miercuri, 22 iulie 2009

De ce nu scad bursele ?

A trecut ceva vreme de cand n-am mai vorbit de evolutia burselor. Ce-i drept, nimic spectaculos nu s-a mai intamplat si de ceva vreme am asistat la o relativa stabilizare a acestora.

Dupa un 2008 cu o toamna rosie urmata de o usoara tentativa de stabilizare, in primavara 2009 lucrurile aratau destul de sumbru si indicii atingeau minime nemaivazute de ani buni. Vorbeam pe atunci despre o posibila revenire si ma asteptam ca aceasta sa dureze undeva spre 2 luni.

Revenirea a venit, cu DOW crescand de la minimele din martie catre valori de 8500 si reusind sa se mentina peste valoarea de 8000 in perioada ce a urmat.

Tot atunci spuneam ca ma asteptam ca dupa aceasta revenire, bursele sa reintre undeva in iunie pe o panta descrescatoare spre DOW 6000. Desi la final de iunie lucrurile pareau ca se indreapta in acea directie, de curand bursele au primit un nou impuls pozitiv.

Ne indreptam acum destul de hotarat spre bariera de 9000 si multi pariaza ca o vom depasi. Deja sentimentul ca "e gata si criza asta" devine tot mai pregnant si unele castiguri afisate de firme gen Goldman Sachs au alimentat aceste idei.

Desi raman optimist in ce priveste finalul, cred in continuare ca e naiv sa ne asteptam ca lucrurile se vor incheia astfel. Da, odata cu venirea verii am luat o pauza, ne-am mai relaxat si ne-am permis sa mai dam uitarii problemele care au stat la originea "crizei" economice. Dar asta nu inseamna ca ne-au uitat ele pe noi. Sau ca de la toamna nu vom asista la urmatorul val de scaderi.

Declaratiile de genul acesta de la persoane care faceau aceleasi afirmatii si acum un an mi se par irelevante, mai ales in lumina unor informatii de genul: Expunerea SUA la criza s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde dolari . Reamintesc in acest context ca PIB-ul USA a fost de aproximativ 14 mii de miliarde dolari. Deci la asa injectii cu morfina este si normal sa beneficiem de macar 2-3 luni mai "usoare" inainte de reaparitia simptomelor bolii.

Pe plan local mi se pare relevant faptul ca: BNR a intervenit pe piata cu 4,5 miliarde euro pentru a sustine leul in ultimele noua luni. Corelat cu faptul ca veniturile la buget stau cum stau si ca probabil dupa alegeri lucrurile o sa cam scape de sub control cu toata interventia BNR, ma astept ca si la noi in tara sa avem parte de o toamna frumoasa.

Dar pana atunci, hai sa fim noi sanatosi si sa ne bucuram de vara si de soare. Sa ne relaxam in vacante si sa mai scapam de griji, ca vom avea nevoie de forte proaspete mai incolo. Macar de data asta vom fi ceva mai pregatiti decat toamna trecuta...

3 comentarii:

  1. pai ma astept si eu de la oficiali sa fie optimisti, ca doar sunt platiti din banii nostri, iar ei ar trebui sa sclipeasca de inteligenta pentru a scoate tara din criza.

    Nu cred nici eu ca pe bursa s-au terminat problemele. Si tocmai pentru ca pentru mine aceasta reprezinta un joc de noroc stau deocamdata si savurez din miscarile celor activi ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un extras dintr-un articol de Laurent Gosse pe http://www.leblogfinance.com/2009/07/passage-en-force.html#more
    care si el cauta o explicatie a miscarilor bursiere din ultimile zile :

    "... nici macar pe timpul "buble internet" nu s-a vazut o asemenea exuberanta bursiera. Asta nu înseamna ca nu trebuie sa gîndim. Ideia mea despre aceasta lovitura este urmatoarea : Trebuie ca în mintea bolnava a unui înalt demnitar de la FED sa se fi nascut ideia ca împingînd pîna la fund pedala cu ajutorul robotilor (de trading) Goldman Saschs and co. ar putea trage profit din aceasta uimitoare crestere a cursurilor daca "boborul" s-ar simti obligat sa urmeze exemplul.
    S-ar putea ca aceasta miscare sa fie ultima "carte" a lui Bernanke al carui mandat la FED expira în ianuarie 2010.
    Dupa ce a vorbit despre indicatori avansati de tip "science fiction", dupa ce a dus "Fed Funds rate" la 0%, dupa ce a facut TARP, TALF si "quantitative easing", dupa ce a explicat ca somajul este fara importanta pentru economie, Helicopter Ben ar putea pleca lasînd în urma un bilant murdar.
    Ceea ce l-ar putea deranja pe Obama caruia i-ar fi greu sa stavileasca cererile tarilor emergente, Rusia si China în frunte, pentru o noua moneda de rezerva care sa înlocuiasca dolarul US (în acest caz, adio speranta de stergere a datoriilor prin monetizare).
    In final nu ar fi imposibil ca aceasta ofensiva stîngace dar puternica pe piata de actiuni sa marcheze capitularea autoritatilor US în fata recesiunii economiei reale.
    Este singurul mod în care reusesc sa explic o manipulare atît de grosolana a cursurilor bursiere."

    Incognito

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14506

    RăspundețiȘtergere