Pe 11 iulie 2008 pretul petrolului a atins un nivel record de aproape 150USD pe baril. In aceeasi luna a fost inregistrata o productie record de 74.8 milioane barili pe zi.

Un an mai tarziu, criza economica (declansata partial si cu ajutorul preturilor ridicate la combustibili) a redus drastic consumul. Odata cu scaderea consumului si a preturilor la minimele ultimelor ani, investitiile in noi capacitati de exploatare pentru productia viitoare au scazut si ele.
In primavara acestui an a devenit astfel tot mai evident ca varful productiei de petrol a survenit in vara anului 2008, de acum incolo productia urmand sa continue pe o panta descendenta. A fost astfel sugerata alegerea zilei de 11 iulie 2008 ca si ziua simbolica Peak Oil.
Acum cateva zile am implinit un an de la data respectiva. Ce s-a intamplat in acest an stim deja. Economia mondiala se lupta cu recesiunea, dar in ciuda acestui fapt preturile la petrol au reinceput sa creasca in ultimele luni. Odata cu revenirea activitatii economice, este de asteptat ca cererea de energie sa creasca si cel mai probabil ca preturile vor urca din nou catre valori record si ele. Personal cred ca si daca nu vor fi impinse de aceasta revenire prea curand, atunci sigur vor fi impinse de inflatie.
Concluzia articolului original Peak Oil Day este ca suntem in acest moment insuficient pregatiti sa facem fata acestei provocari. Aceea de a inlocui petrolul ca si sursa principala de energie. Pentru ca solutiile "oficiale" propuse pana in acest moment, de genul masinilor pe baterii, eolienelor sau panourilor solare nu reprezinta o alternativa reala la o intreaga industrie, infrastructura si economie bazate pe combustibili fosili.
Desi dau partial dreptate autorului in ceea ce priveste concluzia, mai sunt multe lucruri de discutat pe tema asta asa ca nu vreau inca sa dau un verdict propriu in aceasta privinta. In anul ce s-a scurs am invatat ca sunt mult mai multe lucruri legate de problemele energetice decat cele pe care le putem gasi pe site-uri de genul theoildrum sau peakoildebunked.
Iar intre timp, prefer sa ma bucur de scaderea care a avut loc. Pentru ca odata cu ea, avem mai putina exploatare fara rost a resurselor planetei si mai putina poluare. Asa ca putem sarbatori acest an care s-a scurs de atunci, cel putin aceia dintre noi care putem vedea si jumatatea plina a paharului.
Tine cont ca micsorarile de productie sunt generate de producatorii insisi care isi amintesc cu gingasie de pretul de 147 dolari/ baril si considera ba 80 sau ba 100 dolari pretul corect pentru acest produs. Daca i-ai fi intrebat in 2000 care e pretul corect ti-ar fi raspuns 20 sau 30 de dolari? Ce s-a schimbat de atunci pana acum? Perceptia, pentru ca nu a fost inflatie de 500% in dolari care sa justifice asa o modificare drastica a pretului 'corect'. De ce sa nu castige mai mult daca pot si sa munceasca mai putin?
RăspundețiȘtergereTin cont si de asta, stai linistit ;)
RăspundețiȘtergereSi de manipularile de pe bursa energetica facute de cei gen GS de care vorbeam in postul anterior.
Dar si de faptul ca la un moment dat, tot ajungeam la ... "fundul barilului" :)