duminică, 31 ianuarie 2010
Alternative energetice - problema transportului
Da, problema transportului energetic ramane una spinoasa. Sa luam un exemplu. Ultima moda in Romania sunt acum parcurile eoliene din zona Dobrogea. In aceeasi zona, centrala nucleara de la Cernavoda produce deja 1400 MW cu 2 reactoare nucleare. Adica aproximativ 700 MW pe reactor, acoperind aproape 20% din consumul electric actual al tarii. Asadar in Dobrogea au inceput sa apara proiecte eoliene de sute de MW in care se "investesc" cam 1-1,5 milioane euro per MW. Adica bagi intr-un parc eolian de 700 MW cam 1 miliard euro si teoretic il amortizezi in 7 ani. Ba chiar 5 ani in zonele cu vant bun, insista cei care incearca sa-ti vanda "afacerea". Si in 20 de ani cat e durata de viata a parcului ajungi sa "castigi" vreo 2,8 miliarde.
Ah, ce frumos e pe hartie. Ai un EROEI "fantastic" de aproape 3 dupa aceste calcule. Se uita bineinteles de faptul ca mereu "investitia" reala depaseste in final valoarea estimata pe hartie. Sau ca apar intarzieri de tot soiul, ori ca vantul nu bate mereu la fel in ciuda graficelor si previziunilor. Se uita si ca intre timp apar proiecte concurente cu o tehnologie superioara care pot duce la scaderea costului energiei. Dar mai ales se uita faptul ca in acest moment Transelectrica a primit cereri de racordare pentru o capacitate totala de 22.000 MW. Ceea ce depaseste cu mult capacitatile de transport estimate undeva la vreo 2600 MW disponibili. Fara sa mai luam in considerare faptul ca se discuta despre finalizarea reactoarelor 3 si 4. Tot in Dobrogea, zona cu eolienele.
Si uite asa ajungem sa intelegem cum se arunca de pomana resurse imense pe niste proiecte aflate la limita rentabilitatii, in timp ce solutiile reale pentru rezolvarea problemelor energetice sunt in alta parte. Si ajungem sa intelegem ca degeaba produci cantitati imense de energie intr-o zona anume sau intr-o perioada anume, daca aceasta nu poate ajunge la utilizatorul final. E cam greu sa-i zici omului din Moldova, Transilvania sau Oltenia ca daca vrea energie sa vina in Dobrogea. Dar numai cand bate vantul.
Stiu, e simplu de urmat logica cu care am fost obisnuiti in ultimul secol. Vom construi retele suplimentare. Vom insira fire, stalpi si linii de inalta tensiune mai multe. Nu conteaza ca si acestea fura din randament. Nici impactul asupra mediului in zonele in care sunt amplasate. Sau ca mai consumam niste resurse aiurea sau ca EROEI e tot mai slab. Nici ca omul va fi in continuare dependent de un fir care il leaga de o sursa aflata la sute de km distanta. De fapt tocmai asta e smecheria. Sa-l tii legat de "sistem" si platitor de factura. Ce s-ar face saracul om daca n-ar trebui sa munceasca pentru a "cotiza" jumatate din venituri doar pentru a-si acoperi cheltuielile cu energia ?
Oare n-ar fi mai utila descentralizarea productiei in loc de continuarea acestei politici de aglomerare a unor producatori ineficienti, urmata de pierderea timpului si resurselor cu insiratul de stalpi si fire ? Ce ar insemna oare aducerea productiei mai aproape de consumatorul final ? N-ar fi oare mai utila eliminarea intregului lant de intermediari si capuse care mananca taxe si energie ? Oare de ce consumatorii de energie sunt numiti clienti captivi ? Sunt doar niste intrebari retorice la care nu astept raspuns.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
marți, 26 ianuarie 2010
Noutati si comentarii
Ca idee, apropo de pastreaza-ti dusmanii aproape, Timmy si Ben ar fi probabil primii care trebuie sa zboare, iar unul din ei urmeaza sa fie (re)votat zilele astea. Vedem si acolo ce indiciu primim. Cred ca primavara va veni cu lucruri interesante. Anul nou a adus deja 9 falimente printre bancile din US, dupa cele 140 inregistrate anul trecut. Se zvoneste despre martie si iulie ca posibile puncte de cotitura. Mie martie imi aduce in minte lucruri frumoase de anul trecut. Iar daca in 2009 luna iulie si cele ce au urmat s-au dovedit dezamagitoare, sper sa recuperam anul acesta. Daca inca nu sunteti convinsi ca situatia e ireversibila, mai aveti aici vreo 20 de motive. Si un material despre Las Vegas, mandria sistemului "consumerist", unde atmosfera e tot mai trista.
Pana atunci, sa trecem cu bine de iarna. Din cauza afurisitei de incalziri globale cauzata chipurile de codoiul produs in industrie, in ultimele zile am tot avut 25-28 grade minus pe termometru si masina mi-a cam dat emotii dimineata. Hehe, doar va spuneam sa mai verificati un pic si sursa de caldura. Desi ciclul solar numarul 24 trebuia sa ajunga deja la 15-20 eruptii zilnice, inca suntem la una-doua pete solare anemice. Mda, stiu ca astea sunt simple coincidente. Oricum, e prea frig chiar si pentru ski, asa ca atentie sa nu raciti sau sa "achizitionati" vreo gripa.
Dar hai ca m-am luat cu vremea si am uitat sa va povestesc despre articolul financialsense: The Giant Vampire Squid's Journey to the East. Din nou despre prietenii nostri de la GS. O altfel de caracatita moderna, mult mai evoluata decat cea din povestile despre mafia italiana. Alte "zvonuri" interesante ce s-au tot inmultit vorbesc despre lumea care face specula cu "bunuri financiare" cumparate la 10 centi pe dolar. In timp ce statul le "evalueaza" de vreo trei ori mai scump. Acum ca povestea repetata de Elizabeth Warren in ultimul an e tot mai limpede, au aparut si intermediari. Care le iau la 10 centi si le dau cu 35 sau chiar cu 100. E loc pentru toata lumea, vorbim de miliarde serioase aici. Si cand va spuneam ca gainariile cu statul ale "ministrelor" blonde sau "afaceristilor" bruneti locali sunt doar o joaca de copii ce nu merita atentie...

In schimb cred ca merita un pic de atentie initiativele de genul ASAT. Stiu, nu e mare lucru sa faci o pagina web mai smechera pe care sa vinzi produse agricole daca vrei sa impresionezi clientii. Ideea din spatele ASAT este insa alta: Experimentul Caveman: Cand cativa oameni pot schimba lumea
ASAT nu este o asociatie juridica. E mai degraba o asociere intre consumator si producator. O relatie asemanatoare celei pe care o am eu cu “patronul” magazinului de la parterul blocului meu. Ei nu fac altceva decat sa creeze o legatura directa intre micul producator, care in mod normal are de luptat cu sute de taxe dar si cu magazinele mari, si consumatorul urban, care nu are mereu unde sa gaseasca rosii sanatoase. ASAT responsabilizeaza consumatorii. Intrand in contact direct cu producatorii, ei vor intelege greutatile intampinate in procesul de cultivare, vor intelege ca in mod natural legumele cresc greu, incet. Parintii, dar mai ales copiii, vor putea intelege importanta anotimpurilor si vor invata sa nu se mai astepte sa aiba acces la toate legumele in orice moment al anului.
Consumatorul poate sa isi aleaga fermierul direct, facandu-i o vizita la ferma. Astfel, producatorul are siguranta ca nu cultiva nimic degeaba. Are consumatori, are un mic avans si un interes real. Proiectul a fost pornit in 2008 si a avut initial un grup de 20 de consumatori. Un an mai tarziu, la proiect au aderat deja 110 familii, adica aproape 350 de persoane. Sa speram ca in 2010 va continua trendul ascendent. Mai mult, chiar m-as astepta sa fie “mutat” in alte orase. Se pare ca deja in acest an atat clujenii, cat si sibienii se vor putea bucura de aceasta initiativa.
E un nou trend acum: small and sustainable. Mare, mereu mai mare, mereu mai mult si "too big to fail" sunt usor-usor pe duca...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Sindromul Stockholm
Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să simpatizeze cu răpitorul. Persoanele captive încep în a se identifica cu răpitorii, ca şi un mecanism defensiv, din teama de violenţă. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate, întrucât intr-o situaţie de captivitate, lipsa perspectivelor este prin definiţie imposibilă. Încercările de evadare sunt şi ele percepute ca şi o ameninţare, întrucât într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat şi rănit.
Ca şi o consecinţă, victima devine hiper-vigilentă în privinţa nevoilor răpitorului şi neştiutoare în privinţa propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, intrucat ar pierde singura relaţie pozitivă formată - cea cu răpitorul.
Asta spune definitia de pe wiki. Pentru ca "stiinta" se chinuie ca de fiecare data sa explice lucruri aparent inexplicabile. Insa legatura intre economie si fenomenul mentionat este una si mai interesanta. Explicatia este data de catre David Corn si Kevin Drum pentru cine are curiozitatea sa vada acest interviu excelent.Cand oamenii aud pentru prima data de un eventual colaps economic, reactiile sunt exact aceleasi ca ale unui captiv caruia i se propune o tentativa de evadare. Exact ca ale unui Prikoke din poveste. Si brusc li se face teama de schimbare. Si incep sa se intrebe: oare nu exista nici o teorie mai "optimista" legata de viitor ? Una in care lucrurile reintra in "normal"? Normalul cu care ne-am obisnuit atatia ani. Fara a intelege cat de anormal si naiv este acest "normal" pe care il pretuiesc acum atat de multi.
De aceea insistam ca cea mai importanta pregatire este cea MENTALA. Pentru a intelege ca sistemul actual e unul al naibii de prost si incorect. Si atunci devine "normal" sa iti doresti sa se duca naibii. Ceea ce in ultima vreme se intampla si mie de exemplu mi se pare "normal" sa ma bucur. Pentru cei care mai cred ca sistemul financiar de acum e unul corect si echitabil... somn usor. Pastrati banii la banci si urmariti in continuare stirile despre becali sau basescu, ca aici nu aveti nimic interesant de citit. Va trezim noi cand s-o strica de tot jucaria si se vor termina telenovelele la teve.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
vineri, 15 ianuarie 2010
Noutati si comentarii
Pe plan international, situatia din Grecia e tot mai trista, in ciuda promisiunilor ca vor reduce cheltuielile si vor redresa situatia. Ungaria isi face o lege "preventiva" care sa ii permita nationalizarea bancilor, in timp ai nostri sunt pregatiti pentru falimente inca din toamna trecuta. Euro se resimte si el, a pierdut usor teren chiar si in fata RON-ului, in timp ce BCE mentine dobanda la valori minime. Dincolo de ocean, soarecii incep sa paraseasca corabia in timp ce Denninger trage tot mai multe semnale de alarma in privinta PIMCO.
Pentru cei interesati in achizitia de metale pretioase, Cristian Dogaru confirma ca cei de la coininvestdirect livreaza si in Romania.
Bursele continua sa creasca si incepem sa ne reamintim. La noi nu e la fel cu finalul 2007, dar pe plan extern e cam acolo. Bursele cresteau in 2007 de la 12.000 in martie la 14.000 in octombrie. Imobiliarele pareau mai solide ca niciodata, bancile erau in extaz. Apoi a venit 2008. Si apoi a venit si septembrie 2008. Acum vedem bursele pe acelasi trend, revenind puternic dupa minimele din primavara. Urmeaza 2010. Toti "analistii" aplauda si discuta pe plan extern despre crestere si "revenire". In afara de cei care vorbeau si in 2007 despre prabusirile ce vor urma. Ei sunt la fel de linistiti si la fel de siguri pe ei cand spun ca inca n-am vazut nimic. Nici macar o lebada neagra.
Trecem la diverse. O comisie olandeza a facut prima recunoastere oficiala asupra faptului ca razboiul din Irak a fost ilegal si fara nici o baza in dreptul international. Nimic nou sub soare, unii stiu asta de multa vreme. Urmatorul pas logic ar fi si lamurirea evenimentelor 9/11 dar acolo cred ca va mai dura un pic. Si devine tot mai clar ca e din ce in ce mai greu sa descurcam incurcaturile altora. Am tot zis ca refactoringul nu mai merge mult si e timpul pentru o noua versiune de "soft".
Vremea e tot mai capricioasa. In ce priveste soarele, se pare ca acesta va avea un ciclu neobisnuit de slab daca previziunile celor de la nasa se vor dovedi corecte. Acestia subliniaza totusi ca un numar redus de evenimente nu inseamna ca acestea vor avea un impact minor. E vorba de clasicul calitate vs cantitate. Ba chiar in timpul unui astfel de ciclu slab dpdv numeric a avut in 1859 loc cea mai puternica eruptie solara ce a dat peste cap functionarea sistemelor electrice. Asta ar mai lipsi acum, dupa o iarna neobisnuit de grea in multe zone de pe glob si cutremure precum cele din Haiti sau Indonezia. Daca nu intelegeti legatura intre eruptiile solare si toaleta, n-ar strica sa mai aruncati un ochi pe explicatiile nasa.
Circul privind virusul vietii continua, au aparut mai nou si bancuri pe tema asta. La doua cozi se imbulzeste lumea mai nou. La vaccin si la moaste. Inainte de "revolutie" lumea statea la coada pentru mancare. Acum avem o noua moda, desi nostalgicii sunt aceiasi. Aceiasi "buni crestini" care nu se sfiesc sa se bata pe sticlele de apa sfintita sau sa se imbulzeasca la coada pentru sarmalele date pomana. Se pare ca tocmai au gasit un nou motiv de stat la coada. Din partea mea, n-au decat. NOI sa fim sanatosi.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
marți, 12 ianuarie 2010
Alternative energetice - varianta oficiala
Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Incercam in acest context sa trecem ca si in cazul alternativelor monetare, intai la detalierea variantelor oficiale propuse. Printre acestea putem enumera idei precum solutiile nucleare, panourile solare, eoliene, biocombustibili sau masinile pe baterii.
Incercam intai o privire de ansamblu, avand in vedere cele discutate anterior. Ca pentru a vorbi de adevarata rentabilitate trebuie sa spargi ciclul. Sa gasesti ceva care e mai bun decat solutia combustibililor fosili, indiferent de pretul acestora. Adica indiferent de costul abstract (in bani de hartie) actual sau viitor al energiei fosile care trebuie utilizata pentru construirea solutiei respective. Abia atunci ai o solutie reala. Abia atunci poti spune ca nu-ti furi singur caciula plimband costurile in cerc dintr-un sector energetic in altul.
Subventiile. De multe ori asta e principala capcana in care cad oamenii atunci cand iau in vedere solutiile oficiale. Se afirma deseori ca o mare parte din costul combustibililor sunt taxele. Care sunt rele pentru ca ridica artificial pretul benzinei, dar sunt bune pentru ca pot fi utilizate pentru subventii. Ok, sa presupunem totusi ca scazi accizele. Asta inseamna ca nu mai poti sa dai "bani" la agricultori sau la alte ramuri ale economiei. Asta inseamna ca vei avea mancare mai scumpa. Asta inseamna ca banii pe care ii economisesc pe benzina ii cheltui pe mancare. Rezultatul ? Per total cam acelasi.
Produsul final e cel care conteaza. Totalul. Pentru ca tot ce se obtine azi se obtine cu CHELTUIALA energetica. Banii sunt doar pentru plimbarea si redistribuirea bunurilor create cu ENERGIE. De ce ? Pentru ca tot ce se produce in economie are nevoie de energie. Tot ce papam, tot ce folosim, toate masinile sau electronicele au nevoie de gramezi de energie pentru a fi produse. Care energie obisnuia sa fie usor accesibila si obtinuta la randamente mari pana nu demult. In procent de peste 90% din petrol, carbuni, gaze.
Hai sa vedem cum e cu alternativele. Ce alternativa asigura in ziua de azi EROEI 10 ? Asta ar insemna ca "investitia" sa se amortizeze in mai putin de o zecime din durata de viata, iar intretinerea sa fie neglijabila. Din cate stiu, amortizarea panourilor solare sau moristilor de vant se face in jumatate sau cel mai bun caz o treime din viata de functionare. Iar mentenanta spre finalul perioadei de viata e tot mai costisitoare, deci papa la randul ei din randament. Adica eoliana se amortizeaza in 10-15 ani, functioneaza inca vreo 10 in parametri, iar dupa 30 deja costa mai mult intretinerea decat energia produsa. La centralele nucleare situatia e asemanatoare, ba mai apare ca "bonus" epuizarea uraniului ca o alta resursa neregenerabila si cresterea deseurilor radioactive.
Aici apare pericolul subventiilor, care functioneaza ca o frana, dar si ca un paravan. Se scade teoretic consumul la combustibilii clasici prin supra-taxarea lor. Dar se ascunde costul real al altor surse energetice, facandu-le sa para mai rentabile. Nu sunt. Ne furam singuri caciula. Avem nevoie de inovatii, de cercetare si investirea subventiilor in cautarea unor solutii reale. Pentru ca in acest moment asa-zisele solutii oficiale cu EROEI slab fac mai mult rau decat bine. Reprezinta doar praf in ochi si o amageala ca solutia a fost gasita deja.
Se poate sa fi fost gasita. Se poate ca undeva intr-un laborator din lumea mare, sa existe deja o mini-centrala pe fuziune a hidrogenului care sa produca cu un pahar de apa energie pentru un oras intreg. Ar trebui asadar sa scoatem destul de curand de la naftalina sau din laborator proiectele respective. Legate de fuziune sau ceva asemanator, care sa aiba EROEI de minim 10 sau chiar mai bun. Ca deja se cam apropie funia si nu ne mai putem fura mult caciula. Iar faptul ca economia e oricum pe butuci in acest moment nu ajuta. De fapt un mod excelent de rezolvare simultana a problemelor de poluare, resurse si economice ar fi aparitia unei solutii energetice reale.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
marți, 5 ianuarie 2010
Un secol de istorie economica: 1913-2013
1913 - infiintarea FED si a sistemului bazat pe FIAT money
1929 - apar primele rezultate obtinute in urma infiintarii bancii centrale: Marea Depresie
1933 - piedica pusa in calea inflatiei de etalonul dolar-aur e gasita drept "vinovata" si are loc confiscarea pur si simplu a aurului detinut de populatie pentru a imprima mai multi dolari
anii 30 - intervetionism de stat in pur stil keynesianist si masa monetara in crestere
anii 40 - lumea se "distreaza" cu razboiul mondial si problemele economice trec in plan secund
anii 50 - se reconstruieste ce a fost distrus in timpul razboiului si se revine la economia pe timp de pace
anii 60 - se reincepe pomparea, moment in care aurul incepe din nou sa devina o piedica in calea furtului prin inflatie
1971 - renuntarea totala la ultima urma a etalonului dolar-aur
anii 70 - in urma decuplarii dolarului, pretul metalelor pretioase explodeaza pur si simplu
anii 80 - primele semnale de alarma in privinta epuizarii resurselor de catre sistemul consumerist incep sa apara, US atinge Peak Oil, se pun unele semne de intrebare in privinta sustenabilitatii acestui stil de crestere
anii 90 - in urma prabusirii comunismului, sistemul "capitalist" are acum noi piete de crestere si noi tari in care se poate incepe exploatarea resurselor pentru continuarea jocului economic, in timp ce pretul aurului e manipulat la valori minime
2000 - aceleasi rezultate "benefice" ale politicilor duse in ultimul secol incep sa reapara odata cu spargerea bulei .com
2001-2007 - se incearca in continuare impiedicarea revenirii la normal prin injectii de capital masive, umflarea pietelor imobiliare si a pietelor de CDO-uri "toxice", in timp ce metalele pretioase semnalizeaza inflatia ce are loc printr-o apreciere puternica
2008 - criza resurselor se agraveaza, are loc spargerea bulei imobiliare si a derivativelor, mizeria e scoasa la liman si o noua prabusire ameninta sa blocheze intregul sistem financiar-bancar
2009 - in urma interventiilor masive si brutale, a nationalizarilor si bailouturilor generalizate se reuseste pastrarea temporara pe picioare a sistemului
2010 - un nou val de falimente bancare si prabusirea sectorului imobiliar juridic dau lovitura finala si incheie o nebunie ce a durat aproape un secol
2011 - in urma blocarii tranzactiilor financiare, sistemele politice, economice si logistice internationale incep sa pice unul cate unul
2012 - pe o planeta tot mai aglomerata, poluata si secatuita de resurse in urma consumului fara rost necesar cresterii continue pe care s-a bazat sistemul ultimului secol, omenirea incepe sa realizeze ca intoarcerea la vechile obiceiuri e imposibila
2013 - la un secol de la infiintarea FED, fosta banca centrala e deja istorie, in timp ce omenirea se pregateste pentru un nou inceput... :)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Interviu tetatet: Flavian Dumitrescu
Statusul tau pe tetatet este “Avertizare COD ROSU pentru economie”. La ce te referi Flavian?
Este un fel de avertizare, exact ca la meteo. De fapt incerc sa atrag atentia celor care considera fenomenele economice prin care trecem acum drept o “banala criza” ce e pe cale de a se incheia. E vorba de un complex de probleme economice, energetice, de resurse si mediu, demografice si sociale. Care se reflecta in final in economie. Ceea ce am vazut pana acum a fost doar varful unui iceberg, vor veni schimbari majore si e bine sa fim pregatiti.
Cum te autocaracterizezi?
Sunt un tip curios, cu inteligenta peste medie, pasionat de o multime de lucruri. Printre pasiunile mele s-au numarat calculatoarele, aviatia, filmele, fotografia, energiile alternative si mai nou economia. Cu economia toata povestea a inceput cam acum un an si ceva. Pana atunci cautam pe forumuri informatii despre IT, plasme, proiectoare, camere video, aparate foto, GPS-uri si alte jucarii din astea in care devenisem expert. Apoi mi-a atras atentia Peak Oil ca si fenomen si am inceput sa studiez mai atent lumea din jur. Dupa teama initiala am vazut ca exista alternative viabile si am redevenit optimist. Dar am ajuns sa inteleg ca primele semne ale transformarii vor veni din economie, ceea ce s-a si intamplat in 2008 si 2009. Tocmai de aceea am inceput sa observ mai atent fenomenele ce aveau loc acolo.
Ai terminat doua facultati cu profil diferit: IT si Economie. Care a fost motivul pentru care ai optat pentru aceste domenii?
Initial am vrut sa fac aviatie, a fost pasiunea mea de pe vremea cand faceam cursuri de pilotaj la Ghimbav. Cum la aviatia militara testele medicale erau mult mai dure, am ajuns in final la Academia Tehnica din Bucuresti. Unde dupa un an de electronica si stagiul militar taiat de pe lista, s-a dovedit ca viata de armata nu era pentru mine. Am revenit in Brasov la o mai veche pasiune de-a mea: calculatoarele. Ulterior am inceput in paralel si ASE-ul in ideea ca m-ar putea ajuta pe viitor sa obtin mai usor o functie de management sau sa-mi incep propria afacere. Pot spune ca intr-un fel am reusit sa indeplinesc ambele obiective.
Esti inscris in mai multe grupuri pe tetatet “Economie“, ”Fotografie“, “Brasov” etc. Pe ce baza ai ales aceste grupuri?
Despre economie am explicat deja. In Brasov locuiesc. Iar despre fotografie, acesta e un alt capitol din viata mea. Am inceput timid pe vremea cand aparatele foto digitale erau raritati, iar puterea de procesare video pe PC-uri abia era suficienta pentru vizionarea de filme. Ulterior tehnica a evoluat si eu odata cu ea. Am invatat sa fac si editare, am cumparat aparate tot mai performante si treptat pasiunea s-a transformat in meserie. Dezavantajul a fost ca odata cu asta a murit treptat si pasiunea. Avantajul a constat in faptul ca acum 5 ani am pus bazele unei firme de organizari evenimente. Ne ocupam in special de servicii foto-video si sonorizari la nunti, botezuri, cununii. E pentru mine ca un extra-job de weekend in timpul sezonului de vara, cand au loc astfel de evenimente.
Participi intr-un mod foarte activ in discutiile cu profil economic. Ai gasit pe tetatet utilizatori care iti ofera input-uri de valoare?
Sunt pasionat intr-adevar de domeniul economic, dar in special la nivel macro. In ideea ca trebuie sa intelegem ca fenomenele regionale sau locale sunt puternic influentate de situatia internationala. In acest context, e greu sa gasesti persoane cu care sa poti dezbate pe tema unei imagini de ansamblu. E o problema de care m-am lovit si pe blogul personal sau pe forumurile care le mai frecventez. Pe tetatet am vazut ca Emil Lucian e destul de interesat de aceste subiecte, iar Dragos Barlea a inteles destul de bine fenomenele si le-a mai comentat si el in trecut. Din pacate lumea e mult mai atrasa de subiecte micro gen politica, dezvoltarea afacerii proprii, job-ul de zi ci zi. E pacat, pentru ca intr-o buna zi schimbarile vor lua amploare si se vor trezi din nou, ca si anul trecut, loviti “din senin”.
Cum ai ajuns pe tetatet?
A inceput cu o avertizare. Am tot tras semnale de alarma privind problemele din sectorul bancar austriac si grecesc inca din primavara. Acum o luna, aceste probleme s-au agravat si am considerat necesar sa atrag inca o data atentia asupra acestui fapt. Multi nu stiu ca sistemul bancar romanesc are de fapt actionariat peste 90% strain si asa-zisa garantare acopera de fapt doar 1% din totalul depozitelor bancare. Banci grecesti precum Alpha sau austriece precum Volksbank au o cota de piata de cateva ori mai mare decat acel 1% si e usor de realizat ce ar insemna un astfel de faliment. In momentul in care am trimis aceasta avertizare mai multor cunostinte, am primit un mesaj de la Rares Dragan. Cu el am fost coleg la Mesota si ne stiam de multa vreme. El mi-a recomandat tetatet in ideea ca as putea gasi acolo persoane interesate de aceste probleme.
Ce impresie iti face tetatet?
Tetatet mi se pare o retea interesanta, inca micuta, dar cu potential. Consider ca retelele de acest gen, construite inca de pe acum, ne vor ajuta mult in vitorul apropiat. Va veni un moment cand oamenii de rand vor fi nevoiti sa se organizeze singuri pentru a face fata problemelor ce vor aparea si in acest sens consider ca orice initiativa de colaborare este benefica.
In ce directie crezi ca ar trebui dezvoltat site-ul?
Sunt lucruri pe care le-am mai semnalat si lui Rares, ar ajuta integrarea cu blogger, suportul html in postari si alte imbunatatiri care se pot face. I-am mai sugerat si o “piata virtuala” un fel de “bursa agricola” dupa o idee preluata de aici: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879958/Taranii-ataca-supermarketurile-pe-Internet/
Ce ai facut de sarbatori?
De sarbatori am ramas acasa anul acesta. Avem un baietel care e inca mic si am primit in vizita si alti prieteni cu copii, pentru o aniversare in familie a noului an.
Ce intrebare ai pentru membrii tetatet?
Care considerati ca va fi cea mai buna sursa de energie nepoluanta pe viitor ?
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.vineri, 1 ianuarie 2010
Move Your Money: A New Year's Resolution
Ati auzit de It's a Wonderful Life ?
Cred ca este cel mai sensibil film pe care l-am vazut. Si am vazut destule la viata mea. Daca n-ati avut inca ocazia, vi-l recomand calduros. E un mod excelent de a incepe noul an.
Iar apoi va recomand filmuletul de mai jos:
Comentariile cred ca sunt de prisos. Daca vreti detalii, vedeti pe moveyourmoney.info. Sau cititi articolul din Huffington Post: Move Your Money: A New Year's Resolution. Se pare ca tot mai multi oameni incep sa prinda ideea sugerata de catre Denninger sau de clientii DSB: Joaca de-a bancile
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.