luni, 12 aprilie 2010

Gogosi pentru pofticiosi

Nu stiu ce ati inteles voi din posturile ultimelor zile, dar eu am invatat pentru a nu stiu cata oara ca articolele chiar si tangente la subiecte politice sau religioase sunt inca destul de controversate. Revenim asadar la oile noastre economice, carora incep sa li se vada deja coastele si sa dea semne de nerabdare. Pentru ca poti sa tunzi o oaie de multe ori, dar de jupuit se zice ca cel mult o data. Asta daca sta cuminte ca proasta si nu e vreun berbec mai incapatanat nascut in zi de paste ca mine... :)

Se pare ca cele mai in voga in acest moment sunt gogosile. Mai mici sau mai mari, mai umflate sau mai infuriate, se servesc calde sau chiar si reci celor care le infuleca pe nemestecate. Incepem cu cele de import. De la mama lor, de la americani, care-s experti in asa ceva. Cele mai importante banci americane si-au ascuns datoriile reale, pentru a da senzatia ca sunt "sanatoase".
Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup si alte 13 banci si-au subestimat in mod intentionat datoriile pe termen scurt cu cel putin 42% la finalul ultimelor 5 trimestre", noteaza WSJ. Mecanismul a fost destul de ingenios: dupa ce isi umflau in mod intentionat datoria pe termen scurt la mijlocul perioadei de raportare, o scadeau consistent catre sfarsitul trimestrului pentru a da senzatia ca sunt "sanatoase" si a evita scaderea cursului actiunilor la Bursa.

Subterfugiul viza de asemenea sa ii asigure pe investitori ca nivelul riscului este mentinut in limite rezonabile. "Eforturile noastre de gestionare a conturilor respecta normele in vigoare", a comentat reprezentantul BofA pentru WSJ. Potrivit cotidianului citat, autoritatea de reglementare a deschis o ancheta pentru aceste practici, descoperite cu ocazia prabusirii Lehman Brothers. Lehman recurgea deseori la o operatiune denumita generic "Repo 105" pentru a-si minimiza datoriile.
Revenim apoi mai aproape de casa, la vecinii din balcani. Dupa Grecia, Bulgaria recunoaste si ea. Am mintit colegii din UE. Deficitul nostru este 3,7%, nu 1,9%. Renuntam pentru moment la euro. Cine urmeaza? Viitorul guvern din Ungaria ar putea reduce taxele pentru a stimula reluarea cresterii economice. Orban acuza fosta guvernare ca ar fi trucat datele privind deficitul public. Fidesz a avertizat ca deficitul bugetar ar putea sa fie dublu fata de tinta de 3,8 % din PIB, deoarece datele pe care se bazeaza bugetul au fost falsificate.

Mda. Grecii au recunoscut ca au mintit UE. Bulgarii au recunoscut ca au mintit UE. Romanii nu sunt chiar atat de recunoscatori. De data asta trebuie sa-i dam hymerion-ului ce-i al hymerion-ului. Adica talentul la pamflete. Ca-n rest e de obicei printre primii pofticiosi cand vine vorba de gogosi servite in cadru oficial.
Metoda e simpla. Vine un premier si spune. "Fuck. Fostul guvern ne-a lasat o mostenire dezastruoasa, dragi concetateni. Drept urmare, dupa ce am facut calculele, am constatat ca deficitul bugetar nu e de 2 la suta ci de 8 la suta din PIB. Care nu a crescut cu 2% ci in realitate a scazut cu 4%. In rest totul e asa cum stiati, cu o singura mentiune. Inflatia reala nu a fost de 3% ci de 14%. A, si inca un amanunt. Arieratele sunt de cinci ori mai mari. Ma inchei la discurs spunand ca nu mai adoptam euro. Acum plec ca sunt ocupat. Hai papapapapapapapa. "
Asta au facut in linii mari bulgarii azi. Gurile rele zic ca si-ar fi vandut si o parte din rezerva in euro. Probabil ca urmatorii care vor admite grele mosteniri vor fi portughezii. Romanii ar recunoaste, dar sunt prea putin recunoscatori din fire. Romanii asteapta sa se mai adune. Ca daca aplica metoda "ne pare rau dar am gresit, in loc de 3% e 30%" si peste 6 luni, 30 devine 50, ce or sa faca? Asa stam, adunam minusuri, asteptam sa se mai adune vreo 2-3 "omitatori" de astia, si atunci scapam si noi porumbelul. Ca la ingramadeala poate nu se vede prea mult.
Eh, nu va mai mirati, nu-i asa ? Nimic nou sub soare. Bancile si benereii cosmetizeaza rapoartele, guvernele mint oamenii in fata, iar presa oficiala ne duce cu zaharelul. Criza s-a incheiat, revenirea e dupa colt si prostimea trebuie "stimulata" sa ia credite ca sa "crestem" economia si consumul mai departe.. si mai departe.. pe noi culmi ale .. prostiei...

In rest, ce sa va mai zic ? Ca DOW a trecut de 11.000 aseara ? Ca aurul a avut si el cateva zile bune in ultima vreme ? Sau poate preferati o poza...

"The third time's the charm..." "This time is different..."


Tineti minte ce va tot spuneam eu ca in momentul in care banii vor ajunge la adevarata lor valoare, leul nici de hartie igienica n-o sa fie bun ? Pentru ca e din plastic, spre deosebire de euro sau dolar. Ei, uite ca sambata am fost la un botez. A doua zi, dupa traditie, baitza. In baitza, dupa obiceiuri, ulei, petale de trandafir, bani. Nasul, din Italia, n-avea decat euro. Au cam intrat la apa saracii si a trebuit sa-i uscam apoi pe calorifer. Mda. Uite asa se vede ca e bun si ron-ul nostru de plastic din cand in cand.

Eh, vedeti cum ne relaxam dupa cateva bancuri pe teme economice ? Nu-i asa ca viata e frumoasa ? Da, stiu, mai apar din cand in cand si tragedii. Dar trebuie sa trecem peste ele, astea sunt doar niste accidente. Si imprejurarile sunt simple coincidente... sau ma insel ?

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

7 comentarii:

  1. In cazul Bulgariei se aplica proverbul "fa-te frate cu dracu' pana treci puntea"
    La noi dracu' nu-i asa de negru. Dupa "salvarea" Greciei stau la rand pentru salvare si alte tari din zona euro. Noi nu ne bagam la inghesuiala nefiind in zona cu pricina, oricum vezi si tu ce ne-a zis Jeffrey Franks de la FMI:
    http://www.zf.ro/zf-24/jeffrey-franks-fmi-aprobarea-unui-nou-acord-de-catre-fmi-ar-ieftini-finantarea-pe-piata-privata-5869075/
    Asta probabil si datorita pregatirii in prealabil facuta de institutia prezidentiala prin insusi D-l Basescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe.. "institutia prezidentiala"... ce tare suna... :-)

    Mda, hai sa-l intrebam pe dom' presedinte ce crede el ca ar trebui sa facem in privinta FMI.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce tot atita graba cu adoptarea euro? Nu-s convins ca ar fi un lucru bun, mai ales acum. Cind ai moneda ta, poti sa mai jonglezi politica monetara. Cu euro, ajungi ca grecii, legati de miini si de picioare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca e cineva aici care sa imi dea o definitie calculabila si logica a inflatiei sau deficitului bugetar, dau doo beri. Si ii rezerv locul langa Adam Smith.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai crezi ca are cineva interesul sa le faca usor de calculat ? Tocmai in asta consta smecheria. Sa bagi coeficienti de ajustare, sa faci calcule pe cosuri de produse alese dupa criterii cat mai complexe, iar in final socotelile sa fie cat mai stufoase.

    In ideea ca daca nu-i poti convinge, zapaceste-i. Chiar daca s-ar apuca cineva sa desalceasca problema, se pierde in mormanul cu detalii.

    Din cate am inteles de obicei se face invers. Baietii calculeaza deficitul la vreo 7%. Li se pare cam mare, asa ca vine sefu' si zice: hai sa-l "scoatem" la 4.9%. Si baietii mai "ajusteaza" coeficientii si-l scot... :)

    Eu mai folosesc shadowstats pentru cifre mai apropiate de realitate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si daca ar avea interesul sa aduca niste date corecte, econometria actuala e in cel mai bun caz astrologie. Zic asta pentru ca sint pasionat de domeniu, si mi-ar place o oarecare revolutie in modul de forecast.
    Ar putea sa se inspire foarte bine din meteorologie, unde metodele sint mult mai avansate si modelele de previziune bazate pe matematici non-liniare.
    E destul de corect ca zici ca se pleaca invers. Ca atunci cand eram noi mici si ne uitam la sfarsitul lu Gheba si Petrica sa bagam reverse engineering. Dracia cateodata nu avea raspunsul mura in gura, si atuncia se ivea un black swan ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare.. Gheba si Petrica.. ce vremuri... :)

    La metereologie eu mai am mici rezerve in privinta monitorizarii activitatii solare, dar pe partea cu modele au lucrat intr-adevar mult, poate chiar prea mult.

    RăspundețiȘtergere