vineri, 12 iunie 2009

Inflatie vs deflatie

Cred ca cei care au avut rabdare sa citeasca pana la final articolul pe care il recomandam in postarea precedenta, au inteles "batalia" care se da in acest moment intre aceste tendinte la trecerea dintre cele doua faze ale crizei.

E vorba de lupta intre inflatia care va invinge la final si deflatia cauzata acum de asa-numita criza economica. Am mai explicat ca ma astept intai sa vad un DOW la 6000, un eurusd la 1.25 si aurul sub 900. Si abia apoi un DOW peste 10.000, un eurusd peste 2.0 si aurul peste 2000. Ca in final toti banii de hartie sa ramana fara valoare, bancile sa ia cateva zile de pauza si sa incepem cu adevarat tranzitia spre noul sistem economic.

Si mai sunt curios daca in acel moment toate rotitele din sistem se vor opri ca la un semn sau trecerea se va face treptat, pe bucati din economie si pe zone geografice. Pentru ca asa cum am mai spus, obisnuiam sa cred si eu in teoria decuplarii acum jumate de an. Apoi am inceput sa inteleg ca aceasta nu va mai avea loc si ca e mult mai important sa privim imaginea de ansamblu.

Si sa pricep faptul ca in momentul in care in US se va strica jucaria, a doua zi cam toata economia mondiala va lua o pauza de relax. Nu doar americanii, ci toti cei ale caror economii se sprijina pe dolar si paienjenisul bancar. Deci inclusiv europeni, rusi sau chinezi. Si nici nu mai vorbim de Romania care e doar o alta picatura din oceanul mondial.

Apoi intr-adevar va avea loc o divizare, dar nu in genul celei intelese de cei care vorbesc de teoria decuplarii. Va fi mai mult o dezintegrare si descentralizare decat o decuplare si probabil ca va avea loc aproape peste noapte:

Peter Schiff - The Charm Offensive

However, once the psychology turns, there is no way to stop the rush for the exits. Remember how quickly the secondary market for subprime mortgages collapsed? One day, investors were lining up to buy; the next day, the stuff couldn’t be given away. Make no mistake about it, we are issuing subprime paper and no amount of political spin can alter that reality. Bogus credit ratings aside, I think the world already knows this and it’s just a matter of time before someone admits it.

Mda, daca scenariul se va desfasura asa cum il prezinta si Peter Schiff, intr-o zi totul e ok, politicienii si "expertii" din presa anunta finalul "crizei" si "relansarea" economiei, iar a doua zi... aruncam la gunoiul istoriei vechiul sistem economic :)

7 comentarii:

  1. E clar ca suntem pe marginea borcanului cumva. In acelasi timp stau si ma gandesc ca Moromete ca interesul puterilor economice ale lumii e sa impiedice un colaps generalizat al sistemului. Chiar daca lucrurile privite intr-o logica subsecventa par a duce la o prabusire, nu trebuie sa uitam ca economicul e subordonat politicului si ca politicul poate scoate iepurasi sau fictiuni din palarie. Adica nu trebuie sa se ajunga pana la o prabusire din moment de tot sistemul are la baza conventii. Nu este in interesul nici unui actor economic si mai ales politic ca lumea sa intre intr-o degringolada grava. Pur si simplu problemele care s-ar ivi ar fi imposibil de gestionat si deja nu mai e vorba de economie, vorbim de miscari sociale, politice si militare imprevizibile...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, interesul lor e sa traga mitza de coada la infinit. Chiar daca vor incerca sa printeze pentru asta bani fara numar pentru a aduce intreaga economie mondiala la halul in care era economia romaneasca in anii 90.

    Dar peste toate astea se suprapun probleme sociale si energetice care vor sparge la un moment dat "buba". Asta e diferenta crizei actuale fata de alte momente mai dure din istoria economica a ultimelor secole.

    Adica probleme economice au mai fost. Recesiuni, depresiuni, razboaie sau alte evenimente de genul. Dar crize economice grave cumulate cu sfarsitul resurselor energetice planetare si o populatie de 6 miliarde de locuitori in acelasi timp nu am mai experimentat pana acum... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. lui Flavian : Toate se vor întîmpla probabil dupa programul pe care îl descrieti deflatie (în anumite zone doar dezinflatie) urmata de inflatie sau hyperinflatie (daca FED continua sa se joace în acelasi ritm cu tiparnita).
    Dar cred ca ritmul va fi lent, cu mult mai lent decît îl imaginati. Pentru ca marea majoritate a omenirii nu are nici un fel de cunostinta economica. Marea majoritate de altfel nu este interesata si nu este capabila sa aiba dar în schimb este bine abrutizata de civilizatia de consum si de comunicatia adiacenta.
    lui asybaris : Nu economicul este subordonat politicului ci invers, ceea ce a dus la impasul teribil în care se afla lumea.
    Nu Obama conduce destinele USA, tot cum ceilalti presedinti americani care l-au precedat nu au avut mai multa putere. USA este condusa de Camera de Comert USA, de la Jefferson si pîna azi. Si acelas lucru se petrece în toata lumea cu exceptia marilor "didacturi" capitaliste, între care Rusia dar mai ales China pot aspira la podium.
    Sînt încîntat sa descopar acest blog ca si "trenduri economice", eram disperat sa citesc publicatii si comentarii gen "Capital" si îmi pierdusem încrederea în inteligenta româneasca.
    Dar simt un fel de "retinere" de a ma înregistra pe "cont Google", poate ca asta limiteaza frecventarea blogului ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Inregistrarea pe Google nu afecteaza frecventarea blogului, dar ajuta in a comunica mai usor prin acest sistem de mesaje.

    In rest, toate semnele indica deja ca e vorba de cateva luni, maxim 1-2 ani pana la "spargerea bubei".

    Realizez faptul ca schimbarea de mentalitate e principala piedica in schimbarea economica si sociala de care avem disperata nevoie. Dar am incredere in bunul simt si in trezirea oamenilor la realitate in momentul in care actualul sistem va colapsa.

    De fapt, acesta e motivul pentru care ma bucur uneori ca semnele "negative" se inmultesc. Nu pentru ca as dori venirea "sfarsitului" ci tocmai pentru ca vreau sa vad noul inceput care va urma acestui sfarsit. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian : spargerea "bubei" despre care vorbiti a început. Faptul ca "puroiul" se scurge încetisor deocamdata, se datoreaza marilor forte care îsi fac un razboi subtil.
    Ma gîndesc în primul rînd la China.
    Asa cum stim multi dintre noi China detine o mare cantitate din datoria americana. In plus China are nevoie de "consumatorul" american (privat si public) pentru a putea exporta.
    Deci, în ceea ce ma priveste si din ceea ce am înteles, China joaca "timpul", "perlungirile" ca în fotbalul de mare nivel. Nu are nici un interes ca USA si dolarul ei sa cada brusc. Dar nu se va lasa prinsa în capcana pe care probabil ca FED (si tot ce se gaseste în spate) i-a construit-o.
    China are o alta reprezentare a notiunii de timp decît americanii. China are "timp" atît în spate si în istoria ei multi milenara cît si în fata, datorita rezervelor de bani si a rezervelor umane. Ce poate fi mai bun în timp de criza financiara decît o buna rezerva de bani.
    Deci China cumpara, linistit si fara graba. Dar nu cumpara orice, nici oriunde.
    Cumpara materii prime si rezerve miniere, cumpara terenuri agricole si cumpara participatii în economiile care o intereseaza (în Europa, de ex.) ocolind cu grija USA.
    In acelas timp se activeaza foarte mult în relatiile cu alti parteneri : Japonia si alte tari asiatice, Brazilia si America Latina ca si Rusia si vecinii ei. Uneori face schimburi comerciale în afara dolarului.
    Daca va uitati pe o harta la granitele Chinei, veti trage multe învataminte. China si vecinii ei frontalieri se bat contra prezentei militare USA.
    Uneori ma gîndesc ca de fapt China se joaca cu USA ca o pisica dupa ce a prins un soarece. Soarecele USA este foarte mare, dar si pisica.
    De aceea cred ca ritmul crizei ca si ritmul spargerii "bubei" este stapînit de China.
    Si nu ma bucur, nefiind chinez.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, buba a fost oficial sparta in toamna trecuta. Faptul ca au incercat bandajarea si ascunderea mizeriei intre timp, nu a facut decat sa agraveze problema. Dar va veni si momentul in care va trebui sa smulgem bandajele si sa taiem in carne vie...

    Despre China, rolul ei in "criza" asta si jocul "de-a soarecele si pisica" cu americanii am vorbit o gramada. Atat in ultimele articole de pe blog cat si in postarile din ultima jumatate de an de AICI.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara Flavian,
    Abia am descoperit de 2 zile blog-ul dvs. Deci sper ca voi fi iertat daca vorbesc despre lucruri deja discutate.
    Voi citi începînd cu mîine (data fiind ora înaintata)articolele recomandate si cred ca le voi citi cu placere.
    Noapte buna

    RăspundețiȘtergere