miercuri, 8 iulie 2009

Alternative monetare - varianta monede locale

Incepeam acum ceva vreme seria alternativelor monetare, in care incercam sa trec in revista cateva din sistemele economice care ar putea fi implementate in viitor. Dupa partea de introducere, am discutat despre variantele "oficiale" precum SDR-ul propus de FMI sau cosul valutar propus de tot mai multe tari ca si alternative ale dolarului drept moneda de rezerva internationala. Am discutat totodata despre corelatiile cu subiectul monedei mondiale unice intalnit in tot mai multe materiale etichetate drept "conspirationiste".

Acum continuam asadar cu partea a cincea a seriei alternativelor monetare. Ca si o prima alternativa "neoficiala" la actualul sistem financiar aflat in plin proces de dezintegrare. Vreau sa discut in aceasta parte de un fenomen care a luat amploare in ultima vreme si asupra caruia am mai atras atentia acum cateva luni pe aici.

Spuneam in introducere despre aceasta idee a unor monede locale, care sa foloseasca la schimburi interne. Prin "privatizarea" emiterii de moneda, in ideea de stabilitate mai mare, control mai usor al masei monetare si furt mai mic prin scaderea birocratiei. Folosita in paralel cu una din celelalte metode pentru schimburile inter-regionale sau internationale.

Ideea a aparut initial in anii 30: The Worgl Schillings

There was a time when people were so convinced that the earth was flat, that the idea that it was round was inconceivable. Likewise today, the idea of a community or region issuing and using its own currency and running its own bank may seem just inconceivable. But it has happened.

Era pe timpul fostei "cea mai mare criza economica din istorie". Dar se pare ca ideea a redevenit de actualitate si nemtii folosesc deja in paralel cu euro mai multe monede alternative. Ceea ce nu poate decat sa-i avantajeze odata cu venirea actualei "depresiuni economice" : Germans get by without the euro

If you live in the Bavarian region of Chiemgau, you can exist for months at a time in a euro-free zone of hills and lakes with a population of half a million people. Restaurants, bakeries, hairdressers and a network of supermarkets will accept the local currency: the Chiemgauer.

Notes are exchanged freely like legal tender. You can even use a debit card. Petrol stations are still a problem, but biofuel outlets are signing up. Dentists are next.

The Chiemgauer is one of 16 regional currencies that have sprung into existence across Germany and Austria since the launch of the euro five years ago.

Another 49 regios are in the pipeline. They are outside the control of the political authorities, mostly run by activists, farmers, eco-enthusiasts, anti-globalists, and citizen committees.

Deci se poate. Treaba e verificata si functioneaza. Asa cum spuneam, nemtii nu sunt primii, metoda a fost experimentata cu succes de austrieci in anii 30. Detalii despre modul de functionare al sistemului gasiti aici: The story of Worgl

Insa cei care prezinta in detaliu intregul sistem sunt canadienii cu GOGO. Ei descriu cel mai bine cum functioneaza treaba, intr-un articol extrem de complet aici: Gogo: A Local, Stable, Convertible Means of Exchange

Tot in prezentarea despre GOGO putem gasi un concept asemanator, numit Watto si care combina ideea interesanta a energiei ca si unitate de masura financiara. Dar despre asta, vom detalia intr-un alt "episod"... :)

Pana atunci va las sa studiati un pic materialele si sa rumegati ideea. Link-ul cu GOGO descrie sistemul extrem de bine si detaliat, pentru curiosii care au bunavointa sa urmareasca materialul.

Avantajele sunt multiple: securitate la inflatie, eliminare somaj, management mai bun si mai usor, crestere lichiditate si multe altele. Cel mai important lucru este insa eliminarea monopolului financiar impus de guvernele si bancile centrale, prin intermediul caruia a avut loc un adevarat jaf la nivele care au intrecut de mult orice limita de bun simt.

4 comentarii:

  1. Da, foarte bun articol. Cam de vreo 2-3 luni ma interesez si ma informez despre sistemele monetare alternative. Cel mai interesant despre Worgl este faptul ca acei bani locali emisi aveau o caracteristica foarte utila - si anume, asa numitul "demurrage" (contrastalii, in romana), care stimula circualtia banilor si prevenirea acumularii lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Flavian, cat timp nu vom avea inflatie nu o sa se inghesuie nimeni pe blogul tau, fara suparare.
    Chiar si cu inflatia un gogo s-ar putea sa nu mearga in Rromanica pt ca suntem atat de obisnuiti sa ne furam unul altuia caciula.

    RăspundețiȘtergere
  3. Shhhhh!! ca omul nu vb degeaba. Sunt destui scormonitori ca mine.

    RăspundețiȘtergere
  4. thecontractsmaster - am articolul in pregatire de prin aprilie, de cand a inceput seria, dar am fost prins cu altele si n-am reusit sa-l finalizez. Plus ca au tot fost probleme cu serverul celor de la sunshinecable, motiv pentru care unul din linkuri e o copie a articolului cu GOGO direct pe site-ul meu.

    B - am mai repetat ca ce e popular nu e neaparat si valoros. Si chiar vreau ca atunci cand tot mai multa lume va incepe sa inteleaga mesajele pe care le transmit, acest blog sa nu se transforme in ceva asemanator balonului imobiliar.

    Pana atunci prefer sa ofer o alternativa la gasca de bloguri economice care inca mai spera la o iesire din criza prin metode traditionale si revenirea la "normal" in cativa ani. Asta dupa ce acum un an acceptau cu greu un balon imobiliar si acum jumate de an nici nu voiau sa auda de "crize economice". Mai ales in Romania.

    In ce privese furatul caciulii iti recomand articolul de acum 2 postari: Schimbarile de mentalitate

    Anonim - stiu ca sunt suficiente persoane care urmaresc postarile mele, astfel incat in momentul in care lucrurile vor incepe sa devina cu adevarat interesante, sa poata transmite ideile mai departe.

    RăspundețiȘtergere