vineri, 30 octombrie 2009

Linkuri diverse

Fara prea multe comentarii de data asta.

Saudi Arabia Stops Benchmarking Oil In West Texas Intermediate
Saudi Arabia is still pricing its oil in dollars, however we suspect this news is going to raise some eyebrows.

FT: Saudi Arabia yesterday decided to drop the widely used West Texas Intermediate oil contract as the benchmark for pricing its oil, dealing a serious blow to the New York Mercantile Exchange.

The decision by the world's biggest oil exporter could encourage other producers to abandon the benchmark and threatens the dominance of the world's most heavily traded oil futures contract. It is the main contract traded on Nymex.


O lista cu primele zece tari ca risc de faliment.
E destul de ok, dar lipsim noi si englezii: The 10 Countries Most At Risk Of A Meltdown

Un alt apel facut la MSNBC pentru retragerea banilor din banci. Dupa povestea cu DSB si apelul facut de catre Denninger avem acum tot mai multe voci care propun aceasta solutie.

Dylan Ratigan Goes Nuts On Goldman Exec Who Advocated Inequality

De Celente v-am mai zis deja. De data asta ne vorbeste de o revolutie pasnica si indeamna oamenii sa puna mai mult pret pe arta si pe spiritualitate.

joi, 29 octombrie 2009

Burse si linkuri

Am vazut cu totii evolutia NYSE si BVB din ultimele zile in contextul in care tot mai multe voci afirma ca ceea ce unii asteptam inca din vara va incepe in luna noiembrie. Stiu ca unii s-au plictisit de asteptat si de faptul ca am continuat sa repet ca scaderea va veni. Chiar si in timp ce maximele si recordurile continuau sa fie depasite luna de luna. Iar mass-media si analistii care ne spuneau si acum doi ani ca totul va fi bine ne intoxicau cu stiri asa-zis pozitive despre "revenire".

Desi sunt si eu nerabdator sa vad inceperea caderii la burse, mai am o mica retinere. Saptamana asta s-au scos la licitatie cantitati imense de bonuri de trezorerie. Daca s-ar fi suprapus peste un dolar tot mai anemic, nu cred ca iesea bine. Deci probabil s-a dat voie la o scadere mai accentuata ca de obicei si pentru a compensa acest fapt. Astept asadar sa vedem si saptamana viitoare continuand scaderile si apoi DJI-ul ajungand sub 8500 ca sa incep sa ma bucur.

Picajul burselor ar putea "salva" temporar situatia pentru dolar. Si va duce la o depreciere temporara a anumitor marfuri asa cum aratam in graficul din articolul anterior despre aur. Insa bursele nu vor afecta doar dolarul in mod pozitiv, ci vor afecta si RON-ul in mod negativ. Pentru ca cei care se retrag de pe BVB se vor retrage in dolar sau Euro, nu in RON. Asta inseamna si o presiune economica suplimentara pe Isarescu, pe langa cea politica care va urma oricum in perioada de dupa alegeri. Ramane sa vedem cat va mai putea rezista RON-ul in aceste conditii.

Pentru ca cineva ma intreba de ce am ales sa plasesez verticala aceea din grafic intre 2009 si 2012, voi incerca sa ma explic. Cred ca in 2010 se va accentua caderea burselor si a bancilor, dar mai exista o minima sansa de inflationare. In ideea ca daca statele vor incerca nationalizari bancare puternice simultan cu imprimari masive de bani, s-ar putea ca dolarul ca si moneda sa supravietuiasca pana in 2011. Dar sistemul va fi deja aproape dezintegrat si pana in 2012 nu cred ca va mai rezista.

Iar acum sa vedem ce stiri mi-au mai atras atentia in ultimele zile. Pentru a intelege un pic dimensiunea jafului avem mai jos un articol despre profiturile din ultima vreme ale institutiilor financiare duse in spate de economia reala:

The Dominance of the Financial Sector Has Become a Mortal Danger to Our Economic Security



Over the last several decades, the financial sector has grown relentlessly. It has doubled in size over the last 14 years. During the period 1973 to 1985 the financial sector never earned more than 16% of domestic profits. This decade, it has averaged 41% of all the profits earned by businesses in the U.S. In 1947 the financial sector represented only 2.5% of our gross domestic product. In 2006 it had risen to 8%. In other words, of every 12.5 dollars earned in the United States, one goes to the financial sector, much of which, let us recall, produces nothing.

That growth has not been among community or regional banks -- or credit unions. I'm talking about Wall Street.

Si ca sa nu ziceti ca doar la noi e greu si altii o duc pe roze, va aduc in atentie un poveste din Germania:

Compania germana Quelle, cu o traditie de 82 de ani, a intrat in faliment, ducand pe rapa mii de locuri de munca
Quelle e falimentara. 4.000 de oameni intra in somaj pana la sfarsitul saptamanii, alte 5.000 le vor urma. Mostenitoarea Quelle, Madekeine Schickedanz, „s-a imbolnavit“ si nu face declaratii de presa. Sfarsitul firmei germane cu o traditie de 82 de ani a devenit prilej de acuze si scandal intre ministrul Bavariei si cel al economiei, de la Berlin.
Stirea de mai jos mi s-a parut de-a dreptul haioasa, avand in vedere zvonurile din ultima vreme cum ca Obama se pregateste de anuntul privind existenta vietii pe alte planete din univers:

Preşedintele îţi poate aduce bani
Conform casei de pariuri Gamebookers, şansa lui Sorin Oprescu să ajungă la Cotroceni este mai mică decât posibilitatea să existe viaţă pe altă planetă.
O alta noutate in imobiliarele din US:

Capmark Files for Bankruptcy With $21 Billion in Debt
Capmark Financial Group Inc., the lender owned by companies including Goldman Sachs Group Inc. and KKR & Co., filed for bankruptcy protection after posting a second-quarter loss of about $1.6 billion.

The company listed consolidated debt of $21 billion and consolidated assets of $20.1 billion as of June 30, according to Chapter 11 documents filed yesterday in U.S. Bankruptcy Court in Wilmington, Delaware. Forty-three affiliates also sought protection.
Si un clip simpatic despre vaccinul cu care suntem "amenintati" ca ne vor inocula pe toti. Tentativa care cel mai probabil va esua lamentabil. Ca si alte incercari de starnire a panicii in randul celor care inca nu au inteles ca teama nu ajuta la nimic.



P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 27 octombrie 2009

Comentarii si comentatori

Pentru ca in ultima vreme s-au inmultit comentariile, dar din pacate si "iesirile in decor" am vrut sa aduc cateva lamuriri suplimentare.

Intai de toate recomand acest post mai vechi: Regulile polemicii civilizate

Apoi recomand articolul de aici: Libertatea de exprimare

Si n-ar strica sa-l vedeti nici pe cel de aici: Libertate de expresie? Nu pe blogul meu

Desi nu imi place, repet ceea ce am mai afirmat de cateva ori: nu voi lasa lucrurile sa degenereze si voi continua sa imi pastrez optiunea de a face curatenie in comentariile provocatoare, jignitoare sau cele puse la misto.

Nu vreau altceva decat putin bun simt si rabdare de a intelege intai ce incerc sa explic pe acest blog si abia apoi facute eventuale "reclamatii".

Recomand asadar celor care se grabesc sa dea cu pietre inainte sa fi terminat de citit macar un post cap-coada sa nu se mai mire daca respectivele "critici" vor fi eliminate. Nici cei care continua sa foloseasca ca "argumente" lucruri pe care le-am dezbatut, combatut si explicat deja de n ori pe aici.

Stiu ca subiectivismul nu poate fi evitat si ca uneori voi sterge poate din greseala si comentarii utile. Imi cer scuze anticipat si promit sa fiu cat mai atent in privinta asta. Dar am observat ca e mult mai simplu sa stergi un comentariu rautacios decat sa raspunzi cu aceeasi moneda. Face rau la karma... :)

Acestea fiind zise, voi aplica si sfatul lui Dan Selaru de a incheia postarile cu un mic reminder al acestor lucruri, pentru ca discutiile sa evolueze in continuare cat mai civilizat si constructiv.

Va multumesc pentru intelegere.

luni, 26 octombrie 2009

Lamuriri despre dolari si aur

Am tot vorbit despre aur. Atat in primavara despre Investitii in aur cat si in ultima vreme AICI sau AICI. Am discutat si despre diverse alternative la solutia pastrarii economiilor in cont (asteptand falimentele) in articole mai vechi gen Aur, ferme si petrol sau mai noi gen Ce sa faci cu banii ?

Credeam ca cei care citesc acest blog imi stiu deja parerea. Ca aurul il urmaresc mai mult ca un indicator. Nu trebuie uitat ca in cazul unei perioade critice, aurul e bun ca moneda alternativa, dar nu tine de cald si foame. De aceea recomandam cu caldura aur, dar si ferme sau combustibili ca investitie. Si mai ales investitia in propriul cap.

"Criza" sau tranzitia cum o numesc eu e abia la inceput, nu e nici pe departe gata asa cum se grabesc sa anunte multi. Iar pretul aurului a fost manipulat de o buna bucata de vreme. E intr-adevar foarte posibil sa mai scada in momentul in care bursele o vor lua la vale. Si asta o sa le dea pe termen scurt "apa la moara" deflationistilor. Problema lor. A celor care mai incearca sa analizeze o criza de sistem, dupa regulile de analiza ale unei banale crize economice.

Pentru ca "regulile" zic asa: cand hartiutele astea supra-apreciate sunt imprimate in exces, se produce inflatia si deprecierea lor. Deflatia apare ca efect contrar intr-un sistem ce “functioneaza” pe aceasta baza, in urma falimentelor si sterilizarii unor cantitati mari de hartiute. Ba chiar temporar, efectul sterilizarii cauzata de falimente e posibil sa devina mai puternic decat al imprimarii in exces.

Dar cand se ajunge la extreme inflationiste sau deflationiste, sistemul inceteaza sa mai functioneze. Iar hartia isi pierde utilitatea si "valoarea". De tot. Pentru ca inflatie la extrem inseamna Zimbabwe, iar deflatie la extrem inseamna incapacitate de plata generalizata. Deci se ajunge intr-un fel sau altul la falimentul sistemului, moment in care regulile economiei "clasice" nu mai functioneaza.

Cand ceva e supra-apreciat se numeste bubble. Iar acum banii de hartie se bucura de aceasta apreciere fara suport real. Si cand bula se sparge, hartiutele ajung numai bune de folosit la toaleta. Asta e cel mai greu de priceput pentru cei care se joaca in cutiuta lor cu evenimentele actuale. Si oricum le invart si oricat calculeaza, dupa regulile vechi le da mereu cu virgula. Pentru ca fac socotelile in dolari si nu inteleg ca tocmai dolarul e cea mai tare bula acum. Mult mai tare decat bula imobiliara din care am iesit. Au facut gramada de traininguri corporate dar n-au retinut ce era mai important: thinking outside the box... :)

Eu cred ca in urma caderii burselor vom avea cel mai probabil una din urmatoarele variante. Prima ar fi ca "fundul butoiului" va ceda odata cu prabusirea bancilor, iar increderea oamenilor in banii "oficiali" se va dezintegra brusc. Foarte posibil alimentata si de alti factori, asa cum spuneam aici. A doua ar fi ca baietii veseli vor incerca o noua tentativa disperata de inflationare, imprimand furios si facand ca injectiile monetare de vara asta sa arate ca joaca de copii fata de ceea ce va urma.

Dar in ambele variante deznodamantul va fi acelasi. Si mi se pare normal ca atunci cand valoarea dolarului va tinde la zero, pretul aurului in dolari va tinde la.. infinit. Asa ca a discuta despre viitorul pretului la aur, e un pic cam non-sens din acest punct de vedere. Orice metal e in acest moment o "investitie" mai buna decat un cont la banca. Chiar si fierul vechi... :)

In ceea ce priveste productia artificiala a aurului cum imi semnala un comentator, am afirmat si eu AICI ca asta se poate face in momentul in care energia nu va mai fi o problema. Dar pana atunci, aurul s-ar putea sa joace rolul de moneda de tranzitie catre viitorul sistem "economic".

Chiar daca unii continua sa ia la misto ideea ca intr-o vineri dupa inchiderea burselor la NY s-ar putea sa ramanem brusc fara un sistem bancar, este exact ce am evitat la mustata intr-o vineri 12 septembrie 2008. Am tot explicat ce s-a intamplat atunci si cum s-a mai amanat nitzel treaba. Pentru ca un al doilea domino picat dupa Lehman ar fi insemnat ca luni dimineata bancomatele aveau toate sansele sa devina inutile.

Si cum o imagine face cat o mie de cuvinte, inchei cu un grafic despre cum cred eu ca vor evolua preturile. In general, la orice are pretul in dolari sau alti bani de hartie. Aur, petrol, burse etc. Mai putin actiunile bancilor, care vor deveni la randul lor inutile. Caderea la burse va fi cel mai probabil semnalul care va preceda verticala respectiva, dar nu e obligatoriu. Verticala putea sa survina in 12 septembrie 2008 sau in orice alta zi de atunci. E doar o chestie de cateva luni de amanare.

Dar in ziua in care se va intampla nu va mai conta daca ai luat aurul la 1000 USD uncia sau la 900 USD uncia, ori ca ai cumparat fier vechi. Oricum vei pierde mai putin atata timp cat n-ai pastrat banii in conturile vreunei banci falimentare, adica "garantata" chipurile de stat. Sunt sigur ca in acel moment vor intelege si altii de ce recomandam achizitia de aur, ferme si combustibili inca din iulie 2008 in ciuda preturilor aparent mari de atunci. Vor intelege ca faceam recomandarea aceea cu vreo doua luni INAINTE de falimentul Lehman.

Remus Cernea – candidatul cu numărul 13

Primul meu post pe teme politice de pe acest blog. Motivul pentru care am facut aceasta exceptie e faptul ca am considerat ca este pentru o cauza buna.

Am aflat prima data detalii despre candidatura lui Remus Cernea pe blogul lui Dan Selaru: Şansele lui Remus Cernea

La prima vedere parea un personaj excentric, usor naiv si nu-i dadeam prea multe sanse sa ajunga macar pe lista de vot. Mi s-a parut insa interesanta atitudinea sa si numele mi-a ramas in minte. Asa cum mentionam si pe aici acum cateva zile, oscilam intre un vot nul si unul din candidatii cu ceva mai multe procente.

Am aflat insa astazi ca Remus Cernea a fost aprobat ca si candidat valid la presedentie de catre BEC: Candidati pentru Presedintele Romaniei 2009

Si m-am gandit ca n-ar strica sa dau o mana de ajutor celor care nu si-au pierdut increderea ca se poate si altfel. Chiar si un 5% obtinut de un candidat din afara "sistemului" cred ca ar fi un pas inainte care ar da curaj celor satui de comunistii, marinarii sau oierii care ne-au reprezentat pana acum.

Stiu ca e mai usor sa nu te prezinti la vot. Sa nu faci nimic, satul deja de mizeria din politica actuala. Inteleg perfect sentimentul, asta e si motivul pentru care am considerat ca nu e cazul sa vorbesc despre aceste lucruri pe acest blog. Mai stiu insa ca tocmai pe neparticiparea celor 70% scarbiti de situatia actuala se bazeaza si cei aflati acum la putere. Sau cum spune o vorba veche: The only thing needed for evil to triumph is that good men do nothing

Cu putina promovare, Remus Cernea poate deveni un candidat numarul 13 cu ghinion pentru cei care subestimeaza puterea internetului. Asa ca doresc sa-l felicit pentru succesul obtinut in "lupta cu morile de vant" asa cum o considera unii si sa-i doresc multa bafta in continuare... :)

P.S. Pentru ca tot discutam de candidati. Prin intermediul lui Dan Selaru, o poveste frumoasa despre cum ar trebui sa arate un adevarat candidat: Gala Premiilor in Educatie, editia 2009. Cititi parerea elevilor si a celor care il sustin, cat si raspunsul profesorului de aici.

Astept ziua in care candidatii politici vor fi alesi la fel ca profesorul respectiv. Abia atunci consider ca va avea rost sa ma implic si eu in discutiile despre cei care ne reprezinta. Stiu ca multi ma vor considera naiv cand spun ca am incredere ca voi prinde acea zi in timpul vietii mele.

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Romania vs Letonia

Va las ca tema de weekend sa gasiti zece asemanari intre Romania si Letonia.

Ca ajutor va prezint mai jos un articol despre situatia actuala a bugetelor in Romania: România atinge fundul sacului
Bugetul a ajuns în situaţia să refuze plăţi, să amâne facturi şi chiar să umble la fondul de rezervă al Guvernului pentru plata salariilor în octombrie. După mai multe incidente apărute în câteva judeţe luna aceasta, sindicaliştii se tem că s-ar putea să nu-şi mai ia deloc salariile în noiembrie.

Depăşirile de costuri din anumite sectoare înseamnă tăieri în altele: o parte din indemnizaţii întârzie cu zilele sau chiar mai mult, banii de medicamente sunt folosiţi pentru plata salariilor din spitale, farmaciştii ştiu deja că nu-şi vor încasa facturile timp de şase luni, iar profesorii speră că se va găsi o sursă de bani şi pentru luna viitoare.

Iar pentru a va face o idee cam ce se intampla si de ce, adaug o expunere excelenta despre banci, FMI si Letonia in materialele de mai jos:





vineri, 23 octombrie 2009

Aurul, specula si previziunile

Trei articole deosebite fiecare in felul sau.

Primul arunca inca un pic de lumina asupra relatiei intre banii de hartie si aur: Fair Value Gold?
What do you think allowed for 20 years of dollar expansion with no gold price inflation? It was the soaking-up of newly created dollars as people all over the world held them as a store of value. Wall Street exploded as the enabler of this misguided demand, while the real demand was for the dollar's transactional ease. China followed, as did much of the developed world. But now this trend has reversed. This is why van Eeden's money supply analysis is meaningless. I fully expect transactional dollar demand to swell from time to time as large holders of debt liquidate into a new form of savings. This is because that fading value must pass through dollars to get where it is going. But you must understand that whatever the USDX does, it does not represent new savings flowing in.

Al doilea e o poveste excelenta, desi usor dramatica, despre modul in care se desfasoara lucrurile la nivel inalt. Recomand cu multa caldura, in special ultimele pagini: Wall Street's Naked Swindle
On Tuesday, March 11th, 2008, somebody — nobody knows who — made one of the craziest bets Wall Street has ever seen. The mystery figure spent $1.7 million on a series of options, gambling that shares in the venerable investment bank Bear Stearns would lose more than half their value in nine days or less. It was madness — "like buying 1.7 million lottery tickets," according to one financial analyst.

But what's even crazier is that the bet paid.

Iar in final inca o privire interesanta asupra a ceea ce s-ar putea sa ne rezerve viitorul: Coping: With the Bad Part of 2010

Had a most interesting conversation with Arch Crawford last night about what's ahead, not only for the ugly part of this year's market (wait a week or two and you won't be saying "huh?") but also about the really ugly part of 2010; which is you want to mark it down should show up sometime between late July and Early August of next year by his work.

Crawford ( www.crawfordperspectives.com about $250/yr ) has been writing a financial newsletter for about 32 years and was "ranked #1 market timer for the 2008 calendar year" by Hulbert's Financial Digest. What's interesting about Crawford's work is that it's an astrologically based report - although other cycles are considered, too - which makes it interesting when a person (like me) is trying to line up periods where multiple predictive systems are all pretty much saying the same thing.

Just as the predictive linguistics work is pointing to big market moves starting as early as late Sunday (Monday in Asian trading time) Crawford's work shows there's a rough patch there.

But more worrisome is his take on the mid-2010 period. "It's about the worst we've ever seen," he told me.

How bad is bad?

"Well, when something is worse than the Revolutionary War, World War I, the Great Depression, and World War II, that's bad - it's the worst I've seen the charts in over 200-years.

Backup la blog

In urma problemelor aparute azi cu blogger.com am hotarat ca de acum inainte sa pastrez o copie a blogului si pe flavian.ro

In cazul in care blogger.com devine indisponibil dintr-un motiv sau altul, ne vedem pe flavian.ro

joi, 22 octombrie 2009

Ce au in comun NASA, bancile si bursele ?

Uite ca incet incet se duce si luna octombrie. Imediat se schimba si ora. Sa nu uit sa dau ceasurile cu o ora in urma duminica dimineata, chit ca voi fi pe munte si n-o sa am prea multe ceasuri cu mine... :)

Ce ne-a adus nou luna asta ? Ceva mai mult decat septembrie, care ne-a cam dezamagit prin plictiseala. Am avut in ultimele saptamani o cadere de guvern pe plan local si cateva chestii interesante pe plan international. Chiar si aseara bursele au facut o miscare draguta. Dupa ce au stat pe plus toata ziua, au reusit sa pice 1% in ultima ora de tranzactionare. Se pare ca bariera de 10.000 pentru DOW e inca un punct de rezistenta greu de trecut. Aurul in schimb a ramas stabil peste bariera de 1000 desi a luat acum o pauza pe la 1050-1060 unde oscileaza de cateva zile. Tot aseara dolarul a testat si el bariera de 1.5 EURUSD de care se tot apropia in ultima vreme. Cu aceasta ocazie, barilul de petrol a sarit de 80 USD si pare destul de hotarat sa creasca in continuare.

Trecem apoi la domeniul bancar. Asa cum semnalam acum trei zile in articolul despre DSB, tocmai s-a deschis sezonul la banci. Dupa atata fazan, era timpul sa mai schimbam meniul. Si daca vi se pare ca povestea din Olanda a fost cam subtire, Denninger ne invita sa trecem la treburi mai serioase. Cu multumiri lui Costel, care mi-a dat linkul:

Had Enough? Time For A Boycott!
Have you had it with the scams, frauds, "mark to myth" and lies? You can stop it. Yes, you.

All 330,000,000 of you. Here's how.

Go withdraw all your money and business from the following institutions:

Bank of America
Wells Fargo/Wachovia
Citibank
JP Morgan/Chase

Those four.

Place your business with a local community bank or credit union in their place, and tell the above four institutions to "piss off."

I've resisted doing this, but the idea that banks are now going to try to penalize those who do not carry balances or pay late fees is the last straw.

Hehe, lucrurile incep sa devina interesante. Cine si-ar fi imaginat asa ceva acum un an ? Sau macar cum cateva lui, in primavara acestui an. Lucrurile evolueaza destul de repede si unele voci continua sa repete ca aceasta evolutie se va accelera tot mai tare.

Pe vremuri personaje ca Nostradamus sau Edgar Cayce obisnuiau sa ne povesteasca ce ne asteapta intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Cartile de tarot erau o adevarata arta, care s-a pierdut insa cu timpul. Nici ghicitul in graficele economice nu mai are valoarea "stiintifica" pe care unii inca i-o atribuie. Dar cati dintre voi ati auzit de web bots ?

Tehnologia web bots se bazeaza pe observatia ca nimic nu e intamplator. Nici chiar in privinta discutiilor inofensive de pe internet. Observand faptul ca frecventa anumitor cuvinte depaseste uneori ceea ce ar trebui sa fie comportament "normal" din punct de vedere al regulilor statisticii, s-a ajuns la niste concluzii interesante. Ei bine, conform celor care au pus la punct aceste tehnici si au mai nimerit unele "previziuni" pe ici pe colo, se pare ca ne asteapta lucruri deosebite in perioada care urmeaza: Web bot predictions

Tot despre niste descoperiri interesante ne atrage atentia si David Wilcock. Se pare ca NASA a bagat sub pres niste chestii extrem de tari. Aveti aici articolul National Geographic: Mystery Space "Ribbon" Found at Solar System's Edge
In a discovery that took astronomers by surprise, the first full-sky map of the solar system's edge—more than 9 billion miles (15 billion kilometers) away—has revealed a bright "ribbon" of atoms called ENAs.

"Exactly where the [galaxy's] magnetic field is most wrapped around the outer boundary of the heliosphere, that's where the ribbon runs," McComas said.

"That could be an unbelievably remarkable coincidence, or it could be a fabulous clue that somehow this external magnetic field is actually imprinting onto our heliosphere through some process that we don't yet understand."

Iar articolul si fotografia de pe universetoday aduc niste semne mari de intrebare in ceea ce priveste cunostintele NASA despre aceste fenomene generate de alinierea galactica. Mai ales ca cele 2 navete voyager au "ratat" foarte precis in explorarile anterioare exact zona respectiva:
"We knew there would be energetic neutral atoms coming in from the very edge of the heliosphere, and our theories said there would be small variations in their emissions," said David McComas, IBEX Principal Investigator at a press conference on Thursday. "But instead we are seeing two-to-three hundred percent variations, and this is not entirely understood. Whatever we thought about this before is definitely not right."...

"The Voyagers are providing ground truth, but they're missing the most exciting region," said Eric Christian, the IBEX deputy mission scientist at NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Md. "It's like having two weather stations that miss the big storm that runs between them."

Not if NASA has known the truth at the top levels for a long time, as several whistleblowers I've spoken to have asserted, and has been actively thwarting any efforts to let the public know the truth.

This seems more plausible when we bring back the testimony of NASA astrophysicist Don Shemansky, who said NASA had a "persistent, pernicious bias" against any investigation of changes in the Local Interstellar Medium.
De aici pana la a se intreba ce altceva a mai ascuns NASA in toti acesti ani nu e decat un pas pentru David Wilcock. Care sugereaza, la fel ca si Matt Ward, ca ziua in care vom afla si alte lucruri interesante despre universul ce ne inconjoara si alte civilizatii prietene care il populeaza se apropie. Stiu ca multi vor clatina din cap si vor fi tentati sa foloseasca acel cuvant urat care incepe cu "con". Eu va cer doar sa pastrati o minte deschisa: "never say never".

Vedem oricum peste tot ca noutatile se inmultesc. Sunt tot mai multe fenomene majore care accelereaza derularea evenimentelor si schimbarile sunt tot mai rapide. Iar economia, asa cum am mai repetat, e doar varful icebergului. La fel cum imobiliarele au fost doar un semnal al viitoarei "crizei" economice. La fel cum fenomenul Peak Oil e doar o parte din tabloul viitorului energetic al omenirii. Schimbarile care vor veni sunt mult mai majore si mult mai interesante decat pot sa-si imagineze majoritatea acum.

Pana atunci intrebarea din titlu ramane deschisa. Si mai adaug una, care va poate ajuta la gasirea raspunsului: "How does a Zen monk know his pizza is enlightened?"

miercuri, 21 octombrie 2009

Un pic mai altfel despre inflatie si deflatie

In ce priveste dezbaterile aprinse intre cele doua tabere care sustin deflatia sau inflatia care vor veni odata cu actuala "criza economica" ati auzit probabil deja suficiente pana acum.

Sunt pe de o parte cei care sustin ca falimentele si lichidarile masive din ultima vreme aduc cu ele un puternic val deflationist. Adica produsele se vor ieftini si banii vor avea mai multa valoare. In timp ce inflationistii arata cu degetul la statele care ajung de fapt la final sa preia toate aceste pierderi si sa le finanteze cu ajutorul imprimarii de bani. Adica cam ceea ce se tot intampla la noi de la revolutie incoace, cu chestii gen zerouri taiate din coada leului si altele asemanatoare.

Discutiile sunt cu atat mai interesante cu cat tot mai multi incep sa observe dimensiunile ingrijoratoare ale fenomenelor care au loc. Cei care obisnuiesc sa inteleaga si altceva din lumea economica decat ceea ce ne prezinta manipularile oficiale, incep sa miroasa faptul ca niste pierderi urate care au tot fost pana acum ascunse si recosmetizate, vor incepe sa iasa la iveala.

Dintre ei, majoritatea nu pricep prea clar cum vor evolua in final lucrurile si de aceea se feresc sa traga concluzii la avertizarile pe care totusi insista sa le faca. Incearca in continuare sa analizeze sistemul dupa regulile vechi ale jocului economic. Si unii se sperie vazand cifrele pe care le obtin din calcule si din care rezulta niste pierderi enorme. Iar altii se sperie socotind cati bani vor trebui sa imprime statele pentru a acoperi pierderile respective.

Problema este ca in majoritatea cazurilor apare refuzul total de a lua in calcul si o alta varianta. Vesnica lebada neagra pe care o ignora toata lumea. Chestia e clasica. La fel cum pe vremuri pamantul era plat si soarele se invartea in jurul lui. Stand plin cu materie topita la niste presiuni capabile sa porneasca reactii nucleare. Asa cum se mai insista inca si acum. Of, saraca marmota. Cam asa si cu economia. Unii nu accepta in ruptul capului ca la final sistemul ar putea ceda pur si simplu cu totul.

Ce s-ar intampla in acel caz ? Deflatie sau inflatie ? Pai daca dominourile o vor lua la vale si intr-o zi vom constata ca bancile si-au inchis portile care ar fi scenariul ? Nu vorbim aici doar de una-doua falimente majore. Sau de 100 falimente minore ca la americani, care au pus oricum FDIC-ul pe butuci. Ci de o avalansa in lant, in urma careia toate tranzactiile bancare vor fi blocate. Adica exact ceea ce s-a evitat la mustata toamna trecuta dupa povestea Lehman. Pardon, s-a amanat. Ca de evitat nu mai poate fi evitat mult.

Va mai fi la fel de bogat domnul Popescu fost posesor de cont de mii de euro care platea doar cu cardul de cumparaturi ? Cum va reactiona constatand ca a ramas brusc doar cu vreo cateva sute de RON cash ratacite prin buzunare ? Va deveni instantaneu mai sarac decat vecinul sau Ionescu fost posesor de zero bani in cont. Care a ramas insa cu cateva mii de RON cash pentru ca tocmai primise salariul.

Teoria "clasica" spune ca in acest caz deflatia va fi extraordinara, iar banii lui nea Ionescu vor avea brusc o valoare imensa. Acesta il va "baga in buzunar" pur si simplu pe vecinul sau daca e sa ne luam dupa teoriile respective. Care sunt aplicabile in general pentru cazurile "normale" in care sistemul continua sa functioneze.

Uitam insa ca banii in sine nu au valoare reala. Practic valoarea e data doar de increderea oamenilor ca respectivele bucatele de hartie reprezinta ceva: ore de munca, produse, bunuri, servicii. Iar atunci cand tocmai aceasta incredere va disparea, e usor de imaginat ce se va intampla de fapt...

marți, 20 octombrie 2009

Nu mai e mult pana la 30%

Mai vechii amatori in demontarea diverselor mituri promovate de mass-media stiu discutiile pe care le intretineam in primavara lui 2008 in prea-manipulata zona a imobiliarelor de pe forumul softpedia.

Acesti "veterani" ai dezbaterilor de atunci tin minte estimarile pe care eu, renderman, costel sau altii le faceam si care erau combatute foarte pasional de majoritatea forumistilor si moderatorilor pe acea vreme. De cei care mai credeau inca atunci ca piata imobiliara abia iesita din iarna inca duduie si va avea o vara 2008 la fel de grozava ca si cea din 2007.

Era vremea mistourilor facute pe seama lui zilisteanu pe blogul lui manole, pe cand colliersii abia incepeau timid ceea ce urma sa devina mult-trambitatul indice imobiliar. De fapt o copie palida a unei "tentative de evaluare" pe care Renderman o facea deja de ceva vreme pe forum. Pana s-a saturat de manipularile moderatorilor si n-a mai dat pe acolo, ca multi altii.

Eh, dar suficient cu "nostalgia". A trecut mai bine de un an si jumatate de atunci. De cand estimam ca prabusirea imobiliarelor se va opri undeva la 30% din valorile record atinse la finalul lui 2007.

Si dadeam si un exemplu pe la inceputul verii 2008:
Caz concret: prieten de familie care s-a mutat din Brasov in Oradea primavara aceasta. Apartament cu 3 camere, zona tractorul Brasov, evaluat in primavara la aprox 110.000 eur.

Omul a luat apartament in Oradea la banii respectivi apoi a cautat cumparator pentru cel din Brasov de care nu mai avea nevoie.

Cerut initial 110, gasit cumparator in primavara care ii oferea 100. L-a dat afara pe usa zicand ca el asteapta oameni cu bani care sa-i cumpere apartamentul. Trece primavara, vine si vara, apartamentul tot la vanzare.

Acuma omul marturiseste ca l-ar da si cu 85.000 dar nu vine nimeni sa-i ofere nici macar 80.000 pe el. Toata povestea derulata in ultimele 6 luni, exemplu mai concret de atat nu cred ca se poate.

De fapt de la acest exemplu a pornit si ideea articolului de azi. De ce am gasit tocmai acum de cuviinta sa-mi aduc aminte de intamplarea povestita atunci ? Pentru ca acum a reusit omul sa vanda apartamentul. Cu cat ? Cu 60.000 de euro. Norocos, avand in vedere ca la 65.000 deja gasesti apartamente ok in zone mai centrale.

Mda, uite asa s-a dus naibii jumatate din pret. Cu toate tentativele guvernului sau bancilor de a reanima acest Caritas al ultimilor ani prin programe gen "prima casa, ultima teapa". Si uite asa incet-incet ne apropiem de ce estimam unii inca de atunci. Nu mai e mult pana la 30%. Daca vom mai avea vreo "economie" pana atunci... :)

luni, 19 octombrie 2009

Joaca de-a bancile

Falimente bancare am tot vazut anul asta. Americanii au strans suta si de fapt o banca a dat faliment la fiecare trei zile, in SUA, anul acesta dupa ultimele socoteli. Iar de situatia jalnica a fondului de garantare de acolo am mai discutat. Insa istoria ultimei isprave europene de genul asta mi se pare demna de mentionat si analizat un pic mai atent. E vorba de o banca olandeza:

DSB Bank, in colaps dupa retragerile masive de bani
Cele cinci banci cu care Banca centrala olandeza a demarat discutiile (ING, SNS Reaal, Rabobank, ABN AMRO) au refuzat sa sprijine DSB, pe fondul neincrederii in activele toxice care s-ar ascunde in bilanturile bancii.

In urma cu circa doua saptamani, clientii DSB reuniti intr-o fundatie, au iesit la televiziunea publica solicitand tuturor celor care lucreaza cu DSB sa isi retraga banii, operatiune care a colapsat financiar banca.
Iar stirea mi se pare interesanta din doua motive. In primul rand pentru tentativele incercate dar esuate de salvare. Se pare ca bancherii au invatat lectia servita de BofA dupa lichidarea Lehman de acum un an. Care a vrut chipurile sa dea o mana de ajutor falimentarului Merrill Lynch. Ei ar fi fost urmatorul domino din seria inceputa toamna trecuta de catre Lehman daca BofA nu ar fi intervenit.

Dar asa cum spuneam, nici o fapta buna nu ramane nepedepsita. Un an mai tarziu rezultatele sunt evidente. Ken Lewis, arhitectul achizitiei de atunci si "salvatorul" sistemului economic ce a oprit o prabusire in lant a sistemului bancar mondial e nevoit acum sa demisioneze. Iar banca raporteaza pierderi de miliarde: Bank of America: $2.2 billion loss

Ce mai poate fi spus in aceste conditii ? Era de asteptat ca atunci cand iti legi bolovan de gat sa risti sa te traga la fund. Si atunci ne mai putem mira ca ING, SNS Reaal, Rabobank sau ABN AMRO au refuzat sa sprijine DSB ? Nici nu are rost sa mai aducem in discutie situatia "excelenta" pe care bancile respective o au in gradina proprie.

Insa cireasa de pe "tortul" falimentului DSB este tocmai modul in care s-a realizat aceasta prabusire. Articolul de mai sus explica cum totul a fost realizat prin colaborarea clientilor bancii. Adica nu zvonuri lansate ca la noi mai anii trecuti. In diverse tentative de preluare pe nimic a anumitor banci. Nu ascundere pe dupa deget cu sistemul RMO, cum ca e bine sa creezi bani din nimic si sa te joci cu economiile clientilor.

Din contra, la ei treaba a fost frumoasa. Facut fundatie si explicat oamenilor cum sta de fapt treaba. Iesit in fata si spus lucrurilor pe nume: ne-ati jumulit destul cu creditele si cu dobanzile si cu tot. Ati facut destui bani din aer. Stim ca nu aveti acoperire si doar plimbati bani nemunciti dintr-o parte in alta contra unor comisioane grase. Ne-am saturat si de fapt puterea e in mainile noastre nu ale voastre. Si au dovedit-o:

Run on DSB bank makes Dutch central bank take control

The bank did not fall victim to the credit crisis, but got into trouble after a foundation standing up for DSB customers who felt duped by the bank encouraged all savers to withdraw their money. Pieter Lakeman of the foundation HypotheekLeed (Mortgage Suffering) said on October 1 he hoped the company would collapse because bankruptcy was the best prospect for the people who took out excessive mortgages with the bank in recent years.

DSB told critics at the start of October it had 1.5 billion euros in cash – enough of a buffer to withstand a run on its 4.3 billion euros in deposits. At a press conference on Monday central bank president Nout Wellink said around a sixth of the bank's total deposits had been withdrawn since the beginning of this month.

Normal ca reprezentantii bancii au incercat sa o dreaga, spunand ca au 1.5 miliarde cash cu care vor rezista presiunii publicului. Dupa nici 10 zile s-a dovedit ca lucrurile nu stateau insa chiar asa:

Banca olandeza DSB, declarata oficial falita, dupa ce clientii retrageau cate 60 de milioane de euro pe zi
Tribunalul din Amsterdam a pronuntat luni falimentul bancii olandeze DSB, care fusese plasata in 12 octombrie sub protectia Bancii Centrale in urma retragerilor masive de bani de catre clienti. Peste 600 de milioane de euro au fost retrasi din conturile bancii in 10 zile, ceea ce reprezinta o medie de 60 de milioane de euro pe zi, flux caruia banca nu i-a mai putut face fata.
Yep, retragerile au atins abia o treime din cat spuneau ei initial ca pot sa scoata in caz de nevoie. Si abia 17% din totalul depozitelor. E totusi frumos ca au rezistat si atat, posibil si cu ceva ajutoare primite din exterior. Pentru ca in multe cazuri pragul critic e depasit la sub 10% din depozite:

Dutch Seize Bank After Run on Assets
Nout Wellink, the central bank president, told reporters that €600 million, or 17% of DSB Bank's total deposits, had been withdrawn since Oct. 1.

The DSB seizure was described by the government as a one-off situation unconnected with last year's financial crisis. However, it dealt a further blow to a financial system hit hard by a global credit crunch that resulted in the nationalization of former financial giant Fortis and in multi-billion-euro state bailouts for ING Groep NV and insurer Aegon NV.
Normal ca guvernul a ramas cu gura cascata la final, mai ales ca toata povestea a venit pe neasteptate. Iar surpriza s-ar putea transforma in teama, daca le vor mai veni si altora idei de genul asta. O fundatie, o pagina de internet, cateva aparitii in presa si la revedere banca. Inceputul e mai greu, ca sfarsitul e tragic. Pentru banci, nu pentru cei care abia asteapta sa scape de ele.

Asa cum mai discutam pe aici, oala supravegheata fierbe dar nu explodeaza. In schimb s-ar putea ca surpriza sa vina tocmai de unde te astepti mai putin. Stand cu ochii pe dolar, pe burse, pe mamutii bancari americani sau diverse state aflate in prag de faliment, baietii veseli au deja farfuria plina. Si apoi mai vine cate o chestie "neprevazuta" de genul asta care are toate sansele sa le strice jongleria tot mai complicata.

Ce sa zic in final decat... uite ca se poate. Ca schimbarea e posibila si va incepe de data asta de jos. De la omul simplu, satul de atata manipulare si bataie de joc din partea tuturor. Hai la mai mare... :)

joi, 15 octombrie 2009

Too big to fail

Cunoasteti termenul ? S-a tot explicat ca anumite banci americane sunt "prea mari" ca sa dea faliment. Ce s-ar intampla in caz de faliment s-au tot ferit sa ne spuna, dar se intelege de la sine. Inseamna stop joc la toate nivelele. Adica ceea ce tot ma chinui sa lamuresc si eu lumea pe aici ca se va intampla oricum cat de curand.

Mda, stiu, asta numai capitalism nu mai e. De fapt, se observa de la o posta ca nici economia mondiala nu se prea poate numi "economie". In care regulile sunt doar pentru cei mici, care nu au tiparnita cu dolari in gradina proprie. Asta in timp ce altii pot sa-si faca de cap cum vor.

Dar articolul acesta nu e despre Citi sau BofA. Ci vorbim chiar de tarisoara noastra scumpa si draga. Pe care teoretic actiunile politicienilor din ultima vreme se tot chinuie sa o impinga in pragul falimentului, dar altii nu o lasa.

Oala ce-i drept da in clocot si undeva, ceva, la un moment dat o sa cedeze. Pe plan international vorbind, ca la noi e clara treaba. Pana atunci insa, putem sta "linistiti" ca cei din afara vor sta cu ochii pe noi. Nu doar pe noi, ci si pe letoni, pe greci, austrieci sau alte zone "cu pericol". La fel cum stau cu ochii pe bancile din US de care spuneam.

Si chiar daca vor continua sa se arate "nemultumiti" de "reformele" si situatia politica, vor continua sa dea bani. Pentru ca asta le e foarte usor acum. Cu toate ca fac mofturi si stramba din nas si ne ameninta si promit mereu ca e ultima data. Pana la urma, finalul e acelasi. Cateva miliarde scoase din tiparnita, care sa mai amane nitzel inevitabilul.

Cele cateva miliarde de la noi oricum reprezinta firimituri fata de zecile si sutele de miliarde aruncate la cei de peste ocean. Sunt ca si inexistente daca le comparam cu miile de miliarde datorie la nivel mondial. Asa ca stati fara grija, vom primi si transele urmatoare. Cu toata debandada din politica romaneasca.

De ce ? Pur si simplu. De cate ori vreti sa mai repetam pana intelegeti ca Romania e TOO BIG TO FAIL ? Asta e SINGURUL motiv pentru care FMI ne-a dat banii si vor continua sa ni-i dea. Atata timp cat vor mai exista FMI-ul si banii.

miercuri, 14 octombrie 2009

Ce sa faci cu banii ?

Inca mai intalnesc pe forumuri sau in viata de zi cu zi persoane care intreaba ce sa faca cu banii. Multi au observat aprecierea din ultima vreme la aur si au inceput sa ia aminte la ceea ce ziceam inca de acum un an. Cand le spuneam ca va urma o perioada tulbure, care va incepe cu deprecierea leului, a dolarului si aprecierea aurului. O perioada in care nu strica sa ai niste rezerve, in loc sa te zbati de pe o luna pe alta platind ratele la vreun imobil supraevaluat.

Vreau sa subliniez ca 10% apreciere la aur din ultima vreme e un inceput. Dar reprezinta o nimica toata pentru cei care ne asteptam ca pretul aurului in dolari sa tinda la infinit atunci cand dolarul va tinde catre zero. Cu toate astea, cresterea inceputa acum ramane un semnal de alarma pentru cei care il urmarim mai mult din curiozitate. Pentru ca aurul este totodata si un indicator pentru inceperea schimbarilor in economiei, pe langa burse sau altele. Iar economia la randul ei e un indicator al inceperii schimbarilor pe multe alte planuri.

Nu trebuie sa uitam totusi ca din pacate, atunci cand vor pica banii de hartie, nici aurul n-o sa tina de cald sau de foame. Asta e motivul pentru care in ce priveste modalitatea de pastrare a economiilor, eu as merge ACUM pe 40% aur, 30% RON si 30% Euro. Maxim echivalentul a 10.000 euro pastrati astfel cash. In nici un caz la banca.

Ideea fiind ca RON-ul e mai lichid decat euro, iar aurul mai solid. In caz de ceva, aurul ramane. Iar leii se schimba mai rapid ca euro in bunuri, fara a fi necesar schimb valutar. Euro e bun doar in cazul in care situatia se va mai prelungi o vreme, iar RON-ul va continua sa se deprecieze.

Iar daca iei aur, tot in ideea de a-l valorifica mai usor ulterior, poti alege bijuterii. Chiar daca unii considera "demne de investitie" doar lingourile de 24k oferite de banci, acestea sunt mai greu de obtinut si mai greu de vandut ulterior. Poti gasi la ocazie sau la amanet aur de 14k care la 55 RON/gram e o varianta mai avantajoasa decat minilingourile de 50-100grame/24k vandute de banci cu peste 100 RON pe gram.

De aur, ferme si combustibili am tot discutat pe aici. La fel si despre varianta depozitelor bancare. Iar pentru cei care au puse deoparte sume mai mari de 10.000 de euro am mai dat inca din februarie cateva exemple despre cum i-as imparti.

Cu 10.000 euro as face asa:
- 1000 in RON la purtator
- 2000 Euro acasa pusi bine
- 2000 Euro in aur la seiful propriu (eventual casuta de valori bancara)
- 5000 euro investiti in pregatirea de criza (sau tot aur in lipsa de inspiratie)

Cu 100.000 euro as face asa:
- 10.000 conform mai sus
- 90.000 o mica ferma cu utilaje, dotari corespunzatoare si un stoc serios de combustibil

Cu 25.000 esti undeva la mijloc. De ferma nu-ti ajung clar, nici chiar de una mica. Eventual o casuta la tara mai prapadita undeva in apropiere de munte si padure. Daca stai deja la casa, as baga banii in eficientizarea consumului energetic (eoliene, panouri solare, centrala pe lemne) si amenajarea unei mici gradini eventual.

Cu acestea iti poti asigura un minim confort si o minima liniste sufleteasca in perioada in care va urma. Vom putea astfel sa avem si alte preocupari sau sa dam o mana de ajutor celor mai putin norocosi, asa cum spuneam ca face un supravietuitor. Vom putea astfel sa contribuim mai usor la construirea noii lumi care va fi construita dupa prabusirea celei vechi. Va fi un pic de lucru, vor fi bineinteles si momente grele, dar nu trebuie sa ne pierdem optimismul si increderea... :)

marți, 13 octombrie 2009

S-a dus si guvernul asta

O zi interesanta. Marti 13 cu noroc...

Eh, uite ca octombrie se anunta mai interesant ca septembrie. Am ramas si fara guvern, nu ca ar fi cine stie ce diferenta.

Sa vedem cum va reactiona RON-ul acum. Azi a fost 4.289 Euro si nu stiu cat il mai tine Isarescu jos in aceste conditii.

Mai ales ca aurul a batut tot azi un nou record la 1068.5 USD ceea ce arata ca nici pe plan international lucrurile nu sunt tocmai roz. Petrolul urca si el, iar dolarul e tot mai trist. Chiar daca bursele cresc impulsionate de inflatie.

Linkuri diverse

Cat asteptam sa vedem daca pica guvernul urmarind update-urile din sedinta de azi, mai frunzarim si alte stiri. Fara prea multe comentarii de data asta.

GM a vandut marca Hummer unei companii din China, pentru 150 milioane de dolari
Producatorul de masini General Motors a semnat un acord de vanzare a marcii Hummer catre o companie din China, tranzactie ce marcheaza intrarea Chinei pe piata auto din Statele Unite, scrie The Wall Street Journal.

De ce in America duci bancii cheile de la casa si pleci linistit, iar la noi iti executa in plus si rulota si masina
Debitorii locali se afla in prezent intr-o situatie mult mai proasta decat cea a americanilor in ceea ce priveste relatia cu bancile, in conditiile in care nu pot scapa de plata creditului luat de la banca doar prin predarea bunului cu care au garantat si nu beneficiaza de o lege a falimentului. "Americanii si-au pus problema adoptarii acestei reguli in anul 2007, cand, pe fondul crizei financiare, care a condus la deprecierea bunurilor imobiliare, bancile se gandeau sa execute toate bunurile debitorului, inclusiv masina si rulota in care debitorii ajungeau sa locuiasca dupa predarea casei. Americanii scosi din case ar fi ramas astfel fara cel mai mic sprijin pentru existenta, iar situatia ameninta cu revolta sociala. Prin urmare, s-a ajuns la adoptarea de catre majoritatea statelor americane a respectivului regulament", a explicat Urban.
Comentariu:
Evident ca bancilor nu le convine introducerea legii falimentului personal. Este de inteles. Problema este ca argumentele folosite nu sunt reale. Fum si oglinzi. Atat. In momentul in care o banca acorda un imprumut, are responsabilitatea sa se asigure ca poate sa-si recupereze banii. Ofiterii de credite din ziua de azi nu fac decat sa vada cati bani vrea clientul, ce acte are - de cele mai multe ori un minim impus de BNR - iar apoi se spala pe cap. Nimanui nu-i pasa daca un client este sau nu capabil sa plateasca respectivul imprumut "pe bune". Singura lor grija este sa vanda multe credite. Daca sunt neperformante, nu conteaza. Banca e acoperita, pentru ca poate sa ia si pielea de pe client.

Cum se poate face o reţea TV cu bani puţini, ceva mai multă minte şi mai ales dacă eşti în Basarabia
Precum vedeţi, de la o imagine de care vă rog să nu faceţi mişto, studioul Sor TV, ajungem la ceva ce e la timpul viitor în România: o reţea de posturi independente, cu conţinut pus la comun, un stil comun, care poate fi o alternativă chiar şi la mizeriile de pe posturile româneşti. Soluţiile tehnice sunt state of the art faţă de fâţâiala cu SNG-uri de la noi şi oamenii şi-au permis să plătească un specialist dintr-o altă ţară (chiar dacă de aceeaşi limbă), pe mine, pentru stylebook-ul pe care îl au doar vreo două televiziuni din România.

ICN Informed Citizen News 10/04/09

How food shapes our cities: Carolyn Steel on TED.com

Store won't accept U.S. dollar

duminică, 11 octombrie 2009

Despre trecut, prezent si viitor

O excelenta radiografie a fostului sistem si tranzitiei catre cel actual. Gasita AICI. Autor anonim.

...o foarta scurta amintire a ceea ce a fost de fapt. Comunistii + ceausescu au reusit prin teroarea secu + sindicat + partid + utc + ... sa construiasca o masina de produs bunuri (mai bune sau mai slabe calitativ) astfel ca balanta de plati sa ajunga pe plus. Totul super centralizat - fara nici un element al economiei de piata. Asa a lasat cand a fost executat 5mld US$ in visterie si fara noicio datorie externa +++ conturile secu din strainatate. Asta s-a realizat si cu reducerea fortata a consumului intern (cozi la alimente, benzina, etc).

...societatea era profund ierarhizata - cu topul in sectorul politicii externe si comertului exterior - totul controlat prin secu.

In acest top s-a produs complotul.

...asta s-a produs bazata din perceptia gresita ca totul ar fi mult mai bine daca s-ar scapa de centralizarea excesiva si de lacomia lui nc de a-si satisface megalomania (palatul poporului, canalele, combinatele energofage,...).

...asa au luat puterea, l-au executat, urmand sa privatizeze totul in beneficiul grupului lor. A urmat selectarea acestui grup. A existat un singur criteriu: trebuia sa fie ascultatori - santajabili - cu moralitate si etica coruptibila, fara tendinte de gandire libera indiferent cat de cultivati ar fi fost - .

...privatizarea a fost un esec de mare anvergura - cu rezultate dramatice - cu pierderi irecuperabile. Incompetenta a cuprins totul precum caracatita.

...de ce nu s-a potrivit ceeace ei au crezut ??? ... economia de piata este extrem de complexa si greu de controlat - cere minte si cunostinte, competente, etc - EI NU LE AU ...

...toti cei ce au ajuns in top dupa 89 sant din acesta categorie. Toti cei de pe sticla (TV-uri) si tabloide sant din acesta categorie. Lipsa de seriozitate si competenta a atins proportii incredibile. Credibilitatea lor a ajuns sub zero.

...bine inteles ca nu toti romanii au fost cuprinsi in acesta categorie. Cei mai multi s-au lasat luati de val insa. O alta mare parte au simtit ca ceva nu este in regula si au profitat de noile oportunitati si au emigrat. ...altii cu mai putine 'skill-uri' (competente) s-au dus la cules de capsuni (devenind far sa-si dea seama de principala sursa de finantare a Romaniei de azi).

...criza actuala este agravata de situatia mondiala. Romania exporta putine produse industriale, ceva materii prime - fara valoare adaogata, alte produse energofage. ...din asta si din ce vine dela 'capsunari' s-a mentinut totul cu inflatie si deficit bugetar acceptabil...in ulimii patru ani guvernarea inconstienta a marit artificial consumul bazat pe import - a crescut incredibil cheltuielile bugetui administratiei centrale si locale. ...nimic bazat pe productivitate sau competitie.

FMI a pus conditii pentru urmatoarea transa pe care Romania nu le va putea respecta fara o minune... dupa alegeri - in iarna si la inceputul anului urmator leul va cadea dramatic. Debuseul catre exterior se va ameliora eventual spre sfarsitul lui 2010 cand in EU lucrurile vor fi pe crestere (ca sa reinceapa sa cumpere din Romania)... dar o redresare reala nu se va produce fara reforme sistemice.

...politica 'isarescu + co.' de sustinere a leului este NEPRODUCTIVA, PAGUBOASA, absolut GRESITA... in fapt pe banii tuturor ei platesc lipsa de spirit intreprinzator si competitional al celor ce detin capitalul in Romania de azi... ei nu sunt capabili sa organizeze, produca si actioneze la nivelul multinationalelor sau altor agenti din 'west' si de aceea sub lozinca 'nu ne vindem tara' limiteaza patrunderea capitalului strain...ei impiedica functionarea SINGURULUI MECANISM ECONOMIC pentru care economia de piata se justifica - competitia si falimentul celor neproductivi...

In acest fel Romania ramane o bananiera in mainile lor....

Mda, asa cum spuneam, interesanta radiografie a trecutului si prezentului.

Iar viitorul ? Acum suntem intr-un nou 1989. Si despre viitor am vorbit aici: Schimbarile care vor veni

joi, 8 octombrie 2009

Aur dupa argint

Dupa argintul de la individual, avem acum primul aur mondial obtinut anul acesta in Romania.

Rareş, tuşă de aur
În fine, România a cucerit un titlu mondial. Primul din 2009. De fapt, primul din octombrie 2007 şi pînă acum. Aceasta este performanţa sabrerilor Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu şi Cosmin Hănceanu în concursul pe echipe din cadrul Campionatului Mondial din Antalya.

Victoria este cu atît mai gustoasă cu cît ea a fost realizată în faţa liderului mondial al momentului, echipa Italiei.

Lupta pentru aur a început timid pentru "tricolori", care au fost conduşi la început cu doar două, trei tuşe, pentru ca apoi să rămînă în urma italienilor la o diferenţă de 10 puncte. Ultimul duel, cel dintre faimosul Aldo Montano şi proaspătul vicecampion mondial, Rareş Dumitrescu, a fost cel decisiv. Românul a reuşit ceea ce nimeni nu mai spera. Să recupereze de la 34-40, să egaleze la 42 şi să întoarcă scorul în favoarea României: 45-44.
Rareş Dumitrescu: A fost un miracol, în scrimă nu prea se văd asemenea reveniri
Scrimerul român Rareş Dumitrescu, cel care a luptat în ultima parte a finalei de sabie şi a reuşit să aducă României medalia de aur, a declarat, joi, agenţiei NewsIn, că revenirea echipei a fost miraculoasă deoarece în scrimă întoarcerile de situaţie spectaculoase sunt extrem de rare.

Întâlnirea a avut un final dramatic. Italienii au condus în permanenţă, iar la un moment dat s-au aflat la două tuşe de victorie, dar vicecampionul Rareş Dumitrescu a recuperat, egalând la 43. Cele două echipe s-au aflat din nou la egalitate, la 44, după care tricolorii au reuşit punctul victoriei.
România a cucerit aurul mondial la sabie după un ultim asalt dramatic!
La ultimul asalt Rareş Dumitrescu a reusit să intoarcă miraculos rezultatul in fata celebrului Aldo Montano după o luptă dramatică. Românul a reusit să recupereze de la 40-34 pentru italienii si să aducă prima medalie mondială de aur pentru tara noastră in anul 2009

miercuri, 7 octombrie 2009

Ce inseamna sa devii un supravietuitor

Un articol frumos, pe care l-am gasit aici: What Does It Mean To Be A Survivalist?

Am considerat ca merita un post dedicat, cu traducerea aproape integrala si unele completari. Explica mult mai bine ceea ce incercam eu oarecum stangaci sa exprim AICI. Imi cer scuze anticipat pentru eventualele erori de traducere, nu fac asta prea des.

Ce inseamna sa devii un supravietuitor ?

Cunoastem cu totii stereotipurile prezentate la TV sau in filme: personaje singuratice, oameni semi-frustrati cu apucaturi de padurar sau vanator. Care strange arme si mancare in cabana sa din munti si asteapta, uneori cu bucurie rautacioasa, inevitabilul "sfarsit al lumii". Care crede ca el e singurul care va supravietui, pentru ca toti ceilalti sunt niste idioti. Ah, si mai e si "nebun". Toti sunt.

Dar este acest stereotip corect in vreun fel ? Trebuie oare ca o persoana sa imprumute toate aceste trasaturi de caracter pentru a deveni un supravietuitor ? Sau in momentul in care cineva alege sa devina un supravietuitor e lovit brusc de boala prostului nebun ?

Acum trei ani am devenit un supravietuitor si pot sa afirm fara urma de indoiala, ca nu trebuie sa te incadrezi in stereotip.

Supravietuirea nu inseamna a lua o noua identitate, ci a fi PREGATIT. Nu este vorba de frica sau paranoia. Este vorba de constientizare, responsabilitate si bun simt. Americanul de rand din ziua de azi este deseori atat de rupt de mijloacele care ii asigura supravietuirea, ca atunci cand e confruntat cu ideea de "pregatire" devine neincrezator. Ca si cum intregul concept e atat de fantastic incat ar trebui ingropat intr-o carte de povesti impreuna cu zanele si unicornii. Realitatea e de fapt ca supravietuirea va fi in curand principala preocupare a oamenilor, in loc de ultima. Si fiecare om, indiferent daca e un fermier de la tara sau un "biropat" dintr-un mare oras, ar trebui sa decida ACUM ce trebuie sa faca. Sa se pregateasca psihologic mai inainte de toate, pentru a fi gata pentru ceea ce va urma.

Responsabilitatea pentru viata proprie

Un supravietuitor intelege ca pana nu suntem independenti, nu ii putem ajuta pe altii. Viata noastra este doar a noastra si daca nu reusim sa ne-o protejam, atunci nu putem invinovati pe altcineva. Nici un supravietuitor nu se asteapta ca altii sa il salveze de la pericol si asta include si pe cei aflati la guvernare. Nici un supravietuitor adevarat nu va fi la coltul strazii dupa o prabusire inflationista a dolarului, cersind mancare gratis si slujba. Stie ca oricum nu va primi si ca tot ce va obtine va fi prin lupta si sacrificiul propriu. Sa fii cu adevat liber e o sabie cu doua taisuri. Cand posibilitatile vietii devin infinite, omul trebuie sa fie un independent capabil pentru a folosi aceste posibilitati oferite de libertatea de a alege. Asta inseamna sa-ti iei destinul in propriile maini. Inseamna greutati si durere. Inseamna zbatere, lupta continua, mergand mereu inainte indiferent de obstacolele aparent imposibil de a fi depasite. Inseamna vointa de a lupta impotriva opresiunilor. Lumea ta incepe si se termina cu tine si la fel si problemele tale. Tu esti cel care iti creezi propriul destin.

Independenta nu e acelasi lucru cu egoismul

Desi e imposibil sa devii un supravietuitor fara a rupe legaturile dependentei fata de societate, asta nu inseamna ca trebuie sa nu-ti mai pese de societate. Supravietuitorii sunt foarte constienti, foarte patrunzatori si atunci cand sunt confruntati cu ignoranta oamenilor de rand, de obicei simt repulsie. Devenim nepasatori fata de cei care nu vad problemele venind si care se complac in starea actuala, ignorand pe cei care incearca sa-i avertizeze. Ideea dura in stil Dawinian care spune ca "supravietuieste cel mai bun" ne poate uneori influenta si ne poate face sa ne pierdem umanitatea. Unii se pot chiar satura de a mai avertiza oamanii.

"Lasa-i sa invete pe pielea lor" ne gandim. Sau "care-i rostul, daca n-au inteles pana acum, nu vor intelege niciodata".

Dar acesta e simplu rationament, nu intelepciune. Si e o mare diferenta. Chiar daca supravietuitorii se ghideaza dupa filozofii "obiective" care uneori inclina spre atitudini gen "fiecare pentru el", intelepciunea arata ca asta pur si simplu nu se poate. Este in cel mai bun caz, o exagerare a adevarului. Oamenii au un simt innascut al individualitatii. Cultivarea acestui simt sta la baza ideii de supravietuitor. Cu toate astea, avem si un simt extrem de puternic al compasiunii si conexiunii fata de semeni. Face parte din constiinta noastra si e ceva ce nu putem evita. E in natura celor care sunt constienti de pericol sa incerce sa-i protejeze pe cei care nu sunt.

Supravietuitorul nu e o insula. Si exista ceva mult mai puternic in univers decat mecanismul ingust al logicii pure. Trebuie sa ne urmam inima, altfel suportam consecintele. Iar inima ne spune ca fiecare viata are un rost, chiar si viata unui om prost si nefolositor.

De ce luptam

Salvarea vietii proprii si a familiei este bineinteles prioritara, dar nu si suficienta. Pentru ce merita sa traiesti ? Pentru ce merita sa mori ? Ce rost au toate ?

Simt cumva un sentiment de "admiratie" pentru marea majoritate a oamenilor ? Cu siguranta ca nu. Noua din zece oameni pe care ii intalnesc zilnic sunt cutremurator de ignoranti, preocupati de sine, egoisti, produse ale inculturii unei societati in care valorile sunt intoarse cu capul in jos.

Dar trebuie sa-i condamnam la moarte pentru asta ? Nu, nu o facem... in loc de asta luptam pentru ei, in fiecare zi.

Nu luptam pentru ceea ce este omenirea. Majoritatea dispretuim ceea ce a ajuns omenirea. Luptam pentru ce AR PUTEA SA FIE. Luptam pentru posibilitatea reala a unei lumi cu mult mai buna decat cea pe care o cunoastem. O lume in care fiecare individ e important, unde minoritatea de elite dominatoare nu primesc nici un coltisor, nici un deget, nici o centima. O lume in care ideile originale sunt incurajate in loc sa fie ingropate. Unde logica si emotiile sunt tratate cu aceeasi importanta in loc sa fie separate si compartimentate. Unde cinstea si curajul sunt rasplatite in loc sa fie luate in deradere, iar dragostea de semeni e naturala si reala, in loc sa fie fabricata si fortata de dragul aparentelor.

Luptam pentru o lume pe care s-ar putea sa nu traim sa o mai vedem, nu pentru ca e "rezonabil", ci pentru ca fiecare fibra a noastra ne spune ca asta trebuie sa facem. E necesar. E unul din motivele pentru care suntem aici, acum. Supravietuitorul nu e doar o persoana independenta si patrunzatoare, este cel care infrunta torentii istoriei. E zidul care se opune valului. Daca supravietuitorul cedeaza, nimic nu mai ramane. Dar daca ramane, solid ca o stanca, atunci exista o sansa pentru fiecare.

Chiar daca ne place sau nu, in vremuri grele lumea se indreapta catre acei oameni care au fie convingerea si puterea unui suflet nobil, fie inteligenta si rautatea necesara sa le mimeze. Devenind un supravietuitor in aceste timpuri, cel care o face devine un simbol pentru ceilalti. Prin distantarea de multime, ironic, devenim responsabili pentru ea. Exemplul pe care il dam ar putea determina directia viitorului. Calea supravietuitorului devine o lumina in noapte, pana ce in final, toata lumea poate sa vada.

Declansarea etapei finale

Spuneam in finalul articolului anterior ca suntem la un faliment bancar distanta de foarte mult timp liber. Pentru ca sistemul actual slabit nu mai poate incasa inca un soc de genul Lehman si sa mai ramana totusi in picioare.

Asta a fost toata miza ultimului an, evitarea prin orice mijloace a unui astfel de scenariu. Pentru asta s-au bagat bani la greu si la americani care au tiparnita in gradina proprie si la restul amaratilor care au fost "ajutati" prin intermediul FMI.

Ca situatia este subreda am mai explicat deja inca din primavara. Atunci cand avertizam ca o declansare a fenomenului poate porni din US, UK sau chiar state din europa de est gen Romania. Iar acum am primit un link interesant despre situatia tot mai tragica a Letoniei:

Banks brace for Latvia's collapse

The Svenska Dagbladet newspaper said Sweden's finance minister Anders Borg had told banks secretly that Latvia's political order was unravelling, advising them to prepare for the collapse of Latvia's rescue talks.

Latvia has failed to deliver draconian spending cuts agreed to secure the next tranche of its €7.5bn (£6.85bn) bail-out from the EU, the International Monetary Fund, and Sweden, balking at 20pc cuts in pensions and a further 15pc cut in public wages.

Poate buturuga mica sa rastoarne carul mare ? Normal ca poate, mai ales cu o caruta atat de subreda. Poate FMI-ul oricand sa mai arunce niste miliarde ca sa impiedice asta ? Normal ca si asta se poate.

E suficient sa privim la noi in tara pentru a intelege mai bine situatia. Ma asteptam inca din ianuarie ca pana acum sa avem niste falimente bancare si sa vedem inainte de craciun un euro aproape de 5 RON. Cu "ajutorul" FMI am mai amanat nitzel treaba asta. Am luat credite intr-o veselie si am dat pe mana bancilor si banii deponentilor care erau pastrati pana acum in rezerva BNR.

Pentru cine mai are semne de intrebare despre joaca BNR-ului cu acest curs valutar si cheltuirea primei transe FMI doar pentru stabilizarea lui, recomand si articolul de aici: BNR a cheltuit 1 mld. euro intr-o luna pentru a tine cursul

Spuneam acum cateva zile AICI ca un euro aproape de 5.0 inainte de sarbatori nu e inca exclus. Totul depinde de FMI si de modul cum va fi gestionata situatia dupa alegeri. Mai spuneam si ca in ianuarie 2010 s-ar putea sa DEPASIM pragul de 5.0 la fel cum l-am depasit pe cel de 4.0 in ianuarie anul acesta. Asta DACA se repeta scenariul de atunci. E insa putin probabil si cred ca vor trage cu dintii sa-l tina APROAPE de 5.0 dar sa nu-l depaseasca.

In aceasta privinta, circul cu veverita, pardon viceguvernatorul, cat si politica monetara devin irelevante. Mai bine vedeti declaratiile lui Basescu si ale lui Isarescu din ultimele zile, care sunt destul de transparente. Au "ordine" de sus ca RON-ul sa ramana intre 4.0 si 5.0 pentru ca nu-i frumos sa porneasca falimentul austriei si apoi cel mondial tocmai de la noi. Sau de la alti amarati din europa de est gen Letonia.

Frumos ar fi sa porneasca din america, ca ei au dat mereu startul la aproape toate nebuniile din economia mondiala a ultimului secol. Sau macar cu un sut dat dolarului de catre chinezi care incep sa ii intreaca in ultima vreme pe americani la tot mai multe capitole... :)

marți, 6 octombrie 2009

Link-urile ultimelor zile

Incep lista de azi cu o remarca asupra surprizei frumoase facuta de aur aseara, cand a depasit un nou record atingand 1045 USD uncia. Avand in vedere ca bursele inca oscileaza in zona 9500-9700 si dolarul e tot la 1.47 in raport cu Euro, se pare ca motivul aprecierii subite a aurului ar fi zvonurile privind vanzarile de petrol. Mi-a placut si comentariul unui cititor la articolul de mai jos:

Monarhiile petroliere negociaza in secret cu China, Rusia, Japonia si Franta renuntarea la cotarea petrolului in dolari
Statele arabe au lansat negocieri secrete cu China, Rusia si Franta pentru a elimina utilizarea dolarului in tranzactiile cu petrol, pana in 2018, relateaza The Independent, in editia electronica de marti, citand surse bancare din Golf, China si Hong Kong.
Comentariu:
Renunțarea la dolar ca monedă de schimb în tranzacțiile cu petrol => renunțarea la mari rezerve de dolari, care vor fi vânduți masiv pentru a cumpăra euro și alte valute. Renunțarea la mari rezerve de dolari => scăderea accentuată a dolarului și tendința de a-l abandona ca monedă de schimb în tranzacțiile cu alte mărfuri (metale, minereuri metalifere, produse industriale etc). Abandonarea dolarului ca monedă de schimb => abandonarea lui ca valută de rezervă de către băncile centrale. Abandonarea dolarului ca valută de rezervă => vânzarea de dolari pe piețele financiare contra altor valute. Scăderea masivă a cursului dolarului => inflație puternică acolo unde este emis și folosit, efectul ”bulgărelui de zăpadă căzând la vale”. E puțin evident că Unchiul Sam sau mai bine zis Unchiul Barack realizează ce înseamnă rostogolirea bulgărelui de zăpadă și va face orice pentru a se apăra pe sine și țara / sistemul pe care le conduce....

Tot despre aur si cei care vor sa-si faca un minim de rezerve pentru momentul in care banii de hartie vor ramane fara valoare, avem un articol al lui Cristian Dogaru. Care ne explica ca bancile nu sunt de obicei cel mai bun mod de achizitionare a aurului, din cauza preturilor si comisioanelor practicate. Eu as mai sublinia si faptul ca astfel de lingouri vor fi valorificate mai greu decat bijuteriile ulterior, cand bancile vor incepe sa-si inchida usile:

Cum isi bat joc bancile de aurul nostru. Azi, BCR si Piraeus
Ti se ridica parul in cap de groaza privind cat de usor tiparesc Bancile Centrale banii de hartie pentru a umple gaurile bancilor si esti tentat sa te diversifici cu ceva aur? Sau ai doar cateva grame din pretiosul metal galben si incerci sa-l vinzi pentru a profita de pretul mai mare din prezent? Ai mare grija,o banca te pandeste la colt. Daca iti faci socoteala ca la Amanet e excrocherie curata,nici la BCR nu e altfel desi se pretind banca. Una peste alta,daca vreti sa vindeti aur nu mergeti la BCR decat cu o placuta de fraier pe piept iar daca vreti sa cumparati, mai bine comandati aurul de la companiile specializate de afara. Iar daca vreti doar bijuterii, la un pret pe gram apropiat de oficial,incercati la casele de amanet care vand cantitati mai mari de la 55 lei/g/14 karat
In rest, ati aflat deja probabil ca ai nostri nu mai stiu pe unde sa scoata camasa si se mai gandesc ce taxe sa majoreze. Sau cum spunea Horea Mihaltan: "Mamaliga nu explodeaza, dar la fiert iti poate sari in ochi. Politicul din Roamania, a pus indubitabil mamaliga la fiert!"

Cresterea TVA este o masura proasta, care va arunca toata tara in aer
Majorarea TVA, discutata tot mai intens in cercurile guvernamentale, este respinsa de PSD. "Este o masura proasta si riscanta, care va arunca toata tara in aer. Nu cred ca domnul Pogea are o previziune a ceea se va intampla", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tudose, presedintele Comisiei Economice din Camera Deputatilor.

Mda, probabil v-ati prins deja ca politica actuala din Romania nu e un subiect care sa consider ca merita interes. Iar ca sa va lamuresc in doua vorbe si cam ce cred eu despre alegerile viitoare, luam la intamplare un articol al lui Dan Selaru si comentariul facut de Aristotel Costel la respectivul articol:

Ăsta-i trendul electoral
Eu vad B28%, A18%, O17%, G16%. Mai vad un Oprescu dispus sa lase mizeria PDL sa curete banii prin morisca imobiliara si, de ieri, ma vad prezent in turul intai sa aleg o... papadie... o crin... o ceva. Daca ies B si O/G in turul 2 votez cu BASESCU... sa se aleaga... praf din cel mai fin
In mare, cam asa gandesc si eu. Bine, mai e oricand timp sa ma razgandesc pentru variantele cu anulatul votului sau excentricitati gen Remus Cernea... :)

Lasam la o parte acum povestea neinteresanta a politicii romanesti si sarim oceanul sa mai aruncam un ochi la situatia celor care au dat startul "crizei" actuale. Despre situatia Californiei avertizam inca de acum aproape un an, dar treaba devine tot mai trista pe zi ce trece:

Will California become America's first failed state?
California may be the eighth largest economy in the world, but its state government is issuing IOUs, unemployment is at its highest in 70 years, and teachers are on hunger strike. So what has gone so catastrophically wrong?
Si despre manipularile asupra indicatorilor de somaj sau inflatie am mai atras atentia. Am dat si linkuri catre cifrele de la ShadowStats ce sunt mai apropiate de realitate fata de cele prezentate in mass-media oficiala. Iata ca magia cifrelor pe timp de criza in varianta guvernamentala incepe sa-si piarda din farmec:

Jobs Overstated: The BLS Comes Clean
After nearly two years of pointing out how the Birth-Death model by the Bureau of Labor Statistics (BLS) has been badly overstating job creation, I want to publicly recognize and commend the BLS for publishing the massive benchmark revision showing that more than 800,000 jobs that had been modeled into existence never really existed.
Apoi in "razboiul" din ultima vreme dintre elefantii de pe wall-street si blogeri in general sau Goldman Sachs si Zero Hedge in particular avem aici un articol foarte bun:

In Defense of Zero Hedge

One of the things that inevitably happens when someone like Zero Hedge causes as much damage as he has to very wealthy and connected people is that the media will start looking at who he is. In ZH’s case that’s among other things because he’s a great story, a kind of cyber-Zorro: beyond even his amazing ability to rock the mighty Goldman Sachs from a hitherto unknown blog site, his (formerly) mysterious identity made him an even better feature subject.

But when you shine a light on Zero Hedge, you’re taking the light off the people he’s focusing on. That’s the primary problem with this kind of activity, and one of the reasons you often see this tactic employed against an uncomfortable news-breaker.

Totusi, as vrea sa inchei pe un ton optimist. O prietena se plangea ieri ca multi nu au in general timpul liber pentru a citi articole economice, bloguri filozofice sau a viziona materiale despre viitorul omenirii. Am incercat sa o linistesc, explicandu-i ca aceasta situatie nu va mai dura prea mult. La urma urmei, suntem la distanta de un singur faliment bancar major de a avea apoi foaaarte mult timp liber pentru toata lumea... :)

luni, 5 octombrie 2009

Motiv de bucurie

Azi am un motiv in plus de bucurie:

Medalie de argint pentru Rareş Dumitrescu la Mondiale
Sabrerul român Rareş Dumitrescu a cucerit medalia de argint la Campionatele Mondiale de scrimă din Antalya, după ce a pierdut, în finală, contra lui Nicolas Limbach, cu 11-15.

Deşi a condus cu 8-6, sportivul nostru a cedat pe final, fiind depăşit de miza meciului. Dacă la Europenele de la Plovdiv Rareş a eşuat în tentativa de a urca pe podium, acesta şi-a luat revanşa la CM.

Până în semifinalele CM de scrimă, Rareş Dumitrescu i-a mai învins, în primul tur, pe senegalezul Mamoudou Keita, scor 15-5, în turul al doilea, pe canadianul Joseph Polossifakis, scor 15-11, în optimi, pe spaniolul Jaime Marti, scor 15-6, iar în sferturi,
pe italianul Aldo Montano, scor 15-14.

Un final frumos pentru un an foarte bun: rezultate din ultimele concursuri



sâmbătă, 3 octombrie 2009

De weekend

Stiu ca am mai strecurat linkul de vreo doua ori in ianuarie si februarie, dar sunt convins ca multi n-au apucat sa-l urmareasca cu atentie atunci. Poate de data asta ii vor mai acorda o sansa. Pentru mine e pe lista de cultura generala obligatorie si asa cred ca ar trebui sa fie pentru oricine are un minim de interes.




Albert Bartlett e un profesor adevarat. Explicand lucruri pe care nu prea le intalnesti in facultati de obicei. Si e greu sa contrazici omul. Pentru ca nu prea poti sa te pui cu matematica, nu-i asa ? :)

joi, 1 octombrie 2009

Stirile ultimelor zile

Incepem intai cu DOWn Jones care a facut o surpriza frumoasa aseara, un -2% sanatos si a inchis la 9500. Frumos. Dar dupa atatea starturi de scadere ratate, eu n-as scoate sampania din frigider pana nu ajunge la 8500. Si pana nu vad 7999 nu m-as grabi nici sa o deschid. De fapt abia la un 6999 as avea motiv de distractie... :)

RON-ul a avut si el o zi agitata ieri, urcand de la 4.18 la un 4.25 oficial BNR. Asta in timp ce pe piata interbancara s-a ajuns si la 4.28, deci o depreciere record de 10 bani intr-o singura zi. Sincronizarea crizei politice cu ziua stabiliri nivelului Euro pentru plata accizelor a fost facuta la mare arta. Se pare ca anul viitor vom plati accize cu 14,2% mai mari, la un curs BCE de 4,2688 lei/euro. N-a fost chiar 4.5 sau 5.0 dar mai e timp pana la sfarsitul anului. Sa vedem daca alunecarea RON-ului va mai continua cateva zile si in octombrie la fel ca anul trecut, inainte sa i se traga iar frana cu ocazia alegerilor sau sarbatorilor.

Revenim apoi pe plan international cu situatia dolarului, care incepe sa-si piarda tot mai mult rolul dominant de moneda internationala de rezerva:

FMI: Euro a ajuns la o cota de 27,5% in rezervele valutare mondiale
Moneda unica europeana continua sa isi mareasca atractia ca moneda de rezerva in detrimentul dolarului, ponderea sa in rezervele valutare mondiale urcand la 27,5% la jumatatea acestui an, de la 25,9% in martie, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. Ponderea dolarului american in rezervele valutare din lume a coborat la 62,5% la finalul lunii iunie, de la 65% la sfarsitul primului trimestru. Pentru moneda americana este cea mai redusa cota ca moneda de rezerva pe plan mondial de la introducerea euro, in 1999, in timp ce pentru moneda europeana este cea mai mare pondere dupa aparitia sa.
Nici situatia FMI-ului nu e mult mai roz, in ultima vreme alternativele la acest fond incepand sa prinda tot mai multa forma. Dupa asiatici care au mai pus in primavara o caramida la temelia AMF, avem acum si tarile din America de sud incercand o cooperare in afara FMI. Urmeaza arabii, iar zvonurile spun ca pana si africanii vor sa puna bazele unui sistem asemanator:

Asia: Summers, Geithner Are Silent as IMF Loses Grip: William Pesek
The “Asian Monetary Fund,” so passionately derided by Summers and Geithner at the time, is back. There is little a crisis-plagued U.S. can do to stop Asia’s $120 billion foreign- exchange reserve pool. Its creation is the clearest sign yet that Asia is getting serious about combating the global crisis. Done right, it will bode well for the region’s outlook
Arabii: Monetary Union Ratification by Year-end
The four members of the Gulf Cooperation Council comprising Saudi Arabia, Kuwait, Bahrain and Qatar are expected to ratify the monetary union agreement by the end of this year, according to a top official.
America de Sud: S American leaders in bank deal
South American leaders have backed plans to create a development bank to finance projects in the region. The Bank of the South aims to be an alternative funding source to the likes of the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank.
Mai aruncam apoi o privire pe site-ul lui Denninger care ne prezinta pulsul pietei in cifre concrete:

Tumbleweeds! (Chicago PMI)

Let's see.... besides the topline miss, we have prices paid up (bad), new orders down (bad), employment up 0.1% (marginally better to flat), inventories up (bad if you're not selling 'em!), supplier deliveries down (bad), production down (bad) and order backlogs collapsing (really bad.)

I know it probably gets old, but I told 'ya you were smoking 'dem "green shoots"!

(Still bullish are 'ya?)

Si tot intr-unul din ultimele sale articole am gasit o concluzie frumoasa, la care subscriu:

The Mainstream Fallacy Machine
One can lie, cheat and steal for quite some time, and the famous saying "the market can remain illogical for longer than you can remain solvent" is absolutely true. If you're a short-term trader there's money to be made there - I made a nice wad of it from close to the 666 lows up into the upper 800s on the S&P, simply because bets on the end of the world can only win once - and if you do win, you're not around to collect. As such I'll take the other side of that bet - when Hell's Gate beckons.

But in the end the math always wins and fraud is always exposed.

It may take years to happen, but it always does.

Din seria "nici o fapta buna nu ramane nepedepsita" va prezentam:

Bank of America Chief Resigns Under Fire
Mr. Lewis was initially hailed as a hero for swooping in to buy Merrill on the same weekend last September when Lehman Brothers Holdings Inc. collapsed. He soon may face civil securities charges from New York Attorney General Andrew Cuomo over disclosures of Merrill's bonus payments and ballooning losses shortly before the takeover was completed in January.
Chinezii o tin in continuare pe a lor, ei stiu una si buna:

China Attempting to Secure 1/6th of Nigeria's Proven Oil Reserves
I feel like I'm posting the same story each month - the Chinese buying some long lived hard commodity assets to secure their national future (using money Americans send in each day) contrasted with the US handing money (that we borrow from the Chinese) out in all directions to create an aura of prosperity / recovery, and help win elections.
Si in final, un filmulet simpatic care sa ne destinda un pic. Recomand, chiar merita:


The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Ron Paul
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorRon Paul Interview