Episodul zece al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Am continuat cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea. Dupa nitzica teorie, trecem azi sa detaliem problema stocarii in cazul bateriilor din autoturismele electrice.
S-ar putea spune ca bateriile sunt calcaiul lui Ahile cand vine vorba de autoturismele electrice. Toate par bune si frumoase, avem din ce in ce mai multe companii care se intrec in lasarea de noi concepte electrice sau hibride. Cu motoare mai silentioase decat cele clasice, intretinere mai usoara si promovate peste tot drept "verzi" sau "ecologice". Ar fi ele saracele ceva mai verzi decat autoturismele clasice, daca am ignora insa partea cu fabricarea bateriilor. Si cum tot am facut in articolul anterior din aceasta serie putina teorie vom face azi si cateva calcule pentru a vedea mai bine cum stau lucrurile.
Din primele estimari ale constructorilor, capacitatea unei baterii necesare pentru ca masina sa aibe o autonomie de 100 km ar fi undeva pe la 15 Kwh. Explicam data trecuta ca asta ar fi cam echivalentul cantitatii de energie consumate de 7 calorifere electrice de 2000W ce merg la maxim timp de o ora. Pentru a creste autonomia masinii, trebuie sa crestem marimea bateriei, e logic. De exemplu pentru o autonomie de vreo 500km cam cat are o masina obisnuita in ziua de azi, avem nevoie de baterii de vreo 75 Kwh.
Aceasta cifra variaza bineinteles in functie de greutatea masinii, conditiile de trafic, utilizarea caldurii sau aerului conditionat si temperatura exterioara. Astfel o masina usoara, precum Tesla Roadster se lauda ca obtine autonomie de 400km cu o baterie de 53 Kwh. Asta in conditii ideale. Pentru ca un BYD F3DM incarcat cu 4 persoane si bagaje care pleaca in concediu la ski, iarna si cu caldura la maxim, sigur nu atinge aceasta cifra. Ar avea nevoie probabil de o baterie de peste 100 Kwh pentru cei 500 km. Sau ar face probabil doar vreo 60 km cu bateria standard de 13 Kwh.
Cum spuneam, daca in privinta greutatii din masina sau utilizarea aerului conditionat mai putem face ceva, cu vremea e mai greu. Din graficul acesta se poate observa cam care e comportamentul unei baterii pe litiu la frig si caldura. La 30 de grade avem o tensiune utila de 3.1V combinata cu o capacitate de 3,3 Ah deci cam 10Wh energie utila pana cand curba voltajului incepe sa pice brusc. La 0 grade avem 3V x 2Ah deci aprox 6Wh util. La -10 grade avem 2.9V x 1,6Ah deci 4.6Wh. La -20 grade avem 2.8V x 1,2Ah deci 3.3Wh. Deci la frig energia disponibila scade in unele cazuri de pana la trei ori. Si uite asa ne lamurim cum e cu marketingul. Sau voi chiar credeti ca in orice conditii 300mile se pot face cu 70KWh ca in reclama Tesla pentru noul lor sedan ? Mda, marmota de la Nokia scrie mereu pe cutie ca telefoanele au stand-by de 2 saptamani. Si aici nu trebuie sa va mai spun eu cat tin de fapt.
Sa revenim insa la buba noastra. Costul energetic de productie al bateriilor si cat de verzi sunt acestea. Sa luam cateva exemple. Tesla Roadster are baterie de 53Kwh LiIon Cobalt Oxide care costa 36.000 USD. Adica 680 USD pentru 1Kwh si tine cam 7 ani pana la inlocuire. In cazul Altairnano avem bateria de 35Kwh LiIon Titanate care costa cam 70.000 USD. Adica 2000 USD pentru 1Kwh si tine vreo 15 ani. Si sa nu uitam nici de Prius, ca ea a fost cea mai promovata hibrida "verde" din ultimii ani. Va spuneam in episodul anterior ca o baterie de masina normala are cam 600 Wh. Iar pasionatii de sisteme audio o adauga de obicei si pe a doua, pentru un plus de putere si rezerva, adica au vreo 1,2 Kwh in total. Ei bine, cam atat are si Priusul cu bateria ei de 1,3 Kwh NiMH. Care costa cam 3.000USD si e folosita doar din cand in cand, motiv pentru care nu merita nici macar deranjul de a fi numita masina electrica.
La o durata de vreo 15 ani utilizare a autoturismului inaintea "reciclarii" acestuia, calculul e astfel. Pentru o masina cu autonomie 500km si baterii de vreo 50kwh avem deja calculat la tesla 36.000 x 2 pachete adica vreo 70.000USD pentru 15 ani de utilizare. Asta vine cam 4600USD pe an ca "intretinere" a masinii. La bateriile cu lithium titanate stam si mai prost. Desi aparent un singur pachet e suficient pentru cei 15 ani, costul va fi de 100.000USD pentru acelasi pachet de 50kwh. Asta inseamna 7000USD pe an la costurile masinii. La hibride e si mai trist. Ce se economiseste prin ultilizarea de baterii mici se pierde prin costurile de fabricatie si intretinere pentru o masina cu doua motoare. Iar economia de combustibil e discutabila si apare doar in anumite conditii.
Pentru o comparatie a costurilor totale avem in vedere ca la un autoturism actual intretinerea este vreo 300USD pe an in medie pentru motor (initial mai putin, ulterior mai mult). Iar cu un rulaj mediu de 15.000km, benzina 1USD litrul si consum sub 10 la suta, se ajunge la un aproximativ 1500USD costuri totale pe an. Fata de 4600USD sau 7000USD la suratele cu baterii. In calculul acesta am lasat deoparte incarcarea bateriilor care deja devine cost neglijabil la asemenea valori. De asemenea, am lasat deoparte in toate cazurile costurile necesare cu reparatiile necesare la trenul de rulare sau alte chestii care nu sunt legate de motor, ca si costul serviceului de schimbare si testare periodica a bateriilor pentru cele electrice.
Chiar si asa, pretul bateriilor ar trebui sa scada de vreo 3 ori la cele LiIon Cobalt si de vreo 5 ori la cele LiIon Titanate pentru ca sa ne apropiem macar de valorile actuale de cost si poluare. Pentru a avea un EROEI macar apropiat de cel actual si a polua la fel. Iar ideal ar fi sa avem o scadere de vreo 10 ori a costului bateriilor pentru a obtine o masina sensibil mai "verde" decat una clasica. Zic poluare pentru ca pretul mare al bateriilor reflecta de fapt si energia consumata pentru fabricarea lor. Pretul reflecta hidrocarburile arse pentru a le aduce de la un praf de sare de litiu pe un desert bolivian pana la un pachet de baterii intr-un autoturism cool. Iar ca sa crestem de 3-5 ori eficienta producerii acestor baterii, in conditiile in care si productia de litiu vom vedea cum este, va fi cel putin o provocare serioasa.
Avertizez asadar pe cei care sunt mai noi pe aici sa nu vina iar cu marmota clasica despre faptul ca bateriile vor deveni rentabile cand se va scumpi petrolul. In momentul in care picatura de petrol ar ajunge cat uncia de argint, extragerea unui gram de litiu ar deveni la randul ei de n ori mai scumpa. Pentru ca energia necesara e cam aceeasi, doar etichetele in dolari se schimba. Astfel ca si valoarea unei baterii produse in acel moment in aceleasi conditii ar deveni probabil egala cu greutatea ei in aur. Grija la falsele solutii, ca sa nu ne invartim in cerc degeaba. Alternativa reala e inovarea, nu ascunderea sub pres a unui EROEI mult subunitar cu subventii sau alte marmote.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Citeam odată că există toate șansele ca în viitor singura metodă sustenabilă de transport să fie bicicleta...
RăspundețiȘtergere:)) Mda, bicicleta e o metodă... am zis-o și pe asta
RăspundețiȘtergereEi, nici chiar asa. Eu preferam varianta aia pe care am mai discutat-o noi cu energia direct de la sursa... :-)
RăspundețiȘtergereDespre baterii mai am insa un episod, cu fabricarea si incarcarea lor. Apoi un studiu de caz pe o ferma eoliana. Apoi hidrogenul si niste experimente proprii. Cateva aplicatii casnice pentru penele de curent, panouri fotovoltaice si UPS-uri.
Si dupa aceea vom ajunge si la chestiile astea mai interesante cu energia obtinuta in moduri mai putin conventionale... ;-)
Pana se vor inventa baterii sau pile electrice performante cred ca ne vom aminti de Tesla ;).
RăspundețiȘtergereTHE TRANSMISSION OF ELECTRICAL ENERGY WITHOUT WIRES
by Nikola Tesla
http://www.tfcbooks.com/tesla/1904-03-05.htm
Da, Tesla a facut mult bine omenirii. Si ar fi facut si mai mult daca nu i se bagau bete in roate.
RăspundețiȘtergereAh, materialismul asta...
din cate am inteles, avea si el o afinitate pentru perpetuum mobile.
RăspundețiȘtergere...si pentru filosofia orientala :)
Vrei sa spui probabil de pasiunea pentru energie gratuita din surse mai putin cunoscute, ca perpetuum mobile nu prea exista... ;)
RăspundețiȘtergereVezi Better Place cu a lor filozofie de business prin care iti vand kilovatul cu baterie inclusa (practic ei iti inlocuiesc bateria consumata cu una plina) si iti permite tie ca si consumator sa faci o comparatie mai buna a costurilor electic vs combustie interna pe benzina sau motorina. Daca nu e viabila economic atunci firma cu pricina citat mai sus da faliment, simplu!
RăspundețiȘtergere:) Yup, exact aia vroiam sa spun.
RăspundețiȘtergereB - din cate vad Better Place vor sa devina un fel de Petrom pentru electrice.
RăspundețiȘtergereAdica fac statii de incarcare, vand tot felul de solutii pentru incarcarea in parcari si vor sa ofere varianta schimbarii bateriei la "benzinarie" pentru anumite modele standard.
Asta nu exclude insa faptul ca proprietarul trebuie sa plateasca oricum bateria atunci cand achizitioneaza autoturismul.
Pe site-ul lor zice asa: Today’s lithium-ion batteries can store significantly more energy than and generate twice the power per unit volume as older battery technologies. Now, a 24 kWh lithium-ion battery (about 200 kg/440 lbs) in a competitively priced medium-sized sedan provides a range of about 160 kilometers (100 miles) on a single charge.
Asta confirma calculele mele de aprox 15 kWh per 100Km, dar nu vorbesc nimic despre costurile de productie ale bateriilor. Se feresc sa dea costuri exacte si arunca doar o fraza de marketing pe tema asta:
The cost of lithium-ion batteries has come down by over 75% in the past decade, creating a cost-effective, high-performance solution for EVs. The batteries are expected to perform for over 8 years and 2,000 recharges.
Ascunderea costurilor demonstreaza inca o data ca marketingul e principala problema in ziua de azi. Consumatorul e astfel pacalit sa creada ca "salveaza planeta" cu o masina "verde" cand de fapt lucrurile stau exact pe dos. Adica se risipeste energie in loc sa se economiseasca.
Tot apropo de noile "benzinarii" electrice, mai aveam doua observatii. Prima ar fi ca sunt curios cine va dori sa schimbe la statie bateria lui noua care ii ofera autonomie maxima, cu una veche de 3-4 ani care deja e obosita si functioneaza la jumatate din capacitate.
RăspundețiȘtergereA doua ar fi legata de profitul de care spunea B. Tocmai asta e durerea, ca si Prius sau Tesla se vand in profit. Iar constructorii de ferme eoliene sau proiecte voltaice sunt sigur ca profita si ei. Au prostit lumea sa creada ca astfel "salvam planeta". Si sunt destui filantropi care sa puna botul la asa ceva. Ca si destule state ce pot fi convinse sa acorde subventii pentru asemenea idei.
Profit se poate face asadar cu multe chestii daunatoare omenirii. De fapt goana dupa profit ne-a adus de multe ori la niste situatii incredibile. Iar faptul ca niste baieti smecheri au reusit sa prostesca o gramada de lume ca ei ajuta la "salvarea planetei" pentru a-si dezvolta tot felul de afaceri n-ar trebui sa mai surprinda pe nimeni. Tocmai de aceea insist si eu aici sa explic cum stau de fapt lucrurile in ce priveste unele dintre asa-numitele alternative energetice.
Sincer, singura varianta pentru baterii mai eficiente, este reprezentata de nanotuburile de carbon.Se obtine o densitate colosala, functioneaza in conditii de temperaturi extreme, etc etc.Nu stiu cum stau la capitolul resurse, ptr constructia unei astfel de baterii.La ora actuala par cam singura cale si alternativa la gluma Li-Ion.
RăspundețiȘtergereDar a vazut cineva pana acuma o baterie din nanotuburi de carbon?Eu nu.Dar par cam singura alternativa viabila.
Salut Flavian,
RăspundețiȘtergereAr fi interesant un mic tabel care sa concentreze datele din articol. Poate ca ar fi mai usor de urmarit!
SGC
M4V3RiCk - alternative sunt mai multe "pe teava" dar mai avem nitzel pana ajung si la omul de rand
RăspundețiȘtergereSGC - buna idee, voi incerca sa fac asta in urmatorul articol dedicat bateriilor
Desi e un pic cam tarziu, va supun atentiei urmatorul articol: http://news.cnet.com/8301-11128_3-20022639-54.html
RăspundețiȘtergereO zi buna!
Niciodata nu e prea tarziu. Am adus in discutie si problema ultra-capacitoarelor. Daca vor rezolva problema costului si vitezei de incarcare, ramane totusi problema capacitatii si infrastructurii care sa permita incarcarea la vitezele sau capacitatile necesare.
RăspundețiȘtergere