joi, 29 aprilie 2010

A privatiza sau a nu privatiza

Ah, dileme.. dileme. Mda. eu sunt omul cu dilemele. Am ramas cu una si in urma povestilor pe care vi le recomandam zilele trecute. E vorba de aventurile lui Jonathan Gullible mai exact al treilea capitol. Cel cu mosul pescar care se plangea ca in momentul in care statul se ocupa de administrarea lacului, acesta a intrat in paragina. I-am cerut parerea si lui Bogdan, cel de la care primisem linkul la povestea respectiva. Pentru ca ma tot rodea treaba cu lacul. Si nu stiam cum s-ar putea rezolva problema.

I-as da mosului lacul sa aibe grija de el ? L-as “privatiza” ca sa zic asa ? Ca sa-l poata curata si ingriji ? Garanteaza asta cumva faptul ca mosul va avea grija de lacul respectiv ? Si in final cine decide cum se face privatizarea ? Facem ca la petrom ? Ca daca se privatizeaza, atunci vreau sa iau eu lacul. Sa am eu grija de el. Inclusiv raul si padurea din jur, ca sunt cam neglijate si ele. De ce sa le dam mosului si nu mie ? Promit ca nu ma ating de cherestea si nu ma apuc de parcelat lacul pentru o crescatorie de pastravi. Pe cravata mea de pionier… :)

Vedeti asadar ca problema nu e chiar asa simpla cum pare. Pentru ca tipul formei de proprietate nu ar opri neaparat pe cineva sa defriseze padurea sau sa murdareasca lacul. Indiferent daca e proprietatea lui privata sau e proprietate comuna aflata sub administrarea sa ca si reprezentat al statului. Iar privatizarea e ochestie care are si ea limitele ei. Lacul ca lacul. Dar cum facem cu Dunarea de exemplu ? Cu Marea Neagra ? Cum privatizezi Atlanticul ?

Intr-o discutie pe care am avut-o cu Cristian acesta propunea un cadru pentru distribuirea de actiuni. In ideea ca orice comunitate direct implicata de catre bunul respectiv sa primeasca cota de actiuni. Apoi intrebarea era cum se face transferul de actiuni ? Au drept sa cumpere doar cei din satul sau tara respectiva ? Gen tot satul e actionar la un lac de la marginea satului. Toti bucurestenii sunt actionari la Lacul Morii. Toti riveranii la Dunare sau Marea Neagra. Se pot vinde actiunile ? Sau mosteni ? Ca nationalitatea ? Cine face atribuirea lor ? Mda, tot mai complicat. Iar administrarea ramane la fel de anevoioasa ca si in cazul in care statul e proprietar. Pana la urma tot la mana unui administrator se ajunge.

Si atunci ce facem ? Renuntam de tot la privatizare si ne intoarcem la proprietate comuna ? Manifestul comunist al lui Marx ia toata puterea din mana individului si o pune in mana statului. Ar insemna ca dam dintr-o extrema in alta. Nu pot fi astfel de acord cu centralizarea creditului, a mijloacelor de transport si sporirea influentei statului. Care intervine puternic si de multe ori prost. Din contra, sunt pentru descentralizare, cu puterea in mana individului, a micilor comunitati locale. Si un stat formal, mai mult cu rol de coordonare si organizare.

Singura problema ar fi cu dreptul la proprietate si mostenire. Pentru ca uneori "capitalismul" duce la situatii aberante, privatizand la extrem de la locuinte, teren, paduri, obiective naturale pana la apa si mai nou aer. As merge pe o combinatie de proprietate sub forma de proiecte cu voluntariat. Un fel de sistem de "colaborare" bazat pe bun simt si bunavointa. Pentru ca fara acestea nu se poate. Nici in asa-numitul "comunism" dar nici in "capitalism".

Adica sa poti folosi un teren "propriu" dupa bunul plac. Daca esti pasionat de agricultura poti sa-l cultivi, singur sau impreuna cu altii. Daca vrei sa faci o fabrica, sa poti demara un proiect si sa o construiesti. Nimeni nu se poate atinge de ea atata vreme cat esti interesat de proiect, te ocupi de el, poti sa-l duci mai departe si vrei sa continui. Te-ai plictisit ? Vrei altceva ? Nici o problema, cedezi proiectul sau terenul altcuiva. Gratuit si fara obligatii de nici un fel.

Cui ? Oricui e interesat de el. Daca sunt mai multi, se organizeaza o prezentare de proiecte si idei, iar comunitatea alege varianta cea mai avantajoasa. E sarcina celui care vrea sa preia proiectul sa convinga ca ideile sale sunt cele mai bune. Vrei sa scapi de responsabilitati ? Poti reveni oricand la statutul de simplu ajutor al altui organizator de proiect. Ai o idee mai mare ? Poti oricand coopta cativa organizatori de proiecte care sa te sustina in realizarea unui obiectiv comun si benefic tuturor.

Ideea de baza e voluntariatul, nu obligativitatea. Ideea de a ajuta pentru un scop comun si dezvoltarea comunitatii prin colaborare. Nu poti impune celor care te ajuta in proiect sa faca asta daca nu vor. Poti renunta la ei daca nu crezi ca fac o treaba buna, dar nu-i poti santaja cu bani sau concedieri in urma carora raman pe drumuri.

Stiu, e o viata utopica. Una in care o lume post-industriala se intoarce la un mod de trai sustenabil. Sprijinita spre deosebire de comunitatile naturale de pe vremuri, de tehnica si cunostinte avansate de astazi. De surse de energie gratuite care nu produc poluare. In care focus-ul nu e pus pe masina. Pe bani, pe consum cu si fara rost, pe acumulari materiale si ignoranta. Ci pe om. Pe om si umanitate. Vise ? Greu ? Imposibil ? Never say never... ;)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

17 comentarii:

  1. Mda, egalitarismul nu prea are șanse să funcționeze la scara de stat, dar la scară de mici grupuri funcționează cu succes de când e omul.

    Iar despre focus-ul pus pe om si pe umanitate, vreau doar să-ți subliniez antropocentrismul, care de data asta nici măcar nu e mascat. Eu aș prefera ca focus-ul să se pună pe viață în general. Omul este doar o parte din marea rețea a vieții.

    RăspundețiȘtergere
  2. My bad. N-am vrut ca accentuarea mea asupra omului sa se interpreteze ca o separare a acestuia fata de restul vietii.

    Era vazut in context economic, acolo unde acum omul e o simpla "resursa", un robotel care poate fi masurat, cantarit si inlocuit atunci cand nu mai este necesar.

    Omul trebuie intai sa se regaseasca. Sa puna pe primul loc nevoile sale, nu cele ale "masinii" cum o numeste paimei. Iar apoi sa refaca conexiunile cu viata care il inconjoara. Pe care le-a rupt in ultima vreme, crezand ca materialismul e suficient. Asta incercam sa exprim... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Right, defineste nevoile omului. In afara de papica si somnic, eu nu sint in stare sa ghicesc ce vrea bizonul de langa mine (in mod sigur nu imi vrea binele :). De fapt, cred ca nici el nu stie...

    In Matrix era fain explicat de ce au gresit complet cu o societate perfecta : Agent Smith " Did you know that the first Matrix was designed to be a perfect human world? Where none suffered. Where everyone would be happy. It was a disaster. No one would accept the program. Entire crops were lost. Some believed that we lacked the programming language to describe your perfect world. But I believe that as a species, human beings define their reality through misery and suffering. ... "

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut tuturor.De ceva timp urmaresc cu interes acest blog care,fara sa vrei,te pune serios pe ganduri si te indeamna sa actionezi chibzuit.Multumiri binemeritate ptr Flavian. La discutia de azi ,cum bine zicea Gab,mici grupuri functioneaza cu succes.Motivarea si organizarea de astfel de grupuri functionale le putem gasi in Proiectul Phoenix. http://gandeste.org/proiectul-phoenix/proiectul-phoenix-%E2%80%93-romania-lor-si-romania-noastra/7541

    RăspundețiȘtergere
  5. Robert - tocmai aia e ideea. Ca omul sa mai ia o pauza de la ciclul papa, nani, job, mall, teve si sa reflecteze un pic asupra a ceea ce are nevoie cu adevarat. Fiecare pentru el.

    In Matrix a fost explicat foarte bine conceptul de lume virtuala, de o posibila realitate dincolo de aparente. Ca modul in care si-au imaginat ei realitatea din spatele iluziei a fost unul corect sau nu, asta e alta discutie.

    Lissandro - multumesc de aprecieri. Despre Proiectul Phoenix aflasem de la mr. X acum ceva vreme si mi s-a parut o initiativa interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. "In afara de papica si somnic, eu nu sint in stare sa ghicesc ce vrea bizonul de langa mine (in mod sigur nu imi vrea binele :)."

    Robert, restul animalelor nu sunt impotriva omului. Poate ca vacile, bizonii si oile nu iti vor binele, dar in mod sigur nu iti vor nici raul. Iar animalele de prada sunt in razboi cu prada lor doar pe National Geographic. In realitate leul nu omoara gazela pentru a-si potoli ura fata de gazele, ci pentru a-si potoli foamea, iar dupa ce a prins-o pe una, celelalte sunt multumite sa pasca in continuare la o distanta relativ mica de acesta.

    Ce ar putea sa mai vrea bizolul de langa tine in afara de papica si somnic? Nu e nevoie sa ghicesti, gandeste-te ce ai mai vrea tu. Sa traiesti in continuare, poate. Sa fii lasat in pace sa traiestei asa cum iti place tie.

    In vestul salbatic, intregi turme de bizoni erau decimate doar de distractie, din trenuri aflate in miscare. Asta e parca ceva diferit fata de un indian care fugareste o turma si prinde cel care fuge cel mai incet, pentru ca sa-l manance.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai sa exemplic. Azi eu pe bicicleta, bizonul conducea un autobuz. Ca parantez, de obicei nu merg pe strada ca e sinucidere curata si prefer trotuar si treceri de pietoni. Astept cuminte sa treaca toti bizonii cu tabla pe partea mea, si impreuna cu altii dau sa traversez trecerea. Bizonul cu autobuzul in zare, accelereaza. Facem contact in ochi, si ma opresc in mijlocul trecerii, zic sa las omu ca poate se grabeste si eu il retin. Dupa cateva secunde, pune frana si se opreste cu cotetzul in mijlocul trecerii, iese jumate pe geam si ne injura pe toti de la burebista incoace. Zic in gand, bizonu se grabeste, dar e si suparat sau ceva. Trecem fain frumos toti prin fata autobuzului.... Cand eram exact in fata lui, bizonul ranjeste si frige o goarna lunga. Iti zic ca mi-au zburat castile din urechi! Nu imi explic ce a vrut sa demonstreze...

    Iar indienii de care pomenesti erau destul de violenti de fel in ritualuri.

    Nu stiu ce sa zic. Ce e sigur, e ca niciodata nu as alege sa imi impart lacul si pestele prins cu asemenea specimene. Voluntarismul are si el partea lui sexy, dar ramane la stadiul de vis.

    RăspundețiȘtergere
  8. Robert, sinceritatea cu care dai omului cu realitatea in cap e uneori dezarmanta.

    Eu cred ca s-a vrut un fel de gluma, desi una cam nesarata. Stiu cum este ca sofer cand sare cineva pe trecere si apoi iti face semn cu mana sau cu ochii sa treci. In ultima vreme s-au mai dat si amenzi pe tema asta, pentru neacordare de prioritate pietonilor.

    Asa ca omul a oprit ditai hardughia gandind probabil ca e mai sigur asa pentru permisul lui. Iar apoi a incercat o "gluma" cu voi daca tot l-ati pus sa franeze... ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Agresivitatea există pe tot spectrul regnului animal. De ce ar trebui omul să fie diferit?

    Iar despre a împărţi peştele prins cu tot felul de specimene nesuferite, nu te obligă nimeni. Dar (în extrema cealaltă) nici să îl vinzi prietenilor nu e tocmai frumos. Poate că o cale de mijloc ar fi să-l împarţi doar cu cei din comunitatea ta

    RăspundețiȘtergere
  10. "Omul sa reflecteze la ceea ce are nevoie cu adevarat"
    Acest "adevarat" nu exista ! Are "nevoie" in functie de x, y, z, t1, t2..
    Acest "om" ca definitie se schimba, asa cum se schimba si etica, morala, etc.
    Nu avem repere fixe ! Deci nu putem construi sustenabil. Totul se darama, si se reconstruieste, se darama si tot asa. Lacurile ? Nu le distrugem noi, le distruge natura, si le reconstruieste in alta parte.

    Si de ce credem ca putem face alt sistem ? Nu-l facem noi..sistemul se schimba prin propria vointa, e o masinarie vie.

    RăspundețiȘtergere
  11. narcosis - cand spuneam de nevoi, era vorba de manipulare. De modul in care oamenii sunt impinsi acum sa creada ca au nevoie de ceva anume. Prin mass-media sau prin reclame, prin taxe sau prin subventii, prin legi sau prin dogme.

    In momentul in care iei insa o pauza poti incepe sa gandesti cu propriul cap si sa simti cu propria constiinta ce crezi, ce doresti si ce ai nevoie.

    Bineinteles ca omul se schimba. Si el si dorintele sau nevoile sale. Si odata cu asta si sistemul in care traieste. Pentru asta insist si eu de fapt.

    Iar de sustenabilitate vorbeam tot in plan material. Aici este de fapt cheia. Pana acum s-a vorbit doar de crestere pe plan material, care este in acest moment limitata. Nu neaparat de aceasta planeta, pentru ca universul e infinit si are o multime de planete.

    Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de ele. Iar pentru a ajunge acolo, trebuie intai sa realizam o crestere spirituala. Capitol pe care l-am tot ignorat din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  12. Very true! Exact asta e si parerea mea. Nu sintem construiti sa schimbam sisteme, ci pur si simplu plutim intr-o directie destul de haotica. Feedbackul naturii ne determina si noua actiunile. Am poluat lacul, nu mai putem pescui, daca nu murim de foame, da-l in masa, isi revine el. Ne mutam la alt lac. Cand s-o porci si ala o sa umblam ca potarnichile chinuite de foame, juma de pamant o sa moara de suparare. Si lacul o sa se refaca singur.
    Da ca sa nu fiu complet pesimist inainte de sarbatoarea sclavilor de 1 Mai, parca parca criza asta a schimbat ceva. Macar cativa se gandesc ce facem cand o sa o mierlim. E ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Draguta idee. Ma hazardez sa spun ca e inspirata dintr-o nuvela a lui Asimov. Nuvela se incheie insa cu o dilema: cum va fi tratat un grup cu inclinatii razboinice?

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe cei cu inclinatii razboinice ii tratam cu duhul blandetii... :)

    Incet-incet se vor elimina singuri intr-un mod sau altul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Asimov (spre deosebire de Frank Herbert) nu s-a uitat foarte atent ideea controlului, atât de înrădăcinată în cultura noastră.

    Poate că înclinaţiile războinice nu sunt neapărat ceva rău, iar poate că a încerca să le controlezi nu e neapărat un lucru bun.

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu prefer sa vad "raul" intr-un mod mai abstract. Ca un catalizator. Ca un motiv de a actiona si ca un reper la care "binele" sa se poata raporta. Cu alte cuvinte, in absenta "raului" nici binele nu ar putea exista. Sunt doua fete ale aceleiasi monede.

    Privind apoi lucrurile mai in ansamblu, de la un nivel mai inalt atat dpdv nivel cat si timp, se pare ca umanitatea a beneficiat de "experienta raului" suficient ca durata si cantitate in ultima vreme. De aceea se vorbeste in acest moment in contextul evolutiei spre urmatorul nivel de un pic de "carantina" in care sa aiba loc vindecarea si evolutia.

    E ca si cum un copil e lasat sa zburde, sa se juleasca si sa invete singur lectiile necesare evolutiei. Daca exagereaza insa, ajunge cateva zile la spital. Unde ia o pauza, se reface si mediteaza asupra excesului de "rautati" pe care le-a facut. Pentru a iesi apoi la joaca un pic mai bun, mai destept si mai cuminte in urma lectiei invatate.. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Mda... cam ce ma gândeam şi eu. Şi e o mare diferenţă între a ajunge câteva la spital şi a fi pedepsit să nu iasă din casă câteva zile.

    RăspundețiȘtergere