta, ia dolari ca sa ii tine la ciorap, ci ii ia pentru ceea ce reprezinta ei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Robert, nu injur pe nimeni si cu atat mai putin nu ii cred pe americani retarzi! Au gandit sistemul monetar intr-un mod fantastic!
    Sunt spre exemplu singurii care pot exporta oricand inflatie! Au destula putere economica si nu numai cat sda impuna orice idee.
    Si totusi, orice sut in... e un mare pas in fata pt ei!
    Cum reusesc?

    RăspundețiȘtergere
  10. :) Pentru ca sint americani in primul rand. Orice imigrant care ajunge e american in primul rand, si apoi evreu, alb, mexican. Sint in stare sa se cafteasca cu oricine pe planeta asta care le zice invers.
    Apoi, oamenii dau faliment de 5 ori pe zi, si o iau de la zero fara problems. N-au nici o problema in a dormi noaptea cu datorii de juma de meleon, si sa fie someri fara sperante. Si nu in ultimul rand, muncesc pana mor, fara plase de siguranta. Care a fost sloganul lui Obama ? : Yes, we can !. Tradu asta in romaneste. Dreptate si adevar ? Sa traiti bine ? Adevarul despre conturile lui Ceausescu ?
    Putem discuta trei zile fara sa ne repetam, probabil e o chestiune de "state of mind", live rich or die tryin.

    RăspundețiȘtergere
  11. Robert - ai dreptate, pana acum au fost cei mai smecheri si au facut cam ce au vrut peste tot, de aceea moneda lor e perceputa drept cea mai sigura de multi investitori

    Razvan - si tu ai dreptate, magariile astea nu vor mai putea dura la infinit. Eu avertizez de vreme buna ca atunci cand e sa crape, va crapa cu totul. Dolar, euro, cam orice inseamna FIAT money si sistem financiar.

    RăspundețiȘtergere
  12. Apropo de GS si burse. Intr-adevar, baietii si-au reluat veselia si DJI a urcat. Dar in cazul GS dupa un start la 166 a inceput iar scaderea pana la 159 spre finalul zilei in ciuda faptului ca au raportat cresteri de profit.

    Avand in vedere ca e actiune concertata si cu autoritatile din UE sper ca sa nu scape chiar asa usor. Sa taie cat mai multe brate caracatitei daca nu reusesc s-o rezolve de tot... :)

    RăspundețiȘtergere