duminică, 11 aprilie 2010

Dan Puric - despre Romania apolitica

Adevărul: Aţi votat ?

Dan Puric: Nu.

De ce? Cum rămâne cu aceia care au murit pentru asta, acum 20 de ani?

Ei n-au murit pentru vot. Ei au murit pentru schimbare. Sunt două lucruri total diferite.

Schimbarea implică şi dreptul la vot...

Sunt două chestiuni pe principiul uşilor glisante. Dreptul de a vota nu este totuna cu şansa de a schimba. Ţarcul comunist e bine făcut. Numai că românul - acum nu pot eu să-l acuz, să fac pe deşteptul naţional -, săracul, tot speră că mecanismul ar fi autentic. Nu! Mecanismul e în buclă. Ce să alegi, cum să alegi?! Eu am zis că e lupta interspecifică. Ştiţi ce înseamnă „lupta interspecifică"?

Atunci când moare opozantul, cum a fost Coposu, rămâne aceeaşi specie. Şi se sfâşie între ei. Adică pe Lucreţiu Pătrăşcanu nu l-a împuşcat Maniu, a murit la Sighet. Pe Ceauşescu nu l-a împuşcat Gheorghe Brătianu. Se distrug între ei. Asta e ceea ce vedeţi voi! Intraţi în mecanismul ăsta crezând că este autentic. Politicienii, săracii, suferă de impotenţă. Nici ei nu-şi mai dau seama că mecanismul nu e legitim.

Atunci care-i soluţia, în opinia dumneavoastră?

România paralelă! O Românie apolitică, o Românie în care, de acum încolo, nu mai este vinovată clasa politică. Ea şi-a făcut simfonia, gata! Noi suntem vinovaţi, noi sutem responsabili. Şi nu căutaţi o soluţie politică!

Deci nu e vorba de o soluţie politică...

Nu. Comunismul nu dispare prin electorat, prin studii asupra totalitarismului, prin conferinţe, ci prin atitudini. Alţi oameni! Eu nu-mi aleg preşedintele, îmi aleg poporul. Nu avem popor, însă asta e foarte clar. Eu merg prin ţară să văd insulele astea care au mai rămas, de conştiinţă, de certitudine. Voi nu observaţi?

Se vede că nu avem un popor din moment ce turismul electoral atinge asemenea proporţii...

Da. E „păstrăvărie". Ei au votat anul ăsta, săracii, sperând la nu-ştiu-ce. Ei tot speră. Şi nu fac altceva decât să-şi prelungească boala. În clipa în care creezi o societate cu o multitudine atitudinală, atunci e un popor. La noi nu se poate vorbi despre o societate civilă.

Dar în anii '90 a existat societate civilă?

Au încercat săracii. Apropo de societatea civilă de acum: păi şi pe mine m-au fugărit vreo nouă luni pe bloguri. M-au făcut legionar, extremist, mason.

De ce enervaţi atâta lume, domnule Puric?

Păi, răspunde-mi tu! Numai pe tine nu te enervez.

Se pare că nici pe Robert Turcescu, dacă este să vorbim de jurnalişti...

Da, pentru că sunteţi într-o zonă de autentic. Păi restul trebuie să întreţină sistemul. Şi atunci, vedeţi că în România temperatura trebuie să fie asemenea celei anunţate la postul naţional de radio - „gheaţă la mal". De ce să iasă cineva care poate mâine are o idee?! Lasă-i, dom`le, să iasă! Cu gafe, cu greşeli... A fost cineva perfect de la început? Nu! Iată de ce din zece tineri fug din ţară nouă. Au făcut nemţii o statistică din care reiese asta.

„Am ieşit din cuşcă şi am nimerit în laţ"

Unde suntem acum, după 20 de ani?

Am fost la Frankfurt şi am stat de vorbă cu o jurnalistă. „Domnul Puric, sunt 20 de ani de când s-a prăbuşit Zidul Berlinului", a spus ea. Nu, i-am zis, sunt 20 de ani de când sărbătorim că s-a prăbuşit peste noi. Noi suntem sub ruine, suntem consecinţe.

E mai rău decât înainte de 1989?

Da, pentru că e sindromul ăsta, cum zice proverbul românesc: „Să te ferească Dumnezeu de pasărea care a ieşit din cuşcă şi a nimerit în laţ!". Nu mai e graţia pe care o vedeam noi. Am fost pionier, UTC-ist şi m-au făcut şi membru de partid. M-au rugat, nu m-au obligat. Dar era o subversiune. Era o tensiune. Ştiam. Acum nu mai e. Acum nu mai ştii.

Dacă putem vorbi, până în '89, de o imagine care a creat un comportament schizoid dublu, cealaltă, de după '89, a creat un cancer de tip leucemic. Ce ne-au distrus? Modelele culturale, tradiţiile, familia, biserica, credinţa. Prin ce? Prin desacralizare, prin demitizare. Ei trăiesc din CNP, din buletin. Deci n-au poveste. Oamenii aceştia sunt numărul „2456". Ia-i povestea omului şi l-ai distrus, l-ai făcut o cărămidă. Desacralizare, demitizare, băşcălizare, minimalizare, spirit dilematic, ca să nu spun mai mult - şi nu al certitudinii. Eu nu am dileme asupra mamei sau asupra bunicului.

Credeţi că e bine să n-avem dileme?

Dilemele sunt utile într-un spaţiu în care pot să creeze o fertilizare a minţii, dar nu într-un spaţiu în care pot să producă o distrugere, o degenerare. Eminescu spune că Biserica Ortodoxă e maica poporului român. De ce te legi de mama? Sunt lucruri care se dezbat şi lucruri care nu se dezbat. Ortodoxia este pentru poporul român ca şi limba română - nici facultativă, nici obligatorie. Pur şi simplu este!

Cu genul acesta de certitudini v-aţi ostilizat intelectualii publici români care spun că aveţi un discurs situat între Moş Ion Roată şi Corneliu Zelea Codreanu.

Ei parcă ar fi fabrica de etichete APACA. Fac aşa tot timpul - lipesc etichete. Moş Ion Roată este o esenţă pentru România, ca să nu mai spun şi de partea cealaltă...

Dar de ce să nu spuneţi? Vă e frică, după 20 de ani, să vorbiţi despre un episod din istoria naţională?

E mai bine aşa, pentru că ăştia abia aşteptă... Şi aşa au zis că sunt căpitan legionar. Până acum m-au făcut şi mason. Mă bagă „la vânat" şi spun: „Fugiţi după el că e nevăstuică, ba nu!, e iepure!" Ei nu ştiu să mă identifice, dar îi deranjează fluxul de autenticitate care creşte în România. Fiecare român gândeşte ca Moş Ion Roată. Ce e rău să fii Moş Ion Roată?

Dar ce e rău în a vorbi despre Corneliu Zelea Codreanu, ca personaj istoric?

Domnule, pentru unii e rău. Noi nu ne judecăm pe noi, personal. Ni s-a dat să ne autojudecăm conform unor imagini schizofrenice, mincinoase. Adevărul nu se suprapune cu realitatea. Zicea Constantin Noica: „Exactitatea nu e totuna cu adevărul". Realitatea e meschină, realitatea este tangenţială, contingetă. Dar, când iubeşti o femeie sau când îţi iubeşti copilul, sau când îţi iubeşti mama, sau când îţi iubeşti ţara, intri în spaţiul adevărului, care, cum l-ai deschis, a şi dispărut. Nu noi trăim taina, ci taina ne trăieşte pe noi.

Aţi identificat vreun intelectual public care să adere la ideile şi la setul de valori pe care le promovaţi?

Nu, sunt oameni pe care îi cunosc, dar nu sunt de prim-plan, în sensul public. Stau în subteran, pentru că le e frică. Şi cred că sunt şi amorţiţi, săracii. Şi-au pierdut reflexele. Nu mai e „trendy". N-ai văzut că dacă îţi iubeşti ţara eşti etichetat drept „naţionalist"?! Şi ce dacă eşti naţionalist? Ce, Putin nu-i naţionalist? Am văzut în Rusia cât de mult îl iubeşte poporul pe Putin. Pentru că ăla ţine cu ţara.

Dar am fost acum la Baia Mare, la o conferinţă despre iubire. A fost genial un puşti de 25 de ani. „Domnu' Dan, vreau să vă spun cum mă iubea bunicul pe mine. Când m-a văzut pe la 19-20 de ani că încep să fac afaceri dubioase, s-a uitat odată aşa la mine, cu 2.000 de ani vechime, şi mi-a zis: «Ce bă, te pregăteşti să fii cel mai bogat din cimitir»?" Asta e România profundă, cea a lui Moş Ion Roată.

Mai există România aceasta profundă? O mai găsiţi pe undeva?

Da, peste tot unde mă duc. La Baia Mare, la conferinţă, erau 300 de oameni înăuntru, în sală, şi 300 afară, la plasmă.

Şi atunci de ce oamenii primesc un kilogram de zahăr şi o sticlă de ulei în schimbul votului?

Aia e populaţia!

Dar sunt mulţi...

Ştii ce suntem noi în ecuaţia asta? Trebuie văzute realitatea şi adevărul. Realitatea este că după 50 de ani de comunism şi 20 de ani de ghetou din ăsta neocomunist, am ieşit ologi. Toţi suntem ologiţi. Asta e o realitate, e un lucru cuantificabil. Dacă iei două scrumbii într-o pungă portocalie, îţi dai seama ce hal de instincte pavloviene ai?! E tragic. Adică te uiţi, râzi, dar este tragic. Însă adevărul e că România nu se reduce la realitatea ei mizerabilă. Adevărul e că România profundă luptă tacit.

Cum va arăta România peste 5 ani?

Am spus-o de acum un an şi jumăte - asistăm la sfârşitul clasei politice. Lumea va fi mult mai conştientă, mult mai matură, a început să-şi dea seama. E bine că a plecat un lot în străinătate şi a luat contact cu Occidentul. Ştiţi câte insule de românitate sunt în ţara asta? Insule care nu sunt declarate. Oamenii gândesc altfel, ştiu.

Daca va place, gasiti si restul interviului aici. Si altele aici sau aici.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

22 de comentarii:

  1. Un fascist. Genu ăsta de ideologii au mare succes în momentele de criză. Aș zice să fim cu mare băgare de seamă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu argumente Gab, cu argumente. Altfel nu ajungem nicaieri.

    Mie mi-a placut ideea de Romanie apolitica. Pentru ca si pe mine ma dezgusta spectacolul ieftin la care asistam acum.

    Asta a si fost motivul pentru care am evitat teme cu subiect politic si pe aici. In ciuda faptului ca de multe ori economicul si politicul se amesteca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma simt foarte apropiat de cuvintele lu nenea asta! Se intituleaza "liber" dar e prizonierul religiei lui, intelegerii subiective a lucrurilor, citatelor sugubete si crede cu "sfintenie" ca toti aia pe care i-au omorat comunistii erau buni. Daca nu e comunist (Gab!?) sigur e fascist? Desi il admira pe Vulcanescu (hohote de ras in sala)

    RăspundețiȘtergere
  4. România apolitică da, dar nenea Puric mai zice nişte chestii( mă refer la articolul întreg ) destul de periculoase.
    Iar m-am lungit cu comentariul, l-am pus
    aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mdap, la partea cu religia tind sa va dau dreptate.

    Sunt nascut crestin ortodox si am urmat aceleasi traditii la cununie sau botezul juniorului meu. Pot spune chiar ca am o experienta mai din "interior" cu lumea bisericeasca in urma organizarii de evenimente.

    Insa concluziile pe care le-am tras sunt ca din 1000 de persoane declarate crestine impartirea e cam asa. Vreo 900 isi aduc aminte de asta doar doua zile pe an: de craciun si de paste. Cam 90 urmeaza indeaproape dogma, in sensul ca tin posturi si pupa moaste, desi nu se sfiesc sa se bata apoi pe apa sfintita si sa incalce alte "porunci sfinte". Cam 9 respecta atat dogmele, cat si legile respective cu sfintenie, fiind considerati adevarati crestini.

    Doar un om dintr-o mie ajunge sa inteleaga ca relatia cu divinitatea nu este reprezentata de dogme, porunci sau biserica. Iar esenta mesajului pe care au vrut sa-l transmita Isus si alti maestrii spirituali ai omenirii a fost iubirea neconditionata si importanta evolutiei sufletului in lumina. Nu dogme si porunci de genul celor regasite atat in traditiile crestine, cat si hinduiste, islamice ori de alt gen.

    Din pacate, din o mie de oameni care inteleg cu adevarat acest mesaj e mult daca unul reuseste sa il si puna in aplicare. De aceea putem numara pe degete in Romania oameni precum Arsenie Boca sau alti crestini iluminati cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasand la o parte treaba politica sau religioasa, mie imi plac ideile economice pe care le prezinta in primul filmulet.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dap, filmuletul acela m-a atras si pe mine prima data.

    Zice lucruri interesante legate de "criza" economica, FMI si modul in care Romania are avantajul "subdezvoltarii" in acest moment.

    Chestii pe care le mai explicam si eu pe AICI.

    RăspundețiȘtergere
  8. textul e cam slabut, dar filmuletul e tare

    faza cu gainile e geniala :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Parerea mea e ca omul in cauza face niste constructii lexicale incarcate de semnificatii, dar fara prea multa coerenta formala.

    Delirurile intelectuale de genul asta sunt foarte apreciate in vremuri de criza...dar cu tot respectul, Tutea este irepetabil.

    RăspundețiȘtergere
  10. Argumente? Mai e nevoie să detaliez? Zelea Codreanu era un fascist recunoscut internaţional, Puricu aderă la ideile lui Zelea Codreanu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu de ce trebuie comparat cu Tutea. Sau Zelea Codreanu. Sau oricare altul. Si nici urcat pe un piedestral. Zicea bine individul X apropo de modele.

    Eu incerc sa culeg de la fiecare ceea ce ofera bun, iar la final sa-mi construiesc propria mea imagine asupra realitatii... ;)

    Ideile. Acestea au valoare. Si mai putin persoana prin intermediul carora ele ajung sa ne fie prezentate.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Gab

    Si ce daca ZC e recunoscut international ca fascist ? Trebuie sa-l aruncam la pubela ecologica a istoriei ?

    V.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mda, mereu am zis.. atacati argumentul, nu persoana. Iar inainte de a da cu pietre, ascultati un pic si versiunea celeilalte parti. Vezi in special 1935 si dupa.

    Perioada interbelica a fost plina de mizerii politice. Iar frustrarile s-au acumulat. Mai trist a fost ca lupta contra masoneriei a legionarilor a dus la moartea a sute de mii de evrei nevinovati si militari in urma promisiunilor facute catre Hitler.

    RăspundețiȘtergere
  14. Istoria e esentiala pentru definirea a ceea ce esti in prezent. Nu poti sa dai istoria la o parte cu buretele. Am fi cu totii foarte diferiti daca nu am fi trait in comunism, daca nu am fi avut educatia pe care am avut-o sau experientele pe care le-am trait impreuna. Observ asta intr-o societate multinationala (Canada) in care e uimitor sa vezi cat de asemanatori pot sa fie oamenii care vin din societatile fost comuniste. Nu poti sa traiesti in prezent, fara sa intelegi trecutul. Ca sa pot sa intelegi mai bine oamenii in mijlocul carora traiesc, am inceput sa le citesc istoria. La o firma unde lucreaza multi romani, seful (de alta nationalitate) a refuzat sa angajeze un ungur (competent tehnic, de altfel) doar din cauza... frustrarii cunoscute a ungurilor din cauza pierderea Transilvaniei. Deci, oamenii isi dau seama ce influenta majora poate sa aiba istoria asupra oamenilor - istoria ne modifica psihologia, comportamentul. Si inca ceva: in Canada nu se invata istorie. Aia de cateva sute de ani care exista, nu se invata. O mamica (profesoara de matematica din Uzbekistan) si-a adus cartile de istorie de acasa ca sa ii invete pe copii, ca aici - dupa spusele ei - daca nu stii istorie, zici ca e bine ce face guvernul.

    Aceeasi impresie o am si eu in societatea asta: accent pe cunostinte tehnice, accent pe economie si mai putina cultura si istorie - ca nu sunt necesare societatii. Atentie la o astfel de societate "ideala": acum cand economia scade, crimele inter-etnice au crescut, adolescentii se injunghie in plina zi in statii de autobuz. Traditia, cultura, istoria sunt inca prezente in noi - se pot manifesta oricand - si decat sa se manifeste ca frustrari rabufnite, mai bine se studiaza si se trag concluzii cu ochii mari deschisi.

    Ar trebui sa fim constienti de puterea istoriei - ca cei care conduc, o stiu sigur si o folosesc mai bine ca noi. Oriunde in lume. De ce crezi ca istoria se repeta? Din cauza necunoasterii ei.

    RăspundețiȘtergere
  15. @V

    N-am zis nimic rău despre fascism, am spus doar că Zelea Codreanu face parte din categoria respectivă.

    Pe lângă asta, Puricul aderă la ideile respective, ceea ce îl face și pe el să fie un fascist.

    Iar dacă sistemul tău de valori are elemente comune cu cel al acestor două personaje, bravo ție. Al meu nu.

    Gab

    RăspundețiȘtergere
  16. eu cred ca ar trebui sa luam ce e bun si pozitiv de la fiecare, sa criticam si sa etichetam e prea usor si nu duce la mare rezultat,
    tot bla, bla -ul asta de pe internet daca nu se concretizeaza printr-o miscare politica si actiuni concrete e timp pierdut, iar pentru actiune e nevoie de multi multi oameni, care nu pot fi toti la fel, dar pot avea un tel comun. Apoi între oameni inteligenti si bine intentionati, lucrurile se pot organiza. Ce parere aveti ? Cînd o punem de un partid politic ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Hai sa va spun si eu ideea mea despre nenea asta, Puric. Ce vrea el de fapt sa spuna este ca fara o conduita morala noi ca popor si ca rasa umana nu vom mai avea un drum prea lung de parcurs. Vad ca aveti probleme cu cei care vorbesc despre crestinism ca fiind dogmatici uitand cat a schimbat fata omenirii acesta. De modele omenirea a avut si va avea nevoie de modele adevarate(nu ce ni se serveste azi in media) pana la disparitia ultimului om si spun asta pentru ca fara aceste modele vom trai in anarhie. Imaginati-va omenirea de maine fara nici un sistem de valori(in directia inspre care se pare ca ne apropiem azi). Probabil ca evolutia din ultimii 4-500 de ani s-ar termina in cativa ani daca nu luni.
    Nu vrem sa ne cunoastem istoria dar o sa avem pretentii ca sa fim tratati cu respect de catre urmasii nostri care ar trebuii, dupa uni, sa fie anarhisti dar liberi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Unii nu au inteles ce zice Puricu. Are un stil al lui, si stie istorie si viata. Din idei apar idei. Nu catalogati oamenii ca pe sticle, ca sunteti mai jos decat respectivii.
    Combateti ideile venind cu idei mai bune!

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ultimul anonim, desi inteleg mai bine decat crezi afirmatia pe care ai facut-o, aveam totusi o rugaminte privind atacurile la persoana pentru ca vreau sa evit astfel de polemici intre comentatori.

    Gab, inteleg ca te-ai infierbantat, am acceptat de data asta comentariile respective pentru ca esti un "client regulat" pe aici. Dar rog un pic mai relax, ca deja imi dai de lucru cu moderarea.

    Multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  21. Recunosc ... nu am avut rabdare sa citesc toate postarile. Cea in care Corneliu Zelea Codreanu era numit fascist mi-a atras atentia. Greseala prieteni. Informati-va!!! Aveti netul la dispozitie plus unele carti ... ce e drept carti care nu se vand in librarii ci pe sub mana. Pentru mine Corneliu Zelea Codreanu inseamna credinta ortodoxa, iubire de neam si tara (nationalism) in nici un caz fascism. Fascismul este in Italia. E doctrina lui Mussolini si difera de nazism care a fost doctrina germana sub conducerea lui Hitler. Mare atentie la termeni!!!

    RăspundețiȘtergere