miercuri, 17 iunie 2009

Lemnarii din Apuseni

O poveste despre lumea celor de la munte. Poate un pic cam deprimant, dar ajuta la deschiderea ochilor si intelegerea unor lucruri pe care multi le pricep mult prea greu si mult prea tarziu.

Lemnarii din Apuseni

Oamenii muntilor nu au multe posibilitati. Largimea lor e strimta, cum spunea unul dintre ei. Stinca e stearpa, iarna prea lunga. La ei, spune domn Costel, criza a inceput sa se simta de mai bine de un an.

„Gaterul nu mi-o mai mers. E mare prapadul, doamna. Ia uitati-va la trunchiul aista! Vedeti inelele din lemn? Fiecare inel inseamna un an. Asta are 50 de ani pe putin. Asta 70. Sint multi ani, nu? Cind mai cresc padurile noastre la loc? Inainte vreme se taia cu cap, se marcau brazii mai batrini de 100 de ani, apoi aia de 80 si doar rariturile. Apoi se plantau la loc. Plantam in fiecare an. Acum s-au taiat 1.000 de hectare si s-a plantat unul. De la cap, doamna, de la cap pornesc toate. Aia care ne conduc nu sint oameni! Vin din patru in patru ani, ne dau o punga de zahar si ne indeamna la vot. Oamenii tac si rabda. Pe oamenii astia tineri care mai taie si ei o caruta de lemne ii amendeaza, iar la trei abateri fac puscarie. Unii au ajuns sa vinda caii sa plateasca amenda. Dar ia uitati-va la camionul ala cu prelata, stiti ce are acolo? Vine din munte cu lemn. Tot mai cara! De unde e de unde nu e, tot mai gasesc cit sa duca in Austria lor! Praduiesc cu acte!”

6 comentarii:

  1. Salut,

    Acuma saracu Costel are bun simt si de aici se naste si un bun reper, punct de obsevatie. Omu' stie mai mult sau mai putin constient ca daca tai padurile alea de pe o zi pe alta fara nici un fel de plan om ajunge fara ele si apoi "veselie" de modificari climatice in regiune iar cind mai socotesti si padurile care dispar de prin Argentina, Brazilia si de pe tot globul deja se formeaza o situatie a la domino plus o intensificare a activitatii solare si iti trece cheful sa mai pomeni de sisteme financiare, economice, politice.

    Toate se leaga frumos, cu gratie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact, toate se leaga cu gratie.

    Intr-un articol aparent simplu poti observa printre randuri atat aspectele economice, sociale sau politice ale crizei. Mai avem totodata o criza de resurse, una demografica, dar mai ales una de moralitate.

    Tocmai prin modul in care ruseste sa combine toate aceste elemente in cateva randuri m-a impresionat si pe mine articolul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut,

    In ceea ce priveste demografia sint deschis la ideea ca populatia ar putea fi in declin. Nu spun ca este dar nici ca nu este, este posibil ca natalitatea sa fie in cadere libera de zeci de ani deja, faptul ca pupulatia s-ar putea sa mai creasca este data de virsta crescuta la care se ajunge in zilele astea.

    Am vazut un documentar pe tema aceasta, Iarna Demografica cred ca se numeste, iti recomand sa il vizionezi pentru a avea o perspectiva diferita fata de ceea ce se spune prin canalele oficiale de informare.

    In ceea ce priveste aceste sisteme de care vorbim eu sint de parere ca este suficient sa existe o criza intr-unul singur astfel incit sa le afecteze pe toate, ideea ar fi sa reusesti sa determini cauza principala de fapt, ceea ce vedem noi sint efectele. Pina la urma tot la om si moralitate ajungem dar si mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut si eu mai demult documentarul respectiv si sunt de acord ca e posibil ca cele 6 miliarde sa fie in scadere in zilele noastre.

    Dar pentru a asigura niste conditii decente de trai macar la jumatate din cei care suntem acum deja pe planeta, trebuie schimbat cu totul modul in care gandim utilizarea resurselor planetare si economia.

    Intr-adevar, e suficient un domeniu in criza ca sa le dea peste cap si pe celelalte iar situatia e cu atat mai interesanta cu cat acum avem atatea domenii care ating aproape simultan momentul critic.

    RăspundețiȘtergere
  5. A aparut un nou articol de la E2020 si prin ce spun ei acolo rezulta ca evenimentele se precipita extrem de rapid, schimbari majore de pe o zi pe alta.

    Practic dupa aceasta vara intram intr-o noua lume, eu sint optimist pentru o tranzitie calma, usoara. Sint sigur ca vor vi miscari sociale dar sper sa ramana la a fi doar atit si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mad io - am vazut si eu dimineata articolul si urma sa il postez azi dupa cum ai vazut.

    Iti impartasesc si eu optimismul pentru o tranzitie cat mai usoara la noul sistem.

    RăspundețiȘtergere